24 Ekim 2008 Sayı: SİKB 2008/42

  Kızıl Bayrak'tan
   İnkar ve imha politikası açmazda!
  Kürt halkıyla devrimci dayanışmayı yükseltelim
Irkçı-inkarcı politikanın iflası derinleşiyor…
Çürüyen devlet katillerini aklıyor!

Mehmet Ağar Susurluk davası kapsamında yargılanacak…

Bir tarafta küresel açlık ve ölümler... Diğer tarafta küresel mali zenginler…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Metal işçileri MESS dayatmalarına karşı yürüdüler!
  Metal TİS’leri üzerine BDSP’li Metal İşçileri Temsilcisi ile konuştuk...
“Grev boş bir tehdit savurmanın ötesine geçecek bir ciddiyetle, somut bir hedef olarak ele alınmalıdır!”
  Gençlikten...
  Emekçi Kadın Komisyonları’ndan çağrı:
  SSGSS’ye karşı mücadelede bir adım ileri!
  Artık kadın işçiler sinmiyor, hak arıyor, baş kaldırıyor...
  KESK’in mücadele programı ve toplu görüşme sürecine ilişkin kamu emekçileri ile konuştuk…
  “Çeber’in katilleri yargılansın!”
  Kapitalizmin krizi ve işçi sınıfı / 1
Volkan Yaraşır
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçileri MESS dayatmalarına karşı yürüdüler!

“Haklarımızı geri götüren sözleşmeye imza yok!”

2008-2010 Metal Grup Toplu İş Sözleşmesi süreci metal patronlarının örgütü MESS’in esneklik ve düşük ücret dayatmaları ile sürerken, Birleşik Metal-İş Sendikası uyuşmazlık sürecinde MESS kapsamına giren tüm işyerlerinde servislerden inerek yürüyüşler yapacağını duyurmuştu.

17 Ekim sabah saatlerinde gerçekleştirilen yürüyüşlerle metal işçileri sokağa çıktılar. Eylemlerin yapıldığı fabrikalarda üretime farklı sürelerle geç başlandı.

MESS’in dayatmalarına karşı gerçekleştirilen uyarı eylemleri Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Gebze’de örgütlü olduğu işyerlerinde yapıldı. Gebze’de Kroman Çelik, Çayırova Boru, Akkardan, Makina Takım, Sarkuysan, Areva, Bosal Mimaysan, Poly Metal’de yapılan yürüyüşlerle fabrikalar bölgesi eylem alanına döndü.

Saat 07.00’de Fen-İş Köprüsü’nde toplanan Sarkuysan işçileri “MESS dayatmalarına hayır / Birleşik Metal-İş” pankartını açarak fabrika önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdiler. Sendika flamalarıyla yürüyen işçiler yürüyüş boyunca, “MESS, MESS şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Kavgamız ekmek kavgasıdır!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Metal işçisi köle değildir!” sloganlarını attılar.

Sarkuysan önünde vardiya değiştiren işçilerin de katılımıyla sayısı artan kitleye önce Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer seslendi. “MESS’in dayatmalarını kabul edecek miyiz?” sorusunu “hayır!” diyerek yanıtlayan metal işçileri alkışlarla eylemlerini sürdürdüler.

Ardından söz alan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar, 2001 krizinin ardından metal işçilerinin sırtından kar rekorları kıran patronların daha fazla kölelik dayattıklarını söyledi. MESS’in kölelik dayatmalarını sıraladı ve mücadeleyi yükselteceklerinin altını çizdi. Türk Metal Sendikası’nın işbirlikçi ihanetçi yapısına da değinen Atar, Türk Metal’in ihanetin bedelini ağır ödeyeceğini ifade etti.

Sarkuysan önündeki eylem alkış ve sloganlarla son buldu. Yürüyüşe Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) üyesi tersane işçileri de katılarak destek verdi.

Sarkuysan’ın ardından yan yana bulunan Makina Takım ve Akkardan fabrikalarından Birleşik Metal-İş üyesi işçiler yürüyüş gerçekleştirdiler. Fen-İş Köprüsü ve Yeni Mahalle girişinde olmak üzere karşılıklı olarak iki koldan sloganlarla yürüyen işçiler Akkardan önünde buluştular. “MESS dayatmalarına hayır!” pankartı ve sendika flamalarıyla yürüyen metal işçileri yan yol trafiğini büyük ölçüde aksattılar.

Akkardan önünde coşkulu sloganlar atan metal işçilerine yine Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar seslendi. Metal işçilerinin haklarının geri alınacağı bir sözleşmeye imza atmayacaklarını dile getirdi. Eylem “Gemileri yaktık geri dönüş yok!” sloganıyla bitirildi.

Kroman Çelik işçileri de servislerden inerek fabrika önüne gerçekleştirdikleri yürüyüşle MESS’in dayatmalarına karşı çıktılar. İşçiler yürüyüş boyunca “Metal işçisi köle değildir!”, “MESS, MESS şaşırma sabrımızı taşırma!” sloganlarını attılar.

Metal işçileri İzmir’de Delphi işyerinde, Kocaeli’de BEKAERT’te, İstanbul 1 No’lu (Kartal) Şube’de örgütlü olan ABB işyerinde de yürüyüşler gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul

Bursa’da TİS hazırlıkları…

2008-2010 Metal Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından çeşitli illerde metal işçilerinin eylemleri sürüyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası örgütlü olduğu fabrikalarda bilgilendirme toplantıları yapıyor. Bursa BMİS’in afiş çalışması ve servis eylemleriyle işlettiği süreçte sendikanın yeni örgütlendiği SCM işyerinde de yürüyüş düzenlendi. SCM işçileri vardiya girişinde servislerden inip fabrikaya kadar yürüdüler. Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci fabrika önünde işçilere bilgilendirme yaptı.

Yine Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şubesi’nin örgütlü olduğu Prysmian fabrikasında işçiler sakal bırakma eylemine başladı. Türk Metal’i teşhir eden, Ergenekon davası sürecinde sendika hakkında ortaya çıkan iddiaları ve Manisa Türk Metal’deki yaşananları konu alan bir broşür çıkartılarak bu broşürün dağıtımı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

Bosch ve Tofaş‘ta eylem!

 Bursa’da kurulu bulunan Tofaş ve Bosch fabrikalarında ücretsiz izin uygulaması ve ücret gaspına karşı işçiler eylem başlattılar. 2008-2010 Metal Grup Toplu İş Sözleşmesinde metal patronlarının esnek çalışma ve kölelik dayatmaları nedeniyle uyuşmazlığa gidilirken, “ekonomik kriz” söylemiyle işten atmalar ve hak gaspları gerçekleştiriliyor.

MESS kapsamında olan Tofaş’ta geçtiğimiz günlerde bini aşkın işçi işten atılırken, kalan işçilere ise ücretlerinin yüzde 76’sını almaları dayatıldı. Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikaların işçileri, ücretsiz izin uygulaması ve ücret gaspına karşı 17 Ekim sabahı saat 08.00-16.00 arasında eylem yaptılar. Yaşanan kitlesel işten atma saldırısının ardından fabrika bahçesini terketmeyen işçiler burada eylem gerçekleştirdiler.

İlk olarak Tofaş’ta başlayan ve ardından Bosch fabrikasına sıçrayan eyleme Mako fabrikasından işçiler de destek verdiler. Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalar Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunuyor. Tofaş, Bosch ve Mako’daki eylemlere 3 bine yakın işçinin katıldığı belirtiliyor.