20 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/11

  Kızıl Bayrak'tan
  Seçimler, Kürt sorunu ve devrimci sınıf tutumu
  ABD’nin Kürt politikası gündemde...
Ankara’daki işbirlikçi rejim “yeni taşeronluk” görevine dört elle sarıldı!
Dünya Su Forumu’na hayır!
Ergenekon değil kirli savaşın içyüzü!
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Güncel gelişmeler ve sol hareket
  “Hüseyin Hoca” sosyalizmin günışığına uğurlandı…
  Kentsel değil rantsal dönüşüm
  16 Mart, Halepçe ve Gazi katliamlarını protesto eylemlerinden...
  Gençlik hareketinden…
  Emekçi Kadın Komisyonları’ndan tüm işçi ve emekçi kadınlara çağrı:
  Çarlık Duması’nda Bolşevikler...
  Tokat Eğitim-Sen yönetimi gericiliğin bayraktarlığını yapıyor!
  Dünyadan...
  Newroz’a doğru... -
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ekim Gençliği’nin faaliyetlerinden...

İstanbul EG’nin ikinci dönem çalışmalarından…


İÜ’de sosyalizm propagandası

Seçim faaliyetimiz İÜ’de sosyalizm propagandasıyla başladı. “Yaşanabilir bir kent ve insanca bir yaşam için sosyalizm!” şiarlı afişlerimizi Fen-Edebiyat Fakültesi ve Merkez Kampüs’te astık. BDSP seçim bildirgelerini de öğrencilere ulaştırmaya başladık. Birçok öğrenciyle seçimler üzerine tartışma fırsatı yakaladık. Kendi seçim platformumuzu ve seçimlere bakışımızı anlattık. Düzen partilerinin bizlere hiçbir şey veremeyeceği ve kurtuluşun sosyalizmde olduğu vurgusunu yaptık.

Hafta başından itibaren öğle saatlerinde yemekhane girişinde Ekim Gençliği masası açarak dergimizi öğrencilere ulaştırdık. İki gün içerisinde yaklaşık 45 dergiyi, öğrencilerin her şeye ilgisizleştirildiği bir ortamda onlarla tartışarak kullandık. Yemekhaneye giren öğrencilere seçim bildirgemizi de ulaştırdık.

16 Mart’ta Beyazıt’tayız!

Devrimci, demokrat, yurtsever, ilerici öğrenciler olarak 16 Mart Beyazıt ve Halepçe’yi anmak içingerçekleştirilen Beyazıt eyleminin öncesinde, eylemin çağrısını yapan afişlerimizi okulumuzun dört bir yanında kullandık. 16 Mart’ın tarihini ve günümüzdeki anlamını anlatan bildirilerimizi de öğrencilere ulaştırdık.

Hüseyin yoldaş ölümsüzdür!

13 Mart günü ise Hüseyin yoldaşın cenaze törenine çağrı yapan afişleri kullandık. BDSP’nin yaptığı açıklamayı afiş olarak Edebiyat Fakültesi ve Merkez Kampüs’te kullandık. Ayrıca Edebiyat Fakültesi’nde Hüseyin yoldaşın mücadele alanlarında ve etkinliklerdeki fotoğraflarından oluşan bir sergi yaptık.

Ekim Gençliği’ni öğrencilere ulaştırmaya Taksim’de devam ediyoruz!

Ekim Gençliği’nin satışını okullarımızda ve alanlarda gerçekleştirmeyi sürdürüyoruz. Bir yandan öğrenci gençliğe ticari eğitim uygulamalarını, işsizlik ve geleceksizlik sorununu anlatırken, diğer yandan güncel gelişmelerden haberdar ederek tarafını belirlemesini istiyoruz.

13 Mart günü Taksim İstiklal Caddesi’nde Ekim Gençliği satışı gerçekleştirdik. Satışın yanında BDSP’nin seçim bildirgelerini işçilere, emekçilere ve öğrencilere ulaştırdık.

Satış sırasında yaptığımız ajitasyon konuşmalarında seçimlerin çözüm olmadığını vurgulayarak, çözümün devrimde ve sosyalizmde olduğu söyledik. BDSP’nin seçimlere sınıfın bağımsız devrimci programıyla katıldığını belirterek, seçimlerde oyumuzu düzen partilerine değil devrime ve sosyalizme vermemiz gerektiği çağrısını yaptık.

İstanbul Ekim Gençliği


Ege Üniversitesi’nde devrimci seçim çalışması

Yerel seçimler sürecinde düzen partileri tarafından aldatılan, sahte vaatlerle sersemletilen geniş emekçi kesimleri içinde gençlik de önemli bir yer tutmaktadır. Paralı eğitim uygulamaları ve neo liberal politikalarla geleceksizliğe mahkûm edilen gençliğin kapitalist sistemde bulacağı bir çözüm yoktur. Seçim sürecinde gençliğin biriken öfkesini dizginlemek ve gençliği düzen içi kanallara yöneltmek için düzen partilerinin vaatleri birbirini izlemektedir. Bunun yanında reformist hayallerle gençliğin beyni bulandırılmaktadır.

Ekim Gençliği olarak, seçim sürecinde düzenin sahte vaatlerine ve reformist hayallere karşı gençliği geleceği için mücadele etmeye çağırıyor ve kurtuluşun sosyalizmde olduğunu haykırıyoruz. Gençliği seçimlerde devrimci tutum almaya ve bağımsız sosyalist adayımızı desteklemeye davet ediyoruz. Bu kapsamda İzmir Ekim Gençliği olarak yaptığımız “Kriz, seçimler ve gençlik” başlıklı panelin çalışmalarını okulumuzda yürüttük.

Ayrıca sınıf devrimcilerinin seçim bildirisini dağıtıyor ve okulumuzu “Yaşanabilir bir kent insanca bir yaşam için sosyalizm!”, “Seçim aldatmacası değil, devrimci sınıf mücadelesi! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde” şiarlı Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu imzalı afişlerle donatıyoruz.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


DEÜ’de seçim çalışmalarından…

Yerel seçimlere az bir zaman kala gençliği düzenin seçim oyununu bozmaya çağırmaya devam ediyoruz. Kapitalist sistemin gençliğe hiçbir gelecek vaat etmediğini, gençliğin geleceğinin ancak devrim ve sosyalizm mücadelesini yükseltmekten geçtiğini vurguluyoruz.

Bu çerçevede İzmir Ekim Gençliği olarak Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz “Kriz, seçimler ve gençlik” başlıklı panelimizin çalışmalarını yürüttük. Ekim Gençliği imzalı panele çağrı yapan afişlerimizi üniversite kampüsünde ve civardaki otobüs duraklarında, panele çağrı yapan ozalitlerimizi merkezi kafelerde kullandık. Yanı sıra BDSP’nin “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde” ve “Yaşanabilir bir kent ve insanca bir yaşam için sosyalizm” şiarlı afişlerimizi yapıyoruz.

Ayrıca Dokuz Çeşmeler yerleşkesine açmış olduğumuz Ekim Gençliği masasından BDSP’nin seçim bildirgesi ile birlikte panelin el ilanlarını dağıtıyoruz. Böylece öğrencilerle seçimlere ilişkin sohbetler etme olanağı yakalıyoruz.

Dokuz Eylül Üniversitesi Ekim Gençliği / DEÜ


İzmir’de Ekim Gençliği satışı

Ekim Gençliği dergisini dönem boyunca yürüttüğümüz çalışmalarımızla gençlik kitlesine ulaştırıyoruz. Bunun yanısıra kentin merkezi yerlerinde yaptığımız satışlarımızla sesimizi daha geniş kesimlere ulaştırıyoruz.

Bu kapsamda 14 Mart günü İzmir’in merkezi bir noktası olan Karşıyaka Çarşısı’ndaydık. Militan satışımız boyunca yaptığımız ajitasyon konuşmalarında kriz, geleceksizlik ve seçim konularını işledik. Geleceksizliğe, işsizliğe karşı mücadeleyi yükseltmeye çağrı yaptık, krizin faturasını ödemeyeceğimizi ilan ettik. Gençliğin seçim oyunlarına kanmayacağını haykırarak İzmir Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan adayı N. Şafak Özdoğan’a destek istedik.

Canlı ve somut ajitasyon konuşmalarımız oldukça dikkat çekti. Dergimiz onlarca gence ulaştı. Bu arada bulunduğumuz çarşıda İP bildiri dağıtımı yapıyor ve ses aracı ile dolaşıyordu. Bu gerici-ulusalcı ajitasyona karşı devrim ve sosyalizmin propagandasını yaptık. Faaliyetimiz iki saat sürdü ve ilgiyle karşılandı.

İzmir Ekim Gençliği


“Kriz, seçimler ve gençlik” paneli

Yerel seçimler yaklaşırken, genç komünistler olarak, düzenin seçim oyununa kanmama, reformist hayallere kapılmama çağrısını üniversitelerde yükseltiyoruz.

Gençliğin bugün yaşadığı işsizlik, geleceksizlik, paralı eğitim gibi sorunların çözümünün kapitalist sistemin yıkılmasından geçtiğini anlatıyor, gençliği örgütlü mücadeleye çağırıyoruz.

Bu kapsamda İzmir Ekim Gençliği olarak örgütlediğimiz “Kriz, seçimler ve gençlik” başlıklı söyleşimizi 18 Mart günü Ege Üniversitesi Mühendislik Kafe’de gerçekleştirdik.

Söyleşiyi gerçekleştirdiğimiz kafenin camlarına ve duvarlarına “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” ve “Yaşanabilir bir kent ve insanca bir yaşam için sosyalizm!” şiarlı BDSP afişleri ile birlikte “Düzenin partilerine verilecek oyumuz yok, sorulacak hesabımız var! / Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” şiarlı Ekim Gençliği imzalı ozalitimizi astık.

Söyleşimiz Ekim Gençliği adına yapılan konuşma ile başladı. Yoldaşımız, gençliğin sistem tarafından paralı eğitime tabi tutulduğunu, işsizliğe mahkûm edilip geleceksizleştirildiğini ifade etti. Sistemin kendisinin vermiş olduğu eğitimin KPSS, KPDS, TUS, DGS vb. ile ölçülmeye çalışıldığına, diplomalardaki ünvanları kaldırarak yoğun emek sömürüsünü derinleştirdiğine değindi. Bu çerçevede her geçen gün daha da geleceksizleştirilen gençliğe bu sistemin hiçbir gelecek veremeyeceğini vurguladı ve gençliğin tek kurtuluşunun bu sistemi yıkmaktan geçtiğini kaydetti.

Özdoğan: “Gençlik kendi talepleriyle mücadele etmeli!”

Ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Sosyalist Başkan adayı N. Şafak Özdoğan sözü aldı. Düzen tarafından ezilen ve sömürülen işçi ve emekçilerin, gençliğin, kadınların, Kürt halkının nihai kurtuluşunun tüm zenginlikleri ellerinde bulunduran bir avuç asalağın düzenlerini yıkmaktan geçtiğini ifade ederek sözlerine başlayan Özdoğan, sınıf devrimcilerinin ise işçi sınıfı önderliğinde bir devrimi örgütleyerek sosyalist işçi-emekçi iktidarı kurmayı hedeflediklerini belirtti. Seçim süreçlerinde kitlelerin politikleşmeye açık olduklarını, bu atmosferden yararlanarak devrimci sınıf çalışmalarını derinleştirdiklerini ifade etti. Seçimleri bir fırsata dönüştürüp krizin etkilerine karşı işçi ve emekçileri, gençliği kendi talepleri etrafında mücadele etmeye çağırdıklarını vurguladı. Üniversite gençliğinin de kendi talepleri etrafında mücadele etmesinin yakıcılığına değinerek sözlerine son verdi.

Konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Canlı bir tartışma zeminin yakalandığı söyleşide AKP-CHP tartışmaları üzerinden gelen sorulara düzenin her iki kesiminin de teşhiri yapılarak cevap verildi. Sınıf devrimcilerinin seçim sürecinde neden boykot taktiği izlemedikleri ve bir takım platformlarla neden ortaklaşmadıkları anlatıldı. Söyleşi gençliğe, mücadelenin bir parçası olma çağrısıyla son buldu.

İzmir Ekim Gençliği

Gençlik hareketinden…

İTÜ Maçka Kampüsü’nde saldırıları protesto

Geçen dönem İTÜ’de yaşanan faşist saldırının ardından birçok devrimci-demokrat öğrenciye soruşturma açılmış ve bu soruşturmalar neticesinde çeşitli uzaklaştırma cezaları verilmişti. Kalbinden bıçaklanarak günlerce yoğun bakımda kalan arkadaşımıza kınama, bacağından bıçaklanan arkadaşımıza bir ay, kolundan bıçaklanan arkadaşımıza bir hafta, bunların dışında saldırıya uğrayan iki kişiye ise bir yarıyıl ve bir kişiye de bir ay uzaklaştırma cezası verildi.

Ayrıca İTÜ yönetimi afiş asma ve masa açma yasağına uymadığı gerekçesiyle 30 öğrenciye soruşturma açmış ve birçok öğrenciye bir hafta uzaklaştırma cezaları vermişti.

İTÜ yönetimi tüm baskı ve saldırılarla yetinmeyerek Hazırlık Fakültesi’ne diğer fakültelerden öğrencileri almama kararı almıştı. Bu kararın ardından ÖGB’ler giriş-çıkışta tüm öğrencilerin üzerini didik didik aramaya başlamıştı. Ayrıca İTÜ yönetimi Hazırlık Fakültesi’nin içerisine 70 civarında kamera yerleştirerek öğrencileri her an kontrol altında tutuyor. Yanısıra sivil ve çevik kuvvet polisi fakülteye serbestçe girip çıkıyor.

İTÜ öğrencileri bu saldırıları teşhir etmek için 18 Mart günü Maçka Fakültesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın öncesi Hazırlık Fakültesi önünde yaygın bir bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Ayrıca Hazırlık Fakültesi’nin içinde basın açıklamasına çağrı amacıyla afiş ve bildiriler yaygın bir şekilde kullanıldı.

Saat 12.30’da ÖGB’ler elinde basın açıklamasının ozalit pankartını taşıyan arkadaşımızı fakülteye almayacaklarını söyledi. Bunu üzerine bizler de sivil polis ve ÖGB barikatını yararak pankartımızı açıp “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” vb. sloganları eşliğinde Hazırlık binası içerisinde bir yürüyüş gerçekleştirdik. Öğrencilere kapıda yaşanan gelişmeleri anlatıp dışarıdaki basın açıklamasına çağrı yaptık.

Çağrımızın ardından tekrar sloganlar eşliğinde dışarı çıktık ve Hazırlık Fakültesi kapısı önünde basın açıklamamızı gerçekleştirdik. Açıklamada Hazırlık’ta son süreçte yaşanan saldırıların hangi amaca hizmet ettiğinin ortada olduğu ve saldırı sonrasında alınan baskıcı yasakların daha önceden planlandığı söylendi. Basın açıklamasına yaklaşık 60 öğrenci katıldı.

İTÜ Ekim Gençliği


Genç-Sen’den burs eylemi

İzmir Büyükşehir Belediyesi öğrencilere verdiği bursları kesti. Burslara başvuru yapıp belgelerini teslim edenlere 900 TL yerine 500 TL verilecek. Belgelerini henüz vermeyenlerin ise randevuları iptal edildi. İşçi ve emekçi çocuklarının eğitim hakkını gasp edenler bu uygulamalarına bir yenisini daha eklemiş oldular.

12 Mart günü sabah saatlerinde Genç-Sen üyeleri toplanarak, öğlen yapılacak basın açıklamasının afişlerini yaygın olarak yaptılar. Eylem öncesinde Edebiyat Fakültesi’nde ve Ziraat Cafe’de ajitasyon konuşmaları yapıldı. Öğlen hazırlık önünde toplanıldı ve ajitasyon konuşmaları yapılarak, sloganlar atılarak eylem başlatıldı.

Eylem boyunca “Bursumu geri istiyorum!”, “Diplomalı işsiz olmayacağız!”, “Parasız eğitim istiyoruz!”, “Eğitim hakkımız engellenemez!” , “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” , “Krizin bedeli patronlara!”, “Sermaye defol, üniversiteler bizimdir!” sloganları atıldı.

Krizin faturasını ödemeyeceğiz! Burslarımızı geri istiyoruz!” şiarlı ozalitin açıldığı eylem öğrenci çarşısında alkışlarla devam etti. Okunan basın açıklamasında krizin sonuçlarına değinildi, diplomalı işsizliğe dikkat çekildi, bursların da kesildiği belirtildi. Genç-Sen’in burslar için imza kampanyası başlatacağı açıklandı. Eyleme 35 kişi katıldı.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


EÜ’de Genç-Sen faaliyetleri

Genç-Sen olarak “Krizin faturasını ödemeyeceğiz, diplomalı işsiz olmayacağız!” başlıklı bir çalışma yapılması ve bu çalışmanın bir sempozyum ve yürüyüşle tamamlanması planlanmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bursları kesmesi nedeniyle çalışma kapsamına burs sorunu da dahil edildi.

17 Mart günü imza kampanyası çalışmaları somut olarak başladı. Hazırlık önünde masa açılarak “Burslarımızı geri almak için bir imza da sen at”, “Burslar kesildi, harçlar 3000 TL olacak, biliyor muydunuz?”, “Krizin faturasını ödemeyeceğiz!” şiarlı dövizler asıldı ve imzalar toplandı.

İmza kampanyası 27 Mart’a dek sürecek. 27 Mart’ta Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi kendi kampüslerinde yürüyüşler düzenleyerek Konak YKM’de buluşacak. Buradan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yürünecek. Yürüyüşün ardından imzalar TBMM’ye gönderilecek. Kampanyanın imza metni şöyle:

“Öğrencilere verilen burslarla ilgili kanun hükmünün 15 Mart 2009 tarihli resmi gazetede yayınlanmasının ardından verilen burslar kesilmiş ve randevular iptal edilmiştir. Eğitim hakkımız, paralı eğitim uygulamalarıyla gasp edilmektedir. Var olan bursların da kesilmesiyle bu hak gaspı derinleşmektedir. Var olan ekonomik krizin faturası biz öğrencilere kesilmektedir. Biz, aşağıda imzası bulunanlar krizin faturasını ödemeyi reddediyoruz.

- Parasız eğitim istiyoruz!

- Kesilen burslarımız geri ödensin, başvuru belgeleri alınmaya devam edilsin!

- Tüm öğrencilerin temel ihtiyaçlarını (barınma, ulaşım, beslenme, kırtasiye v.b.) karşılayacak karşılıksız burs istiyoruz!”

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


DEÜ’de gündem kriz

Dünya ölçeğinde yaşanan krizden işçiler ve emekçiler kadar üniversite gençliği de olumsuz etkilenmektedir. Bu kapsamda İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nin İktisat, Eğitim, Hazırlık ve Mühendislik fakültelerinde “Kriz ve krizin gençliğe etkileri” başlıklı birçok toplantı yaptık. Genel olarak üniversite gençliğinin özelde ise üniversitemiz öğrencilerinin sorunlarına karşı mücadele yol ve yöntemlerini tartıştık.

Krizle birlikte derinleşen diplomalı işsizlik ve geleceksizlik sorununun bütünlüğü içinde işlenmesi çalışmamızın temelini oluşturacak. Ayrıca belediye burslarının kesilmesini, yemek zammını paralı eğitim temelinde ele alarak etkili bir pratik faaliyete konu etmeyi planlıyoruz.

Geçen hafta, 19 Mart günü yapacağımız “Kriz ve geleceksizlik” başlıklı toplantının açık duyurusunu yapmayı kararlaştırdık.

DEÜ Genç-Sen geçtiğimiz dönem merkezi materyallerin kullanımı dışında herhangi bir faaliyet gerçekleştirememişti. Bu dönem tüzüksel normları bir kenara bırakıp üyelik formlarını yenileyen merkezi Genç-Sen, “Krizdeyiz, yarısını öderiz!” kampanyasını yemekhane zamları üzerinden işlemeyi hedefliyor.

Gerçekleştirdiğimiz şube genel kurulunda, merkezi kampanyanın içeriğine müdahale ederek yerelin ihtiyacının “zamların geri çekilmesi” üzerinden etkin bir kitle faaliyeti olduğunu belirttik. Ayrıca sorunun paralı eğitim sisteminin bir parçası olduğunu, krizle birlikte derinleşmiş olduğunu vurguladık. Çalışmanın kitleye mal edilmesinin önemi üzerinde durduk. DEÜ Genç-Sen henüz haftalık pratik faaliyeti kurgulamanın ötesine geçememekte, süreç kendiliğindenci bir hatta ilerlemektedir. Bu nedenle, önümüzdeki hafta bir yemekhane anketi yapılarak kitlenin tepkisinin ölçülmesi, ardından rektörlükle görüşme, anketlerden çıkan sonuca göre de bir sonraki haftanın pratik faaliyetinin kurgulanması hedefleniyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Ekim Gençliği


Uludağ Üniversitesi’nde basın açıklaması

16 Mart Halepçe katliamına ilişkin Bursa Uludağ Üniversitesi’nde Yurtsever Demokratik Gençlik Meclisi tarafından 17 Mart günü basın açıklaması gerçekleştirildi.

Kütüphane önünde “16 Mart Halepçe Katliamını ve devlet terörünü kınıyoruz!” pankartının açıldığı eylemde yaklaşık 60 kişi mediko-sosyalin önüne alkış, ıslık ve sloganlarla yürüdü.

Mediko-Sosyal önüne gelindiğinde ise birkaç ülkücü yürüyüşü provoke etmeye çalıştı. Buna “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Halepçe’yi unutma, unutturma!” sloganlarıyla karşılık verildi. Daha sonra basın açıklaması yapıldı.

Uludağ Üniversitesi Ekim Gençliği