4 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/13

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs yoluna çıkarken
Emperyalizmin maşaları
halklardan yana tutum alamazlar!
Emperyalistler hegemonya ve
yağma peşinde!
Tüm NATO üsleri kapatılsın!
Kürt halkı inkara ve
tasfiye dayatmasına “itaat” etmiyor!
Metal İşçileri Birliği Merkezi
Yürütme Kurulu Nisan Ayı Toplantısı Sonuçları
Metal grevinde son durum
Süsler Doruk’ta grev sürüyor...
Her yerde kurultay çağrısı
İzmir’de kurultay seferberliği.
Direnişçi Ontex/Canbebe işçileriyle söyleşi...
Direnişlerin sesi Taksim’de
yankılandı...
Ontex’te polis tacizine
karşı dayanışma
Metro Grossmarket
işçileriyle konuştuk...
BDSP Karadağ davasının peşini bırakmıyor...
Karadağ cinayeti davasında “keşif iptali” değerlendirildi.
Suriye’de siyasal durum
ve bazı saptamalar
İngiltere’de işçi sınıfı meydanlarda!
Almanya’da nükleer santral karşıtı kitlesel gösteriler
Üniversitelerden...
Yaptım Olacak” hiçbir zaman bizim dilimiz olmayacak!
Çelişkili TÜBİTAK
raporunu sordu
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal grevinde son durum

Grup TİS görüşmelerinde örgütlü olduğu fabrikalarda grev uygulama kararlarını hayata geçiren Birleşik Metal-İş Sendikası, yürüttüğü “ek protokol” görüşmeleriyle süreci aşmaya çalışıyor. Eskişehir’de Süsler Doruk işçilerinin başlattığı grev sürerken diğer fabrikalarda da büyük oranda anlaşma sağlandı.

 

Areva, Bekaert ve Standard’da anlaşma

Doruk işçilerinin ardından grev bayrağını devralan Standard Depo’da bir haftaya yakın süre devam eden grevin ardından fabrika yönetimiyle anlaşma sağlanması üzerine buradaki grev uygulaması fiili olarak sona erdirildi.

Gebze’de kurulu Areva fabrikasında başlatılması beklenen grev uygulaması da fabrika yönetimiyle varılan uzlaşma sonucu farklı bir şekilde “hayata geçirildi”

Birleşik Metal yönetimi, sağlanan “anlaşmanın” ardından grev uygulamasını fiilen hayata geçirmedi.

Anlaşmaya ilişkin edindiğimiz ilk bilgilere göre, yapılan ek protokolle birlikte Türk Metal ve MESS’in imzaladığı 5,35’lik sözleşmeye oranla daha yüksek bir ücret artışı sağlandı.

 

Metal işçileriyle dayanışma

Metal işçilerinin greviyle dayanışma amacıyla sabah saatlerinde Haydarpaşa Garı’nda buluşan çeşitli sendikalar, meslek odaları, kitle örgütleri ile ilerici ve devrimci güçler grev treniyle Gebze’ye hareket etti.

Turnikelerden ücretsiz geçiş yapan yüzlerce kişi Gebze’de trenden inerek araçlarla Areva’nın önüne hareket etti. Burada Birleşik Metal-İş ve DİSK yöneticilerinin de katılımıyla bir basın açıklaması yapıldı. Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, Areva işçilerinin Türkiye işçi sınıfı hanesine bir kazanım yazdırdığını belirterek Birleşik Metal’in tüm süreç boyunca kendi üyeleriyle süreci yönettiğini ve yönetmeye devam ettiğini dile getirdi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ise, Birleşik Metal-İş’in, sarı sendikaların dayatmalarını boşa çıkardığını söyledi. Metal işçilerinin dayatmalara boyun eğmediğini sözlerine ekledi.

Birleşik Metal-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar da metal işçilerine destek veren sınıf dostlarına teşekkür etti. Metal işçileriyle dayanışmanın sürmesi gerektiğini vurguladı.

Fabrika önündeki açıklamaya, aralarında Metal İşçileri Greviyle Dayanışma Platformu, BDSP, Metal İşçileri Birliği, ESP, UİD-DER ve Genç Sen’in de bulunduğu çeşitli kurumlar da katıldı.

 

Bekaert’te tepki

Benzer biçimde Bekaert fabrikasında da anlaşma sağlanması üzerine 30 Mart sabahı başlaması gereken grev uygulaması fiilen başlatılmadı.

Sabah saatlerinden itibaren fabrika önünde toplanmaya başlayan işçiler arasından çeşitli tepkiler yükseldi. Sendika üyesi bazı işçilerin, “7 ay boyunca bunun için mi mücadele ettik” diyerek sendika yöneticilerine tepki gösterdiği ifade edilirken Birleşik Metal yönetimi fabrikadaki işçilerle toplantı yaptı. Toplantının ardından açıklama yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “boyun eğmediklerini, mücadele ettiklerini ve kazandıklarını” söyledi.

 

Grup TİS prosedürü nasıl işliyor?

Ancak Areva, Standard ve Bekaert fabrikalarının grup TİS kapsamında olması nedeniyle sendika bu fabrikalarda TİS imzalayamıyor. Bu fabrikadaki ek protokolün ancak grup TİS anlaşmasıyla beraber hayata geçirilmesi mümkün.

Grup TİS süreci prosedürüne göre; greve çıkış tarihleri MESS’e tebliğ edilen fabrikalarda grev uygulama kararlarının belirlenen günlerde hayata geçirilmesi gerekiyor. Şu anda 21 fabrikayı kapsayan grup toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanıncaya kadar bu fabrikalardaki grev uygulama kararları geçerliliğini koruyor. Bu fabrikalarda greve çıkılmaması durumunda sendikanın fabrikadaki TİS yetkisi düşüyor.

 

Kroman’da grev ertelendi

Diğer yandan Kroman Çelik’te yapılan grev oylamasına MESS’in itirazda bulunmasının ardından grev de ileriki bir tarihe ertelendi.

 

 

 

Süsler Doruk’ta grev sürüyor...

İlk grev pankartının asıldığı fabrika olan Süsler Doruk’taki grev sürüyor.

Greve destek

Grevin 3. gününde (24 Mart) Demiryol-İş Sendikası üyesi TÜLOMSAŞ (Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş.) işçileri destek ziyareti gerçekleştirdi.

Dayanışma ziyaretinin önemini ve Doruk işçilerinin mücadelesine gönülden destek verdiklerini belirten işçiler önümüzdeki günlerde daha güçlü bir organizasyonla grev alanına tekrar geleceklerini söylediler.

Ziyaret sırasında grev alanında bulunan Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkan Yardımcısı Ünal Akkaya, sistemin örgütsüzleştirme saldırısına karşı durulması gerektiğini belirtti. Bu örgütsüzlüğün ucuz işgücü oluşumundan hak gasplarına kadar birçok saldırıyı karşılayamadığını, bu nedenle greve verilen desteğin ve örgütlülüğün oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Grevle dayanışma çağrısı

Grevin 4. gününde Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Yönetim Kurulu basın toplantısı düzenledi.

MESS’e karşı başlayan grevlerin gerek tarihsel açıdan gerekse kapsamı açısından tarihsel bir adım olduğunun belirtildiği toplantıda okunan açıklamada, Candy grubunda iki işyerinde başlayan grevin tüm işçi sınıfına umut olduğu söylendi. “Bilinmelidir ki bu grev sadece Doruk işçilerinin değil Birleşik Metal’in değil, şehrimizin ve Türkiye’nin grevidir” denilen açıklamada tüm Eskişehirliler grevi sahiplenmeye çağrıldı.

Grev patronları telaşlandırdı

Süsler Doruk işçileri grevin 5. gününde de direnişlerinin coşkusu ve kararlılığıyla fabrikaları önünde beklemeye devam ettiler.

Sarar ve Eti gibi büyük fabrikaların bulunduğu bölgede, sermayedarlar işçi sınıfının tarihsel önemdeki bu grevine kayıtsız kalmadılar ve korkularını ucuz önlemlerle örtmeye çalışıyorlar. Grevin başladığı günden beri kendi işçilerini Süsler Doruk grevinden yalıtmak için türlü çabalara giren patronlar ve uşakları, grevci işçilerin seslerinin duyulmaması için fabrika içlerinde yüksek sesle müzik dinletmeye ve fabrikaların pencerelerini kapatmaya başladılar. Bunun dışında diğer fabrika işçilerinin grev alanlarında işçi ziyaretleri yapmalarını bile tehdit konusu olarak kullanıyorlar.

“Bu mücadele tüm işçilere örnek olsun

Grev gözcüsü işçiler, Organize Sanayi Bölgesi’nin durumu ve grevin içerideki etkileri üzerine gazetemize görüşlerini aktardılar. Konuya ilişkin konuştuğumuz grevci Doruk işçisi şunları söyledi:

“Onlarca işyerinin bulunduğu Organize Sanayi’de sadece Birleşik Metal-İş var. Şu gördüğünüz işyerlerinde işçiler sendikasız çalışıyor. Bu gerçekten örgütsüzlüğü dolayısıyla da patrona karşı güçsüzlüğü gösterir. Sendikasız olmak haklarını arayamamak, her söylenene kölece boyun eğmek demektir. Çünkü patronlar bizi köleleştirmekten başka bir şey yapmazlar.

Bizim işyerinde de daha önce sendikalılaşmak üzerinden birçok sorun yaşanmıştı. Sendika çalışması yürüten arkadaşlarımızı işten çıkarmışlardı. İtalyan sermayesi burayı aldıktan sonra işler biraz değişti, sendikalı olduk. Çünkü bu yabancı sermaye ucuz işgücü için buraya geliyor ama işlerini de yasalara uygun yapmaya çalışıyor. Bu boşluktan biz biraz yararlanabildik. Ama Sarar’a bakın resmen bedavaya işçi çalıştırıyor. Hiçbir sosyal hak da yok. O yüzden biz diyoruz ki, bizim mücadelemiz sadece kuruş mücadelesi değil. Sosyal haklarımızın da mücadelesi. Torba yasaya güvenerek zam uygulaması, kıdem tazminatı gibi haklarımızı zaten gasp edecekler. İşveren bunu bildiği için torba yasada olanlardan başka alabileceği haklarımızı da almaya çalışıyor. Bu mücadele tüm işçilere bir örnek olsun”

 

“Bu mücadele çetinleşecek!”

24 Mart günkü grev gözcülerinden Sezai Ertop ise gazetemize şöyle konuştu:

Sezai Ertop (Grev gözcüsü Süsler Doruk işçisi): Bizler burada soğuğa rağmen bekliyoruz. Bu bizim inancımızdan ileri geliyor. MESS’in saldırılarına sendikamız gereken cevabı verdi. Diğer fabrikalarda grevin başlaması daha da bizi güçlendirecek ve patronları sıkıştıracak. Biz de elimizden ne geliyorsa yapacağız. Şehirde yürüyüşler başlayacak. Bu sadece burada kalmayacak. Uygulanan yasaların tamamı patronlar için düzenlenmiş. Mesela burada en fazla dört işçi bekleyebilir diyor. Sadece bir pankart ve üzerimizdeki önlüklere izin veriliyormuş yasalara göre. Grev başlamadan önce de bir sürü şey söylediler ama engel olamadılar. Süre uzadıkça bu mücadele de çetinleşebilir. Biz bunun bilincindeyiz.

Gün boyu burada beklerken ziyaretimize gelen bir sürü kişi oluyor. Kendi arkadaşlarımız da geliyor. Bu destek bizim için önemli ve güzel. Özellikle biz burada beklerken önümüzden geçen servislerdeki diğer işçilerin servisten bakmalarına dikkat ediyorum. Sadece bakıp geçiyorlar ve bir tepki vermiyorlar. Ama olsun bizim hakkımız için mücadele ettiğimizi biliyorlar. Grevimiz başarıyla sonuçlanınca çok daha büyük dersler çıkacak buradan.

Kızıl Bayrak / Eskişehir