24 Ekim 2008 Sayı: SİKB 2008/42

  Kızıl Bayrak'tan
   İnkar ve imha politikası açmazda!
  Kürt halkıyla devrimci dayanışmayı yükseltelim
Irkçı-inkarcı politikanın iflası derinleşiyor…
Çürüyen devlet katillerini aklıyor!

Mehmet Ağar Susurluk davası kapsamında yargılanacak…

Bir tarafta küresel açlık ve ölümler... Diğer tarafta küresel mali zenginler…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Metal işçileri MESS dayatmalarına karşı yürüdüler!
  Metal TİS’leri üzerine BDSP’li Metal İşçileri Temsilcisi ile konuştuk...
“Grev boş bir tehdit savurmanın ötesine geçecek bir ciddiyetle, somut bir hedef olarak ele alınmalıdır!”
  Gençlikten...
  Emekçi Kadın Komisyonları’ndan çağrı:
  SSGSS’ye karşı mücadelede bir adım ileri!
  Artık kadın işçiler sinmiyor, hak arıyor, baş kaldırıyor...
  KESK’in mücadele programı ve toplu görüşme sürecine ilişkin kamu emekçileri ile konuştuk…
  “Çeber’in katilleri yargılansın!”
  Kapitalizmin krizi ve işçi sınıfı / 1
Volkan Yaraşır
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

Contitech önünde eylem!

Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan lastik firması Contitech’te örgütlenen Petrol-İş Sendikası, işten atmalara ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Fabrika önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına Eğitim-Sen ve Türk-İş’e bağlı sendikaların yöneticileri de destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan Petrol-İş Bursa Şube Başkanı, işten atılanların sendikal örgütlenmede başı çeken işçiler olduğunu söyledi. Şirketin ekonomik kriz gerekçesiyle çıkardığı işçileri, önceki süreçlerde çalışmalarından dolayı plaketle ödüllendirdiğini belirterek, krize karşı işçilerin mağdur olmayacağı ortak çözümler bulmak gerektiğini dile getirdi.

Sendika hakkımız engellenemez!”, “Contitech işçisi yalnız değildir!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarını atan işçiler, 8.00-16.00 vardiyasından servislerle çıkan arkadaşlarına slogan ve alkışlarla seslendiler. Daha sonraki vardiya işçilerinin eyleme katılımını engellemek için servislerin içeri alındığı görüldü.

Otobüs körükleri üreten fabrikada yaklaşık 250 işçi çalışıyor. Sendikalaşma çalışmasının henüz 55 işçi örgütlendiğinde ortaya çıkmasıyla saldırıya geçen Contitech patronunun 13 işçiyi de sendikadan istifa ettirdiği öğrenildi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Dev Sağlık-İş’ten eylem!

Dev Sağlık İş Sendikası Uludağ Üniversitesi Hastanesi önünde 22 Ekim günü gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla sağlıkta taşeron uygulaması ve örgütlenme çalışmalarına dönük saldırıları protesto etti. Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Basın açıklamasında, eşit işe eşit ücret için, herkese eşit ve nitelikli sağlık hizmeti için, sağlık hakkına sahip çıkmak için, insanca yaşam için, kadro ve iş güvencesi talebinin yükseltildiği belirtildi. Dev Sağlık-İş Genel Başkanı da sağlıkta taşeron uygulamasına karşı mücadeleyi büyütme ve örgütlenme çağrısı yaptı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Sanaldan sokağa…

Tez-Koop-İş Sendikası’na üye olmalarının ardından IBM Türk’ün yaptığı işkolu itirazıyla devam eden mahkeme sürecinde iç birliklerini koruyan IBM çalışanları sokağa çıkmaya hazırlanıyorlar. 24 Ekim günü IBM’in İstanbul Levent’teki binası önünde basın açıklaması gerçekleştirecek olan çalışanlar eylemlerine destek bekliyorlar.

26 Mart ‘08 tarihinde çoğunluk sağlayarak Tez-Koop-İş Sendikası’na üye olan IBM Türk çalışanlarının çoğunluk başvurusuna 17 Haziran ‘08’de IBM tarafından işkolu itirazı yapıldı.

Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin de desteğiyle örgütlenme çalışmalarına hız veren IBM çalışanları çalışma koşullarındaki olumsuzlukları şöyle sıralıyorlar: Esnek çalışma, azalan ücretler, ücretsiz fazla çalışma, yok edilen veya olmayan sosyal haklar, taşeronlaştırma, işgücü erezyonu, yaratılan rekabet ve satış stresi, kötü yönetim ve emeğe saygının azalması…


Assist’te grev var!

