01 Ekim 2010
Sayı: SİKB 2010/38

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt açılımı”nın denklemleri ve
gerçekler
Referandum sonrasında emperyalistlerle suç ortaklığında yeni dönem!
Tasfiye amaçlı yoğun
diplomasi trafiği
Beklenen oldu, “Cemaat” Avcı’nın kellesini aldı!.
Ulucanlar’ın On yıldızı selamlandı
Tescilli tasfiyecilerin
dayanılmaz hafifliği!
Sermaye kana doymuyor 
İşçi ve emekçi hareketinden...
BETESAN’da direniş kazanacak!..
Metal işkolunda mücadele büyüyor.
İhanet taslaklağını yırtmak
için mücadeleyi tabandan örgütleyelim!
Asalaklar daha fazlasını istiyor!
TMMOB Olağanüstü Genel Kurulu
sona erdi.
Üniversitelerden...
Avrupa’da emekçiler ayaktaydı.
Dünyadan...
Zafer bir kez daha Hugo Chavez yönetiminin oldu.
ABD’nin bitmeyen yalanları
Che kavgamızda yaşıyor! .
Çocuk katili devlet hesap verecek!
Gerici-faşist güruhu
aklama çabaları..
Devlet terörüne son!…
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa’da emekçiler ayaktaydı...

“Krizin faturasını ödemeyeceğiz!”

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde işçi ve emekçiler, 29 Eylül günü kapitalist krizin faturasına ve sosyal yıkım programlarına karşı alanlara çıktı. Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (ETUC) çağrısıyla örgütlenen eylemler ve grevler birçok Avrupa ülkesinde hayata geçirildi. Protestolar çerçevesinde İspanya’da emekçiler, 8 yıldan bu yana ilk kez greve gitti. İrlanda, İtalya, Fransa, Polonya, Kıbrıs, Yunanistan ve Macaristan’la birlikte 30 Avrupa ülkesinde protesto gösterileri düzenlendi. İspanya, Yunanistan ve Brürksel’de düzenlenen kitlesel gösteriler ve grevler, ‘Avrupa Eylem Günü’ne damgasını vurdu.

Brüksel’de dev buluşma

Eylemlerin merkezi ise Avrupa Birliği’nin (AB) “başkenti” konumundaki Brüksel kenti oldu. Buradaki dev gösteriye katılan 100 bini aşkın işçi ve emekçi kapitalist krizin faturasının emekçilere kesilmesine “hayır!” dedi. Büyük yürüyüş saat 13.00’te Gare de Midi’de başladı. 30 ülkeden 50’yi aşkın sendika ve ­temsilciden oluşan heyetlerin de katıldığı yürüyüş nedeniyle saat 12.00-13.00 arası başkente ulaşım için beş tren daha hizmete kondu. Brüksel’deki büyük yürüyüş sırasında Belçika polisi de gerçek yüzünü gösterdi. “Olay çıkarabileceklerinden şüphelenen” 148 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Islık ve trompetler eşliğinde yürüyen işçiler, AB üyesi ülkelerin almış olduğu kısıtlama kararlarını taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla protesto ettiler. Kitlesel yürüyüş, AB binalarının bulunduğu bölgede yapılan mitingle devam etti. Brüksel’deki eyleme katılan Avrupa Sendikalar Birliği Başkanı John Monks, tasarruf politikaları konusunda karar verilmesi ve doğru yönde değişikliklere gidilmesi için hala zaman olduğunu söyledi.

8 yılın ardından ilk genel grev

AB ülkelerindeki sosyal yıkım saldırılarına karşı birçok ülkede alanlara çıkılırken İspanya’da sendikaların çağrısıyla 24 saatlik genel greve gidildi. Avrupa çapında gerçekleştirilen eylemlerle aynı güne denk gelen İspanya’daki genel grev, parlamentonun onayladığı iş reformuna karşı başlatıldı. 8 yıldan bu yana ilk kez gerçekleşen genel greve ilişkin açıklama yapan UGT ve CCOO’nun yöneticileri, hükümetin katılımı düşürme çabasına rağmen greve katılımın yaklaşık 10 milyon kişiyle yüzde 70’in üzerinde olduğunu duyurdu. İşçileri kutlayan sendika yöneticileri, hükümetten geri adım atarak, iş reformunda değişiklik yapmasını istedi.

