11 Eylül 2009
Sayı: SİKB 2009/35

  Kızıl Bayrak'tan
  Çözümsüzlük batağındaki
sermaye düzeninin çok
yönlü iflas tablosu
  Sol içi zorbalıkla bir yere varılamaz!
Kürt hareketini
saldırganlaştıran nedir?!
Katleden sel değil kapitalizmdir!
Düzenin yarattığı felaketin tablosu
  Kentler kapitalist yıkımın,
sömürünün ve sefaletin aynasıdır!
  Entes direnişinden.
  Türkiye eğitimde sınıfta kaldı!
  İşçi ve emekçi hareketinden.
  Demokrasi mücadelesi ve
Kürt sorunu-1
  Halkalı kağıt grevi üzerine..
  Etkinliklerden
  Bıraktığınız mirası
yarınlara taşıyacağız!
  Güler Zere ve hasta tutsaklar için eylemlerden...
  Obama yönetimi “barış süreci”ni canlandırmaya çalışıyor
  ABD savaş makinesi Afganistan fiyaskosunu itiraf etti!
  Almanya’da seçimler...
  ABD emperyalizmi Chavez karşıtı tetikçilerini sokaklara saldı…..
  6-7 Eylül olayları... Kontr-gerillanın kirli savaş tarihinden karanlık bir sayfa!....
  Diyarbakır zindanı üzerine yapılan tartışmalar hakkında
birkaç söz - M. Can Yüce
  ESP'ye yönelik
devlet terörü protesto edildi
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Güler Zere ve
hasta tutsaklar için eylemlerden...

İstanbul’da kitlesel yürüyüş!

İlerici ve devrimci kurumlar, 4 Eylül akşamı Taksim “Cuma yürüyüşleri”nin 5.’sini gerçekleştirerek, Güler Zere ve hasta tutsakların serbest bırakılması mücadelesindeki kararlılıklarını haykırdılar.

Taksim Tramvay Durağı’nda toplanmaya başlayan kitle en önde Güler Zere fotoğraflı pankart arkasında Türkçe ve İngilizce, “Kanser hastası Güler Zere’ye özgürlük! Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!” pankartlarını açarak, sloganlarla Galatasaray Lisesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Kitlenin Galatasaray Lisesi önüne gelmesiyle, burada basın açıklaması gerçekleştirildi. Okunan açıklamada, Güler Zere’nin mahkûm hücresinde katledilmeye çalışıldığı söylendi. Ardından Av. Taylan Tanay tarafından Güler Zere’nin gönderdiği mektup okundu. Eylem sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Eskişehir’de Zere için eylem

Eskişehir’de Güler Zere için bir araya gelen ilerici ve devrimci kurumlar, 4 Eylül günü bir eylem gerçekleştirdi. “Güler Zere’ye özgürlük!” pankartının açıldığı eylemde Sağlık Müdürlüğü’nden Adalar Migros önüne yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüş boyunca Güler Zere’nin serbest bırakılması talebi haykırıldı, Adalar Migros önüne varılmasının ardından basın açıklaması okundu.

BDSP, DGH, DPG, EHP, Eskişehir Gençlik Derneği, Halkevleri, İHD, SDP, TKP tarafından örgütlenen eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Bursa’da Güler Zere eylemi

Bursa’daki ilerici devrimci kurumların Güler Zere ve hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle başlattıkları eylemler 3 Eylül günü de sürdü. Osmangazi Metro İstasyonu önünden Kent Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirildi.

Kent Meydanı’na gelindiğinde yapılan basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapıldı. Oturma eylemi sırasında kısa bir tiyatro gösterisi gerçekleştirildi, ardından şiir ve müzik dinletisiyle eylem sona erdi. “Güler Zere’ye özgürlük / Hasta tutsaklar serbest bırakılsın” ve cezaevlerindeki hasta tutsakların isimlerinin yazılı olduğu “Öldürtmeyeceğiz” pankartlarının açıldığı eyleme yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Kartal’da Güler Zere eylemi

Güler Zere’nin serbest bırakılmasına yönelik gerçekleştirilen eylemlerden biri 6 Eylül günü Kartal’da yapıldı. Alınteri, BDSP, DHF, DTP, EMEP, ESP, Halk Cephesi, Partizan, Kaldıraç, TKP, PSAKD Sultanbeyli Şubesi’nin örgütlediği eylemde “Kanser hastası Güler Zere’ye özgürlük! Hasta tutsaklar serbest bırakılsın” pankartı açıldı.

Kartal Meydanı’na yürüyüşle gelen kitle burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylem yürüyüşle son buldu.

Kızıl Bayrak / Kartal


İHD: “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!”

5 Eylül günü Ankara’da Yüksel Caddesi’nde basın açıklaması gerçekleştiren İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

“Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!”, “Adalet istiyoruz!”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!” sloganlarının atıldığı basın açıklamasında, Türkiye’de hukukun bu sistem gibi düşünmeyenlere uygulanmadığı belirtildi. En kutsal hak olan yaşama hakkının bu sistem tarafından gasp edildiği vurgulandı. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylem sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Ankara



Üniversiteler sorunlarla açılıyor!

2009-2010 eğitim ve öğretim yılı büyüyen sorunlarla açılıyor. Yaz döneminde birçok eyleme konu olan üniversite harçlarına yapılan zam yetmezmiş gibi, hemen tüm üniversitelerde kayıt parası uygulaması gündemde.

250 TL’ye varan kayıt parasının hangi gerekçe ile alındığı dahi açıklanmıyor. Kimi üniversitelerde iş kılıfına uydurulmaya çalışılırken, öğrenciler çeşitli belgeleri temin edebilmek için para ödemek durumunda kalıyor.

Ege Üniversitesi’nde yeni kayıt olan öğrencilerden, harç ücretine ek olarak “Öğrenci kimlik kartı bedeli” için 45 TL, “Sigorta” için 5 TL isteniyor.

İstanbul Üniversitesi’nde dosya ve kart bedeli olarak 50 TL alınıyor.

Kocaeli Üniversitesi’nde de “okulun giderlerini karşılamak” gibi muğlak bir ifade üzerinden öğrenciler kayıt parası ödüyor.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde ise 120 TL’lik kayıt parası için hiçbir resmi açıklama yapılmıyor. Bu liste uzayıp gidiyor...

Üniversiteye girmeye hak kazanan öğrencileri bekleyen diğer yakıcı bir sorun ise “barınma”. Üniversitelerin kendi bünyesindeki yurt kapasitesi, üniversitede kayıtlı bulunan öğrenci sayısı ile oranlandığında yetersiz kalıyor. Yurt-Kur’a bağlı yurtların kapasiteleri de ihtiyacı karşılamaktan uzak ve oldukça niteliksiz. Fakat yine de işçi ve emekçi ailelerine mensup gençler için daha hesaplı olmasından kaynaklı devlet yurtları tercih ediliyor.

Öğrenciler için beslenme, sağlık, ulaşım ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak da ciddi bir sorun. Ders materyallerinin getirdiği yük ise öğrencilerin belini büküyor.

Üniversite öğrencilerinin % 75’i günde 3 TL ile en fazla 10 TL arasında harcama yapabiliyor. Öğrencilerin % 65’i haftada 30 TL’den daha az parayı beslenmeye ayırabiliyor, % 62’si kısıtlı bütçelerinden dolayı günde üç öğün yemek yiyemiyor. Öğrencilerin yarısından fazlası hiçbir sosyal etkinliğe katılamıyor...

Ticarethaneye dönüşen üniversitelerdeki bu uygulamalara karşı yeni dönemin başında sınırlı da olsa tepkiler yükselmeye başlıyor.



Ekim Gençliği’nin faaliyetlerinden...

2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı’nın başlamasıyla beraber İstanbul Ekim Gençliği de faaliyetlerine başladı. İstanbul Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nde kayıt dönemine yönelik bildiri dağıtımları gerçekleştirildi

İÜ kayıt günlerinde bildiri dağıtımı

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği, üniversiteye kayıt için gelen öğrencilere seslendi. Okuldaki anti-demokratik uygulamaları, harçlara yapılan zamları konu alan bildiriler öğrencilere ulaştırıldı. Ayrıca bu yıl ilk defa yeni kayıt olan öğrencilerden dosya ve kimlik kartı ücreti olarak alınan 50 TL’ye de bildirilerde yer verilerek bu uygulama teşhir edildi ve “Parasız eğitim!” şiarı öne çıkarıldı.

Bu sene kayıtların farklı fakültelerde yapılmasından dolayı Edebiyat Fakültesi ve Merkez kampüs önünde dağıtımlar gerçekleştirildi. 2-3 Eylül günleri yapılan dağıtımlar, okul önünde dağıtılan yurt ve burs ilanlarına rağmen öğrencilerin ilgisini çekti.


YTÜ kayıt haftasında Ekim Gençliği faaliyeti

2 Eylül günü Yıldız Teknik Üniversitesi Ekim Gençliği, eğitimin ticarileşmesini ve soruşturma terörünü bildiri ve ozalit gibi araçlarla teşhir etti. Kayıt haftası olması sebebi ile pek çok öğrenci ve veli ile iletişime geçme fırsatının yakalandığı dağıtım sırasında yapılan konuşmalarda, eğitimin ticarileştirilmesi, YTÜ yönetiminin verdiği uzaklaştırma cezalarının sebepleri üzerinde duruldu.

YTÜ ana giriş kapısı önüne “Har(a)ç zamları geri çekilsin!”, “Har(a)çlar kaldırılsın!”, “Parasız ve nitelikli eğitim istiyoruz!”, “YTÜ A.Ş.’ye buradan girilir! / İçeride sizi bekleyenler: Bilimsel olmayan eğitim, harç zamları, barınma, ulaşım, yemekhane, kırtasiye vb. masrafları, düşünce ve söz yasakları, soruşturmalar ve cezalar” ve “YTÜ’de İP/TGB-polis-idare işbirliğine son! / Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim talep ettiğimiz için, savaşa değil eğitime bütçe istediğimiz için, üniversitede sermayeye, şovenist gericiliğe, bilimsel olmayan müfredata hayır dediğimiz için üniversitemize giremiyoruz!”, “Soruşturmalar, cezalar geri çekilsin! Eğitim hakkımız engellenemez!” yazılı, Ekim Gençliği imzalı ozalitler asıldı.

“YTÜ AŞ’ye Hoşgeldiniz!” başlıklı bildirilerde ise üniversitelerin birer ticarethaneye dönüştürülmesi üzerinde duruldu ve harç zamları ile birlikte paralı eğitim uygulamaları teşhir edildi.

Ayrıca YTÜ ana giriş kapısı önünde Genç-Sen’in, “Asla yalnız yürümeyeceksin! Öğrencinin üniversite rehberi” kitapçığı dağıtımı ile birlikte Genç-Sen’in tanıtım ve kayıt çalışması gerçekleştirildi. Öğrenci Kolektifleri de “Yıldız Teknik Üniversitesi’ne Hoşgeldin!” başlıklı bildiri dağıtımı yaptı.

İTÜ- YTÜ / Ekim Gençliği