26 Eylül 2008 Sayı: SİKB 2008/39

  Kızıl Bayrak'tan
   Uluslararası finans krizi ve Türkiye
   Krizin faturasını ödememek için
mücadeleyi yükseltelim!
Çeteleşen rejimin tek alternatifi sosyalizmdir!
Metal TİS’leri...

Kartal’da metal işçileri geleceğini tartıştı...

BMİS “ortak mücadele” çağrısıyla neyi hedefliyor!
  Kot taşlama mı, işçi mezarlığı mı?
  Ulucanlar Direnişi 9. yılında!
  GOP İşçi Platformu’nun kampanya değerlendirmesi...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 6. Toplantısı Sonuç Bildirgesi…
  Gönüllü kulluk
Yüksel Akkaya
  Köln’de onbinlerce kişi ırkçı-faşistlere
geçit vermedi!
  Dünyadan…
  PKK 10. Kongresi üzerine kısa notlar
M. Can Yüce
  Emekçi kadın örgütlü mücadele içinde özgürleşecek!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Köln’de onbinlerce kişi ırkçı-faşistlere geçit vermedi!

NPD’nin taşeron örgütü “Pro Köln” adlı ırkçı-faşist oluşumun çağrısı üzerine Avrupa çapında ırkçı parti ve örgütlerin katılımıyla 19-21 Eylül tarihleri arasında Köln’de yapılması planlanan uluslararası ırkçı-faşist kongre, onbinlerce ilerici, devrimci ve antifaşistin katıldığı kitlesel eylemlerle fiili olarak engellendi. Köln’de 19 Eylül’de yapılan eyleme 2 bin, 20 Eylül günü düzenlenen büyük gösteriye ise yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

Irkçı kongreyi engellemeye yönelik hazırlık çalışmaları çok erken bir tarihte başlatıldı. Tüm bu çalışmalar, anti-faşist duyarlılığın hayli güçlü olduğu Köln’de ileri düzeyde bir politizasyona yol açtı. Oluşturulan anti-faşist platformlar Köln ve NRW eyaletinin birçok şehrinde yoğun ve yaygın bir çalışma yaptı. Köln’ün hemen her yerine afişler asıldı, bildiri dağıtıldı ve eylem çağrıları yapıldı. Yanı sıra onlarca toplantı, konferans, panel, konser vb. etkinlikler gerçekleştirildi. Hafta sonları Köln’ün hemen her mahallesi ayrı bir gösteri veya etkinliğe sahne oldu.

Bu yoğun hazırlık çalışmalarında Türkiyeli devrimci ve demokrat örgütlerin payı ne yazık ki çok azdır. Türkiyeli örgütlerin çabaları, DEKÖP-A olarak çıkartılan ortak bildirilerin birkaç emekçi semtinde dağıtılması ve birkaç yapının sınırlı sayıda bildiri dağıtımından ibaret kalmıştır. Bunun tek istisnası, çalışmalarını Sol Parti çizgisinde yürüten DİDF olmuştur.

Bir-Kar olarak bu önemli olayı başından itibaren ciddiye aldık ve bu doğrultuda bir çaba içerisine girdik. Almanca ve Türkçe bir afiş, bildiri ve eyleme çağrı niteliğinde el ilanı çıkardık. Köln’ün belli başlı semt ve meydanlarına afişlerimizi yaptık. Birçok emekçi semtinde, işlek meydanlarında ve Ford Fabrikası’nda bildiri dağıtımı gerçekleştirdik.

Irkçı kongreyi engellemeye dönük eylemler, 19 Eylül günü Almanya dışından ırkçı-faşistlerin kente gelmesiyle başladı. Fakat neonaziler planlarının hiçbirini gerçekleştiremediler. Çünkü söz konusu tüm semtlerde devrimciler ve anti-faşistlerin öncülüğünde gösteriler düzenlenerek buralara girişleri engelledi.

19 Eylül gününün son eylemi anti-faşistlerin akşam saat 19.00’da merkezi istasyonda toplanmasıyla başladı. Bu eylemi, kendilerini “Antifa” olarak adlandıran çeşitli otonom grupların oluşturduğu yapılar organize etti. Ağırlığını Antifa’nın oluşturduğu eyleme 2 bin kişi katıldı.

Irkçılık karşıtı sloganların yazılı olduğu pankart ve dövizlerle yürüyüşe geçen kitle, Köln’ün en merkezi yerlerini dolaşarak, ertesi gün ırkçı kongrenin yapılacağı Heumarkt’a döndü ve burada eylem bitirildi.

Köln’de asıl eylem 20 Eylül günü gerçekleşti. Yoğun ve yaygın ön hazırlık çalışmaları, eylemin beklenenin de üzerinde kitlesel bir katılımla gerçekleşmesini sağladı. 40 bin civarında kişinin beklendiği eyleme 50 bin kişi katıldı.

Anti-faşist büyük gösteri, saat 09.00’dan itibaren iki ayrı noktada başladı. Bir kol DGB, Sol Parti, Yeşiller ve SPD’lilerin yer aldığı platformun belirlediği Dom Kilisesi önüydü. Diğer nokta olan Gürzenichstr.’de ise, Alman otonom grupları, Alman ilericileri ve Türkiyeli devrimci gruplar toplandılar.

DGB’nin bulunduğu alanda 30 bin civarında kişi toplandı. Bu kitle içerisinde IG Metal üyesi çok sayıda Ford işçisinin olması son derece anlamlıydı. IG Metal üyelerinin yanı sıra, Ver.di, IG Bau gibi sendikalara üye çok sayıda işçi ve emekçi de eylemde yerini aldı.

Dom meydanındaki bu eylemde başta CDU’lu Köln Belediye Başkanı olmak üzere çeşitli sendika yöneticileri, parti başkanları ve milletvekilleri konuşmalar yaptılar. Bu eyleme Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) de katıldı.

Irkçı kongreyi sabahın erken saatlerinden itibaren engellemeye yönelik militan eylem ise, ırkçıların toplanmak istedikleri Heumark alanına yakın Gürzenichstr.’da gerçekleşti. Türkiyeli devrimci yapıların da katıldığı eyleme yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Bu alana çıkan bütün sokaklarda, Naziler’in geçişini engellemek için hem eylemciler hem de polis tarafından barikatlar kuruldu. Çok sayıda küçük sokağın bulunduğu bu alan tam bir eylem alanıydı. Irkçı-faşist güruhun bu alandan geçmesi olanaksızdı ve nitekim geçemediler.

Polis koruması altında eylem alanına getirilen neonazilerin geçişi sırasında anti-faşist gençler ile polis arasında küçük çaplı çatışmalar yaşandı.

Eylemde sık sık “Naziler dışarı!”, “Doğu’da, Batı’da, kahrolsun Nazi vebası!”, “Yaşasın uluslararası dayanışma!”, “Faşizme her yerde ölüm!”, “Dayanışma direniş demektir, her ülkede faşizme karşı savaş!” sloganları sık ve gür bir şekilde atıldı.

Bir-Kar olarak, Gürzenichstr.’deki eyleme NRW’deki güçlerimizle ve “Tüm ırkçı parti ve örgütler yasaklansın!” ve “Faşizme karşı omuz omuza!” yazılı pankartlarımızla katıldık, eyleme ilişkin bildirilerimizi dağıttık.

Eylem alanında çeşitli konuşmalar yapıldı ve müzik dinletileri gerçekleştirildi. Bir yandan da barikatlarda beklenmeye devam edildi. Nihayet polis ırkçı kongreyi, “güvenliği sağlayacak yeterli gücümüz yok!” gerekçesiyle yasakladığını ilan etti.

BİR-KAR / Köln


 

5. Avrupa Sosyal Forumu sona erdi...

“Başka bir dünya mümkün!”

“Başka bir dünya mümkün!” sloganı altında İsveç’in Malmö kentinde gerçekleşen 5. Avrupa Sosyal Forumu’nun (ASF) 5. günkü forum bölümüne 850 örgüt, sendika ve kurum adına Avrupa’dan 7 bin, İsveç’ten 10 bin dolayında kişi katıldı.

400 kültürel aktivitenin yanında, 250 politik toplantı ve atölyede küreselleşme, sendikal mücadele, emperyalist ülkelerin savaş politikaları, insan hakları, göç ve doğanın korunması konuları tartışıldı. Polonya, Yunanistan, Hindistan, Filistin’den demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ülkelerindeki gelişmeleri ve mücadelenin ulaştığı boyutları anlattı.

Toplantıların sunuculuğunu Roman sanatçı-yazar Hans Caldaras ile Latin Amerika kökenli yazar-tiyatro sanatçısı America Vera-Zavala yaptı.

Açılış konuşmasını yapan Vandana Shiva, “Bugüne kadar hiçbir forumda güncel olaylar bizim gündemimizle bu kadar bağlantılı olmamıştı” sözlerinin ardından, insan soyunu tehdit eden çevre kirliliği, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin serbest pazar ve tüketim ekonomisinin sonucu olduğunu, korku verici bu durumun aynı zamanda yeni bir dünya kurmak için fırsat yarattığını, sosyal forumun bu fırsatı değerlendirmek için “önemli bir zemin“ olduğunu ifade etti.

Forum kapsamında protesto gösterileri sokaklara taşındı. Bunlardan biri de hafta sonu gerçekleşti. Yürüyüşe “Kapitalizme ve çevre tahribatına karşı başka bir dünya mümkündür!” sloganı altında 15 bin kişi katıldı.

Kapanış toplantısında önümüzdeki süreçte dört ana kampanyanın sürdürülmesi planlandı.

* Mart ayında yapılacak olan Avrupa Çalışma ve Sosyal Zirvesi’ne karşı bir zirve örgütlenmesi,

* NATO’nun 60. yılı vesilesiyle 4 Nisan 2009 tarihinde protesto gösterileri yapılması,

* Aralık ayında Polonya’da yapılacak olan BM İklim Konferansı için ortak bir eylem günü düzenlenmesi,

* Temmuz 2009’da İtalya’da toplanacak G8 Zirvesi’ne karşı bir zirve örgütlenmesi,

İlk Dünya Sosyal Forumu Brezilya’nın güneyindeki Porto Alegre’de 12 bin kişinin katılımı ile gerçekleşmişti. Ardından Brezilya, Venezuella, Pakistan, Hindistan, Mali ve Kenya’da 100 bin delegenin katıldığı forumlar düzenlendi. Sosyal Forum Ocak 2009’da ise Brezilya’nın kuzeyindeki Belém’de gerçekleşecek.