4 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/13

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs yoluna çıkarken
Emperyalizmin maşaları
halklardan yana tutum alamazlar!
Emperyalistler hegemonya ve
yağma peşinde!
Tüm NATO üsleri kapatılsın!
Kürt halkı inkara ve
tasfiye dayatmasına “itaat” etmiyor!
Metal İşçileri Birliği Merkezi
Yürütme Kurulu Nisan Ayı Toplantısı Sonuçları
Metal grevinde son durum
Süsler Doruk’ta grev sürüyor...
Her yerde kurultay çağrısı
İzmir’de kurultay seferberliği.
Direnişçi Ontex/Canbebe işçileriyle söyleşi...
Direnişlerin sesi Taksim’de
yankılandı...
Ontex’te polis tacizine
karşı dayanışma
Metro Grossmarket
işçileriyle konuştuk...
BDSP Karadağ davasının peşini bırakmıyor...
Karadağ cinayeti davasında “keşif iptali” değerlendirildi.
Suriye’de siyasal durum
ve bazı saptamalar
İngiltere’de işçi sınıfı meydanlarda!
Almanya’da nükleer santral karşıtı kitlesel gösteriler
Üniversitelerden...
Yaptım Olacak” hiçbir zaman bizim dilimiz olmayacak!
Çelişkili TÜBİTAK
raporunu sordu
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Her yerde kurultay çağrısı

Sınıf devrimcilerinin çeşitli yerellerde gerçekleştireceği işçi kurultaylarının hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor. Kurultay hazırlıkları çerçevesinde yoğun bir ajitasyon-propaganda faaliyeti yürütülüyor.

 

Ümraniye

3. Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi kurultay çalışmalarını sürdürüyor. Kurultay çağrısı taşıyan bildiriler hafta boyunca, işçilerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde dağıtıldı. Bölgede afişlerle de, “Haklarımız ve geleceğimiz için örgütlenelim. 3. Ümraniye İşçi Kurultayı’nda buluşalım!” çağrısı yapılıyor. İMES ve Sarıgazi’de başlatılan imza kampanyası ve açılan standlara işçiler yoğun ilgi gösteriyor. Standlarda, kurultayı birlikte örgütleme çağrısı yapılırken, kuralsız ve geleceksiz çalışmaya karşı imzalar toplanıyor. Kurultay Hazırlık Komitesi, ayırıca 19 Mart Cumartesi günü, direnişçi Casper İşçilerine dayanışma ziyareti gerçekleştirdi. Direnen işçilerle yapılan sohbetlerde işçi kurultayı anlatıldı, kurultaya direnişin sesini taşıma çağrısı yapıldı.

 

Tuzla’da hazırlıklar

Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) tersaneler cehenneminde etkin bir faaliyet örüyor. Tersane işçilerinin en yakıcı sorunlarından biri olan düşük ücret dayatması ve ücretlerin gasbedilmesine karşı imza toplayan TİB-DER üyeleri stand açmaya devam ediyor. 24 Mart sabah saatlerinde İçmeler merkez köprüsünde stand açan TİB-DER üyeleri tersane işçilerini kölece çalışma koşullarına ve hak gasplarına karşı örgütlenmeye ve mücadeleyi yükseltmeye çağırdılar.

İmza standının yanısıra TİB-DER’in aylık yayın organı olan ROTA’nın dağıtımı gerçekleştiriliyor. 23 Mart akşamı iş çıkışı saatlerinde SEDEF tersanesi önünde dağıtım gerçekleştiren tersane işçileri faaliyetlerine sabah saatlerinde İçmeler merkez köprü civarında da dağıtım gerçekleştirerek devam ettiler.

Ayrıca TİB-DER üyeleri işçilerin öğle yemeğine çıktığı saatlerde Aydıntepe tren istasyonu civarında bulunan çay ocağı ve yemekhanelere de “Ücretlerimizin düşürülmesine ve gasbına karşı haklarımız ve geleceğimiz için derneğimizde örgütlenelim” şiarlı bildirilerin dağıtımını yaptılar.

 

Kayseri’de hazırlıklar

Kayseri yerelinde “Birleşen işçiler yenilmez” şiarı ile yerel işçi kurultayının hazırlıkları sürüyor. Hazırlıklar çerçevesinde, Kayseri İşçi Bülteni’nin Mart ayı sayısı işçi servis güzergahlarında ajitasyon eşliğinde dağıtılıyor.

17 Nisan’da yapılacak 3. Kayseri İşçi Kurultayı’na davet edilen işçilerle kurultay üzerine sohbetler gerçekleştiriliyor. Bültende, kurultay çalışmalarına ilişkin işçi yazıları organize sanayi işçilerinin dikkatini çekiyor. Yaklaşık 1500 bülten çok kısa bir sürede tükendi.

 

Adana’da çalışmalar başladı

Adana KHK “Haklarımız ve geleceğimiz için örgütlü mücadeleye” çağrısını, 10 Nisan’da İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi toplantı salonunda yapacağı kurultay ile ileri bir boyuta taşıyacak.

KHK afiş çalışmasıyla kurultayı işçi ve emekçilerin gündemine sokmaya başladı. Bu kapsamda “Haklarımız ve geleceğimiz için örgütlü mücadeleye! İşyeri komitelerine, sendikalara! / BDSP” afişleri Şakirpaşa, Emek, Meydan, Akkapı, Havuzlubahçe gibi emekçi mahallelerine ve Barkal, E-5, Saydam gibi işçi geçiş güzergâhlarına yapıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye – Tuzla – Kayseri – Adana

 

 

 

Ankara’da kurultay çalışmaları

Mamak’ta panel

Mamak’ta KHK Mamak Komisyonu tarafından iş kazaları ve meslek hastalıkları başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

27 Mart Pazar günü Mamak İşçi Kültür Evi’nde yapılan panelde öncelikle sermayenin işçi ve emekçilere yönelik saldırıları anlatıldı. İş kazaları ve meslek hastalıklarına sebebiyet veren yasalar ve yapılmayan denetimler üzerinde duruldu. Bu sorun kapsamında OSTİM ve İvedik örnekleri ele alındı. Kapitalizmin kar üzerine kurulu bir sistem olmasından dolayı iş kazalarının ve meslek hastalıklarının bu sistem için kronik bir sorun olduğu belirtilerek bu sorunun bir işçi sınıfı iktidarı ile nihai çözüme kavuşacağı vurgulandı. Bu tartışma ışığında Ankara İşçi Kurultayı’nın önemi tartışılarak kurultayın sahiplenilmesi çağrısı yapıldı. Mamak Komisyonu’nun kurultaya sunucağı tebliğ ve önergelerin tabandan doğru tartışılarak oluşturulması gerektiği vurgulanarak bunun için çağrı yapıldı.

 

Basın toplantısı

26 Mart Cumartesi günü ise, kurultayı deklare etmek amacıyla basın toplantısı gerçekleştirildi. Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube binasında yapılan açıklamada Ankara İşçi Kurultayı deklarasyonu okundu. Deklarasyonda kurultayın hedefleri anlatıldı. Kurultay dosyasının  da tanıtıldığı toplantıda destekçi kurum ve kişiler belirtildi İşçi Kurultayı’nın amaç ve hedeflerinin anlatıldığı toplantıda örgütlenme sorununun kurultayın en temel gündemini oluşturacağı ve işçi sınıfına yönelik saldırıların göğüslenebilmesinin en önemli yolunun örgütlü bir karşı koyuş olduğu belirtildi. Bu doğrultuda sınıfın örgütlenmesinin önündeki engellere değinildi. Ayrıca kurultay çalışmaları kapsamında grevdeki metal işçileri, direnişçi Ontex işçileri ve DESA işçileri ile dayanışma içerisinde olunduğu belirtildi.

 

 

 

 

ÇEL-MER işçileri direniyor

ÇEL-MER Çelik’te patronun ayak oyunlarıyla işten atılan işyeri temsilcilerinin direnişleri sürüyor. İşçilerle sınıf dayanışması büyürken patronun talimatıyla hareket eden kolluk güçleri 25 Mart günü direnişçi işçilerle beraber onlara destek veren 6 ÇEL-MER işçisini gözaltına aldı.

Fabrikanın önünde beklemenin “yasadışı” olduğunu belirten polis, işçilerin slogan atmasını da gerekçe göstererek işçileri gözaltına aldı. Çayırova İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen işçiler uzun saatler boyunca karakolda bekletilirken, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar.

Eylem ve yürüyüş

Patron-polis saldırısını 26 Mart günü fabrika önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla protesto eden işçiler Şekerpınar yoluna kadar yürüyüş gerçekleştirdiler.

Eylem saat 13.30’da içeride çalışan işçilerin de dışarıya çıkmasıyla başladı. Alkış ve sloganlarla başlayan eylemde Birleşik Metal-İş Sendikası imzalı “Baskılar bizi yıldıramaz!” yazılı pankart açıldı.

Eylemde konuşan işten atılan işyeri temsilcisi Ersin Usta, yaşadıkları süreci anlatarak, patronun sendikal örgütlülüğü kırmak için oyunlara başvurduğunu, ancak kendilerinin bu oyunlara gelmeyeceklerini ifade etti. Daha önce işgal ve direniş yoluyla kazandıklarını, bir kez daha kazanmakta kararlı olduklarını ifade etti.

Basın açıklamasının ardından fabrika önünden Şekerpınar yolu mevkiine kadar yüründü. Eyleme çoğunluğu ÇEL-MER işçisi olmak üzere 70 kişi katıldı. BDSP ve UİD-DER de destek verdi.

İşçilere destek

İlerici ve devrimci güçler direnişçi işçilere 29 Mart günü destek ziyareti gerçekleştirdi. Metal İşçileri Greviyle Dayanışma Platformu bileşeni çeşitli sendikalar, kitle örgütleri ile ilerici ve devrimci güçlerin çeşitli kurumlar Areva önündeki açıklamanın ardından direniş alanına gitti.

BDSP, Metal İşçileri Birliği, ESP, Teksil Sen, Elektrik Mühendisleri Odası temsilcilerinin de bulunduğu ziyaret sırasında MİB, ESP, Elektrik Mühendisleri Odası ve Metal İşçileri Greviyle Dayanışma Platformu adına konuşmalar yapıldı. Yapılan konuşmalarda birleşik mücadelenin önemine dikkat çekildi. ÇEL-MER işçileriyle sınıf dayanışmasının yükseltilmesi ihtiyacı vurgulandı.

Desteğe gelen kurumları selamlayan Birleşik Metal Gebze Şube Sekreteri Necmettin Aydın, verdikleri destek nedeniyle kurumlara teşekkür etti. Direnişlerinin kazanana kadar süreceğini dile getirdi.

ÇEL-MER İşyeri Temsilcisi Ersin Usta da destek ziyareti gerçekleştiren kurumlara teşekkür etti.

Kızıl Bayrak / Gebze