6 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/14

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs’a hazırlık...
“Suriye’nin dostları” savaş kışkırtıcılığına devam ediyor
“12 Eylül davası” adlı orta oyunu
Onbinler Kadıköy’de hesap sordu
Zamlar durmak bilmiyor...
Taşeron İşçileri Kurultayı’na doğru
Maltepe işçileri boyun eğmiyor!
RMK direnişinde kazanıma doğru
İşçiler 1 Mayıs sürecini planladı...
İşçiler onar onar ölüyor
Billur Tuz direnişçisi Eray Aykut’la direniş üzerine konuştuk
Yasa mecliste, KESK eylemde!
Gaye Yılmaz ile UİS, taşeronluk
ve güvencesizlik üzerine...
MİB MYK Nisan ayı toplantısı...
28-29 Mart eyleminin
ardından.... - SKE
Sınıf mücadelesinin yeni odağı
İberya Yarımadası: İspanya ve
Portekiz - V. Yaraşır
Ücret kaybına devam
Geleceğine sahip çıkmak için
1 Mayıs'ta alanlara! - Ekim Gençliği...
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından...
DLB YGS’ye karşı alanlara çıktı
10. BİR-KAR Gençlik Kampı başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DLB YGS’ye karşı alanlara çıktı

Devrimci Liseliler Birliği (DLB), eleme sınavı YGS’ye karşı eylem yaptı. İstanbul ve Kayseri’de yapılan eylemlerle YGS’ye karşı geleceğine sahip çıkma mücadelesinin yükseltileceği belirtildi.


İstanbul

31 Mart günü, Kadıköy’deki Eminönü İskelesi önünde toplanan katılımcılar “YGS geleceksizlik demektir, eleme sınavlarına ve paralı eğitime karşı geleceğimize sahip çıkıyoruz!” şiarlı pankart ile birlikte “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Eğitim satılmaz, sınavla tartılmaz!” ve “YGS-LYS kaldırılsın eleme sistemine son!” şiarlarının yer aldığı dövizleri taşıdı.

Basın açıklamasında on binlerce öğrencinin geleceğinin birkaç saatlik bir sınava bağlandığı, üniversiteye girmek ve istediği mesleği edinmek için bu sınavlarda başarılı olmaları gerektiğinin empoze edildiği ve bu sayede liseli gençliğin hayattan soyutlandığı ifade edildi. “Eğitimin her kademesi ticarileşirken YGS de sermaye için bir rant alanı olmaktadır. Bizler geleceğimize sahip çıkıyor, şifreleri sokakta parçalıyoruz” denildi. Son olarak, başta geleceği çalınan lise ve dershane öğrencileri ile birlikte üniversite öğrencileri ve velilere bu mücadeleye destek olma çağrısıyla basın açıklaması sonlandırıldı.

Eylemde sık sık “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Eğitim satılmaz, sınavla tartılmaz!”, “Çocuk gelinler istemiyoruz!”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!” ve “Yaşasın Devrimci Liseliler Birliği!” sloganları atıldı.

Esenyurt’ta, aralarında DLB’nin de yer aldığı gençlik örgütleri tarafından 29 Mart günü YGS’ye karşı ortak bir eylem gerçekleştirildi.

Devrimci Liseliler Birliği, Liseli Direnişçi Gençlik, Yeni Dünya Gençliği ve Demokratik Yurtsever Gençlik tarafından gerçekleştirilen eylemin ön sürecinde bir dizi lisede dağıtımlar yapıldı. Esenyurt DLB, dışarıdan dağıtımların yanı sıra okul içlerinde de liselilere ve dershane öğrencilerine bildirilerini ulaştırdı.

Esenyurt Meydanı’nda yapılan eylemde “Eleme sınavlarına hayır! Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim” pankartı açılarak Uğur Dershanesi’nin önünden Esenyurt Lisesi’ne yüründü. Daha sonra yolun tek şeridi trafiğe kapatılarak AKP İlçe Binası’na yüründü.

4+4+4 yasasına karşı greve çıkan emekçilerin selamlandığı eylemde 1 Mayıs alanlarına çağrı yapıldı.

Eğitim sistemine yönelik tepkilerini kalemlerini kırarak gösteren öğrenciler “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Şifre değil gelecek istiyoruz!”, “Kızıldere son değil kavga sürüyor!”, “YGS’ye hayır!” sloganlarını attılar.

Eyleme bazı veliler alkışlarla destek verirken bazıları da yürüyüşe katılarak destek sundu. Dershane ve bir dizi liseden katılımın olduğu eylemde DLB imzalı dövizler taşındı.