Türk Telekom A.Ş iştiraki Assist A.Ş’de sendikal örgütlenme çalışması nedeniyle işten atılan çağrı merkezi işçileri, mücadelelerini 21 Ekim günü başlayan açlık greviyle sürdürüyorlar.

7 Eylül 2008 tarihinde Bostancı’daki Çağrı Merkezi önünde oturma eylemi başlatan ve işe geri dönme talebiyle eylemlerine devam eden işçiler, 5 gün gece-gündüz işyeri önünde oturarak açlık grevi yapacaklar. İşçiler talepleri kabul edilmezse ölüm orucuna başlayacaklarını söylüyorlar.

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 3 No’lu Bölge Başkanlığı çağrı merkezi işçilerine destek veren ve dayanışmayı yükseltme çağrısı yapan yazılı bir açıklama yaptı.

Adres : Türk Telekom A.Ş. Bostancı Operatörlüğü Çağrı Merkezi

Kocayol Cd. Kerembey Sk. No:2 Bostancı-Kadıköy / İstanbul


GSS: “Reform değil deform!”

SSGSS’nin meclis gündemine taşındığı süreçte yasa karşıtı mücadeleyi çeşitli yerellerde yükselten Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platform’ları yasanın sonuçlarına dair eylemlerini sürdürüyorlar.

Adana Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu bileşenleri 21 Ekim günü gerçekleştirdikleri yürüyüşle “Herkese sağlık güvenli gelecek!” talebini yükselttiler.

Yürüyüşün ardından Sosyal Güvenlik Kurumu Adana İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Sağlığın sigorta şirketlerine devredilebilecek teknik bir konu olmadığı, siyasi iktidarın bir ödevi olduğunu belirtilerek, SSGSS’nin getirdiği yeni uygulamalar sıralandı. Poliklinik muayene katılım paylarının arttırılması protesto edildi. Önümüzdeki günlerde yaşanacak hak gaspları özetlendi, yasanın piyasacı yönüne dikkat çekilerek, GSS’nin reform değil deform olduğu söylendi.

Parasız eğitim parasız sağlık!”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!”, “Herkese sağlık güvenli gelecek!”, “Sağlık haktır satılamaz!”, “AKP sağlığa zararlıdır!” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Unilever’de işe iadeler ve direniş!

TÜMTİS üyesi Unilever işçileri sendikal örgütlenme faaliyeti nedeniyle işten atıldıkları 26 Mayıs tarihinden bu yana direnişlerini sürdürüyorlar.

Çapa ve Şimşek taşeron firmalarında çalışırken işten atılan 83 işçiden 19’u hakkında işe iade kararı çıkarken, diğer işçilerin davaları görülmeye devam edecek. 17 Ekim günü yapılan duruşmada çalışmaya devam eden işçiler de tanıklık yaptılar. İşverenin üretimde azalma olduğunu öne sürmesine karşın gazete ilanlarıyla yeni işçi alımı yaptığını belirttiler.

Duruşmada, Çipa ve Şimşek patronlarının işten atma saldırısının gerekçesinin “sendikalı olmak” olduğu da kabul edilmiş oldu.


Unilever’e enternasyonal destek!

Uluslararası sendika federasyonları ICEM, IUF ve ITF temsilcileri, 20 Ekim günü Unilever işçilerine gerçekleştirdikleri ziyaret ile direnişin yanında olduklarını bir kez daha ilan ettiler.

Uluslararası heyetin gelmesinin ardından ilk konuşmayı TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk yaptı. 50 ülkeye yayılmış küresel bir şirket olan Unilever’in dünyanın her yerinde işçilerin hak ve özgürlüklerini çiğnediğini, bunun bir şirket politikası olduğunu vurguladı. Atılan işçiler geri alınana ve sendika tanınana kadar mücadelenin süreceğini belirtti.

Uluslararası heyet bileşenlerinin yaptığı konuşmaların ardından Türk-İş Marmara Bölge Temsilcisi konuştu. Konuşmaların ardından sohbetler gerçekleştirildi. Coşkulu geçen ziyaret boyunca konuşmacıların sözleri sık sık sloganlarla kesildi.


Taşeron itfaiye istemiyoruz!”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı taşeron firmalardan biri olan Boğaziçi İnşaat Müşavirlik bünyesinde çalışan itfaiye işçileri Belediye-İş Sendikası 5 No’lu Şube’ye üye oldular. BİMTAŞ işçileri ücretlerine üç yıldır zam alamazken, taşeron firma patronu, işçilerin sendikadan istifa etmesi karşılığında yılbaşından itibaren 400 YTL zam verme teklifinde bulundu.

Her türlü sosyal haktan yoksun olarak çalışan BİMTAŞ işçileri 20 Ekim günü Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yürüyüş gerçekleştirdiler. Mücadele coşkularıyla eyleme katılan yaklaşık 300 itfaiye işçisi, “Sendika hakkımız, söke söke alırız!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Taşeron itfaiye istemiyoruz!” sloganlarını attılar.

Yapılan açıklamada, BİMTAŞ’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 22 şirketten biri olduğu, İtfaiye Daire Başkanı ve BİMTAŞ A.Ş. Genel Müdürü’nün tüm birim amirlerine paralar göndererek, sendikaya üyeliklerin önüne geçmeye çalıştığı ifade edildi. Basın açıklaması sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Herkese sağlık güvenli gelecek!”

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP), 17 Ekim günü Şişli Etfal Hastanesi’nde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla poliklinik muayene katılım paylarının artırılmasını protesto etti.

Platform adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı, önceki yıllarda muayene ücreti ödemeyen SSK’lı aktif çalışanlar, yeşil kartlılar, kamu çalışanları ve emeklileri ile aile bireylerinin bundan sonra bu ücreti ödeyecekleri bilgisini verdi. “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, ilgili yönetmelikler ve Sağlık Uygulama Tebliği’nde emekçiler aleyhine yapılan bütün düzenlemeler geri çekilmelidir.” dedi.

“Sağlık haktır satılamaz!”, “Herkese sağlık güvenli gelecek!”, “Savaşa değil sağlığa bütçe!” sloganlarının atıldığı eyleme BDSP, OSB-İMES İşçileri Derneği, TKP, Halkevleri ve Yurtsever Cephe İşçi Birliği dövizleriyle katıldı. Eylem sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Dayanışma Platformu’ndan Desa’ya ziyaret...

Desa Direnişiyle Dayanışma Platformu, 18 Ekim günü Emine Arslan’a destek ziyaretinde bulundu. Platform bileşenleri, İnönü Mahallesi’nden başlayarak fabrikalar yolu üzerinde caddenin bir şeridini kapatarak yürüyüş gerçekleştirdi. Sık sık “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “ Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Desa’da direniş kazanacak!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganları atıldı. Çevreden emekçiler yürüyüşe alkış ve sloganlarla destek verdiler. Fabrikalar yolu üzerinde polisin engellemesiyle karşılaşıldı. “Baskılar bizleri yıldıramaz!”, “Desa’da direniş kazanacak!” sloganlarıyla net tutum alan platform üyeleri, slogan ve alkışlarla yürüyüşü sürdürdüler.

Deri-İş Başkanı Musa Servi, Desa’da olduğu gibi direnişlerin hepsinde, işçilerin temel hak ve özgürlüklerine yönelik saldırıların yaşandığını söyledi. Ardından Platform adına okunan basın açıklamasında tüm direnişçi işçiler selamlanarak, “21 Ekim’de Emine Arslan’ın işe iade davasında emekten ve insanca yaşamdan yana olan herkesi desteğe çağırıyoruz.” denildi. Açıklamaya 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece


Sendika düşmanlığı protesto edildi!

Dev Sağlık-İş Sendikası, Türk Kızılay Derneği Kan Merkezleri’nde çalışan 11 sağlık emekçisinin, sendikaya üye olmalarının ardından sürgün edilmelerini, 17 Ekim günü Kızılay Çapa Kan Merkezi önünde gerçekleştirdiği eylemle protesto etti.

Sendikasız çalışmak kanımıza dokunuyor!” pankartı ve “Güvenceli çalışan güvenceli kan!”, “Sürgün olmak istemiyoruz, sendikalı olmak istiyoruz!” , “Sendika istiyoruz hayat sürsün diye!” ve “Kızılay çalışanı insani yardıma muhtaç!” dövizleri açıldı. Basın açıklamasını sürgün edilen Funda Keleş, Arzu Ören ve Filiz Koçak gerçekleştirdi. 

Yapılan açıklamada, sendikaya üye olanların işten çıkarılacağı tehditlerinin ardından Funda Keleş’in Van’a sürgün edildiği ifade edildi. Sendikanın girişimleri sonucu Keleş’in geri alınmasını ardından bu kez de 7 hemşire, 1 veznedar, 2 şoför ve 1 hizmetli personelin Kızılay’a ait birimin bulunmadığı Şırnak ve Ardahan’a nakillerinin yapıldığı vurgulandı. 1300 sağlık emekçisine gözdağı verilmeye çalışıldığı ve sendikal örgütlenmenin ortadan kaldırılmak istendiği belirtildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Sönmez Kömür’de işçi kıyımı!

Nevşehir’in Gülşehir İlçesine bağlı Dadağ ve Alemli köyleri arasında kurulu bulunan Sönmez Kömür İşletmesi’nde çalışan 40 işçiden 25’i Dev Maden-İş Sendikası’na üye oldu. İşçilerin sendikaya üye olmaları saldırıları da beraberinde getirdi. 7 işçi, herhangi bir gerekçe gösterilmeden işten atıldı.

İşçiler, iş güvencesiz, sendikasız, sefalet ücreti ile çalışmayı kabul etmeyeceklerini dile getirdiler. Her gün can korkusuyla maden ocağına indiklerini, gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını, asgari ücret karşılığında çalışmaya mahkum edildiklerini, tüm bunlara karşı örgütlenmek için yan yana geldiklerini ve sendikaya üye olduklarını, örgütlenme mücadelelerine dönük baskılar karşısında yılmayacaklarını belirttiler.

Kızıl Bayrak / Kırşehir


Eskişehir Nakliyat-İş’ten açıklama

16 Ekim günü Belediye-İş binasının bulunduğu Çağlayan İş Merkezi önünde Nakliyat-İş Sendikası tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada Belediye-İş Sendikası işçi sendikası sorumluluğu ile davranmaya çağrıldı.

Nakliyat İş Sendikası’nın yaptığı açıklama şöyle: Nakliyat-İş birkaç yıldır ilişki içerisinde olduğu ve yaklaşık 150 işçinin çalıştığı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işletmelerinden olan Kentaş Eskişehir Kent İçi Toplu Taşımacılık Nak. Ltd. Şti’de örgütlenmesini tamamladı. Toplusözleşme yetkisi için 12 Eylül ‘08’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuru yaptı. ÇSGB’nın değerlendirmesi sonucu Nakliyat-İş yasal çoğunluğu sağladı. Ancak Nakliyat-İş’e çoğunluk tespitinin gönderileceği aşamada, Belediye-İş Sendikası’nın 17 Eylül ‘08’de işkolu tespiti ile ilgili başvurusundan dolayı bakanlık Nakliyat-İş’e çoğunluk tespitini göndermeyi durdurdu. Belediye-İş’in itirazı nedeniyle işçiler toplusözleşmeden yararlanamıyorlar.

Yaklaşık 40 kişinin katıldığı basın açıklamasının ardından Belediye-İş binasında işçiler ve eşlerinin katıldığı bir toplantı gerçekleşti ve işkolu tespit başvurusunun geri alınması talep edildi.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


SES’ten Cerrahpaşa yürüyüşü

SES Aksaray Şubesi, üniversite ve diğer hastanelerdeki sağlık çalışanlarına ayrılan döner sermaye payının kanunlarca belirlenen üst sınırına rağmen belirlenen oranda dağıtılmamasına karşı 16 Ekim günü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde eylem gerçekleştirdi.

Eylemde “Dönerler arttırılsın, adil dağıtılsın!/SES Aksaray Şube” pankartı açıldı. Yapılan açıklamada, öğretim üyelerine olduğu gibi diğer çalışanlara da yasada belirlenen üst sınır üzerinden döner sermaye dağıtılması talep edildi.

Basın açıklamasının ardından SES Aksaray Şube Başkanı konuşarak, saldırılar karşısında sendikal örgütlülüğün yükseltilmesi çağrısında bulundu. Eylemden sonra sağlık çalışanları İÜ Rektörlüğü’ne ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı’na sunulmak üzere dilekçeler verdiler.

300 kişinin katıldığı eyleme direnişteki Çapa Çağ Temizlik işçileri ve BDSP de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Eğitim-Sen’den sürgün protestosu

Çapa Atatürk İlköğretim Okulu’nda öğretmenlik yapan İlkay Özalp, Okul Aile Birliği Başkanı Ayşenur Başarırel’in okuldaki toplantıya türbanla katılmasının yönetmeliğe aykırı olduğunu belirtmiş, toplantı başkanının sorun olmadığını söylemesi üzerine toplantı gerçekleşmişti. Başarırel’in şikayeti üzerine, Özalp, “okulun huzurunu bozduğu” gerekçesiyle Sultangazi’ye sürgün edildi.

17 Ekim günü “Herkese eşit, parasız, laik, bilimsel eğitim/Öğretmenime dokunma!/Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri” pankartının arkasında bir araya gelen Eğitim-Sen’liler, Özalp’a sahip çıktılar ve sürgünlerin AKP’nin kadrolaşma politikasının parçası olduğunu belirttiler. Sürgün kararının geri alınmasını talep ettiler. Haber-Sen, Tüm Bel-Sen, Dev Sağlık-İş, Emekli-Sen, Sosyal-İş’in destek verdiği eylemde Özalp’ın öğrencileri de yer aldılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul