28 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/04

 Kızıl Bayrak'tan
Ağır saldırı zayıf eylemlerle göğüslenemez!
Sermayenin ‘torba’sı mecliste
emekçiler sokakta
Kıdem tazminatının
gasbı için hazırlıklar
Çürüme ve bürokratikleşmede
son nokta!
Belediye işçisi örgütlülüğüne
sahip çıkıyor
İş Bankası Kuleleri önünde direnen Nemtrans işçileri ile konuştuk
PTT işçileri baskı ve
tehditlere karşı direniyor
İzmir’de işçi kurultayı çağrısı
Öztiryakiler işçisi direnişte
Art’de patron ve uşaklarından
faşist saldırı
Torba yasa ve metal işçilerinin
grev kararlılığı
Metal işçileri kararlı
Cahit Atalay serbest bırakılsın!
Gençliğe “iğrenç” saldırı
Genç-Sen’liler uğurlandı.
Emperyalistler silahsızlanma değil egemenlik peşinde!
Almanya’da Afganistan işgaline protesto eylemleri.
Tunus’ta emekçi halkın
isyanı devam ediyor
Arnavutluk'ta sosyal öfke kabından taştı
Lübnan halkları gerici
güçlerin hedefinde
Dünyadan
Kapitalizmin Dilovası felaketi
Tecrit derinleştiriliyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya’da Afganistan işgaline protesto eylemleri

Alman emperyalizminin NATO bünyesinde Afganistan’da işgalci birlikler bulundurmasının üzerinden 10 yıl geçti. Afganistan’daki askeri birlikler konusu Almanya’da siyasetin sürekli tartışma konularından birisi. Sistemin sahipleri, bu birliklerin işgalci olmadığını, aksine “altyapı ve lojistik” hizmeti gördüklerini iddia etseler de, kamuoyunda bu demagojiye inanmayanların sayısı da az değil. Nitekim bazı kamuoyu araştırmaları, Almanya’da, Afganistan’da asker bulundurmaya karşı olanların %70 civarında olduğunu göstermektedir.

28 Ocak’ta Afganistan’daki Alman askerlerinin durumu Federal Parlamento’da bir kez daha görüşülecek ve buradaki birliklerin süresi büyük ihtimalle bir kez daha uzatılacak. Gerek parlamentoda ele alınacak bu sıcak gündemden dolayı gerekse de, 5 Şubat’ta Münih’te yapılacak NATO Zirvesi’nin yaklaşıyor oluşu, Almanya’daki savaş karşıtı muhalefet tarafından yeni protesto kararları alınmasını beraberinde getirdi. Almanya’nın özellikle belli başlı kentlerinde işgal ve savaş karşıtı eylemler gerçekleştirildi.


Köln

22 Ocak Cumartesi günü Köln’de Dom Kilisesi önünde başlayan eyleme katılım oldukça sınırlıydı. İçerisinde bazı Türkiyeli ve yerli sol grupların da yer aldığı, otonom anti-faşist gruplar tarafından organize edilen eylem için, “Köln savaşa karşı” imzası kullanıldı. Eylem öncesinde, üzerinde “NATO’ya, savaşa ve kapitalizme hayır!” sloganının yazılı olduğu afişler kullanıldı. Fakat afişlerin altındaki imzanın bir internet adresi şeklinde yazılması, eylem organizasyonu konusunda soru işaretleri yaratırken eylemin saati konusundaki belirsizlik de katılımı olumsuz etkileyen bir diğer etkendi.

Eylemin ön hazırlığı ve organizasyonu konusunda yaşanan zayıflıklar eylem alanına da yansıdı. Ses cihazının kurulması uzayınca insanlar soğuk havada uzun süre beklemek zorunda kaldılar. Bu arada gelen insanların bir kısmı, daha miting başlamadan alandan ayrıldılar. Nihayet ses düzeni kurulduktan sonra, Alman devletinin savaş politikalarını teşhir eden ve birliklerin Afganistan’dan çekilmesini talep eden konuşmalar yapıldı.

Eylemde, DKP’nin gençlik örgütü SDAJ imzalı “Alman ordusu Afganistan’dan ve suçlardan elini çek!” pankartı ile BİR-KAR imzalı “Savaş ve terör örgütü NATO dağıtılsın!” yazılı iki pankart taşındı. Yine BİR-KAR imzalı, “Bütün emperyalist işgal orduları Afganistan’dan defolsun!” başlıklı bildiriler dağıtıldı. Türkiyeli gruplardan AGIF ve ATIK de eyleme katıldı.


Stuttgart

Schloss Platz Saray Meydanı’nda açılan bilgilendirme masasında emperyalist işgal ordularının Afganistan halkına yaşattığı vahşet fotoğraflarla sergilendi. Burada yapılan konuşmalarda Alman devletinin Afganistan’dan “çekilme” süresini uzatması protesto edildi. Alman devletinin barış söylemlerinin sahte olduğu dile getirildi. 

BİR-KAR imzalı “Tüm emperyalist işgal orduları Afganistan`dan defolsun!” başlıklı bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Konuşmalar “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganıyla bitirildi.


Essen

Afganistan işgali 22 Ocak günü değişik parti ve gençlik örgütleri (DKP, MLPD, Rote ANTİ-FA, SDJ..) tarafından Essen şehrinde gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. Etkinlik, şehir merkezinde işlek bir alanda yapılan açılış konuşması ile başladı. Daha sonra etkinliği örgütleyen kurum ve partiler adına konuşmalar yapıldı.

Konuşmalarda ağırlıklı olarak, işgalci Alman ordularının Afganistan’dan geri çekilmesi, ayrıca savaşa ve silahlanmaya yapılan ödeneklerin durdurulması istendi.

BİR-KAR Essen’in “Kapitalizm sömürü ve savaş demektir!” yazılı pankartla katıldığı eylemde ayrıca, “Emperyalist işgal orduları Afganistan’dan defolun!” başlıklı BİR-KAR bildirisinin dağıtımı yapıldı. Etkinlikte BİR-KAR adına içerik olarak güçlü bir konuşma yapıldı. 60 kişinin katıldığı eylem katılım yönünden hayli zayıftı.

Bu kadar önemli ve toplumun gündeminde olan bir sorun ile ilgili olarak düzenlenen etkinliğin, hiçbir ön çalışmasının (bildiri, afiş, çağrı metinleri) olmaması da bu ciddiyetsizliği ortaya koydu.

Kızıl Bayrak / Almanya



Asimilasyona karşı binler yürüdü

Dersim’de asimilasyona ve gericiliğe karşı 22 Ocak günü miting gerçekleştirildi.

“Zorunlu din dersi asimilasyondur - Her türden asimilasyona hayır” sloganıyla örgütlenen mitingde “zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “inançlar üzerindeki baskılar son bulsun”, “anadilde eğitim hakkı tanınsın anayasal güvenceye alınsın”, “Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılsın”, “Cemaatçi örgütlenmelere hayır”, “asimilasyona son” talepleri dile getirildi.

Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan mitinge BDP Milletvekili Şerafettin Halis, Belediye Başkanı Edibe Şahin, Dersimli sanatçılardan Ferhat Tunç, Metin Kahraman ve Alevi kurumlarının temsilcileri de katıldı.

Çevre illerden ve Dersim’in ilçelerinden de katılımların olduğu miting için Devlet Hastanesi önünde toplanan kitle, “Zorunlu din dersi kaldırılsın anadilde eğitim istiyoruz” pankartı ile “Em zimanêxe perwerdeyi duxwazin”, “Bê ziman jiyan nabe” ve “Zimanême rumetameye” yazılı dövizler taşıdı.

Seyit Rıza Meydanı’nda toplanan kitleye seslenen BDP Milletvekili Şerafettin Halis, Alevi toplumunun katliamlarla bitirilmediğini söyledi. Kürt halkına “tek dil, tek bayrak ve tek millet” dayatan AKP hükümetinin sonunun Tunus olacağını belirten Halis, “Başbakan Tunus’tan ders çıkartsın. Tunus’un 27 yıllık diktatör hükümeti 27 günde al aşağı edildi. Eğer Kürtlerin, Alevilerin haklarını hapsetmeye devam ederlerse bizim ona gücümüz var. Onun hükümetini al aşağı ederiz. Onun için 30 yıllık verilen Kürt mücadelesini göz önünde bulundurarak Kürt halkının temsilcilerini derhal serbest bırakmalı, anadilde eğitim önündeki tüm engelleri kaldırmalı ve Alevi inancına saygı gösterilmelidir” dedi.

Alanda toplanan kalabalığa Kürtçe seslenen ABF Eğitim ve Bilim Sekreteri Kemal Bülbül, Mazlum Doğanların, Beselerin ve Seyit Rızaların toprağına, diline ve inancına saldıranlara karşı dim dik duracaklarını ifade etti.

Miting programı, Ferhat Tunç ile Metin Kahraman’ın Kürtçe’nin Zazaki ve Kurmanci lehçelerinde seslendirdiği şarkılarla sona erdi.