20 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/11

  Kızıl Bayrak'tan
  Seçimler, Kürt sorunu ve devrimci sınıf tutumu
  ABD’nin Kürt politikası gündemde...
Ankara’daki işbirlikçi rejim “yeni taşeronluk” görevine dört elle sarıldı!
Dünya Su Forumu’na hayır!
Ergenekon değil kirli savaşın içyüzü!
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Güncel gelişmeler ve sol hareket
  “Hüseyin Hoca” sosyalizmin günışığına uğurlandı…
  Kentsel değil rantsal dönüşüm
  16 Mart, Halepçe ve Gazi katliamlarını protesto eylemlerinden...
  Gençlik hareketinden…
  Emekçi Kadın Komisyonları’ndan tüm işçi ve emekçi kadınlara çağrı:
  Çarlık Duması’nda Bolşevikler...
  Tokat Eğitim-Sen yönetimi gericiliğin bayraktarlığını yapıyor!
  Dünyadan...
  Newroz’a doğru... -
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

ATV-Sabah’ta grev 1. ayında…

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi ATV-Sabah çalışanları 14 Mart günü grevlerinin 1. ayını doldurdular. Her Cumartesi meşaleleriyle İstiklal Caddesi boyunca yürüyüş gerçekleştiren emekçiler ve destek veren kurumlar 14 Mart akşamı Taksim yürüyüşlerinin 4. haftasında tekrar eylemdeydiler. Eyleme Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel ve Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin de destek verdi.

Yürüyüş boyunca, “Basın emekçisi köle değildir!”, “Yaşasın ATV-Sabah grevimiz!”, “Grev sürüyor dayanışma büyüyor!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” vb. sloganlar atıldı. Yapılan açıklamada basın emekçilerinin greve çıkma nedenleri yalın bir dille anlatıldı. Basın açıklamasının ardından alkış ve sloganlarla eylem sona erdi.

Grevin 32. gününde (16 Mart) ziyarete gelen Basın-İş üyeleri Darphane önünden yürüdüler. “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Sendika haktır engellenemez!”, “İşçi düşmanı Çalık!” sloganlarının atıldığı ziyarette Basın-İş üyelerini Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Rüya Özkalkan ve grevci ATV-Sabah çalışanları karşıladı.

17 Mart gününün ziyaretçileri ise Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası İstanbul 1, 2 ve 3 No’lu Şubelerin yönetim kurulu üyeleri, Tekstil Sen ve Desa Direnişiyle Dayanışma Kadın Platformu’ydu. Ziyarette, “Yaşasın Sabah ATV grevimiz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “ATV işçisi yalnız değildir!” sloganları atıldı.

Grevdeki ATV-Sabah çalışanları adına yapılan konuşmada destek ziyaretleri için teşekkür edildi. Sonuna kadar mücadeleye devam edecekleri ifade edildi.

Ziyarette, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın kadın dayanışması!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Telekom işçilerinden Meha ziyareti

Gaziosmanpaşa’daki direnişlerinin 13. gününde Meha işçilerini GOP Telekom işçileri ziyaret etti. Elmabahçesi İmam Hatip Lisesi önünde toplanarak Meha Giyim önüne kadar yürüyüş gerçekleştiren Telekom işçilerini direnişçi işçiler coşkulu sloganlarıyla karşıladılar. Meha işçileri adına bir temsilci Telekom işçilerini selamlayan ve süreçlerini anlatan bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından Haber-İş Sendikası GOP işyeri temsilcisi söz alarak, direnişçi Meha işçilerinin yanında olduklarını ifade etti. Telekom işçilerinin getirdikleri erzakları Meha işçilerine teslim etmesi ile ziyaret sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / GOP


Makyal-Erka işçilerinden açıklama

Direnen Makyal-Erka işçileri hak gasplarına karşı başlattıkları açlık grevinin 13. gününde İncirlik’te bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.15 Mart günü açlık grevinin sürdüğü DİSK Genel-İş Sendikası önünde toplanan işçiler buradan araçlarla İncirlik’e gittiler. Türkçe ve İngilizce iki pankartın açıldığı eyleme işçiler çocukları ve “Açlık grevindeyiz!” önlükleriyle katıldılar. Açıklamada, hak gaspları ve direniş süreci anlatıldıktan sonra, ERKA patronunun yalanları sonucu işçilerin gözaltına alındığı, ancak bunun direnişi kıramayacağı söylendi.

Alınteri, BDSP, ÇHKM, DHF, HÖC ve DİSK Genel-İş Başkanı Kemal Aslan’ın da destek verdiği eyleme 30 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Bursa’da direniş sürüyor

Bursa’da Heykel-Orhangazi’de gerçekleştirdikleri Pazartesi eylemleri ile sendika hakkı için sürdürdükleri direnişlerini duyurmaya devam eden (TÜMTİS) üyesi sarı otobüs şoförleri 16 Mart günü eylemdeydiler. Gerçekleşen eyleme birkaç sendika temsili olarak katılarak “destek” verdi.

Seçim dönemi olması nedeniyle başkan adayları da eylemlere gelip boy göstermeye devam ediyorlar. İşçiler adına açıklama yapan TÜMTİS Bursa Şube Sekreteri, seçimlerde emekten yana partilere destek vereceklerini ifade etti. Eylem boyunca “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “İş, ekmek yoksa barış da yok!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Eğitim Hakları Derneği’nden açıklama

Eskişehir Eğitim Hakları Derneği 15 Mart günü Adalar Migros önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, parasız olması gereken eğitimin çeşitli bahanelerle öğrencilerden ve öğrenci velilerinden para toplanarak verildiği söylendi. Öğrenci ve velilerin doğalgaz parası, su parası, temizlik parası, özel güvenlikçi parası, spor parası gibi “zorunlu bağış” şeklinde toplanan paraları şikayet etmeleri üzerine, bu uygulamaların devam ettirilmesi halinde sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. “Susma haykır eğitim haktır!”, “Parasız eğitim yasal haktır!” sloganlarının atıldığı açıklamaya yaklaşık 20 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Eğitim emekçilerinden eylem!

Kayseri Eğitim Sen Şubesi 12 Mart günü şube binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Şube Başkanı Sedat Ünsal’ın okuduğu basın açıklamasında, eğitim ve bilim emekçilerinin krizin bedelini ödemeyecekleri, ekonomik demokratik taleplerin takipçisi olacakları vurgulandı. “Krizin faturasını ödemeyeceğiz!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “AKP halka hesap verecek!” sloganlarının atıldığı eyleme 40 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kayseri


Plazalarda eylem zamanı

Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube’nin çağrısıyla 12 Mart günü gerçekleştirilen eylemde Tez-Koop-İş’in bilişim sektöründeki sendikal örgütlenmeyi yaygınlaştırmak amacıyla kurduğu “Bilişim Örgütlenme Bürosu”nun kuruluşu ilan edildi.

IBM’in Tez-Koop-İş Sendikası’nı tanıması ve atılan işyeri temsilcilerini geri alması talepleriyle gerçekleştirilen eylemin ardından Balmumcu’daki ATV-Sabah’ta grevlerinin 28. gününe giren TGS üyesi basın emekçilerine destek ziyaretinde bulunuldu.

Eylemde basın açıklamasını okuyan işyeri temsilcisi, IBM’deki sendikal örgütlenme sürecine dair bilgi verdi. IBM’in Tez-Koop-İş Sendikası’na yaptığı işkolu itirazlarının IBM çalışanlarının toplusözleşme hakkının önüne geçmek için yapıldığını ifade etti. Tez-Koop-İş üyeleri basın açıklamasının ardından Balmumcu’daki ATV-Sabah grevine destek ziyareti gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


THY’de ‘beyaz kara’ oldu

Türk Hava Yolları’nda (THY) örgütlü Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) TİS yetkisine sahip olduğu THY Teknik A.Ş’deki işkolu itirazına ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

12 Mart günü Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin tarafından gerçekleştirilen basın açıklaması, Teknik AŞ’deki işkolu itirazına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen karar üzerine yapıldı. Çelik-İş Sendikası’nın Teknik A. Ş’nin hava işkolunda değil metal işkolunda bulunduğu yönündeki itirazını değerlendiren bakanlığın kararını “çalışma hayatı hukukunun güvenilirliğine indirilmiş bir darbe” olarak değerlendiren Hava-İş, işkolu tespit işleminin keyfiliğine dikkat çekti.

 Kızıl Bayrak / İstanbul


Metro’da kriz dayatması

DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Metro Grossmarketler’de çalışan işçiler, toplusözleşme görüşmeleri devam ederken, krizi fırsat bilen Metro patronuna karşı tepkilerini gösteriyorlar. Türkiye’de 13 mağazası bulunan Metro Grossmarketler zincirinin çalışanlar üzerinde kurduğu “ücretsiz izin” baskısına karşı ses çıkaran Metro işçileri, “Bizler metro cash&carry Türkiye çalışanları olarak, marketin önerdiği sefalet ücretini kabul etmiyoruz. Yine bize çeşitli oyunlarla dayatılan yasal zemini boşaltılan ücretsiz izin aldatmacasını da reddediyoruz.” açıklamasını yaptılar.

 

Sağlık emekçileri: “Bayramda değil eylemdeyiz!”

14 Mart Tıp Bayramı öncesinde, 12 Mart günü “acil eylem” çağrılarını yükselten ve eylem takvimlerini duyuran sağlık örgütleri, 14 Mart günü Türkiye’nin çeşitli illerinde basın açıklamaları ve yürüyüşler gerçekleştirdiler.

Sağlıkçılardan ‘acil’ eylem!

Sağlık kurumlarının almış olduğu “acil eylem” kararı kapsamında 12 Mart günü SES Aksaray Şubesi, Çapa Tıp Fakültesi’nde, saat 08.00 -10.00 arasında iş bıraktı. SES üyeleri Haseki ve Cerrahpaşa hastanelerinde de iş bırakma eylemleri gerçekleştirdi.

Saat 08.00’de toplanmaya başlayan sağlık emekçileri, “Herkese eşit ve ücretsiz sağlık / SES Aksaray Şube” pankartını açtılar. Taleplerin yer aldığı dövizlerin açıldığı eylem sloganlar ve alkışlarla devam etti. Eylemde yapılan açıklamada, yerel seçimlerden sonra sağlık hizmeti alacak olanları daha büyük sorunların beklediği ifade edildi. Halk, sağlık hakkına sahip çıkmaya ve birlikte mücadele etmeye çağrıldı. Eyleme 200 sağlık emekçisi katıldı.

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise TTB, SES ve Devrimci Sağlık-İş’in ortak örgütlediği eyleme 250 emekçi katıldı. Poliklinik binasının önünde gerçekleşen eylemde yapılan açıklamada, güvencesiz çalışma koşulları anlatıldı, hastaneleri özel işletme, sağlık çalışanlarının sözleşmeli köle haline getirecek olan kamu hastane birlikleri yasa tasarısının seçim sonrasına ertelendiği dile getirildi.

Eylemde SES İzmir Şube Başkanı ve TTB İkinci Başkanı da kısa bir konuşmalar yaptılar, sağlık politikalarını eleştirdiler.

Saat 12.00’de 9 Eylül Üniversitesi poliklinikler önünde de aynı gündemle basın açıklaması gerçekleştirildi.

İstanbul’da coşkulu yürüyüş

14 Mart günü Beyoğlu’nda Tünel’de biraraya gelen sağlık emekçileri ve destek veren örgütler Taksim Tramvay Durağı’na yürüyüş gerçekleştirdiler. Meslek örgütlerinin düzenlediği yürüyüşte DİSK ve KESK Genel merkez yöneticileri de yer aldı. Yapılan ortak açıklamada “14 Mart Tıp Bildirgesi” okundu. Yürüyüşte ayrıca TÜBİTAK dergisinde uygulanan “Darwin sansürü” de dövizlerde “oyuncak maymun” taşınarak protesto edildi.

Bursa’da sağlıkçılar eylemde

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), DİSK / Dev-Sağlık İş Bursa’da “Herkese sağlık hakkı ve iyi hekimlik ortamı!” şiarıyla eylem gerçekleştirdi.

Setbaşı-Mahfel önünden başlayan yürüyüş Heykel’de sona erdi. KESK şubeleri, Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube ve Petrol-İş’in destek verdiği eylemde yapılan açıklamada sağlık politikaları eleştirildi, emekçilerin talepleri okundu.

Edirne’de basın açıklaması

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Edirne Tabip Odası ve Edirne SES Şubesi basın açıklaması gerçekleştirdi. Saat 13.00’te belediye binası önünde toplanan kitle gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından Saraçlar Caddesi’ne geldi. Burada yapılan basın açıklamasında sağlıkta tasarruf yapılmasının ölüm getireceğine değinildi. Ayrıca ücretsiz sağlık talebi, 4b ve 4c maddelerinin kaldırılması, GSS yasasının geri çekilmesi talepleri yükseltildi. Eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.

Adana’da Tıp Haftası eylemi

Adana’da biraraya gelen Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu bileşenleri (DİSK, KESK, TMMOB ve ATO) bir yürüyüş gerçekleştirdi. Saat 12.00’de Uğur Mumcu Meydanı’nda “Herkese sağlık güvenli gelecek içi birleşik mücadeleye!” pankartı arkasında bir araya gelen kitle, buradan Atatürk Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Yapılan açıklamada, 14 Mart Tıp Haftasına sağlık emekçilerinin giderek artan sorunlarla girdiği söylendi. Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Eskişehir’de eylem

14 Mart günü Hamamyolu Yediler Parkı’nda bir araya gelen Eskişehir Tabip Odası ve SES Eskişehir Şubesi üyeleri, Tıp Bayramı nedeniyle “sağlıkta dönüşüm” yasasını ve neoliberal politikaları protesto etmek için bir yürüyüş düzenledi.

Yediler Parkı’ndan İl Sağlık Müdürlüğü önüne kadar slogan, alkış ve ıslıklarla yürüyen sağlık çalışanları ve hekimler adına basın açıklamasını ETO Yönetim Kurulu Başkanı okudu. Sağlığın anayasal bir hak olduğu, herkese parasız, nitelikli sağlık hizmeti talebi dile getirildi.

DKÖ ve siyasi partilerin de destek verdiği eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul- İzmir-Bursa-Edirne-Adana-Eskişehir

Meha işçileri direnmekte kararlı!

Meha Giyim’in patronunun işçileri polis zoruyla işten atması ve kıdem, ihbar, mesai, ücret gibi haklarını vermemesi üzerine direnişe geçen işçiler, 14 Mart günü gerçekleştirdikleri eylemle haklarını kazanana dek fabrika önünde direnişlerini sürdüreceklerini bir kez daha gösterdiler.

Meha Tekstil işçilerinin 14 Mart sabahı BDSP seçim irtibat bürosunda gerçekleştirdiği toplantıya DİSK Örgütlenme Sekreteri de katıldı. Yapılan konuşmada direnişi destekledikleri, direnişin kazanımla sonuçlanmasının işçi sınıfı mücadelesi için önemli olduğu ifade edildi. Meha işçileri öğle saatinde grevdeki ATV emekçilerine dayanışma ziyareti gerçekleştirdiler.

Saat 15.00’te Meha Giyim fabrikası önünden yürüyüşe başlayan işçiler ve destekçi kurumlar coşkulu sloganlarla GOP Meydanı’na kadar yürüdüler. Yaklaşık bir saat süren yürüyüş sırasında yol trafiğe kapatıldı. Polisin işçileri kaldırımdan yürütme çabası da “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarıyla karşılanarak boşa düşürüldü.

Gaziosmanpaşa Meydanı’nda sonlandırılan yürüyüşte işçilerin kararlılığı dikkat çekti. Burada yapılan açıklamada, direnişleri zaferle sonuçlanana kadar eylem ve etkinliklerin süreceği söylendi, mücadeleyi destekleme çağrısı yapıldı.

Yaklaşık 80 kişinin katıldığı yürüyüşe BDSP İstanbul Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Melek Altıntaş, BDSP, GOP İşçi Platformu, DTP, TKP, Halkevleri, Mücadele Birliği, DİK ve EK da destek verdi.


Direnen MEHA Tekstil işçilerine polis saldırısı

Patronun fabrikadaki makineleri kaçırmaması için bekleyişlerini sürdüren MEHA işçileri, yanına polisi alarak makineleri kaçırmaya çalışan patrona müdahale etti. 18 Mart günü fabrikaya yanaştırdığı kamyonlara makineleri yükletmeye başlayan MEHA patronuna müdahale eden işçilerin önü polis barikatı ile kesildi.

Makineleri taşıyan kamyonlar fabrikadan ayrılırken, işçiler sloganlarla polis barikatına yüklenerek patronun makineleri kaçırmasına engel olmaya çalıştılar. Bunun üzerine resmi ve sivil polisler coplarla işçilere saldırdılar. Bu ilk saldırıda işçiler zincir şeklinde kenetlenerek kararlı bir duruş sergilerken, polisin ikinci saldırısı daha kalabalık ve vahşiydi. MEHA işçilerinin bu saldırıya da yanıtı direniş oldu. İşçiler kendi onurlarına ve geleceklerine sahip çıkmaktaki kararlılıklarını gösterdiler. Çevik kuvvet ve polis yığınağı ile “patronun malını” savunan kolluk güçleri kamyonların çıkışı ile birlikte, “görevlerini yapmanın rahatlığı”yla fabrikadan ayrıldı.

GOP İşçi Platformu saldırının ardından direniş süreci ve polis saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Herkesi onuru ile direnen MEHA işçileri ile dayanışmaya çağırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul