17 Ekim 2008 Sayı: SİKB 2008/41

  Kızıl Bayrak'tan
   Gerici rejim Kürt halkına ve emekçilere karşı hazırlanıyor!
  Haramiler cephesinde büyüyen korkular!..
Sermaye iktidarı faşist baskı ve terörü tırmandırıyor!..
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Taslağı meslek hastalıklarına ve iş cinayetlerine davetiye çıkartıyor…

Çukurova Üniversitesi’nde devlet terörü...

İşçi ve emekçi hareketinden…
  Metal sözleşmelerinde uyuşmazlık!
  Metal Grup Toplu İş Sözleşmeleri’nde uyuşmazlık zaptı tutuldu…
Son söz grev meydanında söylenecek!
  Metal işçileri İzmir’de sorunlarını tartıştı!
  İşkencede katliam eylemlerle protesto edildi…
  İşkenceci sermaye devletinden hesabı emekçiler soracak!
  Kot taşlama işçileri anlatıyor...
  Gençliğin faaliyetlerinden…
  Tekelci kapitalizmin krizi yayılıyor…
  Yeni bir tezkere ve sonrası… M. Can Yüce
  Gençlik hareketi ve fiili-meşru mücadele!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençliğin faaliyetlerinden…

İTÜ’de faaliyetlerimiz devam ediyor!

İTÜ’de geçtiğimiz hafta başlattığımız çalışmalarımız devam ediyor. Düzen içi çatışmaların sürdüğü, şovenist histerinin tırmandırıldığı bir dönemden geçiyoruz. Gençlik düzenin gerici taraflarından birine yedeklenmeye çalışılıyor. Üniversitede faaliyet yürüten güçler ise salt AKP karşıtlığı üzerinden söz söylüyor. Bu etkiyi kırmak için düzen içi çatışmaların teşhirini yapan ve gençliği kendi sorunları etrafında mücadeleye çağıran bir hatta ilerleyeceğiz.

6 Ekim gününden itibaren İTÜ Maslak Kampüsü’nde “Gericilikten gericilik beğenmiyoruz” başlıklı bildirilerimizi yoğun bir şekilde dağıttık. Gençliği “laik/anti-laik” adı altındaki taraflaşmalarda yer almamaya, kendi sorunları etrafında mücadele etmeye, kapitalizmin her türlü saldırısına karşı geleceğimiz ve özgürlüğümüz için devrim mücadelesini yükseltmeye çağırdık. Masamızda dergi satışını sürdürdük. Hafta boyunca Kürt halkına dönük saldırılara karşı “Şovenist histeri yükseliyor… Şovenizme karşı yaşasın halkların kardeşliği! Biji biratiye gelan! Eşitlik, özgürlük, kardeşlik için mücadeleye!” şiarlı afişlerimizi kullandık.

Bu hafta ise Maçka Kampüsü’nde hazırlık sınıflarına yönelik çalışmamızı başlattık. “ÖSS duvarının ardındaki üniversite?”, “Üniversite duvarlarının içindeki yaşam?” yazılı afişlerimizi astık. Haftaya kadar devam edecek beş soruluk bir anket çalışması başlattık. Hazırlık öğrencilerine üniversiteye yeni geldiklerinden dolayı, zorlu ÖSS sınavından sonra istedikleri bölümü kazanıp kazanmadıklarını, gelmeden önce kafalarında nasıl bir üniversite hayal ettiklerini, geldiklerinde ne gibi sorunlarla karşılaştıklarını vb. sorular soran bir anket çalışması yaptık. Üniversitelerin nasıl olması gerektiği üzerine tartıştık. Anket çalışmasının sonunda  “Üniversite deyince…”  isimli belgeselin gösterimini gerçekleştireceğiz.

Ayrıca iki kampüste hafta boyunca Che’nin ölüm yıldönümü olmasından dolayı Che’yi anlatan afişler kullandık.

İTÜ Ekim Gençliği


İstanbul Üniversitesi faaliyetlerinden…

İÜ’de yeni dönem çalışması üniversitenin açılmasıyla birlikte başladı. Emperyalist saldırganlığın Ortadoğu ve Balkanlar’dan sonra Kafkasya’ya sıçradığı, ticari eğitim uygulamalarının hız kazandığı, gerici ve baskıcı uygulamaların arttığı şu günlerde, Ekim Gençliği olarak Hukuk, İktisat, Edebiyat Fakülteleri’nde ve Yabancı Diller Bölümü’nde, savaşı ve paralı eğitimi teşhir eden bir faaliyet örgütledik. Yaygın afiş ve bildiri çalışmasında “Susmak onaylamaktır!” şiarıyla sermaye devletine karşı öğrencileri taraf olmaya çağırdık.

Hafta boyunca kullandığımız bildirilerimizle, emperyalist savaşa, üniversitelerdeki anti-demokratik uygulamalara, bizleri bekleyen işsizlik ve geleceksizliğe, üniversite öğrencilerinin düzen içi gerici taraflaşmalara alet edilmesi oyunlarına karşı sesimizi yükselttik. Faaliyet süresince tanıştığımız öğrencilerle gençliğin sorunları üzerine tartışmalar gerçekleştirdik.

Çalışmamızda yaklaşık bin adet bildiri, 150 adet afiş kullandık. Ayrıca, İktisat Fakültesi’nde Che’nin ölüm yıldönümünde yaygın olarak “Che Guevara yaşıyor!” yazılamaları yaptık.

11 Ekim günü, İktisat Fakültesi’nde kullandığımız “Ticari eğitime hayır! Müşteri değil öğrenciyiz!” şiarının yazılı olduğu pullar ÖGB’ler tarafından sökülmek istendi. “Çevreyi kirlettiğimiz” bahanesiyle pulları sökmeye çalışan, fakat reklam afişlerine dokunmayan ÖGB’lere kararlı tutumumuzla geri adım attırdık. Ardından daha kalabalık gelen ÖGB güruhu yaptığımız çalışmanın yasal olmadığını söyledi. Biz de onların yasalarını tanımadığımızı söyledik. Bunun üzerine tekrar geri çekildiler. Öğrencilere yönelik yaptığımız ajitasyon konuşmasıyla anti-demokratik uygulamaları teşhir ettik.

İÜ Ekim Gençliği


EÜ’de faaliyetler sürüyor…

Ege Üniversitesi döneme ticari eğitim saldırıları, soruşturma terörü ve faşist saldırılar eşliğinde girdi. Yeni dönemde EÜ Ekim Gençliği olarak çalışmalarımızı başlattık.

Hazırlık binasında “Ege Üniversitesi’ne hoş geldin!” başlıklı bildirilerimizle yeni öğrencilere “merhaba” dedik. “Artık üniversiteyi kazanmak geleceğini kurtarmak anlamına gelmiyor. Üniversiteyi kazanmakla hayallerimiz, rüyalarımız gerçekleşmiyor. Rüyalarımızı gerçek kılabilmek için rüyadan uyanmak ve geleceğimizi çalanlara ‘dur’ diyebilmek gerekiyor” içerikli bildirilerimizi yaygın biçimde kullandık.

Aynı gün faşistler hazırlık binasına, ölen askerler için 8 Ekim günü yapacakları yürüyüşün afişlerini astılar. Bunun üzerine devrimci ve demokrat öğrenciler tarafından afişlere müdahale edildi. Yürüyüşle ilgili gerçekleştirilen toplantıda, faşistlerin yürüyüş güzargahında Edebiyat Fakültesi’nin de olduğu, olası bir saldırıya karşı Edebiyat Fakültesi’nde masalar açılarak bekleme kararı alındı.

Alınan karar doğrultusunda masamızı açtık ve olası saldırıya karşın hazırlıklarımızı yaptık. Ancak açılan tek masa Ekim Gençliği masası oldu. Devrimci ve demokrat öğrencilerin öğle saatlerine doğru toplandığı sırada, faşistler yaklaşık 50 kişilik bir grupla fakülteleri dolaştılar. Geçen sene ölen askerler üzerinden yarattıkları etkiyi bu sene yaratamayıp öğrencileri arkalarına alamadılar. Edebiyat Fakültesi yakınındaki yemekhane önün sloganlar atıp bir süre sonra dağıldı.

Hazırlık öğrencilerine yönelik çalışmamız sistematik olarak devam edecek. Önümüzdeki hafta “Ticari eğitime, geleceksizliğe, emperyalist savaşlara ve şovenizme karşı şimdi Deniz olunmalı!” şiarıyla hazırlık öğrencileri toplantısı gerçekleştireceğiz.

Ekim Gençliği / Ege Üniversitesi


MSGSÜ’de Che anması…

Ernesto Che Guevara, katledilişinin 41. yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde anıldı. Hafta boyunca ozalitler, afişler ve Che’yi anlatan bildirilerle anmamızın görsel hazırlığını güçlü bir şekilde yaptık.

9 Ekim günü saat 13.00’te okulumuzun yemekhanesinde MSGSÜ Öğrencileri olarak anma gerçekleştirdik. Bir arkadaşımız Che’yi anlatarak, emperyalizmin dil, din, ırk tanımadan dünyanın pek çok yerinde saldırılarını sürdürdüğünü söyledi. Che’nin de yaptığı gibi “dünya halklarının kurtuluşunun ancak sosyalizm için emperyalizme karşı savaşmakla gerçekleşebileceğini” söyledi. Yemekhanedeki öğrencilerin alkışları ile anma sona erdi.

MSGSÜ Ekim Gençliği