İspanya’da grev, hayatı felç etti

Gece yarısı başlayan genel grev kapsamında yapılan protesto gösterileri sırasında bazı yerlerde polisle gerginlikler yaşandı. İşçiler 24 saatlik grev için gece yarısından itibaren grev gözcülükleri oluşturarak toplandılar. Özellikle Madrid, Barcelona, Sevilla ve Valencia gibi büyük kentlerdeki sebze ve meyve halleri önünde gösteri yapan bazı sendika üyeleri, grev kararını hayata geçirmek için, gelenleri bir süre hale sokmadı. Grev kırıcı olarak devreye giren İspanyol polisi, greve katılmayan işçilerin hale girmesini sağladı.

Grev nedeniyle özellikle iç ve dış hatlarda uçak seferleri ciddi kesintiye uğrarken, tren ve otobüs seferleri de grevden fazlasıyla etkilendi. Getafe’de polisle eylemciler arasında çatışmalar yaşanırken, Barcelona’da ise göstericiler bir polis aracını ateşe verdiler. Başkent Madrid’de protesto yürüyüşü düzenleyen işçiler ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Okulların, hastanelerin ve fabrikaların çalışmadığı ülkede, grevden en çok etkilenen alan ise toplu ulaşıma oldu. Ülkedeki otobüs durakları ve tren istasyonlarında uzun kuyruklar oluşurken, yıldırım baskı yapan gazeteler, dağıtımcı şirketlerin greve katılmaları nedeniyle birçok bölgeye ulaştırılamadı. Bazı televizyonlar da yayınlarına ara vermek zorunda kaldı.

Öte yandan grevden dolayı Türk Hava Yolları, İstanbul-Barcelona seferlerini iptal ederken, İstanbul-Madrid seferlerinden sadece sabahkinin iptal edildiği, öğleden sonraki seferin yapılacağı öğrenildi.

Her yerde eylem

İspanya ve Belçika’nın yanısıra Yunanistan, Portekiz, İrlanda, Slovenya ve Litvanya’da da eylemler gerçekleştirildi. Dublin’de bir eylemci, üzerinde kırmızı boyayla “Toxic Bank Anglo – Zehirli Banka Anglo” yazan çimento kamyonuyla İrlanda parlamento binasına girmeye çalıştı. Eylemcinin İrlanda bankası Anglo Bank’a devlet tarafından yapılan kurtarma operasyonunu protesto etmek istediği belirtildi.

Yunanistan’da grev

Diğer yandan, İspanya gibi Yunanistan’da da greve gidildi. Yunanistan’da çalışma koşullarını protesto eden doktorlar, liman, telekomünikasyon, toplu taşıma araçları çalışanları grev ve iş bırakma eylemlerine gitti.

Devlet hastanelerinde görevli doktorların 24 saatlik grevi nedeniyle hastanelerde yalnızca acil servis ve güvenlik birimleri görev yaptı.

Yunanistan Telekomünikasyon Şirketi (OTE) çalışanlarının da 24 saat iş bırakma kararı aldığı, liman çalışanlarının da saat 07.00-10.00 arasında iş bırakma eylemi yaptığı ifade edildi.

Öte yandan, troleybüs ile otobüs şoförlerinin saat 11.00-16.00, tramvay ve metro çalışanlarının 12.00-16.00, banliyö trenleri çalışanlarının 12.00-17.00 arasında sefere çıkmadığı açıklandı.

Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (GSEE) başkent Atina’da protesto gösterisi yapılması çağrısında bulunduğu belirtildi.

Almanya’da eylemler

Almanya’nın Berlin şehrinde “Tasarruf paketlerini durdurun, burada ve tüm Avrupa’da” sloganıyla protesto yürüyüşü gerçekleştirildi.

Yürüyüşü anti-faşist, anarşist, anti-kapitalist grupların dışında Die Linke, Ver.di gibi parti ve sendikaların da içinde yer aldığı bir oluşum organize etti. Almanya’da Berlin’in dışında aynı gün ve saatte Bremen, Dresden, Freiburg, Hamburg şehirlerinde de yürüyüşler yapıldı.

Berlin’de 5 bin kişinin katıldığı yürüyüş Alexander Platz’da Rotes Rathaus önünde saat 18.00’de başladı. Eylemde coşkulu ve canlı bir şekilde tasarruf paketine karşı sloganlar atıldı. Tasarruf paketini teşhir eden pankart ve dövizler taşınarak yürüyüş boyunca bu çerçevede konuşmalar yapıldı. Eylem, saat 20.00’de yapılan mitingle sona erdi.

Yürüyüşe katılan İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) çalışanları, Almanca olarak çıkarılan “Tasarruf paketine hayır! Krizin faturasını kapitalistler ödesin” başlıklı bilidirinin dağıtımını gerçekleştirdi.