18 Temmuz 2008 Sayı: SİKB 2008/29

  Kızıl Bayrak'tan
  Çatışmanın seyri içinde çökmekte olan hayaller
   DTP 2. Olağan Kongre’ye hazırlanıyor…
“Ergenekon iddianamesi” devletin katliamlarını ve kirli faaliyetlerini sahiplendi…
Şekerde özelleştirme saldırısı tamamlanıyor

İşçileri ölüme mahkum edenler tedbir alamaz...

Küçükçekmece Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü işyeri temsilcisiyle TİS süreci üzerine görüştük...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Saldırılara karşı birleşik mücadeleyi güçlendirmek için sınıf dayanışmasının önemi
  OSB-İMES İşçileri Derneği
3. Olağan Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi
  Canovate’nin “mazlum” patronu!
  Halklara karşı yeni cephe açmaya hazırlanan emperyalist-siyonist güçlere karşı direniş!
  Füze kalkanı inşa etmek savaş hazırlığıdır!
  Ne yapmalı? Nasıl yapmalı? / 3
Volkan Yaraşır
  Mamak 5. Kültür Sanat Festivali’ne doğru...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

OSB-İMES İşçileri Derneği 3. Olağan Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi

Dünya çapında işçi ve emekçilere dönük kapsamlı saldırıların gerçekleştirildiği bir dönemden geçiyoruz. Bir yandan işçi sınıfının büyük bedeller ödeyerek kazandığı haklara dönük saldırılar yoğunlaşırken, diğer yandan emperyalist işgaller ve saldırganlık da sürmektedir.

Neo-liberal politikalar bir bir hayata geçirilirken, dünyanın en karışık coğrafyasında bulunan ülkemiz, emperyalistlerin kanlı hesaplarının içinde önemli yer tutmaktadır. Ülke çapında yükseltilen şovenizm ve milliyetçilik dalgası da bu politik atmosferden beslenmekte, emekçiler arasında suni ayrımlar yaratmaktadır.

Tüm bu gelişmelerin yarattığı politik atmosfer sınıf hareketinin seyrini de doğrudan etkilemektedir. Ağır çalışma koşulları altında örgütsüzlüğe mahkum edilmiş işçiler yıllardır hareketsiz durumdadır. Tüm bu olumsuz koşullara karşın sınıf hareketi son dönemde gün geçtikçe yoğunlaşan bir hareketlilik içindedir. Tuzla tersaneler havzasında iş cinayetlerine karşı açığa çıkan öfke, Telekom ve THY grevleri, SSGSS karşıtı eylem süreçleri bunu açıkça göstermiştir. 2007 ve 2008 1 Mayısları işçi sınıfı açısından farklı bir yere oturmaktadır. Fiili-meşru bir 1 Mayıs talebinin Taksim kararlılığı ile somutlanması toplumsal muhalefete büyük bir moral kaynağı olmuş, azgın devlet terörüne karşı gösterilen kararlılık güçlü bir etki yaratmıştır.

Sınıf hareketindeki bu canlanma eğilimi ile birlikte ülkemizde egemenler her geçen gün daha da sertleşen bir iktidar kavgasının içindeler. Son dönemde AKP’ye yönelik kapatma davası ve “Ergenekon operasyonları” ile sertleşen bu süreçte tüm toplumla birlikte işçi sınıfı da sermayenin bu sahte kutuplaşmasına taraf edilmek istenmektedir.

OSB-İMES İşçileri Derneği 3. Olağan Genel Kurulu böyle bir süreçte toplanmıştır. Derneğimiz 4 yılı aşkın bir süredir İstanbul’un en geniş işçi havzalarından birinde, büyük oranda örgütsüz işçilerin bulunduğu bir alanda çalışma yürütmektedir. Derneğimiz bu kısa sürede havzadaki işçiler için bir adres, bir mevzi durumuna gelmiştir. Ancak henüz yolun başında olduğumuzu, uzun ve zorlu bir yolu katetmemiz gerektiğini de biliyoruz.

22 Haziran 2008 tarihinde gerçekleştirdiğimiz 3. Olağan Genel Kurulumuz, bu uzun ve meşakkatli yolu daha güçlü yürüme iddiasını pekiştiren önemli bir adım olmuştur.

OSB-İMES İşçileri Derneği 3. Olağan Genel Kurulu’nda önerilen ve tartışılıp karar haline dönüştürülen başlıklar şunlardır:

* İnsanca bir yaşam, özgür bir gelecek için;

İşçi sınıfının yaşadığı sorunların temelinde burjuvazinin her geçen gün daha da azgınlaşan sınıf egemenliği vardır. Bu egemenlik tüm dünyayı kendi sınıf çıkarları temelinde yeniden organize etme çabası içerisindedir. İktisadi, sosyal ve askeri birçok alanda bu saldırganlık artarak devam etmektedir.

İşçi sınıfını kölece bir boyunduruk altına sokan prangaların kırılması ancak işçi sınıfının tarihsel görevini yerine getirmesi, eşit ve özgür bir dünyanın yaratılması ile mümkündür. Bu gerçeğin bilincinde olan OSB-İMES İşçileri Derneği, işçi sınıfının güncel ve temel taleplerini bu bakışaçısıyla ele alan bir mücadele yürütür.


* Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı;

İşçi sınıfının kazanılmış hakları her geçen gün daha da tırpanlanmaktadır. SSGSS yasası, İstihdam Paketi, özelleştirmeler, kamunun tasfiyesi ve son dönemde yaşanan zamlar işçi sınıfının karşı karşıya olduğu saldırının boyutlarını açıkça ortaya koymaktadır. Sosyal yıkım saldırıları bir yandan işçi sınıfının haklarını gaspederken diğer yandan da açlığı ve sefaleti getirmektedir. Bu gerçekler sosyal yıkıma karşı birleşik mücadele hattının örülmesini zorunlu kılmaktadır. Derneğimizin bugüne kadar bu yönde ortaya koyduğu çaba artırılarak devam ettirilmelidir.


* Emperyalist savaş ve işgallere karşı işçilerin birliği, halkların kardeşliği!

OSB-İMES İşçileri Derneği 3. Genel Kurulu, emperyalist savaş ve işgallere karşı mücadele etmeyi, işçi sınıfını bölüp-parçalamayı hedefleyen ulusal, mezhepsel ve her türden ayrımı reddetmeyi, işçilerin birliği halkların kardeşliğini esas alan bir mücadele çizgisi izlemeyi karar altına almıştır.


* OSB-İMES İşçileri Derneği toplumsal mücadelenin bir mevzisidir

Burjuvazinin dayattığı bireysel kurtuluş düşüncesinin işçi sınıfının tarihsel çıkarları ile uyuşmadığının bilincinde olan OSB-İMES İşçileri Derneği, tüm çabasını toplumsal kurtuluş mücadelesini ilerletebilme hedefiyle verir. Havzada işçi sınıfının örgütlü birliğini sağlamak için verdiği mücadeleyi işçi sınıfının üretimden gelen gücünü açığa çıkarma çabasıyla birleştirir. Bu çerçevede işçi sınıfının yerel ve merkezi çıkarlarını esas alan her türlü mücadelenin parçası ve destekçisi olmaya çalışır.


* Sınıf bilinci ve kimliğinin geliştirilmesi

İşçi sınıfı burjuvazinin yozlaştırma politikalarının boy hedefi durumundadır. Bu saldırıları püskürtecek olan, işçi sınıfının sınıf bilincini kuşanarak mücadele sahnesine çıkmasıdır. Bu çerçevede işçilerin sınıf bilincini geliştirecek ve güçlendirecek çok yönlü bir eğitim süreci başlatılmalıdır.


* İşçi sınıfının tarihsel mücadelelerine sahip çıkılması

Ülkemiz ve dünya işçi sınıfının tarihinde önemli bir yeri olan 1 Mayıs, 8 Mart, 15-16 Haziran gibi günler önemine uygun bir biçimde anılmalı, bugünlerin anlam ve önemi havza işçilerine en etkin şekilde anlatılmalıdır. Bu çerçevede ülkemiz işçi sınıfının en önemli mücadele deneyimi olan 15-16 Haziran direnişi her yıl çeşitli eylem ve etkinliklerle anılmalıdır.


* Yayın çalışmalarının güçlendirilmesi

Derneğimiz kurulduğu günden itibaren bültenler, broşürler, bildiriler, afişler vb. araçlarla yoğun bir çalışma yürütmektedir. Havza işçilerine seslenmeyi esas alan bu çalışmalar daha da güçlendirilerek sürdürülmelidir. Ayrıca modern iletişimin ve propagandanın araçları da en etkin bir biçimde kullanılmalıdır. Bu çerçevede dernek adına bir web sitesinin oluşturulması için çalışmalara başlanmalıdır.


* Dernek çalışmalarında söz ve karar hakkı tabanındır!

OSB-İMES İşçileri Derneği 4 yıl içinde havzada işçi sınıfının tek kurumu olarak yoğun bir çalışma yürütmüş, bu çabasıyla bölge işçilerinin mücadele mevzisi konumuna gelmiştir. Alınan bu mesafede kuruluş anından itibaren esas alınan “söz ve karar hakkının tabanda olması” ilkesinin önemli bir payı vardır. Derneğimizin demokratik ve katılımcılığı esas alan işleyişi üyelerimizin nitel gelişimlerini sağlamakla birlikte dernek çalışmalarını da sürekli bir biçimde güçlendirmiştir. Bu amaca hizmet eden aylık üye toplantıları bundan sonra daha da güçlendirilerek devam ettirilmelidir.


* Dernek iç örgütlülüğünün güçlendirilmesi

Dernek çalışmalarının güçlendirilmesi, dernek bünyesinde var olan komisyonların güçlendirilmesi ve yeni komisyonların oluşturulması ile doğrudan bağlantılıdır. Bu çerçevede bugüne kadar oluşturulan, Kadın İşçi, Genç İşçi, Hukuk, Eğitim, Basın-Yayın komisyonları çalışmalarını güçlendirerek devam ettirmeli, Tekstil İşçileri Komisyonu başta olmak üzere yeni komisyonların oluşturulması, şube ve temsilciliklerin açılması, faaliyet alanının genişlemesine paralel olarak hedeflenmelidir.


* İşyerlerinde komiteler oluşturulması ve var olanların güçlendirilmesi

İşçi sınıfının örgütlenmesinde esas eksen taban örgütlenmeleri olmalıdır. İşçi sınıfının taban örgütlenmelerine dayalı olarak yükselecek inisiyatifi, sınıfın kendi talepleri uğruna mücadelesi için hayati bir önem taşımaktadır. Bunu yaratmak için çaba göstermek ertelenemez bir sorumluluktur. Dernek çalışmaları fabrika zemininde güçlendirilmeli, tek tek işletmelerde komiteleşmek temel hedef olmalıdır.


* Fabrika komiteleri ile 2. Ümraniye İşçi Kurultayı’na...

Son dönemde işçi sınıfı belirgin bir hareketlenme içindedir. Ancak bu hareketliliğin bölgemize yansıması yeterli değildir. İşçi sınıfının halihazırdaki tablosu dağınık ve çok parçalıdır. Buna karşın saldırıların kapsamı ve boyutu genel grevin zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Sınıf hareketinin son dönem gelişme tablosu içinde bölgenin örgütleme sorunu bir kez daha masaya yatırılmalıdır. Bölge işçilerinin tümünü kapsayacak bir tartışma platformu önemli bir ihtiyaçtır. Fabrikalarda gerçekleştirilecek bir örgütlenme atağı ile birlikte 2. Ümraniye İşçi Kurultayı bu ihtiyaç ışığında yıl sonunda gerçekleştirilmelidir.

OSB-İMES İşçileri Derneği, 3. Olağan Genel Kurulu’nda aldığı tüm bu kararlar ışığında bölge işçilerinin örgütlü birliğini sağlamak için verdiği mücadeleyi güçlendirerek sürdürecektir.

OSB-İMES İşçileri Derneği Yönetim Kurulu