14 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/11

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci baharı örgütleyelim!
  Amerikancı cepheye karşı emekçilerin devrimci baharı için!
Talabani’nin Türkiye ziyareti üzerine
ÇÜ’de şoven gericilere karşı yürüyüş...
Gazi katliamı ve direnişi anıldı...
12 Mart Gazi, 16 Mart Halepçe ve Beyazıt Meydanı....
  Emekçi Kadın Kurultayı’na sunulan tebliğlerden...
  Burjuvazinin 8 Mart üzerine hesapları...
  Makina kırıcılardan insan kıyıcalara...
Yüksel Akkaya
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Yapı-Yol Sen üyeleri Türkiye genelinde iş yavaşlatma ve iş bırakma gerçekleştirdiler...
  Gençlik hareketinden...
  Emperyalist zorbalar ile gerici güçlerin riyakarlığı…
  Birleşmiş Milletler taşeronluğa devam ediyor…
  Bush işkenceyi yasaklayan yasa tasarısını veto etti!
  MİB-DER: Sınıf mücadelesinde yeni bir mevzi!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yapı-Yol Sen üyeleri Türkiye genelinde iş yavaşlatma ve iş bırakma gerçekleştirdiler...

“Direne direne kazanacağız!”

KESK’e bağlı Yapı-Yol Sen üyeleri 12 Mart’ta Türkiye genelinde örgütlü oldukları iş kollarında iş yavaşlatma ve iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler. Özlük haklarının gaspına karşı alana çıkan Yapı-Yol Sen üyelerinin eylemi 14 Mart’ta Türkiye genelinde gerçekleştirilecek iş bırakma eyleminin etkili bir duyurusunu da sağladı. Sendika üyeleri başta İstanbul olmak üzere, Adana, İzmir, Ankara, Konya, Mersin ve Diyarbakır ve birçok ilde eylemler gerçekleştirdiler.

Ana durak FSM: 14 Mart duyurusu yapıldı!

Türkiye çapındaki eylemlerin ana durağı, Yapı-Yol Sen’in her eyleminde olduğu gibi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzeri oldu. Otoyol ve köprülerin özelleştirmesine karşı iş yavaşlatan çalışanlar İstanbul’daki eylemlerini sabah saatlerinde Kurtköy gişelerinde başlattılar. Eyleme görsel medyanın ilgisi yoğun oldu. Otoyol ve köprülerin dışında Tapu ve Kadastro Müdürlükleri, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlükleri ve İller Bankası’nı kapsayan iş yavaşlatma ve iş bırakma eylemlerine katılım yaygındı.

İş yavaşlatma eylemi öğle saatlerinde Mahmutbey gişelerinde devam etti. Eylemin finali ise, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde gerçekleştirilen kitlesel katılımlı basın açıklamasıydı.

14 Mart’ta sokağa, eyleme!

Saat 15.00’te FSM Bakım İşletme Şefliği önünde gerçekleştirilen eylemde, Yapı-Yol Sen’in eylemiyle beraber 14 Mart günü Türkiye genelinde gerçekleştirilecek 2 saatlik iş bırakma eyleminin duyurusu da yapıldı. Eyleme anlamlı bir destek sağlayan Yol-İş 1 No’lu Şube üyesi işçiler ve Yapı-Yol Sen üyeleri hep bir ağızdan “İşçi-memur elele genel greve!”, “Herkese sağlık güvenli gelecek!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır!” sloganlarını attılar. Eyleme TMMOB’a bağlı odalardan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi de destek verdi.

Yasa tartışılıyor, başbakan hırçınlaşıyor!

Basın açıklamasında konuşan KESK Genel Başkanı İ. Hakkı Tombul, Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı üzerinden süren tartışmalarda sendikaların siyasi rant peşinde olduğunu söyleyen Başbakan’a cevap verdi. Tombul, yasa tartışmaları devam ettiği süre içinde Erdoğan’ın hırçınlaştığını ve ağzını bozduğunu söyledi. KESK Genel Başkanı konuşmasına, asıl yalan söyleyenin başbakan olduğunu söyleyerek devam etti. Yasa tasarısının yasalaşması halinde büyük hak gasplarının geleceğine dikkat çekti. 14 Mart’ta gerçekleştirilecek iş bırakma eylemlerine çağrı yapan Tombul, mücadelenin süreceği mesajını verdi ve Yapı-Yol Sen üyelerini kutladı.

Taleplerimiz karşılanmadı!

Eylemde basın açıklamasını okuyan Yapı-Yol Sen İstanbul Şube Başkanı Çetin Dinçer geçmiş dönemde benzer taleplerle gerçekleştirdikleri eylemlerin bilgisini verdi ve eylemin taleplerini dile getirdi.

Dinçer açıklamasında Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlıklarına seslenerek şunları söyledi:

“Mevcut 4688 sayılı yasa kamu çalışanların önünde bir engeldir. Rolleri öncede belirlenmiş bir oyunun figüranı olmayacağız. Tüm sorunların çözümü grev ve toplu sözleşmeyle mümkündür. Anayasanın 90. maddesi ve uluslararası anlaşmalar gereği bu hakkımız vardır. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına bir kez daha sesleniyoruz, YAPI-YOL SEN ile hemen toplu sözleşme masasına oturmalıdırlar.”

Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Haydar Arslan ise, Yapı-Yol Sen üyelerinin taleplerini sıralayarak, talepleri görmezden gelindiği takdirde eylemlerinin devam edeceğini duyurdu.

Adana’da coşkulu eylem!

Adana’da sabah saatlerinde davul-zurna eşliğinde başlayan iş bırakma ve yavaşlatma eyleminde çalışanlar “genel grev-genel direniş!”, “Onurlu memur hesap soruyor!” sloganları eşliğinde halaylar çekmeye başladılar. Ardından gerçekleştirilen basın açıklamasında, “Eşit işe eşit ücret!” şiarıyla bugüne kadar mektup göndermekten oturma eylemlerine, iş yavaşlatmaktan işi tamamen durdurmaya kadar birçok eylem gerçekleştirildiği, ancak İMF’nin her dediği duyulduğu halde emekçilerin sesinin duyulmadığı, emekçiler her ne pahasına olursa olsun seslerini duyuracakları söylendi.

Açıklamada, çalışanların yaşadıkları sıkıntılara değinildikten sonra talepler sıralandı ve mücadelenin süreceği vurgulandı.

Taleplerin sıralanmasının ardından “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Tazminat hakkımız söke söke alırız!” “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarıyla açıklama bitirildi. KESK’e bağlı sendikaların yöneticilerinin de destek verdiği eylemin ardından otoban gişelerinde iş yavaşlatma eylemi başlatıldı. 

İzmir’de basın açıklaması

Saat 12:00 da biraraya gelen Yapı-Yol Sen üyeleri Konak Tapu Kadastro Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamadan sonra araçla Işıkkent otoban gişelerine gidilerek, burada iş yavaşlatan işçilerle birlikte bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

İki ayrı yerdeki açıklamayı da Yapı-Yol Sen Şube Başkanı Medet Selvi okudu. Açıklamada Yapı-Yol Sen kurulduğu günden bu yana “Eşit işe eşit ücret!” eksenli onlarca eylem yaptığı vurgulandı. İMF’nin her isteğini harfiyen uygulayanların emekçileri duymazdan geldiği, ancak emekçilerin sesini artık duymak zorunda oldukları belirtildi. Çalışma zorluklarından bahsedilerek talepler sıralandı. Eylem, mücadele kararlılığının vurgulanmasının ardından son buldu.

Konak’taki açıklamaya BES İzmir Şubesi de kendi pankartı ve kitlesi ile katılarak eylemi destekledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Adana-İzmir


Yapı-Yol Sen üyelerinin talepleri:

1- Kurumlar arası ücret adaletsizliğinin giderilmesi, Maliye Bakanlığında bekletilen Ek Ödeme Yasa Taslağı’nın ve TBMM Genel Kurulu’nda bekletilen tapu ve kadastro çalışanlarına döner sermayeden, İller Bankası’nda çalışanlarına kar gelirlerinden pay verilmesini öngören yasa taslağının hemen yasalaşması, hak ettiğimiz insanca yaşanacak ücretin ödenmesi.

2- Medeni Kanunun 1007. Maddesinden kaynaklanan sorumluluğun 5 yıllık zaman aşımına tabi olması için yasal düzenleme yapılması. Bu sorumluluğa karşın, çalışanlara “Maddi Sorumluluk Tazminatı ödenmesi, Tapu harçlarından belirlenecek bir kısmın Noterler örneğinde olduğu gibi bir sigorta fonunda toplanması ve oluşabilecek tazminatların bu fondan karşılanması için yasal düzenleme yapılması, 

3- Otoyol çalışanlarının fiili hizmet zammından yararlandırılması ve otoyol ve köprülerin ücretsiz olması,

4- İller Bankası’nın kapatılmaması,

5- Mecliste üst komisyona sevk edilen çalışanların kazanılmış tüm haklarını gasp eden 5510 sayılı SSGSS yasa tasarısının derhal geri çekilmesi,

 6- Sözleşmeli personele kadro verilmesi.