01 Ekim 2010
Sayı: SİKB 2010/38

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt açılımı”nın denklemleri ve
gerçekler
Referandum sonrasında emperyalistlerle suç ortaklığında yeni dönem!
Tasfiye amaçlı yoğun
diplomasi trafiği
Beklenen oldu, “Cemaat” Avcı’nın kellesini aldı!.
Ulucanlar’ın On yıldızı selamlandı
Tescilli tasfiyecilerin
dayanılmaz hafifliği!
Sermaye kana doymuyor 
İşçi ve emekçi hareketinden...
BETESAN’da direniş kazanacak!..
Metal işkolunda mücadele büyüyor.
İhanet taslaklağını yırtmak
için mücadeleyi tabandan örgütleyelim!
Asalaklar daha fazlasını istiyor!
TMMOB Olağanüstü Genel Kurulu
sona erdi.
Üniversitelerden...
Avrupa’da emekçiler ayaktaydı.
Dünyadan...
Zafer bir kez daha Hugo Chavez yönetiminin oldu.
ABD’nin bitmeyen yalanları
Che kavgamızda yaşıyor! .
Çocuk katili devlet hesap verecek!
Gerici-faşist güruhu
aklama çabaları..
Devlet terörüne son!…
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Koltuğu örgütten çok sevenlerin genel kurulu!

TMMOB Olağanüstü Genel Kurulu
sona erdi

24- 25 Eylül tarihlerinde Ankara Kocatepe Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen TMMOB 41. Olağanüstü Genel Kurulu’nun ilk gününe usül tartışmaları damgasını vururken TMMOB bürokratlarının anti-demokratik tutumları genel kurul boyunca sürdü. TMMOB’nin genel kurulunda, özellikle kadın ve ücretli çalışan ve işsiz mmşp dönük olarak sunulan karar önergelerinin büyük çoğunluğunun reddedilmesi, örgütün önümüzdeki dönemini ipotek altına almıştır. Delege seçimi konusunda bir cerrah hassasiyetinde çalışan “oda beyleri” olabilecek en uygun “ekiple” genel kurulu kayıpsız atlatmış hiçbir sürprize yer bırakmamıştır.

Geçtiğimiz yıl yoğun emek harcanarak tabandan hareketle gerçekleştirilen ve TMMOB tarihinde ilk olan Ücretli İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı ile TMMOB Kadın Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı’nı yerden yere vuran ve kurultayların meşruluğunu kürsülerden sorgulayan zihniyet, birçok karar önergesini yönetmelik tartışmalarına boğarak önümüzdeki dönemde TMMOB’ye hâkim olacak anlayışın diğer bir ifadesi oldu. Kararlar, komisyonun karar önergelerine yönelik görüş bildirerek Genel Kurulu ipotek altına alması ve her ne hikmetse karar komisyonun onay verdiği her maddenin kabul edilerek, önergeye katılmama kararı aldığı her maddenin genel kurulunca reddedilmesi de tüm bu anti-demokratik tiyatronun tuzu biberi olmuştur.

Genel Kurul’un satır araları

Ücretli ve İşsiz Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı’nda karar altına alınan karar tasarılarından 6 oda başkanının “uygun gördüğü” karar tasarılarının birleştirilmiş hali ile oylamaya sunulması salonda büyük tartışmalara yol açtı. Kurultay iradesini hiçe sayan ve bulduğu her fırsatta kurultayları karalamaya çalışıp genel kurulu vesayet altına alanlar bu tutumlarını genel kurul boyunca sürdürdü.

Odaların meslek içi eğitimleri işsiz mühendislere ücretsiz olarak vermesi ile ilgili olan 9 nolu önerge “Parasız Eğitim” sloganını sözde dillerine pelesenk yapanların gerçek yüzlerini göstermiş oldu. Büyük tartışmalara yol açan bu karar önergesi de salondaki hâkim anlayışın bir yansıması olarak oy çokluğuyla reddedildi. Kısmen yetkin mühendislik ve yetkilendirme konularını içeren 11, 12 ve 13 no’lu karar önergelerinin tamamı yine aynı hâkim anlayış tarafından reddedildi.

Öğrenci hareketinin kendi özgünlüğünü kavrayamayan, onun dinamizminden korkan oda beyleri geçmişte de sürdürdükleri “görmeyen, duymayan” tarzlarını genel kurulda da devam ettirdiler. Mühendislik, mimarlık ve şehir planlama bölümü öğrencilerinin bağımsız karar almalarını sağlayacak yapıların oluşturulması, TMMOB bünyesindeki öğrenci üye örgütlülüklerinin tek bir çatı altında toplanmasını öngören 17. no’lu karar önergesi ile öğrenci üyelere oda kurallarında kendilerini ifade edecek olanakların sağlanmasını öngören 18. no’lu karar önergesi oy çokluğu ile reddedildi.

Bunlarla birlikte TMMOB işyeri temsilciliklerinin hayata geçirilmesi ile ilgili olan 8 no’lu karar önergesi, TMMOB’ ye bağlı tüm oda üyelerinin bir araya gelebilecekleri, iletişim kurabilecekleri, ortak çalışmalar yapabilecekleri ortak mekânlar oluşturulmasını öngören 10 no’lu karar önergesi, TMMOB bünyesinde oda gelirlerinden TMMOB Genel Kurulunun belirlediği oranda yapılan kesinti ile Dayanışma Fonu oluşturulması ve bu fonun işten atılan ve oda örgütlenmesi ve sendikalaşma mücadelesinde baskıya uğrayan mühendis, mimar ve şehir plancıları için kullanılmasını öngören 14 no’lu karar önergesi, TMMOB’ye bağlı oda ve şubelerde çeşitli çalışmalar yapacak ücretli ve işsiz mühendis, mimar ve şehir plancıları komisyonlarının kurulmasını öngören 15 no’lu karar önergesi, aidatların odalara üye olunduğu tarihten itibaren alınmasını öngören 16 no’lu karar önergesi, Bartın İli, Amasra İlçesi sınırları içerisinde kurulmak ve işletilmek istenen “Termik Santral Entegre Projesi” ile ilgili olarak haklarında suç duyurusunda bulunulan ve aralarında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun da bulunduğu birçok mühendisin oda onur kurullarına sevk edilmelerini öngören 23 no’lu karar önergesi de oy çokluğuyla reddedildi.

Olağanüstü Genel Kurul’un ilk gününde toplam 28 adet karar önergesi görüşüldü ve bu karar önergelerinden 12’si oy çokluğuyla reddedildi. Kurulun 2. günü ağırlıklı olarak Kadın Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı ve Ücretli ve İşsiz Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı’nda alınan kararların kabul edilerek, hayata geçirilmesini öngören karar önergeleri tartışmalara konu oldu.

Ücretli ve İşsiz Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı’nda alınan kararların kabul edilerek hayata geçirilmesi, bu kurultayın önümüzdeki çalışma döneminde yeniden yapılması ve Kurultay Sonuç Bildirgesinin Genel Kurul tarafından kabul edilmesini öngören 33, 40 ve 41 no’lu karar önergeleri tartışılırken salonda büyük gerginlikler yaşandı. Konuyla ilgili aleyhte söz alan birçok oda bürokratı, ÜİMMŞP kurultay sürecinin ve karar alma biçiminin tamamen yönetmeliklere aykırı olduğunu iddia ederek buralarda karar alınmasını kötü niyet olarak değerlendirip kurultayın bir tuzak olduğunu iddia ettiler.

Kurultay karalama yarışında hızını alamayan bazı bürokratlarsa işi hakaret derecesine vardırarak kurultayda alınan kararları “deli gömleği”ne benzetti ve salona “bazıları tarafından bu deli gömleğinin TMMOB’ye giydirilmeye çalıştığı” uyarısında bulundu. Tartışılan bu karar önergelerinden 33 ve 40 no’lu karar önergesi oy çokluğu ile reddedilirken, 41 no’lu karar önergesi önerge sahipleri tarafından geri çekilmiştir.

Kadın Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları…

ÜİMMŞP kurultay kararlarının meşruluğunu tartışmaya açanlar aynı tartışmaları Kadın Kurultayı ve burada alınan kararlar için de yaptı. Kadınların örgütlü bir şekilde tartışmaları göğüslemesi ve ortak tutum almaları bu noktada kadınların uzunca bir süreden beri genel kurula yönelik çalışma yapmasının bir meyvesi niteliğindeydi. Bununla birlikte özellikle kadın kurultayı karar önergeleri tartışılırken salondaki uğultu ve aşağılayıcı üslup oldukça dikkat çekiciydi. Kadınlara yönelik tartışılan karar önerilerinden tamamına yakını oy çokluğuyla reddedildi. Reddedilen maddeler arasında kadın çalışma grubu kurulması ve bu grubun yürütülmesi, kota meselesi ve çalışma grubu harcamalarına bütçe ayrılması bulunuyor. Özellikle kota meselesinde kadınlar tarafından yapılan bilgilendirmeler oldukça zihin açıcı olmasına rağmen kota önergesi de diğer önergeler gibi oy çokluğuyla reddedildi. Kadınlara yönelik tartışılan karar önergelerinin teker teker reddedilmesi üzerine bir kadın delegenin çağrısıyla kadın delegelerin bir kısmı salonu terk etti. Bunların dışında kurulun birçok karar önergesini reddetmesine yönelik bireysel tepkilerini gösteren birçok delege ve gözlemci salonu terk etti. 

Kurulun 2. gününde Orman Mühendisleri Odası’ndan bir delege Beyoğlu Belediyesi’nden önce sürgün edilen sonra atılan Özlem Aydın’ın gerçekleştirdiği basın açıklamasına dikkat çekerek, açıklamaya sadece oda üyesi duyarlı mühendis, mimar ve şehir plancılarının katıldığını ancak oda üyelerinin bu açıklamaya katılmadığına dikkat çekti.

Irkçı tartışmalar...

1998 yılında karar altına alınan ve ülkede yaşayan bütün yurttaşların temsiliyetini yansıtmak amacıyla TMMOB içinde bulunan “Türk” isminin “Türkiye”  olarak ifade edilmesi kararının gereğini yapmasını öngören karar önergesi tartışılırken aleyhte söz alan bir delege ırkçı söylemleriyle salonda gerilimi tırmandırdı. Aynı delege bu eğilimini konuyla alakasız önergelerde de göstererek açıktan salonda provokasyon yarattı.

Son söz…

Alınan kararlar ve yapılan tartışmalarla tarihe geçecek bir genel kurul daha geride bırakılırken, kurulda yapılan tartışmaların önümüzdeki dönemde duyarlı mühendis, mimar ve şehir plancılarını zorlu bir dönem beklediğini söylemek için medyum olmaya gerek yoktur.  Yasa, yönetmelik veya tüzüklerin arkasına saklanmayı adet haline getirenler kendi koltuklarını koruma telaşı içinde TMMOB’den bile vazgeçmeye hazır olduklarını en açık şekilde ortaya koymuştur. Öğrencilere takınılan tavır, ücretli çalışanların önüne dizilen engeller, kadın üyelere dönük baskı örgütün tüm kesimlerle bağını koparmakta onu kitlelerden yalıtmaktadır. TMMOB bir kamu kuruluşu olabilir, tüm yönetim mekanizması farklı şekillerde bağlanmış olabilir ancak birlik halen “demokratların” etkisindedir. Ancak dükkâncılık ve dar grupçuluk ile sürdürülen kafa-kol ilişkileri emek cephesinde önemli bir mevzi olan örgütü tükenme noktasına getirmiştir. TMMOB demokratlığını ve emekten yana olmasını sözcüklerin ötesine taşıyamaz hale gelmiştir. İşçi sınıfı diyenler, ücretli çalışan ve işsiz üyelerini bastırmanın türlü yollarını bulma telaşına düşerken, örgüte kan taşıyacak öğrencilere ısrarla örgütün kapıları kapatılmaktadır. Kadın ve Kürt sorununa dair ayrımcı ve ırkçı yaklaşımlar oda beyleri tarafından “hoş görülmektedir”. Tablo özetle böyleyken bu genel kurul örgüte hakim algının koltuk uğruna örgütü bile yok edebileceğini göstermişti.

Öte yandan özellikle ÜİMMŞP ve Kadın Kurultayı konusu üzerine yapılan tartışmalar, bürokrat takımının sürekli kurultayı önemsizleştirmek ve yok saymak uğruna verdiği çaba aslında gerçekleştirilen bu iki kurultayın da ne kadar başarılı olduğunun açıkça bir delilidir. Bu kurultaylara gösterilen ilgi ve verilen emek açıkça göstermiştir ki, örgütün emekten yana varlığını sürdürebilmesinin tek yolu bu rant ekibinin yönetimlerden işçi mühendis, mimar ve şehir plancıları tarafından süpürülmesidir.

Genel Kurul’da Toplumcu Mühendis, Mimar & Şehir Plancıları da Mühendislik, Mimarlık ve Planlamada Toplumcu Eksen dergisinin standını açtı.

Toplumcu Mühendis, Mimar & Şehir Plancıları’nın haberinin kısaltılmış halidir