15 Ağustos 2008 Sayı: SİKB 2008/33

  Kızıl Bayrak'tan
  Kafkasya’da emperyalist
nüfuz mücadeleleri
   Emperyalist planlar Kafkas halklarının başına savaş açtı!
AKP’nin kapatılmaması üzerinden yayılan boş hayaller
“Cari açık” polemiğinin ardına gizlenen gerçekler!

İşçi ve emekçi hareketinden…

KESK: “Toplu görüşme değil toplu sözleşme!”
  KESK toplu görüşme sürecine ilişkin “mücadele programı ve eylem takvimi”ni açıkladı…
Grev ve TİS komiteleri kurulmalı,
işyerlerini temel alan bir süreç örülmelidir!
  Sİ-DER kampanyası güçlenerek sürüyor…
  Mamak 5. Kültür-Sanat Festivali binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla başarıyla gerçekleşti…
  Dünyadan kısa kısa...
  Diktatör Pervez Müşerref’in cumhurbaşkanlığından azli gündemde…
  Filistinli şair Mahmud Derviş’i yitirdik...
  DHKP: “Komutanımız, önderimiz, dayımızı yitirdik”
  Bir kez daha Ergenekon tartışmaları ve doğru yaklaşım üzerine...
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

KESK: “Toplu görüşme değil toplu sözleşme!”

KESK, 11 Ağustos günü bir basın toplantısı gerçekleştirerek, toplu görüşme süreci ile ilgili oluşturduğu mücadele programını kamuoyuna açıkladı. Toplu görüşmeyi “orta oyunu” olarak değerlendiren KESK, hükümeti toplu sözleşmeye çağırdı.

Basın toplantısına KESK Genel Merkez yöneticileri ve KESK’e bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri katıldı. Açıklamayı KESK Genel Başkanı Sami Evren yaptı. 6 yıldır uygulanan 4688 sayılı Toplu Görüşme yasasını eleştirerek şunları söyledi:

“Buradan hükümet yetkililerine bir kez daha seslenmek istiyoruz. Gelin artık ‘toplu görüşme’ oyalamacasına bir son verelim. Tamamıyla bir tiyatroya dönüştüğünü kendinizin bile kabul ettiğiniz görüşmelerle milyonlarca kişiyi oyalamaktan, 15 gün boyunca kamuoyunun gündemini meşgul etmekten vazgeçin. Derhal en kısa zamanda toplu sözleşme masasına oturulması için açık çağrı yapın. Biz KESK olarak, kamu emekçilerinin insanca yaşayabileceği bir ücret düzeyini ve demokratik bir çalışma yaşamını hedefleyen taleplerimizle Toplu Sözleşme masasına oturmaya hazırız.”

Açıklamanın devamında talepler ve eylem programı basına sunuldu.


KESK’in 2009 yılı için talepleri:

* Toplusözleşme ve grev hakkımızın kullanılması ve ortak örgütlenme yasası önündeki engellerin kaldırılması,

* Tüm çalışanlara 350 ytl ek zam verilmesi, asgari temel ücretin 1250 ytl olması,

* Eşit işe eşit ücret verilmesi,

* Tüm kamu emekçilerine brüt maaş tutarında yılda iki kez ikramiye ödenmesi,

* Çalışma yaşamında toplumsal cinsiyetten kaynaklı sorunların giderilmesi,

* 24 hafta doğum izni verilmesi ve işyerlerinde kreş olanağının sağlanması,

* Sözleşmeli personel uygulamasına son verilmesi, 4B, 4C, 4924 ve vekil çalışanların kadroya alınması,

* Örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, baskı, sürgün ve ceza uygulamalarının durdurulması,

* Kamu personel rejimi kanun taslağının geri çekilmesi, SSGSS yasasındaki emekçiler aleyhine düzenlemelerin geri alınması,

* Evrensel değerlere uyumlu, çalışma yaşamını demokratikleştirecek, toplumsal barışı sağlayacak, özgürlükçü, demokratik bir anayasanın hazırlanması.


KESK’in eylem programı:

* 13 Ağustos’tan itibaren örgütlü bulunduğu tüm işyerlerinde toplusözleşme talebini dile getiren “Toplu sözleşme hakkımızı kullanacağız!” yazılı kokartlarla üç gün boyunca hizmet verilmesi,

* 13 Ağustos’ta yine tüm illerde, toplu sözleşme taleplerini içeren bildirilerin halka dağıtılması,

* 14 Ağustos’ta 11 işkolunda örgütlü sendikalar, illerden gelen üye ve yöneticileriyle çalıştıkları işkolunun bakanlıkları önüne giderek, toplu iş sözleşmesi çağrısında bulunulması,

* 15 Ağustos günü toplusözleşme yapmak için üyelerle beraber Başbakanlık binasına yürünmesi,

Açıklama şu çağrıyla sonlandırıldı: “Kamu emekçilerini zapturapt altına almayı hedefleyen 4688 sayılı yasanın tamamen çekilip, ortak örgütlenme yasası çıkartılıncaya, toplu sözleşme ve grev haklarımız kullanılır hale gelinceye kadar mücadele etmeyi sürdüreceğiz…”



KESK’ten ülke çapında bildiri dağıtımı…

KESK, Toplu İş Görüşmesi sürecine ilişkin hazırladığı mücadele programı çerçevesinde 13 Ağustos günü tüm illerde halka bildiri dağıtımları gerçekleştirdi, açıklamalar yaptı.

KESK’e bağlı sendikaların İstanbul Şubeleri, 13 Ağustos günü Taksim Tramvay Durağı’nda basın açıklaması yaptı ve toplusözleşme talebini içeren bildiriler dağıttı.

“KESK İstanbul Şubeler Platformu” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını KESK Genel Başkanı Sami Evren yaptı. 13 Ağustos günü 81 ilde aynı anda bildiri dağıtımı yapıldığını ve 14 Ağustos’ta hükümeti toplusözleşmeye davet edeceklerini belirtti. 15 Ağustos’ta ise illerden gelen temsilciler ile başbakanlığa yürüyeceklerini söyledi. Hükümet toplusözleşme masasına gelmezse, DİSK, Türk-İş gibi konfederasyonlara da çağrı yaparak, Ekim-Aralık aylarında ortak eylemlilikler yapacaklarını belirtti. Basın açıklamasının ardından toplusözleşme taleplerini içeren bildiriler dağıtıldı.

KESK Adana Şubeler Platformu da 13 Ağustos günü İnönü Parkı’nda basın açıklaması yaptı. “KESK Adana Şubeler Platformu” pankartının açıldığı eylemde KESK’in merkezi olarak çıkarttığı bildiriyi KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Kozan okudu.

“İşçi memur el ele genel greve!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 40 kişi katıldı. Basın açıklamasının okunmasının ardından bildiri dağıtımı gerçekleştirildi.


Belediye işçileri greve hazırlanıyor!

Belediye-İş Sendikası, grev sürecine ilişkin 13 Ağustos günü Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yaptı.

Belediye-İş Sendikası İstanbul Şubeleri önünde toplanan yaklaşık 300 belediye işçisi “İnsanca yaşanacak ücret istiyoruz!/Belediye-İş Sendikası İstanbul Şubeleri” pankartı ve dövizler açarak, alkış ve sloganlarla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kadar yürüdü.

Büyükşehir Belediyesi önüne gelindiğinde, ilk olarak Türk-İş 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak konuşma yaptı. Belediye işçisinin sesine kulak verilmesi, sözleşmenin masada bitirilmesi çağrısı yaptı. Aksi takdirde belediye işçisinin demokratik haklarını kullanılacağını belirtti.

Ardından Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, İstanbul Belediye-İş Şubeleri adına basın açıklamasını okudu. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İSTON AŞ, İSPAK AŞ, Kültür AŞ ve Zeytinburnu, GOP, Bayrampaşa, Ümraniye ve Üsküdar belediyelerinin verdiği teklifleri kabul etmediklerini ifade etti.

Gülüm, Tuzla tersanelerinde yaşanan vahşete de değinirken hükümeti önlem almaya çağırdı. Ayrıca işçilere birlikte mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

Gülüm açıklamasını şu sözlerle noktaladı:“28 Ağustos’tan itibaren grevler başlayacaktır. Umarız bu tarihe kadar grevler yaşanmadan belediye başkanları sözleşmeleri masada bitirirler. Aksi takdirde haklarımızı korumak ve yeni haklar almak için greve çıkmadan asla çekilmeyeceğimizi kamuoyu vasıtasıyla bir kez daha duyuruyoruz.”

Gülüm açıklamanın ardından Belediye-İş Sendikası’nın grev öncesi eylem takvimini açıkladı.


Belediye İş İstanbul Şubeleri’nin eylem takvimi:

* 14 Ağustos günü saat 17.30’da Anakent Belediyesi önünde bir saat oturma eylemi,

* 15 Ağustos günü saat 17.30’da Kadıköy İskele Meydanı’nda bildiri dağıtımı,

* 18 Ağustos günü saat 17.30’da Taksim’de bildiri dağıtımı,

* 19 Ağustos günü saat 17.30’da İstanbul Büyükşehir belediyesi önünde bir saat oturma eylemi,

* 20 Ağustos günü saat 17.30’da Üsküdar Meydanı’nda bildiri dağıtımı,

* 21 Ağustos günü saat 17.30’da GOP’ta bildiri dağıtımı,

* 22 Ağustos günü saat 17.30’da Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bildiri dağıtımı,

* 28 Ağustos günü saat 08.00’da Zeytinburnu Belediye’sinde grev kararı uygulanması.

 Kızıl Bayrak / İstanbul