Kayseri

Kayseri DLB, YGS’nin yapıldığı 1 Nisan günü bir basın açıklaması yaptı. Kayseri Meydanı pano altında gerçekleştirilen basın açıklamasında on binlerce öğrencinin geleceğinin birkaç saatlik sınava bağlandığı, üniversiteye girmek ve istediği mesleği edinmek için bu sınavlarda başarılı olmaları gerektiğinin empoze edildiği, bu sayede liseli gençliğin hayatttan soyutlandığı ifade edildi. Eğitimin her kademesinin ticarileştirildiği, YGS’nin sermaye için bir rant alanı olduğu, gençliğin geleceğine sahip çıkarak şifreleri sokakta parçaladığı belirtildi. Eyleme BDSP de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Kayseri

 

 

 

DLB 1 Mayıs’a hazırlanıyor!

Esenyurt’ta DLB 1 Mayıs Komitesi, 29 Mart günü 1 Mayıs’a yönelik hazırlıklarını planlamak üzere toplandı.
Aynı gün yapılan YGS eyleminin değerlendirilmesinin ardından 1 Mayıs hazırlıkları ve sürecin önemine dair konuşmalar yapıldı. Okullarda 1 Mayıs hazırlık toplantıları yapma ve 1 Mayıs okul bültenleri çıkarma kararı alan DLB’liler 1 Mayıs’ın tarihini ve önemini araştıran bir eğitim süreci de işletme kararı aldılar.

Toplantıda, DLB’nin daha da büyütülmesi ve gençliği devrime kazanmak için nasıl bir mücadele yürütülmesi gerektiği üzerine de tartışmalar yapıldı.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

“Kızıldere son değil, savaş sürüyor!”

Eskişehir’de Kızıldere şehitleri anıldı

Kızıldere’de şehit düşen 10 başeğmez devrimci 31 Mart günü Eskişehir’de anıldı.

Hamamyolu girişindeki Yapı Kredi Bankası önünde toplanan ilerici ve devrimci güçler “Direnişin ve dayanışmanın tarihi onurumuzdur” pankartıyla yürüyüşe geçti. Pankartın hemen arkasında Mahir, Deniz ve İbrahim’in resimleri taşındı. Yürüyüş sırasında yapılan ajitasyonlarda Kızıldere’nin adının direnişle ve dayanışmayla anıldığı vurgulandı.

Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylemi Ekim Gençliği, ESP, Gençlik Muhalefeti, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Emek Gençliği örgütlerken TKP ve Eğitim-Sen destek verdi.

Sarıgazi’de Kızıldere anması

Mahir Çayan ve yoldaşları, 1 Nisan günü Ümraniye BDSP tarafından Sarıgazi’de yapılan bir eylemle anıldı.

“Devrimci direniş ve kararlılığın, devrim uğruna kendini adamanın adıdır Kızıldere / BDSP” pankartın taşındı.

Ankara’da anma

Komünistler, Mahir Çayan’ın mezarı başında gerçekleştirdikleri anma ile şehitlere devrim sözü verdi.

Karşıyaka Mezarlığı’nda gerçekleştirilen eylem için 2 No’lu kapıda buluşuldu. “Kızıldere, Ulucanlar, 19 Aralık... Yaşasın devrimci siper yoldaşlığı!” pankartı açan komünistler, Mahir Çayan’ın mezarına yürüdüler.

Mezar başına gelindiğinde ise anma programı gerçekleştirildi.

Devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan anma programı, basın açıklamasının okunmasıyla devam etti.

Açıklamanın ardından Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu devrimci ezgi ve marşları seslendirdi. Eylem bir kez daha yapılan yürüyüşle sonlandırıldı.

İlerici ve devrimci güçlerden anmalar

Mahir Çayan’ın mezarı başında gün boyunca sırasıyla HDK, Halk Cephesi, BDSP, Devrimci 78’liler Federasyonu, 68’liler Birlik ve Dayanışma Derneği ve Halkevleri, Gençlik Muhalefeti ve ÖDP, ODAK ayrı anma etkinlikleri gerçekleştirdiler.

12.30’da başlayacak olan BDSP anması, diğer dost kurumların anmasıyla çakışınca yaklaşık bir buçuk saat gecikmeyle başladı. Ancak BDSP anmasının önüne geçmek isteyen Devrimci 78’liler Federasyonu, 68’liler Birlik ve Dayanışma ve Halkevleri “Yaşlı insanları mı bekleteceksiniz, bizim sayımız sizden daha fazla” gibi dayatmalarda bulundular. Bu gerekçeleri devrimci bir tarzda çürüten BDSP’lilere henüz Halk Cephesi’nin anması bitmeden “bir an önce anmanızı yapın yoksa biz sizin önünüze geçmesini biliriz” diyerek tehditkar bir dil kullanan Halkevleri temsilcisine de gereken cevap verildi.

Kızıl Bayrak / Ankara, Eskişehir, Ümraniye