4 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/13

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs yoluna çıkarken
Emperyalizmin maşaları
halklardan yana tutum alamazlar!
Emperyalistler hegemonya ve
yağma peşinde!
Tüm NATO üsleri kapatılsın!
Kürt halkı inkara ve
tasfiye dayatmasına “itaat” etmiyor!
Metal İşçileri Birliği Merkezi
Yürütme Kurulu Nisan Ayı Toplantısı Sonuçları
Metal grevinde son durum
Süsler Doruk’ta grev sürüyor...
Her yerde kurultay çağrısı
İzmir’de kurultay seferberliği.
Direnişçi Ontex/Canbebe işçileriyle söyleşi...
Direnişlerin sesi Taksim’de
yankılandı...
Ontex’te polis tacizine
karşı dayanışma
Metro Grossmarket
işçileriyle konuştuk...
BDSP Karadağ davasının peşini bırakmıyor...
Karadağ cinayeti davasında “keşif iptali” değerlendirildi.
Suriye’de siyasal durum
ve bazı saptamalar
İngiltere’de işçi sınıfı meydanlarda!
Almanya’da nükleer santral karşıtı kitlesel gösteriler
Üniversitelerden...
Yaptım Olacak” hiçbir zaman bizim dilimiz olmayacak!
Çelişkili TÜBİTAK
raporunu sordu
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üniversitelerde saldırılar
protesto edildi

Anadolu Üniversitesi

25 Mart Cuma günü Devlet Bakanı Ali Babacan’ın Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ne gelişini protesto eden öğrencilere kampüs içerisinde uygulanan polis terörü 26 Mart günü çarşı merkezinde gerçekleştirilen yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi.  

İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan kitle buradan Adalar Migros önüne yürüdü. Burada okunan basın metninde şunlar ifade edildi: “Üniversiteleri polisiyle, ÖGB’siyle tam bir kışlaya çevirenler üniversitelerimize giremezler. Harcını ödeyemediği için çalıştığı inşaatların güvencesiz çalışma koşullarında ölen ve işsiz kaldığı için intihar eden arkadaşlarımızın katilleri üniversitelerimize giremezler. Tartışan, sorgulayan ve yanlışlıklara ses çıkartan öğrencilerin eğitim hakkını engelleyenler üniversitelerimize giremezler”

Yürüyüş ve basın açıklaması boyunca yapılan ajitasyon konuşmalarıyla yaşanan polis terörü teşhir edildi. Eylemi Ekim Gençliği, Emek Gençliği, Genç-Sen, Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kolektifleri örgütledi.

28 Mart günü ise üniversitenin merkez kantini önünde biraraya gelen ilerici ve devrimci öğrenciler alkışlarla merkez kantine girerek ajitasyon konuşmalarıyla eylemlerini başlattılar. “Söz yetki karar hakkı bizimdir! Baskılar bizi yıldıramaz!” pankartı kantin içerisinde açılarak yaşanan süreç öğrencilere anlatıldı. Öğrenciler eyleme davet edildi. Ardından kantinin önünde basın metni okundu.

Sermayenin üniversitelerde kurmaya çalıştığı hegemonyaya ve buna karşı olan öğrencilere uyguladıkları teröre değinilen basın açıklamasında şunlar söylendi: “Sermayenin, polisin ve üniversite yönetiminin tüm baskılarına rağmen meşru haklarımızı, söz yetki ve karar hakkımızı savunmaya devam edeceğiz” denildi. Ardından marşlar söyleyerek oturma eylemi yapıldı.

Eylem Ekim Gençliği, Gençlik Derneği, Genç-Sen, DPG ve SGD tarafından örgütlendi.

 

OMÜ

 25 Mart günü öğle saatlerinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde bir grup gerici-faşist öğrenci tarafından açılan standa ilerici ve devrimci öğrenciler tarafından müdahale edildi. Müdahalenin ardından ilerici ve devrimci öğrencilere ÖGB saldırdı ve daha sonra üniversiteye giren çevik kuvvet tarafından 27 öğrenci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Atakum İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Buradan Adli Tıp’a ve Samsun Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

 28 Mart günü Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde 25 Mart’ta yaşanan polis saldırısı ve gözaltıları protesto etmek amacıyla eylem gerçekleştirildi.

Eğitim Fakültesi B-blok önünde öğle arasında biraraya gelen ilerici, demokrat ve yurtsever öğrenciler “İdare, ÖGB, faşist, polis işbirliğine son / OMÜ Öğrencileri” pankartı ve sloganlar eşliğinde saldırının yaşandığı Fen-Edebiyat Fakültesi önüne doğru yürüyüşe geçti. Fen-Edebiyat Fakültesine girilirken, yaşanan saldırıya dair teşhir konuşmaları yapıldı. Fakülte önünde ise bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Alperen Ocakları’na bağlı bir grup gerici- faşiste üniversite yönetimi tarafından çalışma yapma, stant açma olanağı tanınırken ilerici ve devrimci öğrencilerin ÖGB ve polis tarafından saldırıya uğrayarak soruşturma ve uzaklaştırmalarla engellenmeye çalışıldığı ifade edildi. Basın açıklaması okunduktan sonra bir tiyatro gösterisi gerçekleştirildi ve sloganlar eşliğinde eylem son buldu.

 

İTÜ

İTÜ’de 24 Mart Perşembe günü sabah saatlerinde Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Öğrenci Kolektifleri’ne saldırdı. Kendi afişlerinin üzerine afiş asılmasını gerekçe göstererek Öğrenci Kolektifleri’ne saldıran gericiler, bir öğrenciyi burnundan yaraladılar.

Olayın duyulmasının ardından birçok öğrenci toplanmaya başlandı. Çıkan çatışmada AGD’lilerin taş, sopa ve soda ile saldırması sonucu iki öğrenci kafasından ve yüzünden hafif yaralandı.

Gerginlik 28 Mart günü de devam etti. Öğle saatlerinde yemekhanede geçen hafta yaşanan olaylarla ilgili bildiri dağıtan ve bildirilerinde olayları baştan aşağıya çarpıtarak anlatan AGD’lilere müdahale edildi. Bu esnada bu gruptan yaralananlar oldu. Ardından yemekhaneye bildiri dağıtmak isteyen ilerici ve devrimci öğrencilere çevik kuvvet müdahale etmek istedi. Çevik kuvvet bir taraftan da dinci-gerici grubu koruma altına aldı. Daha sonrasında polis eşliğinde dışarıya çıkarılan gericiler, kütüphane önünde toplanarak slogan atmaya başladılar.

Rektörlükten aldıkları onayla okul içerisinde eylem yapmak isteyen gericilere, gösterilen kararlı tutum ile eylem yaptırılmadı. Dinci grup çevik-kuvvet eşliğinde dağılmak zorunda kaldı. Dinci gericiler dağıldıktan sonra ilerici ve devrimci öğrenciler de okuldan toplu çıkış yaptılar.

29 Mart günü gerçekleştirilen eylemle saldırı protesto edildi. Eylem öğrencilerin yemekhane önünde toplanması ve yemekhanede öğrencilere olayın aktarılmasıyla başladı. Daha sonra 75. Yıl Yemekhanesi önünden Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ne yüründü.

Ekim Gençliği / AÜ - OMÜ - İTÜ

 

 

 

Esenyurt’ta YGS protestosu

Devrimci Liseliler Birliği, Demokratik Gençlik Hareketi, Liseli Direnişçi Gençlik ve Yeni Dünya Gençliği ile birlikte 26 Mart Cumartesi günü eleme sınavı YGS’ye karşı ortak eylem düzenledi. Eylem öncesinde YGS’ye karşı yapılacak yürüyüşe katılma çağrısı yapılan bildiriler dağıtıldı. Eylemde Türkçe ve Kürtçe “Eleme sınavları değil… Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz” pankartı açıldı.

Yürüyüş, Avcılar Marmara Caddesi üzerinde toplanılarak sloganlarla başlatıldı. Sloganların ve alkışların gür ve coşkulu bir biçimde haykırıldığı yürüyüşün ardından caddenin sonunda basın açıklaması yapıldı.

Bileşenler adına ortak basın metninde şunlar ifade edildi: “Yıllarca okul sıralarında para döken bizlerin önüne YGS, LYS gibi eleme sınavları çıkmaktadır. Sözde bu sınavlarla bize gelecek vereceklerini söylemektedirler. Ancak bizler biliyoruz ki gelecekten kasıtları daha fazla sömürüdür. Gelecekten kasıtları zor bela girdiğimiz üniversitenin harcını ödemek için çalışırken inşaatlarda can vermektir. Gelecekten kasıtları iş bulamadıkları için intihar eden onlarca öğretmen adayıdır. Gelecekten kasıtları torba yasası gibi sömürü yasalarıyla meslek liselerinde ücretli köle olmaktır. Onların gelecekten kasıtları dün Afganistan’da bugün Libya’da mücadele eden halkların üzerine kurşun yağdırmak için emperyalistlerin askeri olmaktır”

Öğrencilerin okullarda müşteri, emperyalizme asker olmayacakları söylenerek mücadele ve örgütlenme çağrısı yapıldı.

Basın açıklamasının ardından tekrar toplanma yerine doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş esnasında Gündoğdu ve Çav Bela marşları hep bir ağızdan coşkuyla okundu. Öğrencilerin ve ailelerin eyleme ilgisi oldukça yoğundu. Yer yer sloganlarla, alkışlarla ve marşlara eşlik ederek destek sundular. Çevreden yürüyüşe katılan öğrenciler ve aileler de oldu.

Devrimci Liseliler Birliği eyleme “Staj ve atölye sömürüsüne son!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “YGS, LYS kaldırılsın!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için mücadeleye!” dövizleriyle eyleme katıldı.

DLB, eylemin ön hazırlık sürecinde 5 liseden DLB’lilerin katılımıyla bir toplantı düzenledi. .

DLB / Esenyurt