17 Ekim 2008 Sayı: SİKB 2008/41

  Kızıl Bayrak'tan
   Gerici rejim Kürt halkına ve emekçilere karşı hazırlanıyor!
  Haramiler cephesinde büyüyen korkular!..
Sermaye iktidarı faşist baskı ve terörü tırmandırıyor!..
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Taslağı meslek hastalıklarına ve iş cinayetlerine davetiye çıkartıyor…

Çukurova Üniversitesi’nde devlet terörü...

İşçi ve emekçi hareketinden…
  Metal sözleşmelerinde uyuşmazlık!
  Metal Grup Toplu İş Sözleşmeleri’nde uyuşmazlık zaptı tutuldu…
Son söz grev meydanında söylenecek!
  Metal işçileri İzmir’de sorunlarını tartıştı!
  İşkencede katliam eylemlerle protesto edildi…
  İşkenceci sermaye devletinden hesabı emekçiler soracak!
  Kot taşlama işçileri anlatıyor...
  Gençliğin faaliyetlerinden…
  Tekelci kapitalizmin krizi yayılıyor…
  Yeni bir tezkere ve sonrası… M. Can Yüce
  Gençlik hareketi ve fiili-meşru mücadele!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçileri İzmir’de sorunlarını tartıştı!

“Esnek üretim dayatmasına geçit vermeyeceğiz!”

Metal sektöründe TİS süreci devam ederken, İzmir’de biraraya gelen metal işçileri sorunlarını tartıştılar. Toplantı 12 Ekim günü Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi’nde gerçekleşti. Bakırçay’dan Çiğli Organize Sanayi’ne uzanan havzada başta metal fabrikaları olmak üzere 3 bin el ilanı, 8 büyük boy ozalit ve davetiyelerle toplantının çağrısı yapıldı. Toplantıda söz alan işçiler genel sorunları dile getirirken, fabrikalarda yaşadıkları sorunları da tartışmaya açtılar.

Toplantıda kapitalizmin dünya ölçeğinde baş gösteren krizi ve Türkiye’ye yansıması anlatıldı. Emperyalist savaş ve saldırganlığın tırmandığı bir süreçte bölgesel savaş tehlikesinden sözedildi. Kardeş halklar arasında kışkırtılan şovenizmin yarattığı gerici atmosfere işaret edildi. Böylesi bir süreçte süren metal TİS’lerinin başta sendikalı fabrikalar olmak üzere örgütsüz kesimlere ve diğer sektörlere nasıl yansıyacağı üzerinde duruldu.

Daha sonra söz alan BDSP’li Metal İşçileri temsilcisi sektörde yaşanan sorunları anlattı.

Metal sektörüne dair bilgi vererek, daha birkaç ay önce sektörde yaşanan büyümeden dolayı işçilere teşekkür eden MESS patronlarının TİS sürecinde işçilere düşük ücret ve esnek üretimi dayattığını dile getirdi. Sektörün üretimde tuttuğu öneme vurgu yaptı.

Patronların sefalet dayatmasına ve ağır çalışma koşullarına karşı metal işçilerinde örgütlenme eğiliminin arttığına değindi. Metal işçilerinin mücadele süreçleri hakkında bilgi verdi. Esnek üretim saldırısının tek başına uzun ve belirsiz çalışma saatleri olarak algılanmaması gerektiğini dile getirerek, bölgesel asgari ücret uygulamasından mesai ücretlerinin gaspına kadar uzanan boyutlarına değindi.

TİS görüşmelerinde 60 günlük sürenin dolduğunu, BMİS ve Türk Metal’in uyuşmazlık metni imzaladığını, ancak bunun tek başına yeterli olmadığını dile getirdi. Türk Metal’in ihanetçi kimliği hakkında bilgi verdi. ‘98 sürecinde patlayan Türk Metal üyesi işçilerinin öfkesinin örgütsüz olduğu için hızla söndüğünü, o dönemde bu öfke patlamasına yanıt olamayan BMİS’in bu TİS sürecinde de buna uygun bir hazırlık içinde olmadığını söyledi.

Sendikal ihanete ve satış sözleşmelerine karşı işçilerin tabanda oluşturacakları örgütlülükler aracılığıyla sürece müdahale etmesi gerektiği vurguladı. Sendikalı-sendikasız, MESS kapsamında veya dışında olan fabrikalardaki tüm işçilerin bir araya gelerek taleplerini, mücadele yöntemini ve araçlarını belirlemesinin, sonuna kadar arkasında duracağı mücadele programı etrafında kenetlenmesinin önemine vurgu yaptı. Bu işlevi yerine getirecek, işçinin tabandaki iradesini, söz, yetki ve karar hakkını tanıyacak bu örgütlenmelerin TİS sürecine müdahale etmesi gerektiğini dile getirdi. Öfkesi mayalanan metal işçilerinin pasif eylem biçimleriyle değil militan bir tarzda sendikalarına sahip çıkarak, ihanete ve satışa izin vermemeleri gerektiğini ifade etti.

Konuşmanın ardından söz alan BMİS üyesi işçiler, sendikaların mücadele okulu olması gerektiğini ancak mevcut halleriyle bu işlevi yerine getiremediğini dile getirdiler. Öncü işçilerin çabalarının ise işçinin geri bilincine takıldığını, sendikal bürokrasinin her yerde olduğunu, taban örgütlülüklerinde, işyeri komitelerinde örgütlenmeyen, sorunlarına sahip çıkmayan işçilerin benzer akıbeti yaşacaklarını ifade ettiler.

Türk Metal üyesi işçiler ise, işe başladıklarında patronların kendilerini zorla Türk Metal’e üye yaptıklarını, işyeri temsilcilerinin patronlarla ve sendikal ihanet şebekesiyle birlikte hareket ettiklerini, TİS sürecinden bihaber olduklarını ve bu tablodan duydukları rahatsızlıkları dile getirdiler.

Örgütsüz metal fabrikalarından işçiler ile taşeron işçiler, ücret farklılıkları yaratan metal patronlarının örgütlenmenin önüne çeşitli yöntemlerle geçtiklerini, bu konuda örgütlü olan işçilere daha fazla görev düştüğünü vurguladılar.

Metal TİS’lerine girmese dahi varolan esnek üretim uygulamalarından örnekler veren işçiler öfkelerini dile getirdiler.

Canlı tartışmaların yaşandığı toplantıya 45 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

Metal İşçileri Bülteni Kartal’da!

Metal işçilerini TİS süreci konusunda bilgilendiren ve sözleşme haklarına sahip çıkmaya çağıran Metal İşçileri Bülteni, Kartal’da örgütlü-örgütsüz fabrikalarda metal işçileri ile buluşmaya devam ediyor. Birleşik Metal İş Sendikası’nın örgütlü olduğu yerlerde işçilerin bültene ilgi gösterdiği görülürken, Türk Metal’in örgütlü olduğu yerlerde ise işçilerin bülteni almasından rahatsız olan kimi “işçiler” ve “işçi temsilcileri” dağıtımlarımızı provoke etmeye çalıştılar. Ancak bültenin işçilere ulaşmasına engel olamadılar. 

Metal TİS’leri, Birleşik Metal-İş Sendikası ve Türk Metal Sendikası’nda örgütlü olan işyerleri kadar olmasa da, sendikasız metal işletmelerinin hepsi için ayrı bir önem taşıyor. Bu nedenle bu süreçte sendikasız fabrikalarda çalışan işçilerin de haberdar olması kaygısıyla, birçok metal fabrikasında bültenimizin yaygın dağıtımını gerçekleştirdik.

Diğer yandan, “Metal işçisi sözleşmene sahip çık!” çağrılı, esnek üretime ve ücret makasına dair talepleri içeren ozalitlerimizi temel önemde gördüğümüz birkaç fabrikanın karşısına yaptık.

Kartal’dan BDSP’li metal işçileri