4 Eylül 2009
Sayı: SİKB 2009/34

  Kızıl Bayrak'tan
  “Açılım”da son perde
  12 Eylül’ün hesabını işçi sınıfı ve
emekçiler soracak
  Türk egemen sınıfları NATO’da
daha etkin roller peşinde!
  “Kürt açılımı” aldatmacası
dökülüyor
1 Mayıs Mahallesi Festivali’nde gazetemize yönelik alçakça saldırı
Güler Zere ve hasta tutsaklar
serbest bırakılsın!
“Sağlıkta dönüşüm” işçi ve emekçilerin
sağlığını tehdit ediyor!
Toplu görüşme oyunundan sefalet ücreti ve işgüvencesinin gaspı
planı çıktı!.
  İşçi ve emekçi hareketinden .
  Devletin devekuşu politikası ve
boşa çıkan İmralı çizgisi
  Kriz, direnişler ve
Metal İşçileri Kurultayı
  “Metal işçilerinin birliği
için kurultaya!
  KENT A.Ş. işçilerine açık mektup...
  Entes direnişi güncesinden.
  İşçi sınıfının devrimci sanatçısı
Yılmaz Güney kavgamızda yaşıyor!
  “Kadına yönelik
sıradanlaştırılan şiddet!
  Sermaye devleti suyu siyasi şantaj aracı olarak kullanıyor!
  Kıta halklarının örgütlü direnişi
süreci belirleyecektir!
  “Açılımın” açmazları
  Sincan Kadın Hapishanesi’nden
mektup
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sincan Kadın Hapishanesi’den mektup...

“İşyerlerinde, grevlerde, direnişlerde, hapishanelerde kadınlar yaşamın yarısından kavganın yarısına...”

Sevgili Gülistan,

Aylar önce tek başına Entes Elektronik önünde başlattığın onurlu direnişi Sincan Kadın Hapishanesi’nden sınıf devrimcileri olarak coşkuyla selamlıyoruz. Daha birçok direniş gibi senin bu direnişin de bize güç ve umut veriyor.

Tüm toplumu yıkıma sürükleyen kapitalizmin krizi en çok da biz kadın işçi ve emekçileri vuruyor. Çoğumuz evde ev işlerine hapsediliyor, koca baskısı, aile baskısı yaşıyor, işyerlerinde düşük ücretlere çalıştırılıyor, tacizlerle aşağılanıyor, evden kovuluyor, dayak yiyor, işten atılıyoruz. Kapitalizmin kadın kimliğimize yönelik bu çifte sömürüsüne ve baskısına karşı örgütlenip mücadele ettiğimizde DESA’da Emine Arslan’ın, SABRA’da BDSP’li tekstil işçilerinin yaşadığı gibi patron-polis-yargı işbirliğiyle saldırılara maruz kalıyoruz.

Bizler de kapitalizmin krizine yıkım saldırılarına karşı işçi ve emekçileri kültürüyle, sanatıyla, gazetesiyle, devrimden ve sosyalizmden yana taraf olmaya çağırırken tutsak düşen kadın devrimcileriz.

Ne kadar örgütlülüğümüz, sendikalaşmamız engellenmeye çalışılsa da, bizler şunu gördük ki, mücadelenin herhangi bir alanında olmazsak özgürlüğümüzü elimize alamıyoruz. Nasıl Emine Abla direnişi sayesinde kazandıysa, Entes’teki direnişin de kazanımla sonuçlanacağına eminiz.

İşyerlerinde, grevlerde, direnişlerde, hapishanelerde kadınlar yaşamın yarısından kavganın yarısına...

Seni ve başlattığın bu onurlu direnişi tüm devrimci duygularımızla selamlıyoruz.

18 Ağustos 2009

 ***

Merhaba yoldaşlar,

Nasılsınız, bizler burada oldukça iyiyiz. Ancak elimize henüz günlük gazete dahi alamadık. Burada gazete (günlük) abonelikleri aybaşlarında yapılıyormuş. Şimdilik diğer koğuştan arkadaşların anlattıklarıyla gündemi takip etmeye çalışıyoruz.

Buradaki okurumuzla görüşüyoruz. Farklı koğuşlardayız ama buranın koşullarına inat farklı yönetmelerle görüşüyoruz. Kızıl Bayrak’ın buraya bir ay gecikmeli geldiğini (elimize ulaşması) söyledi. Büyük bir heyacanla gazeteyi bekliyoruz.

(...) Mektuplarınızı bekliyoruz. Mektuplarınızda dışarıdan ve dünyadan haberler yollarsanız mutlu oluruz.

Tüm yoldaşlara selamlar.

Sincan Kadın Hapishanesi’nden

Gülnur Ertaş, Eda Ünalan, Evrim Erdoğdu


 

7. Geleneksel 1 Mayıs Mahallesi Kuruluş Festivali...

7. Geleneksel 1 Mayıs Mahallesi 2 Eylül Kuruluş Festivali 28 Ağustos günü başladı.

PSAKD Ümraniye Şubesi’nin bahçesinde gerçekleştirilen festival etkinliğinde 1 Mayıs Mahallesi’nin kuruluşunda şehit düşen Hüseyin Aslan’ın oğlu Metin Arslan açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Hazırlanan ortak metni ise Mehmet Özcan Türk okudu. Mahallenin kuruluş sürecine değinerek, adını 1977 1 Mayısı’ndan alan 1 Mayıs Mahallesi’nin defalarca yıkım saldırılarıyla karşılaştığını belirtti. Bu saldırıların en büyüğünün 2 Eylül 1977’de yaşandığını, yüzlerce polis ve panzerler eşliğinde yıkım için mahalleye gelen ekiplerin büyük bir direnişle karşılaştıklarını söyledi. Çıkan çatışmada 12 devrimcinin şehit olduğunu ve onlarca emekçinin yaralandığını hatırlatan Türk, ağır bedeller ödeyerek püskürtülen bu yıkım saldırısının ardından devlet tarafından yerle bir edilen mahallenin halk komitelerince tekrar inşa edildiğini belirterek, “1 Mayıs Mahallesi, isyanın ve öfkenin bilediği devrimcilerin öncülüğünde kurulmuş kavga merkezlerinden biridir” dedi. Direniş gelenekleri yaratarak bugüne getirilen mahallenin bugün, devlet eliyle desteklenen yozlaşma ve çeteleşme tehdidi altında olduğunu söyledi. TOKİ gibi inşaat firmaları ile mahallenin ablukaya alındığını belirterek, “bu saldırılara karşı 2 Eylül ruhuyla birbirimize kenetlenmeliyiz” dedi.

Hrant Dink için kaleme alınan şiirin okunmasının ardından, Beyhan Aksoy, İsmail Hakkı Demircioğlu ve Grup İsyan Ateşi sahne aldı.

Kızıl Bayrak, BDSP, Partizan, DHF, Alınteri, Proleteryanın Kurtuluşu, Halk Cephesi, SODAP, Mücadele Birliği, ESP, Komünist Zemin, Sultangazi Mayıs’ta Yaşam Kooperatifi, DTP, TKP, ÖDP’nin stand açtığı festivali Eğitim Sen 2 No’lu Şube ile 252 gündür direnen Sinter Metal işçileri mesaj göndererek selamladı. Sinter Metal işçileri dayanışma amacıyla hazırlanan çakmak ve kalem satışı gerçekleştirdi.


Festivalin ikinci günü

Festivalin 2. günü panellerle başladı.

İlk olarak gerçekleştirilen “Kriz, işsizlik, yoksulluk” paneline Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm ve Deri-İş Eğitim Uzmanı Engin Çelik katıldı. Krizin nedenleri, üretime yansımaları, buna karşı yaşanan direnişler ve sınıf mücadelesinin durumu üzerine sunumlar yapıldı.

İkinci olarak “Alevilik ve demokrasi sorunu” başlıklı panel gerçekleştirildi. Panelist olarak PSAKD Genel Sekreteri Kemal Bülbül, Alevi-Bektaşi Der. Fed. MYK üyesi Hacite Ayışık, Araştırmacı Yazar Erdoğan Aydın katıldı. Aleviliğin tarihsel süreci, Alevi kimliğinin ve kültürünün bugünkü durumu, demokraside yaşanan tıkanıklıklar üzerine sunumlar yapıldı. Soru-cevap kısmıyla panel son buldu.

Festival 19.00’da akşam programıyla devam etti.. İlk olarak Tiyatro Beyoğlu Kumpanya müzikal bir oyun sergiledi. Daha sonra Emre Saltık, Kutsal Evcimen, Grup Munzur ve mahalle yerel sanatçısı sahne aldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 


 

Aleviler saldırılara yanıt verdi

PSAKD İstanbul Şubeleri, zorunlu din dersinin kaldırılması ve yargı kararlarının uygulanması için Taksim’de gerçekleştirdiği eylemlerine 30 Ağustos günü de devam etti.

Taksim Tramvay Durağı’nda biraraya gelen Aleviler, “Darbeciler yargılansın! Zorunlu din dersi yasaklansın! / PSAKD İstanbul Şubeleri” pankartı açtılar.

PSAKD İstanbul Şubeleri adına açıklamayı PSAKD Genel Merkez yöneticisi Feti Bölükgiray okudu. Zorunlu din dersi uygulamasının sadece Alevilerin değil Türkiye’nin sorunu olduğunu belirterek, hukuki kazanımlarına sahip çıkacaklarını ifade etti. AKP’nin Alevi açılımının “patinaj” yaptığını belirten Bölükgiray, çalıştaylar adı altında gerçekleştirilen çalışmaların göz boyamaktan öteye geçemediğini, Alevi örgütlerinin üzerinde anlaşmış olduğu konularda tek bir adım atılmadığını vurguladı.

Ardından, Star Tv’de Alevilere dönük hakaretlere karşı bir açıklama daha gerçekleştirildi. Alevilere yönelik hakaretlere ve suçlamalara son verilmesi istendi.

İlyas Salman, Eğitim-Sen 3 Nolu Şube Başkanı Nebat Bukrek, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Tevfik Taş ve ABF Yönetim Kurulu üyesi Hatice Köse de birer konuşma yaparak, zorunlu din dersinin kaldırılmasını talep ettiler.

Oturma eylemiyle devam eden açıklamaya, 1 Eylül mitingine çağrı amacıyla Taksim Tramvay Durağı’nda toplanan Barış ve Demokratik Çözüm Platformu bileşenleri de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul