11 Eylül 2009
Sayı: SİKB 2009/35

  Kızıl Bayrak'tan
  Çözümsüzlük batağındaki
sermaye düzeninin çok
yönlü iflas tablosu
  Sol içi zorbalıkla bir yere varılamaz!
Kürt hareketini
saldırganlaştıran nedir?!
Katleden sel değil kapitalizmdir!
Düzenin yarattığı felaketin tablosu
  Kentler kapitalist yıkımın,
sömürünün ve sefaletin aynasıdır!
  Entes direnişinden.
  Türkiye eğitimde sınıfta kaldı!
  İşçi ve emekçi hareketinden.
  Demokrasi mücadelesi ve
Kürt sorunu-1
  Halkalı kağıt grevi üzerine..
  Etkinliklerden
  Bıraktığınız mirası
yarınlara taşıyacağız!
  Güler Zere ve hasta tutsaklar için eylemlerden...
  Obama yönetimi “barış süreci”ni canlandırmaya çalışıyor
  ABD savaş makinesi Afganistan fiyaskosunu itiraf etti!
  Almanya’da seçimler...
  ABD emperyalizmi Chavez karşıtı tetikçilerini sokaklara saldı…..
  6-7 Eylül olayları... Kontr-gerillanın kirli savaş tarihinden karanlık bir sayfa!....
  Diyarbakır zindanı üzerine yapılan tartışmalar hakkında
birkaç söz - M. Can Yüce
  ESP'ye yönelik
devlet terörü protesto edildi
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Entes Direnişi güncesinden...

112. gün…

Her sabah yaptığım gibi eşyalarımı alarak direniş yerine geçtim.

Emek Defteri muhabiri direniş yerine geldi. “Direniş nasıl gidiyor? Sen bizim gururumuzsun. Sinter Metal’e uğradım. Şimdilik fazla kalamayacağım ama daha sonra tekrar gelip röportaj yapacağım” dedi.


113. gün...

Entes işçileri ile paydos saatlerinde karşılaştığımızda, kimi yer yer kafa sallayarak kimi ise gülümseyerek direnişin yanında olduklarını gösteriyor. Sadece bir bayan yüzünü ekşitiyor beni görünce, o da patron yalakası olan şefim. Aynı zamanda benden önce işten çıkarılan ve işe iade davası açan bayan arkadaşım Entes lehine şahitlik yapacak olan kişidir. Onun farklı çıkarlar peşinde olduğunu bildiğim için bu tavırları bir anlam ifade etmiyor.

Aylardır çalışması yürütülen geleneksel Sarıgazi Festivali’nin ertelendiğini öğrendim. Gerekçe ise DTP’nin Kızıl Bayrak’a yönelik tehditleriydi. Bakıldığında çok üzücü bir durum aslında. Devrimciler nezdinde böyle bir sorunun ortaya çıkması tüm devrimci değerlerimize yakışır ve kabul edilir bir şey değildir. Saldırının kendisini kınıyor, her zaman savunduğum gibi, Kürt işçi ve emekçilerin tek kurtuluşunun sosyalizmle mümkün olduğunu yineliyorum.


114. gün

Yanıma gelen bir işçi iki aydır para almadığını ve patronun ha bugün ha yarın vereceğim diye kendisini oyaladığını söyledi. İşten ayrılmış fakat bu sefer de işsiz kalmış. Yani her iki durumda da, olan biz işçi ve emekçilere oluyor. Ne yapacağım diyen işçiye “Ben de işten atıldım direniyorum. Arkadaşlarınla konuş siz de direnişe geçin” dedim. O da “Diğer işçilerden bir şey çıkmaz, ben avukata veririm o uğraşır ” diyerek yanımdan ayrıldı.

Entes patronu Ahmet Tarık Uzunkaya fabrikaya gelirken, her karşılaşmamızda yaptığı gibi bugün de sınıf kinini bakışlarıyla gösterdi.


117. gün

Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi direniş yerine nöbete geldi. Bundan böyle her Pazartesi KHK'dan bir kişi Entes nöbetine gelecek.

Bugün yine iş arayan işçiler ve ne zamana kadar direneceğimi soranlar yoğunluktaydı.

Yağmurun yağmasıyla birlikte dernek çalışanları ile önümüzün kış olmasından kaynaklı nasıl bir önlem alacağımızı konuştuk. Çadır kullanabileceğimize karar verdik. Sonuçta ne olursa olsun hava şartları yüzünden direnişin aksaması gibi bir durum söz konusu olamaz.

Entes direnişçisi
Gülistan Kobatan


 


Toplu görüşme oyununda
“Uzlaştırma Kurulu” safhası! 

Memur konfederasyonları ile hükümet arasında 15 Ağustos 2009 tarihinde başlayan ve sonuçsuz kalan toplu görüşmeler süreci, “Uzlaştırma Kurulu”na gitmişti. “Uzlaştırma Kurulu”nun kararından, gelecek yılın ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yine yüzde 4 zam önerisi çıktı.

Hükümet görüşme sürecinde yüzde 2+2 ardından da yüzde 2,5+2,5 zam açıklamış, buna karşılık görüşmelere katılan Memur-Sen en son olarak 4+4 olarak talebini revize etmişti.

Uzlaştırma Kurulu’na başkanlık yapan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Kılıçoğlu, kuruldan çıkan rakamın yüzde 4+4 olduğunu, enflasyon artışının maaş artışının üzerinde olması durumunda da aradaki farkın maaşlara yansıtılmasını önerdiklerini belirtti.

Hükümetin teklif ettiği sefalet zammına karşı tabandaki basınç nedeniyle göstermelik itirazlar yükseltmek zorunda kalan memur konfederasyonları, Uzlaştırma Kurulu’nun sunduğu yüzde 4+4’lük zam önerisini “sevindirici” bulduklarını ve desteklediklerini açıkladılar.

Uzlaştırma Kurulu’nun önerisini değerlendiren Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, “Bundan önceki 6 uygulamada siyasi irade bu kararlara uyma ihtiyacı duymadı. Biz ısrarla, Kurul’un kararlarının siyasi irade tarafından kabul edilmesi ve uygulamaya konması isteğimizi dile getirdik. Bu bakımdan, Kurul Başkanı Mustafa Kılıçoğlu’nun açıklamasındaki detayı önemsiyoruz. Zaten, Kurul’un kararlarının uygulamaya geçirilmesi konusunda tedbir alınması da masada konuşuldu” dedi.

Kurul’un kendi kararlarına sahip çıkmasının kendileri açısından önemli olduğunu belirten Kamu-Sen Başkanı, “Biz, rakam ve içerik ne olursa olsun Uzlaştırma Kurulu’nun kararını kabul edeceğimizi söylemiştik. Aynı değerlendirmeyi sürdürüyoruz. Detaylar pazartesi günü bize ulaşır ve tekrar toplanırız” ifadelerini kullandı.

Memur konfederasyonlarının “Uzlaştırma Kurulu”nun önerdiği sefalet zammını sevinçle karşılamasının arkasında hükümetin önerisinden birkaç puan daha fazla olması bulunuyor. Bunu bir kazanım olarak kamu emekçilerine yutturacaklarını sanıyorlar.

Ancak Kurul’un kararı tavsiye niteliği taşıyor. Bu karar önümüzdeki hafta içerisinde Bakanlar Kurulu’nda görüşülecek, “Uzlaştırma Kurulu”nun önerisi değerlendirilecek. Maaş zamlarında son söz Bakanlar Kurulu’nun olacak. Bakanlar Kurulu da nihayet bu toplu görüşme oyununa son vermek üzere bildiğini okuyacak.


 

 

MMO’dan iş güvenliği paneli

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 15 Ağustos 2009 tarih ve 27320 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri İle Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmelik” için bilgilendirme ve değerlendirme amacıyla, 5 Eylül tarihinde “İş Sağlığı ve Güvenliği Mühendislerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları” başlıklı bir panel düzenledi. Panelin açılış konuşmasını MMO İstanbul Şube üyesi Metin Şen yaptı.

Panelin ilk konuşmacısı Bedri Tekin, yönetmeliğin yeni halinin getirilerini anlatarak söze başladı. İş güvenliği uzmanlığı için verilen sertifikaların sınıflandırılmasında farklılığa gidildiğini anlatan Tekin, A sınıfı sertifika için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda 3 yıl çalışmış olmak gerektiğini aktardı ve diğer problemlerle beraber bunu da sıkıntılı bulduğunu belirtti.

Yeni yönetmeliğin iş sağlığı ve güvenliği alanını piyasalaştırdığını, devletin iş kazalarını önlemekte samimi olmadığını belirtti.

Ardından söz alan Prof. Dr. Hilmi Sabuncu, uzmanlık eğitimi konusunun hassaslığına dikkat çekti ve sigorta anlayışının koruyucu sağlık hizmetlerini içermediğini vurguladı.

Panelin diğer konuşmacılarından Oktay Tan ise, iş güvenliği uzmanının işveren vekili olduğunu belirtti. TMMOB avukatı Nurten Çağlar Yakış yönetmeliğin hukuki boşluklarını ve sorunlarını anlattı.

Konuşmaların ardından verilen aradan sonra soru cevap bölümüne geçildi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı panel ilgiyle izlendi. Katılımcılar taşeronlaşmadan TMMOB’un tutumuna kadar çok çeşitli sorular yönelttiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

TMMOB’dan kurultay
hazırlık toplantısı...

TMMOB’nin 14-15 Kasım tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü’nde gerçekleştireceği “Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı”nın hazırlık toplantılarından biri 7 Eylül günü İMES Yönetim Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantı Metalurji Mühendisleri Odası’ndan Çetin Durukanoğlu ve EMO İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Konuşmalarda şimdiye kadar yapılan yerel kurultaylara değinildi ve 26 Eylül’de Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek olan “Özel Sektör Çalışanı ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Hazırlık Toplantısı”na çağrı yapıldı. Ardından katılımcılar sorunlar ve çözüm önerileri üzerinden düşüncelerini ifade ettiler.

Ağırlıklı olarak, işyerlerinde zorunlu olarak teknik bilgi ve birikim açısından mühendis çalıştırma zorunluluğunun getirilmesi, küçük işletmelerde çalışan mühendisleri bir araya getirebilecek mekanizmaların yaratılması, fazla mesai ve esnek çalışma uygulamalarına değinildi.

Odaların iş sözleşmesi konusunda bir örnek oluşturması ve çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının haklarının TMMOB tarafından güvence altına alınması gerektiği söylendi. Özellikle Organize Sanayi bölgelerinde kitlesel olarak çalışan mühendislerin alanlarda yaşadıkları sorunlara karşı birlikte hareket etme konusunda zayıf oldukları vurgulandı.

Toplantının sonlarına doğru bir işçi arkadaş söz alarak, ücretli çalışan mühendislerin kendilerini işçilerden ayrı görmemelerini ve toplam olarak emeğe sahip çıkmaları gerektiğini söyledi. Bunun üzerinden yapılan tartışmalarda TMMOB sendika ve derneklerle işbirliği içinde çalışmasının önemine vurgu yapıldı.

Toplumcu Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları