18 Temmuz 2008 Sayı: SİKB 2008/29

  Kızıl Bayrak'tan
  Çatışmanın seyri içinde çökmekte olan hayaller
   DTP 2. Olağan Kongre’ye hazırlanıyor…
“Ergenekon iddianamesi” devletin katliamlarını ve kirli faaliyetlerini sahiplendi…
Şekerde özelleştirme saldırısı tamamlanıyor

İşçileri ölüme mahkum edenler tedbir alamaz...

Küçükçekmece Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü işyeri temsilcisiyle TİS süreci üzerine görüştük...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Saldırılara karşı birleşik mücadeleyi güçlendirmek için sınıf dayanışmasının önemi
  OSB-İMES İşçileri Derneği
3. Olağan Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi
  Canovate’nin “mazlum” patronu!
  Halklara karşı yeni cephe açmaya hazırlanan emperyalist-siyonist güçlere karşı direniş!
  Füze kalkanı inşa etmek savaş hazırlığıdır!
  Ne yapmalı? Nasıl yapmalı? / 3
Volkan Yaraşır
  Mamak 5. Kültür Sanat Festivali’ne doğru...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

E-Kart’ta greve devam!

Yaklaşık iki yıldır sendikalaşma mücadelesi yürüten E-Kart işçileri bir aydır hakları için grevdeler. Patronun, sendikaya üye işçinin niteliği ve sayısı üzerinden iş mahkemesine yaptığı itiraz kabul edilmedi. Kocaeli iş mahkemesi, 16 Temmuz günü verdiği kararla, bir aydır süren grevin devamı için herhangi bir yasal engel olmadığını beyan etti ve işyerindeki sendikaya üye işçi sayısının grevin devam ettirilmesi için yeterli olduğuna karar verdi.

Basın-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada, grevin verilen kararla güçlenerek süreceği vurgulandı.


Çağ temizlik işçileri direniyor!

Çağ temizlik işçilerinin Çapa Tıp Fakültesi’ndeki bekleyişi sürüyor. Atılan işçilere, yeni sözleşmeyi imzalamayan yaklaşık 20 işçi de destek veriyor.

Hastane bahçesinde bekleyen işçiler, oluşturdukları komiteyle 16 Temmuz günü Belediye-İş 5 No’lu Sendikası Şube yöneticileriyle bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantı sonrası hastane bahçesinde işçilere seslenen işyeri temsilcisi şunları söyledi: “Birbirimize güvenerek birlikte hareket ederek çözüme gideceğiz. Bundan sonra bir takım kararlar almak zorundayız. Hepimizin amacı işe tekrar geri dönmek olmalı ve bize dayatılan kölelik sözleşmesine karşı sonuna kadar direneceğiz, işimize sahip çıkarak kazanacağız…”

Alkışlarla desteklenen konuşmanın ardından işçiler dağıldılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


“İş güvenlikli çalışma istiyoruz!”

SES Şişli Şube üyeleri, 16 Temmuz günü, çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. “Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şişli Şube” pankartının açıldığı eylemde açıklamayı SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer okudu.

Tuncer, riskli birimlerle ilgili yaptığı açıklamada iş sağlığının sağlanmadığını dile getirdi. Hem hastane çalışanlarının hem de hastaların ciddi risk altında olduğunu, iş sağlığı ve güvenliğinin korunmasının ivedilikle yaşama geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Eylemde “Adalet, eşitlik istiyoruz!”, “Radyasyon vitamin değildir!”, “İş güvenlikli çalışma istiyoruz!”, “Kanserden ölmek istemiyoruz!”, “Sağlık hakkımız yok edilemez!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Desa işçisiyle dayanışma büyüyor

Küçükçekmece Halkalı Fabrikalar Yolu’nda bulunan Desa Deri Fabrikası önünde, sendikalı olduğu için işten atılan ve 10 gündür kararlılıkla direnişini sürdüren Emine Arslan ile dayanışmayı yükseltmek için 12 Temmuz günü bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasına Küçükçekmece İşçi Platformu, Güven Elektrik işçileri, Yurtsever Cephe İşçi Birliği, TKP, İMDER, Belediye-İş 2 No’lu şube temsilcisi, TİB-DER Ttemsilcisi, Sefaköy Halkevi, Sazlıçayır Köyü Derneği ve CHP destek verdi.

Basın açıklaması Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Tay’ın yaptığı konuşmayla başladı. Ardından Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi konuştu.

Basın açıklamasından sonra destek veren kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda örgütlenme hakkının meşruluğu ve burada süren mücadeleye desteğin önemi vurgulandı. Basın açıklamasına 60’ı aşkın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece


Çiğli Belediyesi’nde toplusözleşme...

Çiğli Belediyesi ile KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen arasında toplusözleşme imzalandı. 140 kamu emekçisini kapsayan sözleşme Çiğli Belediyesi bahçesinde yapılan törenle imzalandı. Kamu emekçilerinin yasal olarak toplusözleşme hakkı bulunmamasına rağmen belediye ile sendika arasında imzalanan sözleşmeyle, maaşlara ilk 6 ay için yüzde 20, ikinci 6 ay için de yüzde20 artış yapıldı.

Toplusözleşme törenine KESK Genel Başkanı Sami Evren, Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara ve Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut katıldı. Törende konuşan Evren ve Baykara hükümetin kamu emekçilerine reva gördüğü %3’lük zammı eleştirdi.


Beyoğlu Belediyesi’nde grev kararı…

DİSK Genel-İş Sendikası 3 No’lu Şube ile Beyoğlu Belediyesi’nde süren TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 10 Temmuz günü grev kararı asıldı.

Beyoğlu Tünel’de saat 11.30’da biraraya gelen belediye işçileri, “Genel-İş 3 No’lu Şube” pankartı açarak sloganlarla yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş sırasında, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Sözleşme hakkımız engellenemez!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı.

Beyoğlu Belediyesi’nin önünde, ilk olarak süreci anlatan bir konuşma yapıldı. Ardından Genel-İş Sendikası 3 No’lu Şube Başkanı Mevsim Gürlevik basın açıklamasını okudu.

Açıklamanın ardından grev kararı asıldı. Eyleme haklarında kapatma davası açılan Genç-Sen üyeleri, Konut İşçileri Sendikası İstanbul Şubesi, Genel-İş Avrupa Yakası 1 No’lu Şube ve Genel İş Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge Başkanı Veysel Demir de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ümraniye’de grev kararı…

Belediye-İş Sendikası 6 No’lu Şube, 9 Temmuz günü Ümraniye Belediyesi’ne grev kararını astı. Saat 11.30’da belediye binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya yaklaşık 80 kişi katıldı.

Grev kararını belediye girişine asmak isteyen sendika yöneticilerine ilk önce izin verilmek istenmedi ve kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Grev ilan kararının asılmasının yasal prosedür gereği olduğunun söylenmesi üzerine kararın asılmasına izin verildi.

Belediye-İş üyesi işçiler çevik kuvvet baskısına ve grev kararının asılmasının engellenmesine tepki gösterdiler. Belediye-İş Sendikası 6 No’lu Şube Başkanı Hasan Koç’un konuşma yaptığı eylemde, “En büyük güç örgütlü güçtür!” pankartı açıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Temizlik işçilerine kıyım!

İstanbul Üniversitesi’ne bağlı hastane birimlerinde çalışan, sendikasızlaştırma saldırısı ile karşı karşıya kalan temizlik işçileri ile ilgili Belediye-İş Sendikası bir açıklama yaptı. Şirket sahiplerini, yetkilileri, rektörü, dekanları, idarecileri sendikal örgütlenme hakkına aykırı davrandıkları için eleştirdi ve mücadeleye başladığını ilan etti. Sendika üyesi işçilere yönelik tehditlerin, yıldırma operasyonunun ve baskıların devreye sokulduğunu ifade eden Belediye-İş, hukuka aykırı sözleşme imzalamayı kabul etmeyen üyelerinin işten çıkarıldığını ifade etti.

Açıklamanın sonunda, üyelerinin Anayasa’dan, yasalardan ve toplusözleşmelerden kaynaklanan hakları için her türlü girişimde bulunacakları ifade edildi.


BMİS’ten “asgari ücret” açıklaması!

Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Dairesi’nin yaptığı araştırmada, asgari ücretin fiyat artışları karşısında büyük kayıplar yaşadığı belirlendi.

Araştırma sonuçları üzerinden Birleşik Metal İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu Metal TİS’lerinin öncesinde konu ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Temmuz zamları yapılırken asgari ücretin alım gücünde yaşanan kaybın dikkate alınmadığı söylendi. Metal TİS’lerinin başlayacağı da hatırlatılarak şu görüşlere yer verildi:

“Halkın karnı sayılarla değil, aşla ekmekle doyuyor. O yüzden derhal asgari ücrete ek

zam gündeme getirilmelidir. Amaç grup sözleşmelerine giderken, enflasyonu aşağı çekip işçilerin pazarlık gücünü azaltmaksa, biz ekmeğimizdeki kayba bakacağız, inandırıcılığını giderek yitiren resmi istatistiklere değil.”   


Trafik Vakfı’nda TİS imzalandı!

Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) ile İstanbul Trafik Vakfı arasında süren toplusözleşmesi görüşmeleri 14 Temmuz günü anlaşma ile sona erdi. TÜMTİS tarafından kazanımlar şöyle sıralandı:

* 01 Temmuz ‘08-30 Haziran ‘10 tarihleri arasında geçerli olacak toplu iş sözleşmesine göre; ücretlere ilk altı ay için %22-%39 arasında değişen oranlarda zam yapılması, diğer altı aylık dilimler için ise DİE Tüketici Fiyat Endeksine artı 1 puan refah payı eklenmesi şeklinde uygulanacaktır.

* Sosyal yardımlarda ise mevcut haklara %20 -%100 arasında değişen oranlarda artış sağlanmıştır. Yıllık 30 gün üzerinden hesaplanan kıdem tazminatı yıllık 35 güne çıkarılmıştır. Ulusal, dini bayramlar ve hafta tatili çalışılması durumunda ücretlere %150 zam yapılmıştır.

* Daha önce yıllık 100 gün olarak ödenen ikramiyenin, toplam 112 günlük net ücret tutarında ödenmesi kararlaştırılmıştır.

 Kızıl Bayrak / İstanbul


Intergum Gıda’da TİS imzalandı!

Tek Gıda-İş ile Intergum Gıda Sanayi arasında Ocak ayından bu yana süren TİS görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

1 Ocak ‘08 ile 31 Aralık ‘09 tarihleri arasında geçerli olacak toplu iş sözleşmesine göre, çalışanların aylık ücretlerine birinci yıl için 134 YTL/ay seyyanen zam yapılması kararlaştırıldı. Her bir kıdem yılı için 2 YTL’lik kıdem zammı getirildi. İkinci yıl ücret artışının ise TÜİK enflasyon artışına göre uygulanması kararlaştırıldı.

Sendika tarafından yapılan açıklamaya göre, bu düzenleme çalışanların ücretlerini yüzde 22 oranında artırdı. Yanısıra sosyal yardımlarda yeni sosyal hakların yanısıra, mevcut ödemelerde yüzde 150 ile yüzde 800 arasında değişen oranlarda artış sağlandığı ifade ediliyor.


Cinayetin 3. duruşması…

Harita Mühendisi Gülseren Yurttaş, İSKİ’nin “Melen Çayı’nın İstanbul’a Getirilmesi Boğaz Geçiş Projesi” kapsamında Sarayburnu şantiyesinde çalışırken 27 Eylül ‘07 tarihinde iş cinayetine kurban gitmişti. Yurttaş’ın devam eden iş cinayeti davasının 3. duruşması 11 Temmuz günü Sultanahmet Adliyesi’nde görüldü. İfadeleri alınan sanıkların katılmadığı duruşmada, ana firma olan Kutay İnşaat, taşeron firma DETEK, vinç operatörü ve DETEK çalışanının vekilleri tanık ve delilleri mahkemeye sundular. Sanıkların tutuksuz yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 24 Ekim ‘08 tarihine ertelendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Meryem Özsöğüt serbest bırakılsın!

11 Ocak’ta keyfi bir şekilde gözaltına alındıktan sonra tutuklanan SES MYK üyesi Meryem Özsöğüt’ün 4. duruşması 9 Temmuz günü gerçekleştirildi. Duruşma 5 Eylül’e ertelendi.

8 Ocak’ta Ankara’da Kevser Mırzak’ın anmasına katıldığı için tutuklanan Özsöğüt’ün mahkemesi öncesinde SES Adliye binası önünde bir açıklama yaptı. Özsöğüt’ün Kevser Mırzak ile ilgili yapılan açıklamaya bir dinleyici olarak katıldığı, evinin aranması sırasında çıkan kitapların ise piyasada bulunan kitaplar olduğu belirtildi. Açıklamaya 50 kişi katıldı.


SES: “İnsanca yaşamak istiyoruz!”

SES Aksaray Şubesi, memur maaşlarına yapılacak zamları protesto etmek için 11 Temmuz günü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesinde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını SES Aksaray Şubesi adına Aydın Erol yaptı. Erol, sadaka kabul etmeyeceklerini, gerçek enflasyon üzerinden kayıplarının giderilmesini, maaşların insanca yaşanacak düzeye çıkarılmasını ve grevli-toplu sözleşmeli sendika haklarının tanınmasını istedi.

Emekçiler açıklamanın ardından ellerindeki kara ampulleri çöpe attılar. Çevrede bulunanlar da alkışlarıyla eyleme destek verdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Madenlerde katliamlar sürüyor!

Tuzla tersanelerinden gelen ölüm haberlerine Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki kömür ocaklarından gelen ölüm haberleri ekleniyor. 2006 yılından bu yana 80 maden işçisi yaşamını yitirdi. Son olarak 9 Temmuz’da Zonguldak ve Aydın’daki kömür madenlerinde iki maden işçisi iş cinayetine kurban gitti.

DİSK’e bağlı Dev Maden Sen, son altı ayda basına yansıyan 20 kaza olduğunu, 16 işçinin öldüğünü, 16’sının da yaralandığını açıkladı. Denetleme kurumlarının yetersiz kaldığını belirten Dev Maden Sen, Tuzla’daki tersaneler için yapılanlara benzer çalışmaların, madencilik havzaları için de zaman kaybetmeden yapılması gerektiğini duyurdu.


Emekçinin Gündemi ile ilgili anket çalışması…

Emekçinin Gündemi’nin yeni sayısı öncesinde satış yaptığımız fabrikaların civarlarında anket çalışması gerçekleştirdik.

15 Temmuz günü HEY Tekstil ve 16 Temmuz günü Doğu Sanayi Sitesi işçileriyle öğle saatlerinde yemek yedikleri yerlerde sohbet ettik. Ankette işçilere Emekçinin Gündemi gazetesini okuyup okumadıklarını sorduk. Okuyanlarla düşünceleri ve değerlendirmeleri üzerine konuştuk. Daha önce işçilerin kendilerinin çıkardığı ve haklarını savunan başka bir gazeteyi takip edip etmediklerini sorduk. İşçiler bu amaçla çıkan bir gazeteden beklentilerini ifade ettiler.

Gazeteyi okumamış olan işçilere Emekçinin Gündemi’nin içeriğinden bahsettik. Anket sırasında işçiler işyerinde yaşadıkları sorunlardan, çalışma koşullarından, zamların yaşamlarını nasıl etkilediğinden söz ettiler.

Anket çalışması yaptığımız yerlerde yeni sayımızla birlikte daha fazla işçiye ulaşmayı hedefliyoruz.

Emekçinin Gündemi çalışanları