28 Ocak 2011
Sayı: SİKB 2011/04

 Kızıl Bayrak'tan
Ağır saldırı zayıf eylemlerle göğüslenemez!
Sermayenin ‘torba’sı mecliste
emekçiler sokakta
Kıdem tazminatının
gasbı için hazırlıklar
Çürüme ve bürokratikleşmede
son nokta!
Belediye işçisi örgütlülüğüne
sahip çıkıyor
İş Bankası Kuleleri önünde direnen Nemtrans işçileri ile konuştuk
PTT işçileri baskı ve
tehditlere karşı direniyor
İzmir’de işçi kurultayı çağrısı
Öztiryakiler işçisi direnişte
Art’de patron ve uşaklarından
faşist saldırı
Torba yasa ve metal işçilerinin
grev kararlılığı
Metal işçileri kararlı
Cahit Atalay serbest bırakılsın!
Gençliğe “iğrenç” saldırı
Genç-Sen’liler uğurlandı.
Emperyalistler silahsızlanma değil egemenlik peşinde!
Almanya’da Afganistan işgaline protesto eylemleri.
Tunus’ta emekçi halkın
isyanı devam ediyor
Arnavutluk'ta sosyal öfke kabından taştı
Lübnan halkları gerici
güçlerin hedefinde
Dünyadan
Kapitalizmin Dilovası felaketi
Tecrit derinleştiriliyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçileri kararlı!

Birleşik Metal-İş Sendikası Grup TİS sürecinde greve doğru ilerliyor. Sendika, örgütlü olduğu fabrikalarda geçtiğimiz hafta eylemler gerçekleştirdi.

Birleşik Metal-İş İstanbul 2 No’lu Şube’ye bağlı Paksan Makina ve RSA fabrikalarında çalışan işçilerin MESS eylemleri devam ediyor.

21 Ocak günü 07.30’dan itibaren fabrika önünde toplanmaya başlayarak “MESS dayatmalarına hayır! / 120 günlük ikramiye / Tazminatlarımıza dokundurmayacağız!” ve “MESS dayatmalarına hayır! / Denkleştirmeye esnekliğe hayır!” pankartlarını açan işçiler gece vardiyasından çıkan işçileri beklediler. Orta vardiyada çalışan işçilerin de katıldığı eyleme, yine aynı şubede örgütlü bulunan Güven Elektrik işçileri de destek verdi. Metal İşçileri Birliği de fabrika önündeydi. Eylem alanına alkışlarla gelen Güven Elektrik işçileri “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla karşılandı.


Metal işçileri kararlı

Saat 08.00’de gece vardiyasından çıkan işçiler de fabrika içerisinde coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirerek geldiler. Fabrika kapısı önünde buluşan işçiler pankartlarını fabrikaya doğru çevirerek açıklamaya geçtiler. İşçiler adına açıklama yapan Paksan Baştemsilcisi Rıfat Codura bir kez daha grev kararlılıklarını ifade etti. 21 yıldır MESS süreçlerinde grev yaşanmadığını ifade eden Codura, patronların tüm karalama ve aşağılama çabalarına karşı kararlı bir şekilde mücadele edeceklerini ifade etti.

Türk Metal’in ihanetinin ardından kararlı duruşlarını sürdürdüklerini ve artık grev zamanının yaklaştığını söyleyen Codura, torba yasanın da önemli mücadele gündemlerinden biri olarak karşılarında durduğunu ifade etti. DİSK’in mücadele kararlılığını hatırlatan baştemsilci, torba yasayla işçilerin karşısına çıkacak saldırılara değindi.

MESS’e karşı kararlılıklarını haykırmaya devam edeceklerini ifade eden Codura, eylemlerine destek verenlere teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.


RSA’da yürüyüş

Gaziosmanpaşa Elmabahçesi’nde kurulu RSA fabrikasında da Birleşik Metal-İş üyesi işçiler MESS’in kölelik dayatmalarına karşı eylemdeydi. Fabrikaya hayli uzak bir mesafede servislerden inen RSA işçileri yolun tek şeridini kapatarak fabrika giriş kapısına kadar yürüdüler. Fabrika önünde işçilere seslenen Birleşik Metal-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Yılmaz Bayram, Grup TİS sürecinde gelinen noktaya ilişkin bilgilendirmede bulundu.


Dudullu ABB işçisi greve hazır

Dudullu Organize Sanayi bölgesinde kurulu ABB Metal fabrikası işçileri mesai saatlerinde taktıkları kokartlarla ve düzenli olarak gerçekleştirdikleri eylemlerle MESS patronlarının saldırılarına cevap veriyorlar.

İşçiler grev kararlılığının bir göstergesi olarak Birleşik Metal-İş imzalı “Greve hazırız” yazılı kokart takarken işe giriş ve çıkışlarında slogan atıyorlar. ABB işçileri attıkları sloganlarda bu yolda geri dönüş olmadığını vurguluyorlar.

Metal İşçileri Birliği de işçilere seslenerek mücadelenin büyütülmesi gerektiğini belirtiyor. 21 Ocak günü vardiya değişiminde, kapağında grev çağrısı bulunan Metal İşçileri Bülteni’nin dağıtımı gerçekleştirildi. Bültene işçiler yoğun ilgi gösterdi. Ayrıca işçiler, ABB patronunun bu eylemlerden hoşnut olmadığını belirttiğini ve kendilerine uyarıda bulunduğunu söylediler.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece-Ümraniye



MESS baskıları arttrıyor!

MESS dayatmalarına karşı grev kararlılığı ile mücadelelerini sürdüren Birleşik Metal üyesi işçilere dönük saldırı, baskı ve tehditler artarak devam ediyor.

Birleşik Metal İstanbul 2 Nolu Şube’nin örgütlü olduğu Paksan’da da patronun açık baskıları başladı. İşçileri toplayan Paksan patronu yaptığı konuşmayla sendikayla işçilerin bütünlüğünü bozmaya çalıştı. Tofaş’taki sendikayı (Türk Metal) istediğini belirten Paksan patronu, Birleşik Metal’in patron düşmanı olduğunu söyledi. Kapı önünde gerçekleştirilen eylemlere destek sunanların da “terörist” olduğunu ve sendikanın bunlarla hareket ettiğini ifade ederek işçilerde kafa karışıklığı yaratmaya çalıştı.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Birleşik Metal-İş 2 Nolu Şube Başkanı Yılmaz Bayram şunları ifade etti. “Bu hamle tek başına Paksan patronunun hamlesi değil. Birleşik Metal sendikası grev yolunda ilerlerken, MESS tarafından devreye sokulan bir müdahale. Bölgemizde münferit olarak sözleşme imzaladığımız Balıkçıoğlu ve Gimsan’da da buna benzer tepkilerle karşılaştık. Görüldüğü gibi patronlar sınıfı çok yönlü olarak grev sürecine hazırlanıyor. Bu süreçte ise MESS’in sadık dostu Türk Metal’le ortak hareket ediyor. Bu saldırılara karşı Birleşik Metal kararlılıkla sürece yüklenecektir”

İşçileri açıktan işbirlikçi sendikaya davet eden patrona karşı yemekhanede işçilere konuşma yapan Bayram, patronu ve ona uşaklık yapan mühendis ve ustabaşlarını teşhir etti. Grev kararlılığı ile mücadelelerini devam ettireceklerini ifade eden Bayram, diğer vardiyalarda da toplantı yapacağını ifade etti.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece


 

 

Metal işçisi Fatih Çağlayan’ı trafik kazasında kaybettik...

Metal İşçileri Birliği çalışanı Fatih Çağlayan trafik kazasında hayatını kaybetti.

Öncü bir metal işçisi ve aynı zamanda Metal İşçileri Birliği çalışanı, mücadele arkadaşımız Fatih Çağlayan’ı 24 Ocak Pazartesi günü geçirdiği bir trafik kazasında kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz.

Gebze’de kurulu Feniş fabrikasında çalışan bir metal işçisi idi Fatih. Sermayenin işçi ve emekçilere yönelik saldırılarına kayıtsız kalmayan, gerek kendi fabrikasında gerekse yaşamın diğer alanlarında sınıf bilinci ile hareket eden, tüm çabası ile sınıfın örgütlü mücadelesini yükseltmeye çalışan, özetle “elini taşın altına sokan” öncü bir metal işçisi idi Fatih.

Dün yanı başımızda “yaklaşan grevi nasıl zafere taşırız?” diye soruyordu, biz ise maalesef bugün onun üzücü ölüm haberini yazıyoruz. İşçi sınıfına yönelik peşisıra saldırıların hayata geçirildiği bir dönemde, Fatih gibi onuruna, emeğine, haklarına ve geleceğine sahip çıkan nice öncü işçilere ihtiyaç varken, bizler, maalesef Fatih’in ölümünün büyük üzüntüsünü yaşıyoruz. Ancak bizler, mücadele arkadaşları olarak onun anısını yine onun ideallerinde yaşatacağımıza söz veriyoruz.

Ailesinin acısını paylaşıyor, anısı önünde saygı ile eğiliyoruz.

Gebze Metal İşçileri Birliği

25.01.11


Renta’da grev kararı

Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şubesi’ne bağlı MESS üyesi Renta fabrikasında grev kararı asıldı.

Toplu iş sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması ve resmi arabulucu sürecinin de tamamlanmasının ardından 26 Ocak tarihinde asılmak üzere alınan grev kararı işyerinde ilan edildi. Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak’ın da katılımıyla fabrika içinde toplanan sendika üyesi işçiler grev kararını astılar.

TİS görüşmeleri kapsamında sendika üyesi 70’i aşkın işçi bulunuyor.


Fabrikalarda TİS görüşmeleri

Birleşik Metal-İş Sendikası, tekil sözleşme imzaladığı fabrikalarda TİS görüşmelerini sürdürüyor.

İzmir Şube’ye bağlı Delphi Otomotiv Sistemleri fabrikasında sürmekte olan sözleşme görüşmeleri kapsamında anlaşma sağlanamayan toplam 29 madde üzerinde görüşmeler sürüyor. Bu maddelerin bir bölümünü idari maddeler, bir bölümünü ise ücret ile yan ve sosyal haklara ilişkin maddeler oluşturuyor. 17 Ocak’ta yapılan toplantıda, patron tarafının ücret ve sosyal hakları yönelik teklifi tartışıldı, ancak bir anlaşma sağlanmadı.

İzmir Şube’ye bağlı Titan Jantsa işyeri ile sözleşme görüşmeleri 20 Ocak günü başladı. Bu toplantıda, işyerinin durumu üzerine genel değerlendirmeler yapıldı ve idari maddelerin bir bölümü kabul edildi.

İzmir Şube’ye bağlı FTB Lisi’de sözleşme görüşmelerine 25 Ocak günü devam edildi. Bu görüşmede anlaşma sağlanmayan bazı idari maddeler ile ücret ve sosyal haklara ilişkin olarak patron tarafı yeni bir teklif sundu. Teklif üzerine genel değerlendirme yapıldı ancak herhangi bir maddede anlaşma sağlanamadı. Patronun teklifi 9 Şubat günü yapılacak toplantıda değerlendirilecek.

İzmir Şube’ye bağlı ZF Lemförder’de sözleşme görüşmelerine 25 Ocak günü devam edildi. Bu toplantıda idari maddelerin görüşülmesine devam edildi ve 2 madde daha kabul edildi. Kalan idari maddeler 8 Şubat günü yapılacak toplantıda görüşülecek.

İstanbul 2 Nolu Şube’ye bağlı Gimsan’da toplu sözleşme görüşmelerinin sonuncusu 19 Ocak’ta yapıldı. İşyerinin iflas erteleme sürecinde bulunması nedeniyle görüşmeye kayyum da katıldı. Ücret ile yan ve sosyal haklarla ilgili maddelerin görüşüldüğü toplantıda herhangi bir anlaşma sağlanamadı.

2 Nolu Şube’ye bağlı Pancar Motor’da ise sözleşme görüşmelerine 18 Ocak günü devam edildi. Bu toplantıda patronun ücret ve sosyal haklara yönelik teklifi tartışıldı, ancak bir anlaşma sağlanamadı. Görüşmelere 31 Ocak günü devam edilecek.