29 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/20

  Kızıl Bayrak'tan
  Sahte görüntülerle
gizlenemeyen gerçekler
  Resmi tarihle hesaplaşmak için sermaye düzeniyle hesaplaşmak gerekir!
“Kürt açılımı”nın körüklediği ham hayaller!
Grev ve direnişleri büyütmek için ortak mücadele!
Entes direnişinden...
İşçi ve emekçi hareketinden…
  Metal İşçileri Kurultayı’na doğru...
  Tokat Eğitim-Sen üyelerinden Tokat’ta yaşanan son gelişmeler üzerine açıklama…
  Bursa’nın “akıllı” hastanesinde çıkan yangının gösterdikleri…
  Üniversitelerden...
  ABD Guantanamo’dan
vazgeçmek istemiyor!
  Barack Obama-Benyamin Netanyahu görüşmesi……
  ABD’nin kirli ve karanlık icraatları
  Mamak İşçi Kültür Evi 8. Geleneksel Birlik ve Dayanışma Pikniği gerçekleştirildi…
  Onurlu çözüm mü? Yoksa dilencilik mi? - M. Can Yüce
  KESK ve bağlı sendikalara yönelik devlet terörü
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

YTÜ “Alternatif Üniversite”de grev ve direnişler buluşması!

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri, YTÜ Rektörlüğü’nün baskı ve engellemelerine karşı 21 Mayıs günü yine kampüs girişindeydiler.

20-21 Mayıs tarihlerinde “Alternatif Üniversite”nin 4. ve 5. derslerini gerçekleştiren öğrencilerin 21 Mayıs günkü ders konusu “Grev-direnişler sürüyor, dayanışma büyüyor” başlıklı etkinlikti.

Yürüttükleri mücadeleyi İstanbul’un farklı yerlerinde süren grev ve direnişlerle birleştiren YTÜ öğrencileri öğrenci-işçi dayanışmasının anlamlı örneklerinden birini sergilediler.

Direnişteki YTÜ öğrencisi Tuncay Karaca’nın yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik Araştırmacı Gaye Yılmaz’ın sözü almasıyla devam etti.

Yılmaz, işçi sınıfının uluslararası mücadelesinin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Türkiye’deki yabancı sermayeli işyerlerdeki örgütlenme süreçlerinden örnek verdi. Gebze Şekerpınar’da kurulu bulunan Bosal Mimaysan’daki örgütlenme süreci üzerinden işçi sınıfının uluslararası dayanışmasını örnekleyen Yılmaz, Bosal’ın Belçika’daki fabrikasında çalışan işçilerin örgütlenme sürecine katkısını anlattı.

Dünya işçi sınıfının çıkarlarını gözetmeyen sendikaların işçi sınıfının çıkarlarını da savunamayacağını sözlerine ekledi. Sendikal bürokrasi gerçeğini hatırlattı.

Ardından söz alan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay ise, YTÜ öğrencilerinin yürüttüğü mücadeleyi anlamlı bulduklarını ve sürecin başından itibaren bu mücadelenin takipçisi olduklarını söyleyerek konuşmasına başladı. IBM, ATV-Sabah ve Ümraniye Dudullu’da direnişini sürdüren Gülistan Kobatan’ın direnişini selamlayan Karaçay, EMO olarak bundan sonraki süreçte üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini söyledi.

“Alternatif Üniversite” IBM’de sendikal örgütlenme nedeniyle işten atılan Tez-Koop-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Nedim Akay’ın yaptığı konuşmayla devam etti. Sendikal örgütlenme süreci hakkında bilgi veren Akay, beyaz yakalıların örgütlenmesinin önemine işaret etti.

Ardından söz alan direnişçi Sinter işçisi, işçi sınıfı mücadelesi ile öğrencilerin yürüttüğü mücadelenin ortaklaşması gerektiğini belirtti. Etkinlik, Entes Elektronik işçisi Gülistan Kobatan ve Sabah-ATV grevcisi Nuh Köklü’nün yaptığı konuşmalarla devam etti.

Kobatan, Entes Elektronik patronunun emek düşmanı yüzünü teşhir etti.

Kriz bahanesiyle işten atılmasının asıl olarak örgütlülüğe dönük bir saldırı olduğunu söyledi. Entes’teki direnişin Sinter direnişiyle daha fazla ortaklaşması gerektiğini sözlerine ekledi.

ATV-Sabah grevcisi Nuh Köklü, 98 gündür sürdürdükleri grevleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Basın sektöründe örgütlenmenin zorluklarına değindi. Konuşma, 100. gününde Beşiktaş Balmumcu’dan Taksim Meydanı’na yapılacak yürüyüşe çağrıyla son buldu.

Direnişteki işçilerin ardından Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Yunus Öztürk, Hava-İş Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Engin Barutçu ve DİSK / Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir söz aldı.

Öztürk, kamu emekçilerinin işçiler ve öğrencilerle ortak mücadele yürütmesinin zorunluluğuna işaret etti.

Engin Barutçu, lise yıllarında karşılaştığı baskılar üzerinden örnekler vererek, aynı baskı ve engellemelerin bugün de yaşandığını ifade etti, mücadele alanlarında birleşme çağrısı yaptı

Veysel Demir de sendikal örgütlenme mücadelesi yürüttükleri çeşitli belediyelerde yaşadıkları direniş ve grev süreçlerini anlattı, ortak mücadele çağrısı yaptı.

“Alternatif Üniversite”nin son konuşmacısı ise, YTÜ Rektörlüğü tarafından okula girişi yasaklanan bir YTÜ öğrencisinin annesiydi. Oğlunun yürüttüğü mücadeleye sahip çıktığını belirten anne, sadece oğlunun değil mücadele eden tüm öğrencilerin yanında olacağını söyledi.

Bandista’nın söylediği marşlarla devam eden “Alternatif Üniversite” yapılan konuşmalar ve atılan sloganlarla son buldu.

YTÜ Ekim Gençliği


Gençliğin faaliyetlerinden...


İÜ Ekim Gençliği faaliyetlerinden…

İstanbul Üniversitesi’nde Ekim Gençliği faaliyetlerini propaganda çalışması ile sürdürüyoruz. Birçok gündeme değinirken tarihsel önem taşıyan olayları da duyurmaya çalışıyoruz.

Geçtiğimiz hafta boyunca devrimci önder İbrahim Kaypakkaya’nın zindanlarda katledilişinin yıldönümü vesilesiyle “Çelik aldığı suyu unutmadı, unutmayacak!” şiarlı, üzerinde Kaypakkaya’nın resminin bulunduğu afişlerimizi Edebiyat Fakültesi’nde yaygın bir şekilde kullandık.

LC Waikiki’yi hedef alan eylemler Meha işçilerinin mücadele kararlılığı sayesinde kazanımla sonuçlandı. LCW, direnişin 75. gününde direnişçi işçilerin alacaklarının %65’ini vermeyi kabul etti. Bizler de daha önce okulumuzda direnişlerini duyurduğumuz ve ziyaret gerçekleştirdiğimiz Meha işçilerinin kazanımını duyuran duvar gazetelerimizi Merkez Kampüs ve Edebiyat Fakültesi’nde kullandık. Birçok öğrenciye direnerek kazanmanın önemini anlattık.

43 gündür kapı önünde olan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri, YTÜ Rektörlüğü’nün baskıcı ve anti-demokratik uygulamalarına karşı YTÜ Beşiktaş Kampüsü önündeki direnişlerini sürdürüyorlar. Bizler de okulumuzda, kapı önünde gerçekleştirilen “alternatif üniversite”nin duyurusunu yaptık. YTÜ’de yaşanan süreci ve neden kapı önünde olunduğunu anlatan duvar gazeteleri hazırladık ve yaygın bir şekilde fakültelerde kullandık.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği


Kamp-Üs’te belgesel gösterimi

İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi’nde 27 Mayıs’ta başlayan festivalin hazırlıkları kapsamında ÖKM’de Fatih Akın’ın “Crossing the Bridge (Köprüyü Geçerken)” isimli belgeselinin gösterimini gerçekleştirdik.

Gösterimden önce Merkez Kampüs ve Edebiyat Fakültesi’nde el ilanı dağıttık. Yaygın bir şekilde afiş astık. Merkez Kampüs’te yemekhane çıkışında dergimizin dağıtımını yaptık. Birçok öğrenciyi hem belgesele hem de festivale çağırdık.

Gösterimden önce bir arkadaşımızın yaptığı konuşmada Kamp-Üs dergisinin çıkma sebebi özetlendi. Festivalden bahsederek, YÖK’ün özgür alanlar projesini, özgürlük anlayışını teşhir ederek alanları bizim özgürleştirebileceğimizi söyledi. Festival kapsamını anlatarak, verdiğimiz mücadelenin her yerde devam edeceğine vurgu yaptı.

Ardından belgesel gösterimine geçildi. İstanbul’daki müziği konu alan belgeselde ulusal soruna ve sınıf çelişkilerine­­­ de vurgu yapılıyordu. Gösterime yaklaşık 30 kişi katıldı.

Kamp-Üs Dergisi


Gençlik etkinliklerinden...

Anadolu Üniversitesi’nde anma

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde 21 Mayıs günü İbrahim Kaypakkaya şahsında Mayıs şehitleri anması gerçekleştirildi. Üniversite içerisindeki Migros karşısında biraraya gelen öğrenciler “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!” pankartını açtılar, Deniz Gezmiş ve İbrahim Kaypakkaya’nın fotoğraflarını taşıdılar.

Saygı duruşunun ardından okunan basın açıklamasından sonra kısa bir şiir dinletisi sunularak etkinlik sonlandırıldı. Açıklamada, Mayıs ayında şehit düşen devrimci önderlerin yaşamları, direnişleri anlatıldı ve bıraktıkları mirasa sahip çıkıldığı vurgulanarak, “Devrim, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenleri anmak, onların insanlığın kurtuluşu için onurla taşıdığı bayrağı daha da yükseltmekten geçmektedir” denildi.

Ekim Gençliği, DGH, DÖB, ODAK/Genç Direnişçi, ÖGD, SGD tarafından örgütlenen eyleme YDG-M destek verdi. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı basın açıklamasında “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Mayıs şehitleri ölümsüzdür!”, “Mahir, İbo, Deniz... Sürüyor, sürecek mücadelemiz!”, “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Anadolu Üniversitesi Ekim Gençliği

Cebeci’de Kaypakkaya ve Dörtler anması

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde 21 Mayıs günü İbrahim Kaypakkaya ve Dörtler anması gerçekleştirildi. DGH, SGD, YDG ve YDG (M) tarafından örgütlenen anma etkinliğine Ekim Gençliği, TÜM-İGD ve Marksist Bakış da destek verdi.

Etkinlik başlamadan önce sloganlar eşliğinde fakülteler gezildi ve kantinde konuşmalar yapılarak etkinliğe davette bulunuldu. Kampüs içerisindeki yürüyüş sırasında “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Etkinlik, İbrahim Kaypakkaya ve Dörtler şahsında devrim davasında ölümsüzleşenler adına saygı duruşuyla başladı. Ardından ortak metin okundu. Kaypakkaya ve Dörtler şahsında direniş geleneğini anlatan sinevizyon gösterildi. Ardından şiir dinletisi ve bir söyleşi gerçekleştirildi.

Cebeci Ekim Gençliği