24 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/28

  Kızıl Bayrak'tan
  Amerikancı rejimin sahte hayallerine karşı devrimci sınıf mücadelesi!
  HSYK kararları gecikiyor…
Düzen içi çatışma yargı üzerinden sürüyor!
  “Kürt açılımı”nda son perde
Kürdistan’dan yansıyan kirli savaş hikayaleri...
Ne “23 sentlik asker”
ne de emperyalizmin suç ortağı olacağız!
Hasta tutsaklar ölüme giderken, kontrgerillacılar tahliye ediliyor...
  Entes dinenişinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli ile kriz, sınıf hareketi, mücadele ve örgütlenmenin sorunları üzerine konuştuk...
  Kapitalizm can almaya devam ediyor!.. Sağlıkta özelleştirme öldürüyor!..
  Bir cinayet ve devlet gerçeği
  Gençlik eylemlerinden...
  Alevi Çalıştayı aynasında yansıyanlar
  Parlatılan Nabucco ve
üstü örtülen gerçekler
  Mollalar rejimi, din ve emekçi halk hareketi...
  Honduraslı emekçilerin
faşist cuntaya karşı
mücadelesi devam ediyor!
  Amerikan savaş makinesi “Irak-ABD Güvenlik Anlaşması”nı tanımıyor...
  İsrail savaş gemileri Kızıl Deniz’de…
Irkçı-siyonist rejim
savaşı kışkırtıyor!
  Dünyadan işçi ve emekçi eylemlerinden...
  Neyin yol haritası?
  ‘96 Zindan Direnişi 13. yılında...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

Sağlık çalışanları meslek ve gelecek güvencesi istiyor!

İstanbul Tabip Odası, SES Şişli Şube ve Türk Sağlık-Sen, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi işyeri temsilcilikleri, 21 Temmuz günü, sağlık sisteminde yaşanan sorunlara ve sağlık çalışanlarına yönelik artan saldırı ve şiddete ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirerek, “Artık hedef tahtası olmak istemiyoruz! Güvenli ortamda güvenceli çalışmak istiyoruz!” dediler.

Şişli Etfal Hastanesi Konferans Salonu önünde gerçekleşen eylemde basın açıklamasını SES Şişli Şubesi Eğitim Sekreteri gerçekleştirdi. Açıklamada, kamu sağlık hizmetlerini geliştirmek ve sorunları çözmek yerine, ticaret konusu haline getiren, yaşanan sorunların nedeni olarak sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını gösteren, SSGSS Yasası ile tüm sağlık ve sosyal hizmet çalşanlarını halkın hedefi haline getiren politikaların terk edilmediği ve bu politikaların temsilcilerinin ülkeyi yönetmeye devam ettiği sürece bu saldırıların ne ilk ne de son olacağı vurgulandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Teknik A.Ş.’de “Bilirkişi Raporu”

Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. işyerindeki örgütlülüğü THY-Çelik-İş işbirliğiyle dağıtılmaya çalışılan Hava-İş Sendikası, işkolu itirazı davasında yaşanan yeni bir gelişmeyi kamuoyu ile paylaştı.10 Ağustos 2009 tarihinde görülecek işkolu itirazı davasının 3. duruşması öncesinde, Teknik A.Ş. işyerinin yeniden teftişi için atanan “Bilirkişi Heyeti”nin raporu tamamlandı.

“Bilirkişi Heyeti” THY Teknik A.Ş işyerinin diğer iller de dâhil işletme olarak tümüyle 21 sayılı “Hava Taşımacılığı” işkolunda olduğu sonuç ve kanaatine vardı. Bu gelişme sonucu “Bilirkişi Raporu” 10 Ağustos 2009 tarihinde yapılacak 3. duruşma öncesi mahkemeye sunulmuş oldu.

“Bilirkişi Raporu” sonucuna ilişkin yazılı açıklama yapan Hava-İş Sendikası, THY Teknik A.Ş.’deki üyelerinin çeşitli baskılarla karşı karşıya olduğunu belirtti.


ATV-Sabah grevi durduruldu!

13 Şubat 2009 tarihinde başlayan ve 154. gününde İstanbul 2. İş Mahkemesi’nin kararıyla durdurulan ATV-Sabah grevindeki gelişmeler, grevci basın emekçilerinin her Cumartesi günü Taksim Tramvay Durağı’nda gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üye ve yöneticilerinin yanısıra Genç-Sen’liler ve Entes direnişçisi Gülistan Kobatan’ın da destek verdiği eylemde, grevin yasaklanmasına gerekçe olarak gösterilen “sendika üye sayısındaki azalma”nın gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Basın açıklamasını okuyan TGS Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Boran, mahkemenin verdiği kararı temyize götüreceklerini belirtti. Kararın sadece İstanbul ve Ankara’daki üç işyerini kapsadığını belirten Boran, 3 Temmuz 2009 tarihinde Antalya, İzmir, Adana, Diyarbakır, Bursa ve Trabzon’da asılan grev pankartlarının kaldırılmayacağını sözlerine ekledi. ATV-Sabah grevcilerinin mahkeme süreci sonuçlanana kadar işbaşı yapamayacağı belirtildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Eskişehir’de sağlık emekçilerinden eylem

Sağlık emekçileri 17 Temmuz günü Eskişehir’de gerçekleştirdikleri eylemle Sağlıkta Dönüşüm Programı’nı protesto etti. Hamam Yolu Yediler Parkı’ndan başlayan yürüyüş alkış ve sloganlarla İl Sağlık Müdürlüğü önüne kadar devam etti. Yürüyüş boyunca ajitasyon konuşmaları yapıldı.

Konuşmalarda sık sık işçilerin, emekçilerin, yoksulların ve işsizlerin sağlık hakkının ellerinden alınmaya çalışılmasına karşı yüründüğü vurgusu yapıldı. İl Sağlık Müdürlüğü önüne gelindiğinde SES Eskişehir Şube Başkanı kısa bir konuşma yaptı. Ardından Eskişehir Tabip Odası Başkanı tarafından basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasında ve konuşmalarda, sağlıkta dönüşümün aslında ölüm demek olduğu, devlet hastanelerinin kapatılıp yerine özel hastanelerin yaygınlaştırılacağı, işçi ve emekçilerin, yoksulların ve işsizlerin sağlık hakkından yararlanamayacakları, kayıt parası vermeden muayene olamayacakları söylendi.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Kadıköy’de mücadele sürüyor!

Ataşehir ve Kadıköy Belediyeleri’nin Mart ayından bu yana işçi alacaklarını kendi aralarında çözüme kavuşturamaması, sorunun çözümü konusunda adım atmama tutumu devam ederken, işçiler de ödenmeyen alacakları için eylemlerine devam ediyorlar.

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyesi Ataşehir Belediye işçileri 17 Temmuz günü alacakları için yine eylemdeydiler. Ödenmeyen sosyal haklarını icra yoluyla tahsil etmek amacıyla Hasanpaşa’da bulunan Kadıköy Adliyesi İcra Müdürlüğü’ne yürüyen işçiler avukatları aracılığı ile icra işlemlerini başlattılar.

Belediye binası önünde açıklama yapan Genel-İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Şahan İlseven, sorunların hep diyalog yoluyla çözülmesinden yana olduklarını ve Kadıköy Belediyesi yönetiminden sorunun çözümü için bir şeyler yapmasını beklediklerini söyledi.

Belediye işçileri yapılan açıklamanın ardından pankart ve dövizleriyle Hasanpaşa’da bulunan Kadıköy Adliyesi önüne kadar yürüdüler.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Emekli-Sen sadaka zammını protesto etti

DİSK’e bağlı Emekli-Sen İstanbul Şubeleri 17 Temmuz günü gerçekleştirdikleri eylemle, emekli aylıklarına yapılan sadaka zammına karşı AKP hükümetini protesto etti.

Saat 11.00’de Mısır Çarşısı önünde toplanan Emekli-Sen İstanbul Şubeleri üyesi emekliler sloganlarla Sirkeci Postanesi önüne yürüdüler. CHP milletvekili Mehmet Sevigen’in de katıldığı eyleme, CHP İlçe Başkanlıkları destek verdi.

Sirkeci Postanesi önüne gelindiğinde burada basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı Emekli-Sen Kadıköy Şube Başkanı Yalçın Vural gerçekleştirdi. Açıklamada, yıllardır uygulanan uluslararası sermaye programlarının ve yaşanmakta olan ekonomik krizin neden olduğu sorunların emeklilerin yaşamını günden güne çekilmez bir hale getirdiği vurgulandı. Enflasyon düştüğü gerekçesiyle 2009 yılı ikinci altı ayı için yapılan %1.83 zammın emeklilerin zorlu yaşam şartlarını hiçbir şekilde değiştiremeyeceği belirtildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Trabzon’da SES eylemi

Trabzon Devlet Hastanesi’nde bazı bölümlerin kapatılmasına karşı KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Trabzon Şubesi tarafından başlatılan imza kampanyası 16 Temmuz günü gerçekleştirilen eylemle son buldu.

Basın açıklamasında, Trabzon Devlet Hastanesi’nde yenidoğan ünitesinin kapatılmasıyla bebek ölümlerinde artış yaşandığı ve hastanenin tamamen kapatılması ile emekçilerin sağlık haklarının gaspedileceği ifade edildi. Tüm bu uygulamaların ülke genelinde yaşanan sağlıkta özelleştirme saldırısının bir parçası olduğuna değinildi. Eylemin sonunda imzalar Sağlık Bakanlığı’na gönderildi.

Kızıl Bayrak / Trabzon


Sinter Metal’e dayanışma ziyareti

IG Metal Sendikası, Sırbistan Sanayi Sendikası, DGB Sendikası ve DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası temsilcileri ile Bochum Üniversitesi profesörü, 16 Temmuz günü Sinter Metal işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.

İMES B Kapısı önünde buluşularak sloganlarla direniş yerine yüründü. Burada BMİS Genel Sekreteri Selçuk Göktaş bir konuşma yaptı Ardından IG Metal Sendikası yöneticisi sözü aldı. Yapılan konuşmada şunlar söylendi:

“Burada ana sendikal haklar ayaklar altında çiğneniyor. Bundan daha kötüsü, Türk mahkemelerinin vermiş olduğu kararı da çiğniyorlar. Bu ahlaksızlıktır. Biz bunu asla kabul etmeyeceğiz. Buradaki direnişin fotoğraflarını Avrupa’daki metal sendikalarına da göndereceğiz. BMW işçilerini burada olanlar konusunda bilgilendireceğiz. Çünkü BMW parçalarının burada üretildiğini biliyoruz.” Konuşmada sık sık enternasyonal dayanışmanın önemine vurgu yapıldı.

Sırbistan Sanayi Sendikası adına yapılan konuşmada ise şu ifadelere yer verildi: “Sizin vermiş olduğunuz mücadele esasında bütün dünya işçilerinin verdiği mücadelenin bir parçasıdır. Bu yüzden Sırbistan işçileri de sizin yanınızdadır.”

UİD-DER, OSİM-DER, Marksist Bakış ve Genç-Sen’in de destek verdiği ziyaret çekilen halaylarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


KESK bordro yaktı

KESK’e bağlı sendikaların üyeleri kamu emekçilerine yapılan sefalet zammını 15 Temmuz günü gerçekleştirdiği eylemlerle protesto etti ve TİS talebini dile getirdi.

Ankara’da Kızılay’da toplanan kamu emekçileri, alkışlar ve ıslıklar eşliğinde basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK’e bağlı sendikaların üyelerine ve kamuoyuna seslenen KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, TİS hakkını kullanmak için kararlı olduklarını göstermek için bordlarını yaktıklarını söyledi.

Açıklamada, toplu görüşmelerde figüran olarak yer alan taşeron kamu sendikalarına da seslenildi. Hükümete toplu görüşme aldatmacasını terketme çağrısı yapıldı.Kamu emekçileri İstanbul’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaparken, Adana ve Mersin’de de eylemler gerçekleştirdiler.


Kayseri’de işten atma saldırısı

Kayseri’de bulunan Arslan Temizlik şirketinde çalışan 35 işçi, 16 Temmuz günü hiçbir gerekçe gösterilmeksizin işten atıldı. Kapı önüne konan temizlik işçileri şirket önünde bekleyişe geçtiler. İşçilerin 1 ay ile 8 ay arasında değişen maaşları ödenmediği gibi, sigortaları da yapılmamış bulunuyor. İşçiler temizlik işçisi olarak işe başlatılmalarına rağmen, ağır yük taşıma işlerinde de çalışmaya zorlandıklarını belirtiyorlar.

Kayseri BDSP, firma önünde bekleyen işçilere yönelik bir ziyaret gerçekleştirdi. İşçilerin mücadelesine destek olunacağının belirtildiği açıklamada, tüm Türkiye’de olduğu gibi Kayseri’de de, patronların krizin faturasını işten çıkarma saldırısıyla işçilere ödetmek için çabaladıkları, son dört ay içinde Kayseri’de 40 bin işçinin işten atılmasının bu durumun en açık kanıtı olduğu söylendi.

BDSP’nin ziyaretinin ardından yerel ve ulusal basın da olay yerine geldi. İşçilerin basınla görüşme yapmalarını engellemek isteyen patronun adamları işçileri içeri kilitledi.

Kızıl Bayrak / Kayseri


 

 

Emekçiler belediyeye yürüdü

Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Cumhuriyet ve Adem Yavuz Mahallesi’nde oturan emekçiler 17 Temmuz günü yıkımlara karşı Büyükşehir Belediye binası önüne yürüdüler. Yürüyüşe Arızlı Irak Kalıcı Konutları depremzedeleri de destek verdi. Büyükşehir önüne gelindiğinde mahalle emekçilerinin topladığı itiraz dilekçeleri verildi. Dilekçeler verildikten sonra Adem Yavuz ve Cumhuriyet Mahalleleri Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği yöneticileri ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu bir görüşme yaptı. Dernek yöneticilerinin içeride görüşme yaptığı sırada mahalle emekçileri dışarıda coşkulu bir şekilde sloganlarına devam etti.

Görüşme sonrasında açıklama yapan dernek yöneticileri şunları söyledi: “Başkanla görüştük. Bizlerin istemediği bir şeyi yapmayacaklarını söyledi. Ben felaket tellallığı yapmıyorum. Ancak bizim yerimize bundan sonra da göz dikenler olacaktır. Çünkü bizleri oralara o manzaraya layık görmüyorlar. Ama bizler iki mahallenin sakinleri olarak kendi yerlerimizi kimselere vermemek için mücadeleye devam edeceğiz (...) Biz yine de güvenmiyoruz, bugün yıkmayacak olsalar bile daha sonra muhakkak geleceklerdir.”

Açıklamanın ardından Gebzeli emekçiler belediye binası önünden Kocaeli merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş esnasında esnaflar ve Kocaeli halkı da alkışlarla eyleme destek verdi. Yürüyüşe yaklaşık 500 emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kocaeli

 

 


Tokat’ta vişne protestosu

Tokat’ta BDSP, EMEP, ÖDP ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin oluşturduğu “Krize, İşsizliğe, Yoksulluğa Karşı Mücadele İnisiyatifi”, üretici köylülere dağıttığı vişne fidanlarıyla köylüleri kendisine bağımlı hale getiren DİMES’i 18 Temmuz günü protesto etti.

Vişne alım fiyatlarını bir önceki senenin yarı fiyatına düşüren DİMES’i protesto eden inisiyatif bileşenleri, basın açıklaması öncesinde Tokat’ın köylerinde ve şehir merkezinde bildiri dağıtımları gerçekleştirdi.

Köylere yapılan çağrılarda emekçiler basın açıklamasına davet edilirken, üretici köylülerle toplantılar yapıldı. “TAMEK, DİMES, MEYSU elini vişnemizden çek!” sloganının atıldığı açıklamada, çiftçilerin tüccar ve tefecilere teslim edildiği, tarımda maliyet artışına rağmen ürünlerin fiyatının düşürüldüğü ancak marketlerde bu ürünlerin oldukça pahalıya satıldığı belirtildi.

Kızıl Bayrak / Tokat

 

 


İMES’te bildiri dağıtımına
polis müdahalesi

Dudullu’da bulunan İMES A Kapısı önünde “Kölelik yasasını parçalamak için mücadeleye!” başlıklı bildirileri işçilere ulaştırmaya çalışan BDSP çalışanları 20 Temmuz günü polisin engellemesiyle karşılaştı.

“Şikayet var, işçilere zorla veriyormuşsunuz” gibi asılsız bahanelerle BDSP çalışanlarını gözaltına almaya çalışan kolluk güçleri bildiri dağıtımını engellemeye çalıştı. Polis uzun bir süre bildiri dağıtımının yapılabilmesi için özel izin belgesi olması gerektiğini ve bildirilerin yasal olmadığını iddia ederek bir arkadaşımızı zorla polis aracına bindirmek istedi.

Bu sırada çevredeki işçiler de olaya tepki gösterdiler. BDSP çalışanlarıyla yaptıkları konuşmalarda polislerin bu yaptığının keyfi bir tutum olduğunu, asıl dertlerinin çalışmayı engellemek olduğunu bildiklerini ifade ettiler.

BDSP’liler aldıkları tutumla kolluk kuvvetlerinin çabalarını boşa düşürdüler, bildirileri işçilere ulaştırdılar. Kolluk güçleri ise yine, güvenlik büroyla görüştüklerini, bu bildirilerin yasal olmadığını iddia ederek yarın yine geleceklerini ve izin belgesi olmadığı taktirde bildiri dağıtımını engelleyeceklerini ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / Ümraniye