01 Ekim 2010
Sayı: SİKB 2010/38

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt açılımı”nın denklemleri ve
gerçekler
Referandum sonrasında emperyalistlerle suç ortaklığında yeni dönem!
Tasfiye amaçlı yoğun
diplomasi trafiği
Beklenen oldu, “Cemaat” Avcı’nın kellesini aldı!.
Ulucanlar’ın On yıldızı selamlandı
Tescilli tasfiyecilerin
dayanılmaz hafifliği!
Sermaye kana doymuyor 
İşçi ve emekçi hareketinden...
BETESAN’da direniş kazanacak!..
Metal işkolunda mücadele büyüyor.
İhanet taslaklağını yırtmak
için mücadeleyi tabandan örgütleyelim!
Asalaklar daha fazlasını istiyor!
TMMOB Olağanüstü Genel Kurulu
sona erdi.
Üniversitelerden...
Avrupa’da emekçiler ayaktaydı.
Dünyadan...
Zafer bir kez daha Hugo Chavez yönetiminin oldu.
ABD’nin bitmeyen yalanları
Che kavgamızda yaşıyor! .
Çocuk katili devlet hesap verecek!
Gerici-faşist güruhu
aklama çabaları..
Devlet terörüne son!…
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işkolunda mücadele büyüyor...

Kardemir’de işten atmalar

Çelik-İş ve Türk Metal çetesinin Kardemir’de yetki mücadelesi adı altında sürdürdüğü çatışmanın sonuçları işçilere patlıyor. 24 Eylül günü 27 işçi çeşitli bahanelerle işten atıldı. İşten atılan 27 kişiden 14’ü Türk Metal, 13’ü ise Çelik-İş Sendikası’na üye.

İşten atılma gerekçesi olarak işçilerin ücretlerindeki icra kesintileri ve halihazırda süren rant savaşında işçilerin katıldığı eylemlere dair verdikleri savunmaların yetersiz olması gösterildi.

İki işbirlikçi sendikanın rant kavgası, Çelik-İş’in KARDEMİR’deki örgütlülüğüne müdahale eden Türk Metal’e üye oldukları gerekçesiyle 29 işçinin işten atılmasıyla başlamıştı. Bu süreçte Kardemir’e yeni işçi alımı yapılırken, alınan işçiler Çelik-İş’e üye yapıldı.


Anakonda işçileri direnişte

Kırklareli Lüleburgaz’da kurulu bulunan İtalyan sermayeli Anakonda Isıtıcı ve Pişirici Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. fabrikasında örgütlenen Birleşik Metal-İş Sendikası işten atma saldırısıyla karşılaştı.

Fabrikada üye çoğunluğunu sağlayarak 24 Eylül 2010 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki tespit başvurusunda bulunulmasının ardından Anakonda patronu işten atma saldırısını devreye soktu.

Sendikal örgütlenme mücadelesini baltalamak isteyen patron, işçileri baskı altına almak için yetki tespit başvurusunun yapıldığı 24 Eylül günü 2 işçiyi, 27 Eylül Pazartesi günü ise 4 işçiyi işten attı. Sendika üyesi 6 işçinin işe geri dönme ve sendika hakkı talebiyle sürdürdükleri mücadele devam ediyor.


Net Cıvata’da iş durdurma

2010-2012 MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin yaklaştığı bir süreçte metal fabrikalarındaki huzursuzluklar da giderek artıyor. Bu tepkilerden biri de MESS üyesi fabrikalardan biri olan ve Net Cıvata’da açığa çıktı. İstanbul Sefaköy’de kurulu fabrikada yaşanan hak gaspları işçilerin sabrını taşırdı.

İşbirlikçi Türk Metal çetesinin %5 zam teklifinin duyulmasının ardından rahatsızlıkların giderek arttığı fabrikada ücretlerin parça parça ve geç ödenmesi üzerine iş durduruldu.

2006’dan bu yana maaşların düzensiz ödendiği fabrikada iki aylık alacakları bulunan işçiler ücretlerin ödenmesi talebiyle iş bıraktı. 29 Eylül günü sabah vardiyasının başlamasının ardından fabrikaya gelerek yöneticilerle görüşen Türk Metal Sendikası İstanbul Şubesi Başkanı Tufan Şimşek, işçilerle yaptığı toplantının ardından iş bırakma kararlarını açıkladı.

Talepler karşılanana kadar eyleme devam

İş bırakma kararının alınmasının ardından yöneticilerle görüşen şube başkanı Şimşek, işçilere yönetimin tekliflerini aktardı. Patronun dalga geçer gibi sunduğu eylül maaşını 12 taksitte ödeme teklifini geri çeviren işçiler alacaklarının tamamı ödenene kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade ettiler. Patronun önerisinin kabul edilmesi için işçilere telkinde bulunan Şimşek, aksaklıkların devam etmesi durumunda şalteri kendi elleriyle indireceğini dahi söyledi. İşçilerin kararlı tutumu karşısında çaresiz kalan şube başkanı, “Kararınıza saygılıyım” demek durumunda kaldı.

Tepkiler artıyor

Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada fabrikadaki eylem devam ediyordu. Tabanda biriken tepkiyi Grup TİS görüşmeleri öncesinde dizginlemeye çalışan Türk Metal çetesi, zorda kaldığı durumlarda da “mücadeleci sendikacılık” rollerine bürünüyor, tabanda oluşan tepkiyi kendi kontrolünde eylemlerle yatıştırmayı hedefliyor. Her şeye rağmen MESS sürecine girerken yaşanan bu eylem işçilerin moral ve mücadele azimlerini yükseltmesi, Türk Metal çetesini de aşacak gücü kendinde bulması adına önem taşıyor.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece


BMİS: Tek seçenek mücadele!

Birleşik Metal-İş Sendikası 2010–2012 grup toplu iş sözleşmesiyle süreciyle ilgili 24 Eylül günü BMİS Bursa Şube binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Çimtaş, Asil Çelik, SCM, Prysmian, Asemat işyeri temsilcilerinin yanısıra genel merkez ve şube yöneticilerinin katıldığı basın toplantısında açıklamayı BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptı. Serdaroğlu, Bursa’nın otomotiv ve yan sanayi merkezi olarak bu sözleşmenin kalbini oluşturduğunu belirtti.

Serdaroğlu, MESS’in özellikle esneklikle ilgili taleplerinin yasal dayanaklarla birlikte bu sözleşme döneminde daha da sertleşeceğini belirterek, metal işçilerinin kazanılmış haklarının, çalışma ve yaşam koşullarının tehdit altında olduğunu söyledi. Hazırladıkları taslağı diğer sendikalara da gönderdiklerini, metal işçilerinin ortak hedefler doğrultusunda mücadeleye çekilmesi için çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını belirten Adnan Serdaroğlu hazırladıkları teklifin sözleşme dönemindeki olumsuzluklara karşı açılan bir mücadele bayrağı olduğunu söyledi.

Krizde metal işçilerinin ağır bir fatura ödediğini, şirketlerin ise kâr oranlarını arttırdıklarını, TÜİK enflasyon oranlarının hiçbir inandırıcılığının olmadığını söyleyen Serdaroğlu, metal işçilerinin bu sözleşme döneminde tek seçeneğinin mücadele etmek olduğunu belirtti.

Kızıl Bayrak / Bursa


Ümraniye’de metal işçilerine çağrı

Metal TİS sürecinde çalışmalarına hız veren MİB Ümraniye Yürütmesi referandumun ardından, metal işçilerinin haklarını kazanmasının mücadeleden geçtiğini vurgulayan materyaller kullandı.

“Ne referandum, ne seçim, ne de yasalar.... Haklarımızı kazanmak için işgal, grev, direniş!” şiarlı ozalitler Dudullu- İmes ve Tavukçu Yolu hattında yapıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye