4 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/13

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs yoluna çıkarken
Emperyalizmin maşaları
halklardan yana tutum alamazlar!
Emperyalistler hegemonya ve
yağma peşinde!
Tüm NATO üsleri kapatılsın!
Kürt halkı inkara ve
tasfiye dayatmasına “itaat” etmiyor!
Metal İşçileri Birliği Merkezi
Yürütme Kurulu Nisan Ayı Toplantısı Sonuçları
Metal grevinde son durum
Süsler Doruk’ta grev sürüyor...
Her yerde kurultay çağrısı
İzmir’de kurultay seferberliği.
Direnişçi Ontex/Canbebe işçileriyle söyleşi...
Direnişlerin sesi Taksim’de
yankılandı...
Ontex’te polis tacizine
karşı dayanışma
Metro Grossmarket
işçileriyle konuştuk...
BDSP Karadağ davasının peşini bırakmıyor...
Karadağ cinayeti davasında “keşif iptali” değerlendirildi.
Suriye’de siyasal durum
ve bazı saptamalar
İngiltere’de işçi sınıfı meydanlarda!
Almanya’da nükleer santral karşıtı kitlesel gösteriler
Üniversitelerden...
Yaptım Olacak” hiçbir zaman bizim dilimiz olmayacak!
Çelişkili TÜBİTAK
raporunu sordu
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Asil Çelik işçisi sendikasına
sahip çıktı

Türk Metal çetesi Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın örgütlülüğüne saldırıyor. Daha öncesinde de benzer bir saldırının yaşandığı Asil Çelik’te Türk Metal çetesinin saldırı girişimi Asil Çelik işçilerinin kararlı tutumu ile geri püskürtüldü.

Gerginlik bir haftadır sürüyordu

Türk Metal çetesi geçtiğimiz haftalarda alttan alta yaydığı dedikodularla hafta başında Orhangazi Meydanı’nda çadır kuracağını, Çarşamba günü ise Asil Çelik işçilerinin kendisine üye olacağını iddia ediyordu. Türk Metal çetesinin bu dedikodularının fos olduğu ise hafta başından itibaren ortaya çıktı. Asil Çelik işçilerinden destek görmediği için çadır kurmayı başaramayan Türk Metal çetesi çarşamba günü sadece 6 işçiyi satın alarak Birleşik Metal’den istifa ettirebildi. İstifa eden işçilerden birinin Birleşik Metal İşyeri temsilcilerinden biri olması ise işçilerin tepkisini daha da büyüttü.

Ortaya çıkan bu tablo üzerinde Türk Metal çetesi Asil Çelik işçilerini taciz ve tehditlerle yıldırma yolunu tuttu. Orhangazi Meydanı’nda ise Türk Metal çetesinin yöneticileri ve tetikçileri ile Birleşik Metal üyesi Asil Çelik işçilerinin karşılıklı bekleyişi devam etti.

Bu bekleyiş sırasında Türk Metal çetesinin yöneticileri ve tetikçileri Asil Çelik işçilerini birçok kez tehdit etti. Türk Metal çetesinin tetikçileri işçilere bellerindeki silahları göstererek taciz ederken, Şube reisi Mesut Gezer ise işçileri, Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalarda çalışan akrabalarını işten attırmakla tehdit etti. Ancak tüm bu tehdit ve yıldırma girişimleri Asil Çelik işçilerinin daha fazla kenetlenmesinden başka bir sonuç üretmedi. Birleşik Metal yönetici ve uzmanları, Prysmian ve SCM fabrikalarından işçiler ile Metal İşçileri Birliği de yalnız bırakmadı.

Fabrika önünde provokasyon

Türk Metal çetesinin son provokasyon girişimi ise 25 Mart günü 16-24 vardiyası girişinde yaşandı. Türk Metal çetesinin satın alarak kendisine üye yaptırdığı iki provokatör ellerine aldıkları broşürleri fabrika girişinde işçilere ve Birleşik Metal yöneticilerine dağıtmaya kalkışınca işçilerin tepkisi sert oldu. Fabrika güvenlikleri Türk Metal çetesine üye olan iki provokatörü alandan uzaklaştırırken işçiler ise işbaşı yapmadılar. Sendika yöneticilerinin fabrika idaresi ile yaptığı görüşmenin ardından Şube Başkanı Ayhan Ekinci’den bilgi alan işçiler sloganlarla fabrikaya girdiler.

Bu sırada 10-15 araçlık bir konvoyla fabrika önüne gelen Türk Metal çetesi başlattığı provokasyonu daha da büyütmeye çalıştı.

8-16 vardiyasında çalışan işçiler ise yine sloganlarla kapı önüne gelerek burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Şube Başkanı Ayhan Ekinci’nin basın açıklamasını okuduğu sırada Türk Metal çetesinin işçileri sloganlarla taciz etmesi üzerine Asil Çelik işçileri Türk Metal çetesinin üzerine yürümeye başladılar. Ortamın gerilmesi üzerine fabrika önünde konuşlanan jandarma ekipleri araya girdi. Asil Çelik işçilerinin Türk Metal çetesi uzaklaşmadan eylemleri bitirmeyeceklerini söylemeleri üzerine çete fabrika önünden geldiği gibi ayrılmak zorunda kaldı. Türk Metal çetesini fabrika önünden kovan Asil Çelik işçileri ise eylemlerini sona erdirerek servislerle Orhangazi Parkı’na geldiler.

Orhangazi’de yürüyüş

Fabrika önünde gerçekleşen eylemin ardından Birleşik Metal üyesi Asil Çelik işçileri yeni kadroya geçen arkadaşlarının üyeliklerini yaptırmak üzere Orhangazi’ye geldiler. Orhangazi Parkı’nda toplanan Asil Çelik işçilerinin Türk Metal çetesinin toplandığı tarafta olan notere gitmesine kolluk güçleri tarafından izin verilmezken Birleşik Metal üyeleri ilçede bulunan diğer notere gitmek üzere bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Orhangazi 2. Noterliği’ne gelen Asil Çelik işçileri yeni arkadaşlarının üyeliklerini yaptırdılar.

Noter çıkışında da Şube Başkanı Ayhan Ekinci tarafından kısa bir açıklama yapılarak hiçbir gücün Asil Çelik işçilerinin birliğini bozamayacağı bir kez daha ifade edildi. Açıklama devam ettiği sırada eylem alanına gelen eski bir Türk Metal üyesi ise yaşadığı deneyimi Asil Çelik işçileri ile paylaştı. Çalıştığı fabrikada temsilcileri kendileri seçmek için imza toplarken Türk Metal’in şube yöneticileri tarafından tehdit edildiklerini ve işten atıldıklarını söyleyen işçi Asil Çelik işçilerini birlik ve beraberliklerini korumaya, sendikalarına sahip çıkmaya çağırdı. Burada yapılan konuşmaların ardından Asil Çelik işçileri gelen servislere binerek evlerine gittiler.

Sırada toplu sözleşme var

Mayıs ayında yeni toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı Asil Çelik’te yetki tespiti için son tarih olan 4 Nisan’a kadar Türk Metal çetesinin çeşitli girişimleri devam edebilir. Ancak şu saatten sonra ne tehditlerle ne de satın alarak Asil Çelik işçisini kendi safına geçirmesi zor görünüyor. Öyle ki Türk Metal çetesinin bu girişiminde taşeronluk rolünü oynayan kimi insanlar da aldıkları dersin acısı ile şehri terk etmiş durumdalar.

Kenetlenerek sendikasına sahip çıkan Asil Çelik işçilerinin ise şimdi önlerinde çok daha önemli bir görev duruyor. Türk Metal çetesinin gerçekleştirdiği bu saldırıyı, kenetlenerek yanıtlayan Asil Çelik işçileri şimdi de yaklaşan toplu sözleşme döneminde Asil Çelik patronundan emeklerinin karşılığını almak için mücadeleye devam etmeliler.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

İşçiler Ankara'ya çağırıyor

Güvencesiz-Esnek çalıştırmaya, taşeronlaştırmaya, sendikasızlaştırmaya karşı DİSK'e bağlı sendikalardan Birleşik Metal-İş, Dev Sağlık-İş, Nakliyat-İş, Limter-İş, Sine-Sen, Dev Maden Sen, Sosyal-İş, Emekli-Sen, Basın-İş; Türk-İş'e bağlı sendikalardan Petrol-İş, Hava-İş, Tek Gıda-İş, Belediye-İş, TÜMTİS, Deri-İş; KESK'e bağlı sendikalardan Eğitim-Sen, SES, Haber-Sen ile Enerji-Sen ve TTB tarafından örgütlenen 3 Nisan Ankara buluşmasının hazırlıkları hafta boyunca çeşitli eylem ve etkinliklerle sürdü.

 

İstanbul

Mitingi örgütleyen kurumların yönetici ve üyeleri 26 Mart günü Taksim'de gerçekleştirdikleri bildiri dağıtımıyla mitinge katılım çağrısında bulundular. İstiklal Caddesi boyunca gerçekleştirilen bildiri dağıtımı öncesinde Tertip Komitesi adına konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, 3 Nisan mitinginin önemine dikkat çekti. Açıklamanın ardından bildiri dağıtımı yapıldı.

 Dev Sağlık-İş Sendikası, İstanbul'da Kartal Koşuyolu ve Okmeydanı hastanelerinde gerçekleştirdiği eylemlerle 3 Nisan eylemine çağrı yaptı.

Kartal Koşuyolu Hastanesi’nde gerçekleştirilen eylem için Başhekimlik önünde toplanan sağlık işçileri alkış ve sloganlarla Acil Servis önüne kadar yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde eksik yatırılan yol paraları için sağlık emekçileri üçüncü kez hastane önünde eylem yaptı. 200’e yakın işçinin katıldı.

 

Adana

SES ve Dev Sağlık-İş Adana Şubesi 29 Mart günü Kültür Sokak önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde "Yaşamları parçalanırken kaderleri birleşenler güvenceli iş, insanca yaşam için yürüyor! 3 Nisanda Ankara’dayız!" pankartı açıldı. Açıklamanın ardından stand açıldı.

ESP, ÖDP, Eğitim-Sen, Halkevleri, İHD ve DHF’nin destek verdiği eyleme Numune işçileri de katıldı.

 

Bursa

Bursa Dev Sağlık-İş 30 Mart günü basın açıklaması gerçekleştirdi. Fomara Meydanı’nda toplanan işçiler sloganlarla AKP il binasına yürüyüş gerçekleştirdiler.

Açıklamaya 100'ü aşkın kişi katıldı. Açıklamaya BDSP, TÜMTİS, Halkevleri, BES Şube Başkanı, Emekli-Sen, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, DİSK-Tekstil, Sosyal-İş, Liseli Genç Umut destek verdi.

 

Ankara

Mitinge destek veren sendikaların temsilcileri 29 Mart günü Ankara’da YKM önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan SES Genel Mali Sekreteri Köksal Aydın, “Güvencesiz çalışmak kader değildir. Güvencesiz çalışmak patronların projesidir. Bu projeyi çöpe atacağız” dedi.

Açıklamanın ardından Kızılay’da bildiri dağıtımı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul – Adana – Bursa  Ankara