24 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/28

  Kızıl Bayrak'tan
  Amerikancı rejimin sahte hayallerine karşı devrimci sınıf mücadelesi!
  HSYK kararları gecikiyor…
Düzen içi çatışma yargı üzerinden sürüyor!
  “Kürt açılımı”nda son perde
Kürdistan’dan yansıyan kirli savaş hikayaleri...
Ne “23 sentlik asker”
ne de emperyalizmin suç ortağı olacağız!
Hasta tutsaklar ölüme giderken, kontrgerillacılar tahliye ediliyor...
  Entes dinenişinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli ile kriz, sınıf hareketi, mücadele ve örgütlenmenin sorunları üzerine konuştuk...
  Kapitalizm can almaya devam ediyor!.. Sağlıkta özelleştirme öldürüyor!..
  Bir cinayet ve devlet gerçeği
  Gençlik eylemlerinden...
  Alevi Çalıştayı aynasında yansıyanlar
  Parlatılan Nabucco ve
üstü örtülen gerçekler
  Mollalar rejimi, din ve emekçi halk hareketi...
  Honduraslı emekçilerin
faşist cuntaya karşı
mücadelesi devam ediyor!
  Amerikan savaş makinesi “Irak-ABD Güvenlik Anlaşması”nı tanımıyor...
  İsrail savaş gemileri Kızıl Deniz’de…
Irkçı-siyonist rejim
savaşı kışkırtıyor!
  Dünyadan işçi ve emekçi eylemlerinden...
  Neyin yol haritası?
  ‘96 Zindan Direnişi 13. yılında...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada işçi ve emekçi eylemlerinden...

Çinli işçiler Polonya’da grevde

Varşova’da bulunan Çin Büyükelçiliği önünde yaklaşık 50 Çinli işçi kamp kurdu. İşçiler 3 aydır maaşlarını alamadıkları için greve çıkmış ve işten atılmışlardı.

Polonya’da benzer durumda yaklaşık 400 Çinli işçi daha bulunuyor

İşçiler Varşova’da inşaat işçisi olarak çalışmaları için Doğu Çin’den kiralandılar. Üç farklı ajanstan kiralanan işçilerin her biri çeşitli yerlerden borç alarak ajansa 1500 dolar ödemişlerdi. Ajanslarıyla iki yıllık sözleşme imzalamışlar ve 250 saatlik çalışma karşılığında pansiyon ve yiyeceğe ek olarak 700 Euro’luk bir anlaşma yapmışlardı.

Bunlardan V-Agra bazı inşaat firmalarıyla anlaşmalı çalışan taşeron bir firma. İşçilerin gönderildiği inşaat bölgeleri güvenli çalışma koşullarından yoksun. İşçiler 3 aydır maaşlarını alamıyor, Çin’den getirdikleri yiyecekleri de tükenmek üzere. Bu yüzden ek bir iş aramaya başladılar ve son olarak da greve çıkma kararı aldılar.

Greve çıktıkları için işten atılan işçilere gerekçe olarak iş disiplinin ihlali, bazı işçilerin Polonya’da yasadışı çalışması, işçilerin yasadışı grev örgütlemesi ve 18 Haziran’da işe gelmemeleri gösterildi.

Firma, işçilerin 12 Temmuz’a kadar Polonya’yı terk etmeleri gerektiğini, bu gerçekleştirilmediği durumda hudut görevlilerine bildirerek gerekenin yapılacağını ifade etti. Ayrıca, bu 3 ajansın işçilerinin Polonya’da kalma haklarının olmadığını söyledi. Konaklama, geri dönüş biletleri ücretlerinin karşılanması için bağlı bulundukları ajanslarla bağlantıya geçmeleri belirtildi.

Şu an Polonya’da yasadışı çalışan birçok Çinli işçi bulunuyor. Bunların bir kısmı yüklü borçlarla Çin’e geri dönmek zorunda kalıyor. Öyle ki, Çinli bir işçi borçlarını ödeyemediği için hapis cezasına çarptırılmıştı.


Opel’de 10 bin kişinin işine son verilecek!

Brüksel merkezli bir şirket olan RHJ International, Alman otomotiv devi Opel’i satın aldığı takdirde 10 bin işçinin işine son verecek.

RHJ Genel Müdürü Leonhard Fischer, Avrupa’da yaklaşık olarak 10 bin Opel işçisinin işine son verileceğini fakat Opel’e ait 4 fabrikayı kapatmayacaklarını açıkladı.

Şirket, personel kadrosunda daraltmaya giderek yılda 800 milyon Euro kâr etmeyi amaçlıyor. ABD’li otomotiv devi General Motors’a (GM) bağlı Opel ve Vauxhall’de yaklaşık olarak 50 bin işçi çalışıyor.


Starbucks çalışanları örgütleniyor

Kanada’nın en büyük eyaleti Quebec City’de bulunan Starbucks çalışanları, sendikalaşmak için 13 Temmuz günü Çalışma Bakanlığı’na başvurdu. Başvuru kabul edildiği taktirde, Starbucks çalışanları eyalette kafe zincirlerinde sendikalaşan ilk işçi olacaklar.

Sendikalaşma düşüncesinin, Starbucks’ın çalışma koşullarını ağırlaştırması üzerine ortaya çıktığı söyleniyor. Çoğunlukla öğrencilerden oluşan personelin önceden haftada 12-16 saat çalışırken şimdi en az 24 saat çalışmaya zorlandığı, çalışmayanların işten atıldıkları ifade ediliyor.

 

Hindistan’da grev çay üretimini vurdu

Hindistan’da Gorkha Janmukti Morcha (GJM) partisinin çağrısını yaptığı süresiz grev, Batı Bengal’in Darjeeling tepelerinde yapılan çay üretimini etkiledi.

Bengal Eyalet Başbakanı, GJM’ye, 13 Temmuz günü başlayan grevi sonlandırma ve anlaşma çağrısında bulundu. GJM liderleri ise Başbakan ile görüşmeyi reddetti.

GJM, Hindistan içerisinde ayrı bir hükümet kurulmasını ve Nepal dilini konuşan Gorkha halkına eşit muamele gösterilmesini talep ediyor. GJM Başkanı, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bize baskı uygulayan polis memurlarını çekmeyi kabul etmezlerken Bengal hükümetinin çağrısına nasıl cevap verebiliriz?” diyor.

Bengal Hükümeti Genel Sekreteri ise, polisin bugüne kadar baskı uyguladığını kabul etse de, onların da görevlerini yaptığını söylüyor.

GJM’nin mücadelesi bu yıl pek çok ölüme neden olmuş ve Hindistan parlamentosu seçimlerine ara verilmişti. GJM seçimlerde, eski Dışişleri Bakanı Singh’in milliyetçi partisi BJP’yi (Bharatiya Janata Party) desteklemişti. Singh, seçimleri kazanmasının ardından ayrı bir “Gorkhaland” kurulmasına açıktan destek verdi ve böylece GJM’nin mücadelesi yeniden güç kazandı.

Grev bölge turizmini de olumsuz etkiledi. Ekonominin ana dayanağı olan çay üretiminin ise grev nedeniyle durabileceği söyleniyor.


New Fabris işçileri eylemlerini sürdürüyor

Fransa’da otomotiv sektörüne yedek parça üreten bir fabrika olan New Fabris’te işten çıkarılan ve fabrikayı havaya uçurmakla tehdit eden işçiler, patrona baskı yapmaya devam ediyorlar.

17 Temmuz günü Paris’in batısındaki Renault merkezinde 200’den fazla işçi eylem yaptı.

İşçiler, New Fabris’in temel müşterisi olan otomobil firmaları Renault ve Peugeot-Citroen’in, işçi başına 30 bin Euro olan tazminatın yarısını ödemesini talep ediyorlar. 350 çalışanı olan New Fabris Haziran ayı sonunda kapanmıştı. Sendikalar, Renault ve Peugeot-Citroen’i, kâr hırsı sebebiyle yedek parça üreten fabrikayı kendi kaderine terk etmekle suçluyor.


Kıbrıs’ta taksi şoförleri greve çıkıyor

Kıbrıs’ta taksi şoförleri ekonomik baskıları ve minibüs şoförleriyle yaşanan rekabeti protesto etmek için 28 Temmuz günü 24 saatlik grev yapacaklar.

Taksi Şoförleri Sendikası, limanlarda ve havaalanlarında müşterilerinin minibüs şoförleri tarafından çalındığını söyledi. Bunun, ekonomik kriz nedeniyle taksilere olan talebin azalması ve turizm sektöründe yaşanan zayıflama ile ilişkili olduğu ifade ediliyor.

Sendika, taksi şoförlerinin yaşadığı sıkıntılara hükümetin uygulamalarının sebep olduğunu belirtiyor. Zira hükümet ulaşım araçları arasında rekabeti arttırıcı uygulamalar gerçekleştiriyor.

Taksilere olan talep azalsa da, grevin ulaşımı önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.