24 Ekim 2008 Sayı: SİKB 2008/42

  Kızıl Bayrak'tan
   İnkar ve imha politikası açmazda!
  Kürt halkıyla devrimci dayanışmayı yükseltelim
Irkçı-inkarcı politikanın iflası derinleşiyor…
Çürüyen devlet katillerini aklıyor!

Mehmet Ağar Susurluk davası kapsamında yargılanacak…

Bir tarafta küresel açlık ve ölümler... Diğer tarafta küresel mali zenginler…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Metal işçileri MESS dayatmalarına karşı yürüdüler!
  Metal TİS’leri üzerine BDSP’li Metal İşçileri Temsilcisi ile konuştuk...
“Grev boş bir tehdit savurmanın ötesine geçecek bir ciddiyetle, somut bir hedef olarak ele alınmalıdır!”
  Gençlikten...
  Emekçi Kadın Komisyonları’ndan çağrı:
  SSGSS’ye karşı mücadelede bir adım ileri!
  Artık kadın işçiler sinmiyor, hak arıyor, baş kaldırıyor...
  KESK’in mücadele programı ve toplu görüşme sürecine ilişkin kamu emekçileri ile konuştuk…
  “Çeber’in katilleri yargılansın!”
  Kapitalizmin krizi ve işçi sınıfı / 1
Volkan Yaraşır
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçi Kadın Komisyonları’ndan mesaj...

“Yaşamın yarısından kavganın yarısına!”

Hollanda Bir-Kar Emekçi Kadın Komisyonu’na sevgilerle…

Kapitalist sistemde iki kat daha fazla sömürülen, her türlü şiddete ve baskıya maruz kalan, hor görülen ve aşağılanan işçi ve emekçi kadınların sesi-soluğu olan, emekçi kadınların sorunlarına çözüm arayan ve bu doğrultuda mücadele eden Emekçi Kadın Komisyonları, Şubat 2008 tarihinde Emekçi Kadın Kurultayı’nı gerçekleştirdi. “Özgürlük ve eşitlik için emekçi kadınlar bir adım ileri” şiarıyla yola çıktığımız kurultayda işçi ve emekçi kadınların sorunlarını tartışmış ve kurultay sonucu önümüze bir mücadele programı koymuştuk.

Emekçi Kadın Komisyonları kurulduğu andan itibaren gücünü sınıftan alıyor ve çeşitli işçi havzalarındaki fabrikalarda çalışma yürütmeye devam ediyor. Emekçi Kadın Komisyonları, kurultay sonucunda kararlaştırılan mücadele programının belirlediği görevlerin sorumluluğuyla hareket etmekte ve çalışmalarına bu perspektif yön vermektedir.

30 Nisan günü Hollandalı ve Türkiyeli bir grup kadın ve çocuk olarak şehir merkezinde stant açarak yiyecek, oyuncak ve eşya satarak elde edilen paranın 200 Euro’sunu bize bir mesaj ile birlikte ulaştıracağınızı söylemiştiniz. Belirtiğiniz maddi katkı elimize ulaşmış bulunuyor.

Sizlerin çalışmalarımızın önemini ve zorluklarını görerek bize maddi destek sunmanız anlamlı ve bilinçli bir tutumun ifadesidir.

Gösterdiğiniz bu anlamlı dayanışmadan dolayı sizlere Emekçi Kadın Komisyonları olarak teşekkür ediyoruz. Hepimiz biliyoruz ki, her türlü maddi-manevi destek ve dayanışma faaliyetimizi güçlendirir, daha güçlü ve somut kazanımların elde edilmesini sağlar.

Emekçi kadın çalışmamızda gücümüzü iki kat daha fazla birleştirmemiz gerekiyor.

Yurtdışında emekçi kadınlara yönelik yürüttüğünüz faaliyette sizlere başarılar diliyor, kolay gelsin diyoruz ve “yaşamın yarısından kavganın yarısına!” şiarını tüm dünyada daha güçlü haykırmaya çağırıyoruz.

Emekçi Kadın Komisyonları

İstanbul/Türkiye


İzmir ÇHD basın yasağını protesto etti

İzmir Çağdaş Hukukçular Derneği, 17 Ekim günü yaptığı yazılı açıklama ile, Aktütün eyleminin ardından konulan basın yasağını protesto etti.

Aktütün baskınının ardından temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması yönünde çabaların arttığı, TSK’ya yönelik eleştiriler nedeniyle basının özellikle hedef alındığı belirtildi. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi’nin bu konuda yayın yapılmasını yasaklayan kararı sansür olarak değerlendirilerek şunlar söylendi:

“Bu karar; hukukun, demokrasinin, basın ve ifade özgürlüğü çerçevesinde temel hakların yok edilmesidir. Amaç, her türlü muhalif düşünceyi zor yoluyla bastırmak, tek taraflı haber verme ve almanın yaygınlaştırılarak ülke sorunları hakkında yurttaşların fikir üretmesini, örgütlenmesini engellemek, 25 yıldır olduğu gibi halkımızın evlatlarının ‘şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganları ile ölüme gönderilmesinin ve öldürmeye zorlanmasının devamını sağlamaktır.

Hukuki olmayan bu yasaklama kararı, insanlığın binlerce yıllık mücadelelerinin birikimi olan haklarımıza, onurumuza bir saldırıdır ve derhal kaldırılmalıdır.”


Hamburg’da Öcalan yürüyüşü

Hamburg Kürt Meclisi Öcalan’a yapılan saldırıyı protesto etmek için 20 Ekim günü Altona semtinde bir yürüyüş gerçekleştirdi. Çevre illerden de destek verilen yürüyüşe bin kişi katıldı.

Saat 16.00’da başlayan yürüyüşte “Bizler kurban olmaya hazırız Öcalan için!” pankartı, “Edi Bese / Artık yeter!” dövizleri ve Öcalan posterleri yer aldı.

Yürüyüş esnasında sloganlar gür bir şekilde atıldı, saldırıyı kınayan Almanca bildiriler dağıtıldı. Faşistlerin ve polisin provokasyon girişimlerine rağmen yürüyüş devam etti.

Yapılan konuşmalarda, Öcalan’a yapılan saldırının kabul edilemez olduğu belirtildi ve devletin Öcalan’dan özür dilemesi gerektiği vurgulandı. Kürdistan’da ölen gerillaların anısına üç dakikalık saygı duruşu ile eylem sona erdi.

BİR-KAR / Hamburg


Feministlerden eylem:

İstanbullu Feministler, Adalet Bakanlığı’nın ve bazı yargıtay üyelerinin TCK’nın “Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar” bölümüyle ilgili değişiklik önerilerine karşı 19 Ekim günü Taksim Tramvay durağında basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Tecavüzü yasalaştırma! Meclisi başınıza yıkarız!” pankartının açıldığı eylemde, İstanbullu Feministler adına açıklama yapıldı. Yargıtay üyelerinin, evlenme yaşının 14’e indirilmesi, tecavüzcünün tecavüz ettiği kişiyle evlenmesi durumunda cezadan kurtulması, cinsel tacizin suç sayılması için şikayet koşulunun 14 yaş için de geçerli olması ve eşin tecavüzünde 2 yıldan 7 yıla kadar olan cezanın 6 aydan 1 yıla kadar düzenlenmesi vb. öneriler olduğu ifade edildi. TCK’da kadınlar lehine kazanılmış bazı hakların, AKP-yargı ve erkek işbirliği eliyle ,“toplumsal gerçekler” bahanesiyle geri alınmaya çalışıldığı vurgulandı.

Kolluk güçleri, açıklamanın ardından Galatasaray’a yürümek isteyen kadınları engelledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

3. Köprü suçtur!

3’üncü Köprü Yerine Yaşam Platformu, Beykoz ile Tarabya arasında yapılması planlanan 3’üncü köprü projesini 19 Ekim günü gerçekleştirdiği eylemle protesto etti.

Hacıosman’da bir araya gelen yaklaşık 250 kişilik kitle, “Köprü altında yaşamak istemiyoruz/ 3’üncü Köprü Yerine Yaşam Platformu” pankartı açarak Tarabya’ya doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında, “Köprü değil insanca yaşam!”, “Köprüyü yapanlar memleketi satanlar!” vb. sloganlar atıldı.

CHP milletvekili Çetin Soysal’ın yaptığı konuşmanın ardından platform adına basın açıklaması yapıldı. Yeni köprü ile araç trafiğinin daha da artacağı, çevre bağlantı yolları ile Belgrad ormanlık alanı ile tarım ve yabanıl alanın yok olacağı, temiz hava ve su kaynaklarının tehlikeye gireceği ifade edildi. Köprünün yapılması, İstanbul halkına, kente, çevreye ve doğaya karşı işlenmiş bir suç olarak nitelendirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


“Kapitalizm, kriz: Olasılıklar ve olanaklar”

Emek Araştırmaları Merkezi Girişimi’nin düzenlediği “Kapitalizm, Kriz: Olasılıklar ve Olanaklar Sempozyumu” 29-30 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilmişti. Çok sayıda akademisyen, sendikacı ve siyaset temsilcisinin sunumlar yaptığı sempozyum, kriz kavramını pek çok yönden ele almış ve mücadele yöntemlerini tartışmıştı.

Emek Araştırmaları Merkezi “Kapitalizm, Kriz: Olasılıklar ve Olanaklar” sempozyumunun ikincisini 25 Ekim günü Ankara’da, Petrol-İş toplantı salonunda gerçekleştireceğini duyurdu. İki oturum şeklinde gerçekleştirilecek olan etkinlikte ilk oturum panel, ikinci oturum ise forum biçiminde kurgulanıyor.

“Kriz ve alternatifler” başlıklı panel bölümü saat 12.30’da başlayacak. Bu bölümde Korkut Boratav, Haluk Gerger, Mustafa Sönmez ve Metin Altıok konuşmacı olarak yer alıyor.

Forum biçiminde kurgulanan ikinci bölüm ise 14.30’da başlayacak. “Krize soldan bakış: Ne yapmalı, nasıl yapmalı?” başlıklı bu bölümde siyasal örgüt ve sendika temsilcileri ile diğer katılımcıların söz almaları planlanıyor.

 

Aleviler Ankara eylemine hazırlanıyor!

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi, Madımak Oteli’nin müze olması talepleriyle, Ankara’ya yapacakları yürüyüşe ilişkin 18 Ekim günü Taksim Tramvay Durağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Pir Sultan Abdal Kültür Derneği” pankartı ve eyleme çağrı yapan afişlerin taşındığı eylemde, zorunlu din dersinin anti-demokratik ve anti-laik bir uygulama olduğu, Alevi çocukları Sünnileştirme aracı olarak kullanıldığı ifade edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın devasa bütçesi ile gericiliği beslediği ve sadece Sünni inanç sahiplerine hizmet verdiği vurgulandı. AKP’nin hukuk tanımaz tavrına karşı 9 Kasım günü Ankara’da eylem gerçekleştirileceği, PSAKD genel merkezi ve 53 şubesinin eyleme etkin olarak katılacağı duyuruldu.

Eylemde “Örgütlen, özgürleş, öğretine sahip çık!”, “Alevi kültürü yasaklanamaz!”, “Zorunlu din dersi kaldırılsın!” ve “Madımak oteli müze olacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

3. Çukurova Halk Kültür Festivali…

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen 3. Çukurova Halk Kültür Festivali 16 Ekim günü yapılan basın açıklamasıyla başladı. Festivalin yapıldığı Çakmak Caddesi Kültür Sokak girişinde yapılan açıklamada, “Yozlaştırılan, yok edilmek istenen bize ait olmayan kültüre karşı bir alternatifimiz var. Bu ülkede alternatif olabilmenin bu kadar zor olduğu bir dönemde zor olanı başaracak inancımız ve gücümüz var” denilerek hiçbir gücün bu kültürü yok edemeyeceği vurgulandı. Yozlaşmayı önlemenin tek bir yolu olduğu, onun da birlik ve dayanışma içerisinde olmak ve bencilliğe karşı paylaşmak olduğu belirtildi. Festivalin yozlaşmaya hayır diyenlerin ortak mücadelesi olduğu vurgulandı. Açıklamanın ardından Adana Gençlik Derneği Halk Oyunları Ekibi bir gösteri sundu.

Kızıl Bayrak / Adana

 

 

“Su yaşamdır, yaşamlarımız satılık değil!”

Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, 2009 yılının Mart ayı içinde İstanbul’da düzenlenecek olan 5. Dünya Su Forumu hazırlıklarının meclis gündemine gelmesi üzerine, 21 Ekim günü Taksim Tramvay Durağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Su yaşamdır, yaşamlarımız satılık değil!” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri yaptı. Platformun 8-9 Kasım tarihinde İTÜ Taşkışla’da gerçekleştireceği uluslararası konferansa katılım çağrısı yaptı.

Açıklama, temel haklar etrafında birleşik mücadeleyi örgütleme çağrısıyla son buldu. Eylemde “Su haktır, satılamaz!” sloganı atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Aydın ve sanatçılardan Silivri çağrısı...

BEKSAV’ın çağrısı ile bir araya gelen aydın ve sanatçılar, Edirnekapı Şehitlik Mezarlığında 19 Ekim günü bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

15 imzacı aydın ve sanatçının katıldığı eylemde basın açıklamasını BEKSAV Yönetim Kurulu üyesi Nurten Baydemir yaptı. Bugün kirli savaşta yaşamını yitirmiş binlerce Türk ve Kürt gencinin kanının hesabını sorarken, kirli savaş ile kontrgerilla arasındaki bağlantıya da dikkat çekmek istediklerini belirtti. “Şehitlik” üzerinden şoven ve militer kışkırtmalara girişen zihniyete karşı Kürt sorununda emekçi çözüm seçeneğini geliştirmek istediklerini ifade etti, Ergenekon duruşması nedeniyle 20 Ekim günü Silivri’de olacaklarını belirterek destek çağrısı yaptı. ESP’nin de destek verdiği eyleme yaklaşık 70 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul