20 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/11

  Kızıl Bayrak'tan
  Seçimler, Kürt sorunu ve devrimci sınıf tutumu
  ABD’nin Kürt politikası gündemde...
Ankara’daki işbirlikçi rejim “yeni taşeronluk” görevine dört elle sarıldı!
Dünya Su Forumu’na hayır!
Ergenekon değil kirli savaşın içyüzü!
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Güncel gelişmeler ve sol hareket
  “Hüseyin Hoca” sosyalizmin günışığına uğurlandı…
  Kentsel değil rantsal dönüşüm
  16 Mart, Halepçe ve Gazi katliamlarını protesto eylemlerinden...
  Gençlik hareketinden…
  Emekçi Kadın Komisyonları’ndan tüm işçi ve emekçi kadınlara çağrı:
  Çarlık Duması’nda Bolşevikler...
  Tokat Eğitim-Sen yönetimi gericiliğin bayraktarlığını yapıyor!
  Dünyadan...
  Newroz’a doğru... -
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

16 Mart, Halepçe ve Gazi katliamlarını protesto eylemlerinden...

Katliamları unutmadık, unutturmayacağız!

İstanbul: “Vardık, varız, varolacağız!”

16 Mart 1978’de faşist devletin Beyazıt Meydanı’nda üniversiteden toplu çıkış yapan devrimci öğrencilere yaptığı bombalı ve silahlı saldırı ile 16 Mart 1988’de Halepçe’de Saddam rejiminin Kürt halkına düzenlediği katliam, 16 Mart günü Beyazıt Meydanı’nda devrimci, demokrat, yurtsever ve ilerici öğrenciler tarafından protesto edildi.

Eylem İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden sloganlarla çıkış yapılarak diğer fakültelerden gelen öğrencilerle buluşulmasıyla başladı. Diğer üniversitelerden “Emperyalizme, şovenizme, ikiyüzlü politikalara karşı yaşasın halkların kardeşliği / Kürt halkına özgürlük” yazılı pankartlarıyla gelen yaklaşık 100 kişilik grup Beyazıt otobüs duraklarında “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganıyla karşılandı. Buradan araç yolu trafiğe kapatılarak Beyazıt Meydanı’na doğru sloganlarla ve alkışlarla yürüyüşe geçildi.

İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüs’ten toplu bir şekilde çıkmaya çalışan öğrencilere ise ana kapı açılmadı ve tek tek yan kapıdan çıkılması dayatılmaya çalışıldı. Kapı açılana kadar sloganlarla bekleyeceğini söyleyen öğrencilerin kararlılığı üzerine polis geri adım attı. Merkez Kampüs’ten toplu bir şekilde “16 Mart’ta Beyazıt’ta katleden devlettir. Onlar akladı biz hesap soracağız!” pankartıyla çıkan öğrenciler dışarıdaki kitleyle buluştu.

Basın açıklamasına geçilmeden önce kısa bir konuşma yapıldı.

Ardından 5. Dünya Su Forumu’nu protesto eden platform bileşenlerine yapılan polis saldırısı kınandı ve basın metni okundu. Buradan Beyazıt katliamının yaşandığı Eczacılık Fakültesi önüne geçilerek katliamda yaşamını yitiren öğrenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Fakülte önüne kızıl karanfiller bırakıldı. Ardından Grup Munzur ile birlikte “Gündoğdu”, “Beyazıt” ve “Herne peş” marşları okundu. Sloganlarla Merkez Kampüs araç kapısı önüne yürünerek eylem sonlandırıldı. Eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

Ekim Gençliği / İstanbul


Katliam Ankara’da lanetlendi

16 Mart şehitleri, 16 Mart akşamı saat 17.00’de, Yüksel Caddesi’nde Ekim Gençliği, Gençlik Derneği, DGH, YDG, SGD, Tüm-İGD, Genç Kurtuluş, SDG ve Öğrenci Kolektifleri tarafından gerçekleştirilen eylemle anıldı.

Eylemin örgütleyicileri adına okunan basın metninde devlet eliyle örgütlenen katliam süreci anlatıldı. Faşist saldırıların bugün de sürdüğü hatırlatıldı. 200’ü aşkın kişinin katıldığı eylem hep bir ağızdan söylenen marşlarla sona erdi.

Ekim Gençliği / Ankara


Cebeci’de 16 Mart anması

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde 16 Mart Beyazıt ve Halepçe katliamlarının yıldönümünde Ekim Gençliği, YDG, DGH, Tüm-İGD, Öğrenci Kolektifleri, Marksist Bakış ve YDGM tarafından ortak bir anma etkinliği düzenlendi.

Eğitim Bilimleri Fakültesi’nin avlusunda gerçekleştirilen etkinlik devrim şehitleri adına saygı duruşuyla başladı. Ardından anmanın örgütleyicileri adına bir arkadaşımız ortak metni okudu. Katliamların bizzat devlet eliyle örgütlendiği hatırlatılarak, katil devletten hesap sorma çağrısı yapıldı. Anma etkinliğine yaklaşık 100 kişi katıldı.

Ekim Gençliği / Cebeci


Katliamlar Uludağ’da lanetlendi!

12 Mart Gazi, 16 Mart Beyazıt, 16 Mart Halepçe katliamları Uludağ Üniversitesi ana kampüste lanetlendi. 12 Mart günü saat 16.00’da KYK yurtları önünde, Uludağ Üniversitesi Öğrencileri adına yapılan basın açıklamasında geçtiğimiz yıl 10 Mart’ta yaşanan faşist saldırı da gündemleştirildi.

12 Mart Gazi katliamının teşhirinin yapılmasıyla başlayan basın açıklamasında, 16 Mart Beyazıt ve Halepçe katliamları anlatıldı. Kontrgerilla saldırılarının ortak noktalarının vurgulandığı ve arkasındaki gücün ortak olduğunun belirtildiği açıklama geçtiğimiz yıl yaşanan sürecin aktarımı ile sürdü. Basın açıklamasına 45 kişi katıldı.

Ekim Gençliği / Bursa


Eskişehir’de 16 Mart protestosu

16 Mart günü Yunus Emre Yurdu önünde toplanan üniversite öğrencileri katliamları lanetlemek için yürüyüş düzenledi.

16 Mart Beyazıt Katliamının Sorumlusu Devlettir Hesabını Soracağız! / Üniversite Öğrencileri” pankartının açıldığı yürüyüş Migros önüne kadar zılgıt, alkış ve sloganlarla sürdü. Migros önüne gelindiğinde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada Beyazıt katliamının hangi koşullarda gerçekleştirildiğine değinildi. Faşizmin dün olduğu gibi bugün de katliamların ve saldırıların altında imzası olduğu belirtilirken, geçen yıl Anadolu Üniversitesi’nde yaşanan sivil faşist saldırı, Akdeniz ve Ankara Üniversiteleri’ndeki saldırılar örnek verildi. 5 bin Kürt’ün katledildiği Halepçe Katliamı’na değinildi.

Etkinlik müzik dinletisi ve okunan şiirlerle sonlandırıldı. DPG, DGH, DÖB, Ekim Gençliği, Eskişehir Gençlik Derneği, Odak / Genç Direnişçi tarafından örgütlenen eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.

Ekim Gençliği / Eskişehir


Kütahya’da 16 Mart protestosu

16 Mart günü Kütahya merkezde Küçük Park önünde gerçekleştirilen eylemle Beyazıt katliamı lanetlendi. Üniversite öğrencilerinin düzenlediği basın açıklamasına Eğitim-Sen Kütahya Şubesi de destek verdi.

16 Mart Katliamını Unutmadık Unutturmayacağız!” pankartının açıldığı basın açıklamasında Beyazıt katliamının nasıl ve kimler eliyle gerçekleştirildiği anlatıldı. Bu ve benzeri katliamların devrimci mücadeleyi sona erdiremeyeceği, her türlü baskıya ve zorbalığa karşı devrimcilerin her tarihte, her yerde onurlu mücadelelerini sürdürdüğüne vurgu yapıldı.

Ekim Gençliği / Kütahya


Samsun’da katliamlar protesto edildi

Samsun’da 15 Mart’ta, 12 Mart Gazi, 16 Mart Halepçe ve Beyazıt katliamlarını lanetlemek için eylem gerçekleştirildi. Çiftlik Caddesi Liseler Sokağı’nda toplanılmasının ardından meşalelerle Süleymaniye Geçiti’ne doğru yürüyüşe geçildi. “Beyazıt, Halepçe, Gazi katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” pankartının açıldığı eylemde sloganlarla Süleymaniye Geçiti’ne girildikten sonra basın metni okundu.

Eylemde Newroz öncesi operasyonlarda 11 yurtseverin gözaltına alınması, “Halkların kardeşliği” şiarı yükseltilerek protesto edildi.

Ardından sermaye devletinin katliamcı yüzünü gösterdiği Beyazıt ve Gazi katliamları lanetlendi. Kimyasal silahlarla binlerce masum insanın katledilği Halepçe katliamının da unutulmadığı ve unutturulmayacağı ifade edildi.

Eylemi EMEP, Halk Cephesi, SGD, Ekim Gençliği, ÖGD, SDP, Sosyalist Parti ve Türkiye Gerçeği gerçekleştirdi.

Ekim Gençliği / Samsun