14 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/11

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci baharı örgütleyelim!
  Amerikancı cepheye karşı emekçilerin devrimci baharı için!
Talabani’nin Türkiye ziyareti üzerine
ÇÜ’de şoven gericilere karşı yürüyüş...
Gazi katliamı ve direnişi anıldı...
12 Mart Gazi, 16 Mart Halepçe ve Beyazıt Meydanı....
  Emekçi Kadın Kurultayı’na sunulan tebliğlerden...
  Burjuvazinin 8 Mart üzerine hesapları...
  Makina kırıcılardan insan kıyıcalara...
Yüksel Akkaya
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Yapı-Yol Sen üyeleri Türkiye genelinde iş yavaşlatma ve iş bırakma gerçekleştirdiler...
  Gençlik hareketinden...
  Emperyalist zorbalar ile gerici güçlerin riyakarlığı…
  Birleşmiş Milletler taşeronluğa devam ediyor…
  Bush işkenceyi yasaklayan yasa tasarısını veto etti!
  MİB-DER: Sınıf mücadelesinde yeni bir mevzi!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’de coşkulu 8 Mart!

İzmir’de devrimci ve ilerici güçler üç yıldır 8 Martlar’ı tarihsel anlamına, sınıfsal içeriğine, devrimci özüne uygun bir zeminde kutluyorlar. Bu yıl da biraraya gelen devrimci güçler 8 Mart’ı alanda kutladılar. Eyleme yaklaşık 600 kişi katıldı.

8 Mart günü İzmir’de üc ayrı 8 Mart kutlaması gerçekleşti. Reformistler ve feministler Bornova’da bir miting düzenlediler. Devrimci, ilerici güçlerin ortaklaştığı 8 Mart eyleminden çekilen Alınteri ve Partizan ise Konak’ta saat 13:00’te bir basın açıklaması yaptı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Plaftormu, Demokratik Kadın Hareketi, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Kaldıraç, Köz, Mücadele Birliği Platformu, Özgür Yaşam Kooperatifi’nin örgütlediği eylem ise Konak’ta gerçekleşti.

Günler öncesinden bildirisiyle, afişiyle, açıklamasıyla duyurusu yapılan eylem saat 14:00’te kitlenin TÜMTİS önünde toplanmasıyla başladı. Ortak sloganlarla kitle saat 14:30’da yolu tek şerit trafiğe kapatarak eski Sümerbank önüne doğru yürüyüşe geçti. En önde ortak imzalı “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” pankart taşındı. Eylemi örgütleyen bileşenler ortak pankart arkasında yerlerini aldılar. Eyleme TÜMTİS, PSA Çiğli ve Menemen Şubeleri, Cem ve Kültür Evi pankartlarıyla katılarak destek verdi.

Eski Sümerbank önüne gelindiğinde saygı duruşu yapıldı. Daha sonra ortak basın metni okundu. Kadınların 8 Mart’ı can bedeli bir mücadeleyle yarattığı vurgulandı. Sınıfsal, cinsel, ulusal baskı ve sömürüye maruz kalan kadınların emperyalist savaşlarda, toplumsal yaşamın tüm alanlarında yaşadığı sorunlar anlatıldı. Kürt kadınlarının ulusal kimliklerinden dolayı bir kat daha ezildiği ve katledildiği ifade edildi. Devrimci kadınların uğradığı devlet terörü teşhir edildi. Kadın-erkek tüm işçi ve emekçiler emperyalizme, kapitalizme, şovenizme karşı mücadeleye çağrıldı. Kadınların kurtuluşunun devrimde ve sosyalizmde olduğu vurgulandı.

Tanya oyununu sergileyen Ayışığı Sanat Merkezi tiyatro grubunun ardından Günışığı müzik grubu devrimci türkü ve marşlarıyla etkinliğe renk kattı.

Komünistler eyleme “Emperyalizme, şovenizme, köleliğe karşı mücadeleye!/BDSP” imzalı pankartları, kızıl bayrakları ve devrimci kadın önderlerin fotoğraflarının yeraldığı dövizleriyle katıldılar. 17 Şubat’ta emekçi kadın kurultayı gerçekleştiren ve mücadele heyecanını alana taşıyan Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Kadın Komisyonu, kadınları mücadeleye çağıran pankartıyla eyleme katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

Ankara’da devrimci 8 Mart...

“Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde!”

Ankara’da BDSP, Alınteri, HÖC, DHD, Partizan, Kaldıraç ve Odak’ın içinde yer aldığı Devrimci 8 Mart Platformu, 8 Mart günü fiili-meşru bir eylem gerçekleştirdi.

Devrimci 8 Mart Platformu, 2 bin afiş ve 10 bin bildiriyi Mamak, Dikmen, Altındağ, Balgat, Batıkent, Yenimahalle, OSTİM ve Kızılay’da kullanarak, emekçi kadınları 8 Mart’ta alanlara çağırdı.

Saat: 12.00’de Sakarya Caddesi’nde biraraya gelen kitle “Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde!/Devrimci 8 Mart Platformu” imzalı ortak pankartın arkasında kortej oluşturdu. Ortak pankartın arkasında kendi pankartlarıyla yer alan platform bileşenlerinin yanısıra ÇHD Ankara Şube, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrenci Derneği, Umut Kültür Derneği ve Anarşistler de pankartlarıyla eyleme katıldılar.

Eylem Sakarya Caddesi’nde sloganlarla başladı. Burada kortejler oluşturan kitle Mithat Paşa Caddesi’ni trafiğe kapatarak Abdi İpekçi Parkı’na yürüdü.

Kitlenin Abdi İpekçi Parkı’nda toplanmasının ardından programa geçildi. Program saygı duruşuyla başladı. Dünyada ve Türkiye’de devrim ve sosyalizm davasında ölümsüzleşen kadın devrimcilerin isimleri okunarak hep bir ağızdan “yaşıyor” denildi.

Ardından Devrimci 8 Mart Platformu adına basın açıklaması okundu. Eylem programın kürsüden sunulmasıyla devam etti. Sunumda 1800‘lü yıllardan bugüne devrimci kadınların direniş geleneği öne çıkartıldı. Program emekçi kadınların serbest kürsüde konuşmalarıyla sürdü.

Önce TAYAD’lı bir ana içerde ve dışarıda verdikleri mücadeleyi anlattı. Devrimci kadınların direnişini selamladı. Kürt bir ana kısa bir konuşma yaptı. Devrim şehidi Özgür Kemal Karabulut’un annesi Sultan Karabulut, devletin katliamcı geleneğine karşı anaların dimdik ayakta durduklarını vurguladı.

Ardından ölüm orucu direnişçisi Fatime Akalın yaptığı konuşmada kadının mücadele içerisinde özgürleşeceğini söyledi. Son olarak SES üyesi bir sağlık emekçisi, kadının sendikada ve iş yaşamında karşı karşıya kaldığı sorunlara ve sosyal yıkım saldırısının emekçi kadın üzerindeki etkisine değindi ve emekçi kadınları mücadeleye çağırdı.

Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu türküler ve halaylardan oluşan bir müzik dinletisi sundu. Çekilen halayların ardından eylem sona erdi.

Eylem 8 Mart’ın tarihsel ve devrimci anlamına uygun bir disiplin ve kararlıkla gerçekleştirildi.

Sınıf devrimcileri eyleme “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!/BDSP” imzalı pankartları ve “Emekçi kadınlar, baskıya eşitsizliğe ve sömürüye karşı mücadeleye!” şiarlı dövizleriyle katıldılar. Eyleme 500’ü aşkın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


 

Adana’da devrimci 8 Mart...

“Cinsel, ulusal, sınıfsal,
sömürüye son!”

Kadın sorununa bakışın bir ürünü olarak yıllardır yaşanan ayrışma bu yıl da yaşandı, Adana’da iki ayrı eylem gerçekleştirildi. Reformist-feminist anlayış, bu yıl da oluşturduğu “Adana 8 Mart Kadın Platformu” üzerinden “erkeksiz” bir 8 Mart süreci örgütledi.

Bunun karşısında 8 Mart’ı sınıfsal özüne ve devrimci tarihsel anlamına uygun olarak kutlamak isteyen güçlerin oluşturdukları “Devrimci 8 Mart Platformu”, 8 Mart akşamı Çarşı Merkezi’nde meşaleli bir yürüyüş ve İnönü Parkı’nda bir etkinlik gerçekleştirdi.

Saat 18.00’de Beşocak Meydanı’nda “Cinsel, ulusal, sınıfsal, sömürüye son!/Devrimci 8 Mart Platformu” pankartının açılması ve atılan sloganlarla başlayan yürüyüş, Çakmak Caddesi’nin trafiğe kapatılmasıyla devam etti.

Yol boyunca meşalelerle yapılan yürüyüşte, “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”, “Şan olsun 8 Mart’ı yaratanlara!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!”, “Kadın-erkek elele, örgütlü mücadeleye!” sloganları atıldı. İnönü Parkı’nda basın metninin okunmasından önce, 6 Mart günü Çukurova Üniversitesi’nde İP çetesinin gerçekleştirdiği saldırı anlatıldı ve saldırıların hesabının sorulacağı vurgulandı.

Basın metninde, 8 Mart’ın tarihsel anlamı ve sınıfsal içeriği anlatıldı, bundan 151 yıl önce Amerika’da başlatılan mücadelenin halen yolumuzu aydınlatmaya devam ettiği vurgulandı. Ardından sloganlarla etkinlik programına geçildi. Grup Diyar’ın müzik dinletisinden sonra Adana Gençlik Derneği Müzik Topluluğu bir dinleti sunmak üzere sahneye çıktı.

8 Mart eylemine küçük-burjuva dar grupçu anlayış gölgesi!

Bu yıl 8 Mart ön sürecinde örgütlenme çalışmalarında yaşanan dizi eksiklik, ön tartışmalarda sergilenen ilkesiz ve geri tutumlar eyleme de taşındı. Tartışmaların ardından “kabul edilen” imzasız ve şehit resimlerinin olduğu bir pankart ile eyleme katılan HÖC, eylemin başından sonuna kadar ısrarla kendi sloganlarını atmayı sürdürdü ve “ayrı bir kortej olarak” yürüdü. Eylemin bütünlüğü ve alınan kararlar böylece çiğnendi. Etkinlikte kitleye bir dinleti sunacak olan Adana Gençlik Derneği müzik topluluğunun dinletisine Grup Yorum’un “Zafer yakında” marşı ile başlaması tartışmalara yolaçtı. Yaşanan tartışmalar sonucu BDSP kitlesi eylem alanını terketti.

BDSP eyleme “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Toplumsal yaşamın tüm alanlarında kadın-erkek eşitliği!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!”, “Özgürlük ve eşitlik için emekçi kadınlar bir adım ileri” şiarlı dövizler ve BDSP flamalarıyla katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Bursa’da 8 Mart coşkusu...

“Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi
Kadınlar Günü!”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihsel ve sınıfsal anlamına uygun olarak kutlanması için bir araya gelen devrimci kurumlar, 8 Mart’ı yürüyüş yaparak tüm kızıllığıyla kutladılar.

Partizan, EKD, ESP, SGD, DHP, KÖZ ve BDSP’nin düzenlediği yürüyüş saat 14.00’da Fomara meydanından başladı. En önde “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!/Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” yazılı ortak pankart taşındı.

Osmangazi Metro İstasyonu önüne gelindiğinde kurumlar adına basın açıklaması yapıldı. Açıklamada kadınların evde, fabrikada, okulda, cezaevinde ve yaşamın bütün alanlarında yaşadığı sorunlar aktarıldı. Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

“Emekçi kadınlar olarak ulusal, cinsel, sınıfsal baskıya birkez daha son demek için, bizler kadın bedeninin metalaştırılmasına karşı sesimizi yükseltmek için, eşit işe eşit ücret talebimizi haykırmak için, ırkçılığa, şovenizme karşı Kürt kadınlarıyla dayanışmayı büyütmek için bir aradayız.”

Davul-zurna eşliğinde çekilen halaylarla eylem sona erdi. Eyleme yaklaşık 130 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

8 Mart eylem ve etkinliklerinden...

“Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”

Kadıköy’de “erkeksiz” 8 Mart!

2008 8 Mart mitingleri bir kez daha ayrışmalara sahne oldu. Feminist çevreler, reformist partilerin kadın örgütlenmeleri ve çeşitli kurumlar 8 Mart günü Kadıköy’de gerçekleştirdikleri “Mor Miting” ile 8 Mart’ı sınıfsal özünden ve tarihsel anlamından uzak bir biçimde, karnaval havasında kutladılar.

Saat 12.00’de Carrefour Tepe Nautilius önünde toplanmaya başlayan kadınlar kortejler oluşturarak Kadıköy İskelesi’ne yürüdüler. Gövdesini DTP’li kadınların oluşturduğu mitingte pankartlarıyla yer alan kadın örgütlenmelerinin 8 Mart’ın sınıfsal özünü ve içeriğini boşaltan çarpık bakışları mitingte bir kez daha kendini gösterdi. Kadınlar “Susmayacağız! Durmayacağız! / 8 Mart Kadın Platformu” pankartı arkasında yürüyüşe geçtiler.

Mitingin görüntüsünü değiştiren tek şey DTP’li kadınların sağladığı kitlesel katılım ve inkar ve imhaya karşı atılan yoğun sloganlardı. Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Barış Anneleri İnisiyatifi pankart arkasında toplanan Kürt kadınları yürüyüşte ve alanda etkin bir biçimde yer aldılar. İkibini aşan kitlesiyle kirli savaşa ve operasyonlara karşı sloganlarını haykırdılar. Yürüyüş boyunca şehit kadın gerillaların fotoğraflarını taşıdılar.

Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Barış Anneleri İnisiyatifi, EMEP’li Kadınlar, Kolektif Feministler, EKD, TMMOB Kadın Komisyonu, DİSK Kadın İşçiler Komisyonu, Çağrı, KÖZ, EHP’li Kadınlar, Anti Kapitalist Kadın, Uluslararası Af Örgütü’nden Kadınlar, ÖDP’li Kadınlar, DİP(G), Tüm İGD’li Kadınlar, Genç-Sen, Lambda İstanbul, Halkevci Kadınlar, LÖB’lü Kadınlar, KESK’li Kadınlar, Limter-İş işçi ailelerinden kadınlar, Genç Kadın Avukatlar, İlbek Tekstil İşçileri, Tekstil-Sen pankartları sıralandılar.

Miting Tertip Komitesi’nin aldığı karar doğrultusunda kortejlere, tek tük göze çarpan kişiler dışında erkekler alınmadı. Yürüyüş boyunca gözlenen bu tablo mitingin içeriği ve politik olarak iflasını belgeliyordu. Yürüyüşteki “erkeksiz kortejler görüntüsü” miting alanına erkeklerin alınmamasıyla başka bir boyuta taşındı. Kürsüden yapılan anonslarla alanda bulunan sınırlı sayıdaki erkeğin dışarı çıkması istendi. Polisle erkeklerin alana alınmaması konusunda yapılan pazarlığın ürünü olarak erkekler yer yer polisler tarafından alandan uzaklaştırılmaya çalışıldı.

Miting programı, kortejlerin alana girmesiyle başladı. Sahneden yapılan konuşmalarda Mersin’de SCT’de süren grev, Novamed işçileri, KOÜ’deki Oleyis grevi, İlbek Tekstil ve Tekel direnişleri selamlandı. Kürsüden “barış” isteği sıkça dile getirildi. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü istendi. Türkçe ve Kürtçe yapılan konuşmalarda kadın sorununun kapitalist sistemden kopuk ele alınması da dikkat çekti. Mitinge 4 bine yakın bir katılım gerçekleşti.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ankara’da kadınlardan 8 Mart eylemi

8 Mart günü 8 Mart Kadın Platformu tarafından Ankara’da bir eylem gerçekleştirildi. Saat 14.00’de Toros Sokak’ta buluşan platform bileşenleri buradan Abdi İpekçi Parkı’na bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Parka gelindiğinde bir konuşma yapıldı. Ardından Türkçe ve Kürtçe olarak basın metni okundu. EKD’li bir kadın, Mersin’den gelen grevdeki bir kadın işçi, “barış annesi” ve Dikmen Vadisi’nde oturan bir ev kadını tarafından kısa konuşmalar yapıldı.

Erkeksiz olarak kurgulanan eylem esnasında kürsüden erkeklerin alanı terketmesi için uyarı yapıldı. Yürüyüş sırasında ve alanda “Yaşasın kadın dayanışması!”, “Kadınız, anayız, barıştan yanayız!” sloganları atıldı.

Eyleme, Anti-kapitalist kadınlar, feministler, travestiler, EKD, Marksist Bakış, PSAKD Kadınları, AÜ. Kadın Çalışmaları, Kaos GL, Geleceğimizi İstiyoruz Platformu, Kolektifçi Kadınlar, Halkevci Kadınlar, İGD’li Kadınlar, SDP’li Kadınlar, DTP’li Kadınlar, Gazi Genç-Sen ve DİSK temsilcileri katıldı.

Eylem biterken, eylem sırasında konuşan “barış annesi”nin gözaltına alındığı söylendi. Bunun üzerine alandaki kitle “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganı attı.

Yürüyüşe ve eyleme bini aşkın kadın katıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


Eskişehir’de coşkulu 8 Mart!

8 Mart günü saat 12.30’da BDSP, DGH, Eskişehir Gençlik Derneği, Mücadele Birliği ve ODAK’ın ortak örgütlediği bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Eylem İl Sağlık Müdürlüğü’nden Adalar Migros önüne kısa bir yürüyüşle başladı. Adalar Migros önünde yapılan basın açıklamasında, toplumların tarihinin gelişimiyle birlikte kadının toplumdaki yeri, hak ve özgürlüklerinin gelişimi üzerinde duruldu. Kapitalizmle birlikte kadın ve erkek işçilerin sefalette eşitlendiğine vurgu yapıldı. Kadın ve erkek işçilerin özgürlüğünün, onları bu sefalete mahkum eden kapitalizm ortadan kaldırılmadan gerçekleşemeyeceği belirtilerek, mücadele çağrısında bulunuldu.

90 kişinin katıldığı basın açıklamasında, “Eşit işe eşit ücret!”, “Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde!”, “Devrime meşale bizim kadınlarımız!”, “Kadın erkek elele, örgütlü mücadeleye!” , “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!”, “Kadınlar mücadeleye, özgürleşmeye!” ve “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!” sloganları atıldı. Basın açıklamasına TKP ve DPG de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Trabzon: “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”

8 Mart’ın bir hafta öncesinden itibaren Trabzon’daki devrimci ve demokrat güçler (Ekim Gençliği, HÖC, ÖEP, YDG) olarak birleşik ve devrimci bir 8 Mart çalışması başlattık. Bir etkinlik ve ardından alanda bir basın açıklaması yapmak üzerinden planlanan programın duyurusunu el ilanları ve afişlerle yaptık. Hemen hemen her sınıfta, fakültede ve üniversitenin giriş kapısında ortak el ilanı dağıtımı yapıldı. Üniversite yakınında öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı mahalleye ve Trabzon Meydan civarına afişler yapıldı.

8 Mart günü saat 12:00’de Trabzon İnsan Hakları Derneği salonunda bir etkinlik düzenledik. Açılış konuşmasından sonra 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihçesinden bahsedildi. Ardından serbest kürsü bölümünde işçi ve emekçi kadınların ev ve iş hayatında ve yaşamın her alanında yaşadığı sorunlara değinildi. Yaklaşık 15 kişinin söz aldığı serbest kürsü bölümünün ardından şiir dinletisine geçildi. Ardından bir müzik dinletisi sunuldu. Etkinlik, alanda yapılacak basın açıklamasına ve örgütlü mücadeleye çağrı ile son buldu. Etkinliğe 45 kişi katıldı.

Basın açıklamasının okunacağı alanda, Filistinli kadınların verdiği mücadeleyi anlatan, kirli savaşı teşhir eden ve ilgiyle izlenen bir tiyatro oyunu sergilendi. Ardından basın metni okundu. Yaklaşık 30 kişinin katıldığı açıklama alanda çekilen halaylarla son buldu.

Eylemde, “Kadın-erkek elele, emperyalizme karşı mücadeleye!” pankartı taşındı. Genç komünistler olarak bizler “Yaşasın 8 Mart!”, ”8 Mart kızıldır kızıl kalacak!”, ”Kadının kurtuluşu sosyalizmde!” şiarlarının yazılı olduğu Ekim Gençliği imzalı dövizleri taşıdık. Eylemde HÖC, Kaldıraç ve YDG dövizleri de taşındı.

Ekim Gençliği / Trabzon


Tokat’ta 8 Mart kutlaması

8 Mart günü Gaziosmanpaşa Üniversitesi demokrat ve devrimci öğrencileri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Tokat Sigara Fabrikası işçilerini ziyaret ettiler. Eylem, demokrat ve devrimci öğrenciler, demokrat öğretmenler, Sosyalist Kamu Emekçileri ve Emek Partisi temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşti.

Kitle fabrikaya 500 metre uzaktan sloganlarla yürüyüşe geçti. Eyleme katılanların ağırlığını öğrenciler oluşturuyordu. Bileşenlerinin ÖDP, Emek Partisi ve Eğitim-Sen’in oluşturduğu SSGSS Karşıtı Platform, destek vereceğini açıklamasına rağmen eylemde varlık göstermedi. Buna rağmen eylemi sahiplenmeye çalışmaları kitle tarafından eleştirildi.

Fabrika önüne varıldığında işçiler kitleyi alkışlarla karşıladı. Fabrika önünde uzun süre atılan sloganlara Tekel işçilerinin coşkulu katılımı dikkat çekti. Daha sonra eylemdeki işçilerle konuşmalar gerçekleştirildi. Eyleme 60 kişi katıldı.

Sosyalist Kamu Emekçileri / Tokat


Sivas’ta 8 Mart etkinliklerinden...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Sivas’ta üç ayrı etkinlik gerçekleştirildi.

İlk olarak Cıbırlar Parkı’nda saat 12.00’de yapılan basın açıklamasıyla kutlandı. KESK Şubeler Platformu adına yapılan basın açıklamasını, SES Şube Basın Yayın Sekreteri Sevgi Başkavak okudu. Açıklama sırasında, “Her gün 8 Mart, her gün mücadele!”, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın mücadelemiz!”, “Kadın-erkek elele, örgütlü mücadeleye!” sloganları atıldı. Açıklamaya kadın-erkek 60 kişilik bir kitle katıldı.

İkinci etkinlik ise Kız Meslek Lisesi toplantı salonunda saat 13.30’da başladı. Emekçi kadınların ağırlıkta olduğu etkinliğin ilk konuşmacısı SES üyesi bir emekçi kadın oldu. Konuşması gerek ideolojik politik içeriğiyle gerekse de militan üslubuyla ilgiyle dinlendi. İkinci konuşmacı ise KESK Hukuk Sekreteri Şükran Öz idi. Konuşmasında SSGSS Yasa Tasarısı’nın genelde tüm emekçilere özelde ise emekçi kadınların kazanılmış haklarına yapılmış bir saldırı olduğuna vurgu yaptı. Güncel örnekler üzerinden etkili bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından etkinlik, coşkuyla dinlenen müzik ve şiir dinletisiyle son buldu. Etkinliğe 200 kişi katıldı.

Üçüncü olarak, “Sivas Geleceğimizi İstiyoruz Gençlik Girişimi” yine Cıbırlar Parkı önünde saat 13.00’de bir basın açıklaması yaptı. 50 kişinin katıldığı eylemde “Kadın-erkek elele, mücadeleye!”, “İsyanımız, eşit, özgür bir dünya için!”, “Kadınlar sokağa, özgürleşmeye!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Sivas


Kayseri’de 8 Mart

Kayseri’de 8 Mart dolayısıyla Eğitim-Sen, BES, SES, Eğit-Der, Pir Sultan Abdal Derneği, Hacı Bektaş Veli Derneği, İnşaat Mühendisleri Odası, CHP, DSP, EMEP, ÖDP tarafından basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya yaklaşık 100 kişi katıldı.

Açıklamada şunlar söylendi: “Biz çalışan kadınlar sosyal haklarımızın tasfiyesine sessiz kalmayacağız. Kamusal ve özel alanda, eşitlikçi ve özgürlükçü düzenlemelerin yapıldığı, şiddetten arınmış hayatın özlemini taşıyoruz. Yoksulluğa dur demek için, şiddetten arınmış onurlu bir yaşam için, sosyal haklarımıza sahip çıkmak için alanlardayız.”

Kızıl Bayrak / Kayseri


Kırşehir’de 8 Mart

Kırşehir Ahi Meydanı’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle basın açıklaması yapıldı. KESK bileşeni sendikalar, CHP, ÖDP, DTP, DSP ve Kızıl Bayrak gazetesi okurlarının destek verdiği basın açıklamasına yaklaşık 100 kişi katıldı. Basın açıklamasını Eğitim-Sen Kırşehir Şube Sekreteri okudu. Eylem sırasında “Yaşasın Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları sıklıkla atıldı.

Kızıl Bayrak / Kırşehir


Alınteri’nden Tuzla’da 8 Mart etkinliği!

Alınteri 8 Mart’ı, son dönemde iş cinayetleriyle gündeme oturan Tuzla tersanelerinde kutladı. 8 Mart günü Dearsan Tersanesi önünde biraraya gelen Alınteri okurları, burada basın açıklaması ve kısa süreli bir etkinlik gerçekleştirdiler.

“Bursa’da yanan, Davutpaşa’da parçalanan, tersanelerde ölen biziz! Yaşasın 8 Mart” pankartının açıldığı açıklamada; “Eşit işe eşit ücret!”, “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kadın-erkek elele, örgütlü mücadeleye!” vb. dövizler taşındı. Yapılan açıklamada, 8 Mart’ın sınıfsal özü ve anlamı hatırlatıldı, kadın ve erkek sınıf kardeşlerinin ortak mücadelesi vurgulandı. Etkinlik, iş cinayetine kurban giden bir tersane işçisinin annesini yaptığı konuşma, gitar eşliğinde söylenen şarkı ve “Ekmek ve gül” şiirinin okunmasıyla devam etti. Eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

HÖC’lü kadınlardan açıklama

Bu yıl Bursa’da 8 Mart’ı tek başına kutlayan HÖC’lü Kadınlar bir basın açıklaması yaptılar. HÖC’lüler Orhangazi Parkı’ndan AVP Tiyatro önüne yürüdüler.

Basın açıklamasının ardından eylem müzik dinletisi eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. Yaklaşık 30 kişinin katıldığı açıklamada sivil faşistlerin provokasyon çabası geri püskürtüldü.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

Halkevci Kadınlar: “Yaşasın kadın dayanışması!”

Halkevci Kadınlar, 8 Mart günü İstanbul Halkevi’nde toplanarak Galatasaray Lisesi önüne kadar yaptıkları yürüyüş ile 8 Mart’ı kutladılar. “Herkes sussun kadınlar konuşsun!” pankartı ve “Yaşasın 8 Mart”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!”, “Yaşasın kadın dayanışması!”, “Parasız eğitim!”, “Kızkardeşliğin ülkesini kuracağız!”, “Herkes için kadınlar için parasız eğitim!”, “Bu zamlarla yaşanmaz, türban karın doyurmaz!”, “Gericiliğe karşı biz varız!”, “Yoksulluğa karşı biz varız!” dövizleri açıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Genç-Sen 9 Mart’ta Kadıköy’deydi!

 Genç-Sen içerisinde bugüne kadar birçok politik süreçte ortaya çıkan ayrım, 8 Mart’ın ön günlerinde de kendini gösterdi, liberal-reformist kanat 8 Mart’ı, sınıfsal özünden koparılmış bir biçimde ele alınan 8 Mart Kadıköy mitingine katılarak kutlamayı tercih etti.  Buna karşın Genç-Sen içerisindeki devrimci güçler, 9 Mart günü Kadıköy mitinginde “Kadın-erkek elele örgütlü mücadeleye!” pankartı açtı. Mitingde sık sık “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!” sloganı atan kitle, 8 Mart’ın içini boşaltmaya çalışanlara inat 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Alanda ayrıca “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. Mitinge yaklaşık 40 Genç-Sen’li katıldı.

İstanbul  Ekim Gençliği


8 Mart etkinliklerinden...

Esenyurt’ta coşkulu ve kitlesel etkinlik...

9 Mart mitingine hazırlık çalışmalarımızın bir parçası olarak Esenyurt’ta 8 Mart günü kitlesel ve coşkulu bir etkinlik gerçekleştirdik.

Ağırlığını emekçi kadınların oluşturduğu, yaklaşık 130 kişinin katıldığı etkinliğimiz, devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. 8 Mart’ın tarihçesi kısaca anlatıldıktan sonra, Emekçi Kadın Komisyonları tarafından hazırlanan “Yaşamın yarısından kavganın yarısına!” adlı sinevizyon gösterimine geçildi. Sinevizyon ilgiyle izlendi.

Daha sonra Emekçi Kadın Komisyonları adına bir konuşma yapıldı. Emekçi kadınların kapitalist düzende karşı karşıya oldukları sorunlar anlatılarak, emekçi kadınlar üzerindeki çifte sömürünün ağırlaşarak devam ettiği vurguladı. 24 Şubat’ta yapılan Emekçi Kadınlar Kurultayı’nda alınan kararların da kısaca özetlendiği konuşmada, kurultayın emekçi kadınlar açısından taşıdığı öneme değinildi. Emekçi kadınlara mücadeleye katılma ve 9 Mart’ta alanlara çıkma çağrısı yapıldı.

Dostumuz Ali Haydar Geçkin’in seslendirdiği türkülerin ardından Şair Rahime Henden düzeni teşhir eden konuşmalar eşliğinde kısa bir şiir dinletisi sundu. Ardından Koma Karker sahneye çıkarak marşlar ve türkülerle etkinliğe renk kattı.

Bir kadın emekçinin kendi yazdığı şiiri okumasının sonrasında, hazırlıkları süren Büyükçekmece İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi adına yapılan bir konuşmayla örgütlenme ve mücadele çağrısı yapıldı.

Katılım ve nitelik olarak başarılı bir etkinlik gerçekleştirdik. Katılımın birçok fabrikaya dayanması etkinliğin en başarılı yönüydü.

Esenyurt Emekçi Kadın Komisyonu


Şakirpaşa’da 8 Mart etkinliği!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü Şakirpaşa İşçi Kültür Evi’nde düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Ön süreçte hazırlanan el ilanları yaygın biçimde dağıtıldı. Emekçi Kadın Komisyonu tarafından çıkarılan Emekçi Kadın Komisyonu Bülteni de etkin olarak kullanıldı.

Emekçi Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen etkinlik emeğin özgürleşmesi mücadelesinde şehit düşenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu sırasında Adnan Yücel’in Biz Kazanacağız şiirinin okunmasının ardından programa geçildi.

Programda ilk olarak “Yaşamın yarısından kavganın yarısına!” adlı sinevizyon gösterildi. Ardından Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Emekçi Kadın komisyonu adına 8 Mart’ın tarihçesini anlatan bir konuşma yapıldı. Konuşmada emekçi kadınlar eşitlik ve özgürlük için bir adım ileri çıkmaya ve komisyon çalışmalarında aktif rol almaya çağırıldı.

Ardından Şakirpaşa İKE Tiyatro topluluğu 8 Mart’la ilgili olarak hazırladığı oyunu sundu. Oyun gerek içeriği gerekse de iyi bir şekilde sergilenmesi nedeniyle beğeniyle izlenildi. Tiyatro gösteriminin ardından müzik topluluğu sahneye çıktı. Devrimci ezgilerin hep birlikte söylendiği dinleti coşkuyu arttırdı. Müzik dinletisinin ardından etkinlik Kültür Evi dışında devam etti. Dışarıda marşlar ve halaylarla etkinlik coşkulu bir şekilde sürdürüldü. 60 kişinin katıldığı etkinlik halayların ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak /Adana


Mamak’ta emekçi kadın buluşması!

“Eşitlik ve özgürlük için emekçi kadınlar buluşması” 9 Mart günü Mamak İşçi Kültür Evinde gerçekleştirildi. Etkinlik sunumla başladı. 1867’den bugüne sınıf kavgasında bir adım öne çıkan emekçi kadınlar ile Hatice Yürekli yoldaş şahsında mücadelede ölümsüzleşen devrimci kadınlar selamlandı.“Yaşamın yarısından kavganın yarısına!” belgeselinin coşku ve ilgiyle izlenmesinin ardından Mamak İşçi Kültür Evi müzik topluluğu türkü ve halay parçaları eşliğinde bir dinleti sundu.

Sunumda 8 Mart’ın tarihçesine değinilerek emekçi kadının cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüsü üzerinden güncel vurgular yapıldı. Sosyal yıkım saldırılarının emekçi kadınlar üzerindeki etkisine değinilerek taleplerimiz anlatıldı.

Etkinliğin sonunda emekçi kadınların karşı karşıya kaldığı sorunlar ele alındı. Ev kadınlarının ev işi ve çocuk bakımı nedeniyle sosyal alanda yer alamadığı ifade edildi. Kreş hakkı, iş, sağlık ocaklarımızı sattırmama taleplerine değinildi. SSGSS saldırısının ev kadınlarını nasıl etkileyeceği konuşuldu. Etkinliğe 35 kişilik bir katılım gerçekleşti.

Mamak İşçi Kültür Evi


Kayseri İKE’de 8 Mart

8 Mart Kayseri İşçi Kültür Evi tarafından coşkulu bir etkinlikle kutlandı. Etkinliğe 50 civarında emekçi katıldı.

Emekçi kadın mücadelesi tarihinin anlatıldığı ve kadınların mücadeleye çağrıldığı bir konuşmayla başlayan etkinlik, mücadelemizde ölümsüzleşen yiğit kadınlar anısına yapılan saygı duruşuyla devam etti.

Sonrasında şiir ve müzik dinletileri ile devam edildi. Emekçi kadınlar, duygularını paylaşmak üzere kürsüye davet edildi. Kadınların günümüze kadar neler yaşadıkları, mücadele tarihleri, türban ve SSGSS üzerine saatlerce devam eden sıcak bir sohbet ortamı oluştu. Etkinlik mücadele çağrısıyla bitirildi.

Kızıl Bayrak / Kayseri


Eskişehir’de 8 Mart etkinliği

Devrimci kurumlar tarafından 8 Mart günü bir etkinlik gerçekleştirildi. Kısa bir açılış konuşmasının ardından saygı duruşu yapıldı. Emekçi Kadın Komisyonlarının hazırladığı “Yaşamın yarısından, kavganın yarısına” başlıklı sinevizyon gösterimi ilgiyle izlendi.

Ardından panele geçildi. Panele konuşmacı olarak Sibel Özbudun, DKH temsilcisi ve Emekçi Kadın Komisyonları temsilcisi katıldı.

Sibel Özbudun, istatistiksel verilerle kadınların üretimdeki yerini anlattı ve ataerkil kültürün kadınlar üzerindeki etkisini açıkladı. Kadınların sosyalizmden önce ve sosyalizmde bile kendi bağımsız örgütleri içinde hakları için mücadele etmeleri gerektiğini vurguladı.

DKH adına konuşan Eylem Yıldız, 8 Mart’ın sınıfsal ve tarihsel özüne uygun kutlanabilmesi için, kadınların kendi örgütleriyle alanlarda olması gerektiğini vurguladı. Kadın emeğine yönelik saldırılara ve kadının tarım sektöründe daha fazla yeraldığına değindi. Emekçi kadınların 8 saatlik iş günü, eşit işe eşit ücret vb. mücadele taleplerini sıraladı.

Emekçi Kadın Komisyonları temsilcisi ise, 8 Mart’ın tarihsel onurunun işçi sınıfı ve sosyalist harekete ait olduğunu belirtti. Toplumda emekçi kadınların yaşadığı, güvencesiz çalışma, işsizlik, cinsel meta olarak kullanılma vb. sorunlardan bahsetti. Kadınların kurtuluşunun sosyalizmde olduğunu, fakat kadınların bugünden mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. Kadınların örgütlenmesi sorununa değinerek, Emekçi Kadın Komisyonları’nın bağımsız kadın örgütlenmesine yaklaşımını ortaya koydu.

Ardından soru-cevaplarla birlikte bir söyleşi gerçekleşti. Etkinliğin ikinci bölümünde “Tanya” isimli bir oyun sergilendi. Şiir ve müzik dinletisiyle etkinlik sona erdi. Etkinliğe yaklaşık 80 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


PTT Avrupa yakası dağıtım işletmesinde 8 Mart!

Topkapı’daki PTT dağıtım işletmesinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili bir etkinlik düzenlendi. Haber-Sen 9 No’lu şube tarafından düzenlenen etkinlik yemekhanede yapıldı. Yaklaşık 100 işçi ve emekçinin katıldığı etkinlik, 8 Mart’ın tarihsel anlamını ve güncel önemini anlatan bir açılış konuşmasıyla başladı. Ardından bir sinevizyon gösterimiyle, 8 Mart’ın nasıl ortaya çıktığı ve emekçi kadınların mücadelesi anlatıldı. Müzik dinletisiyle program sona erdi.

Topkapı İşçileri


Nevşehir’de 8 Mart etkinliği

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Nevşehir Eğitim-Sen olarak bir kutlama programı hazırladık. Programın hazırlanış sürecine birçok emekçi kadın ve öğrenci arkadaş destek verdi. Bir aylık bir çalışma sonunda programımızı gerçekleştirdik. Etkinliğine diğer sendika başkanları da katıldı.

Program 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihçesini anlatan bir metnin okunmasıyla başladı. Ardından, kapitalizme karşı işçi kadınların verdiği mücadeleyi konu edinen, “Bu bahar önce kadınlar yürüyecek!” başlıklı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Eğitim-Sen şube başkanı ve kadın sekreteri birer konuşma yaptılar. Emekçi kadınları örgütlenmeye ve mücadeleye çağırdılar. Emekçi kadınları konu alan şiirler ve şarkılar kitleyi coşturdu. Programın sonunda bütün emekçi kadınlar “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” sloganını haykırdılar.

Sosyalist Kamu Emekçileri / Nevşehir


Varto’da 8 Mart etkinlikleri

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Varto’da yapılan etkinliklerle kutlandı. İlk olarak DTP ilçe binasında yapılan etkinlik sabah 10.00’da başladı. Bin kişinin katıldığı etkinlikte kadına karşı şiddet ve kuzey Irak operasyonu kınandı.

İkinci etkinlik Eğitim-Sen, SES, Tüm-Bel Sen, Genel-İş, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin girişimiyle yapıldı. 400’ü aşkın bir katılımın gerçekleştiği etkinlikte, şiddet, cinsel istismar, çalışma hayatına katılım vb. sorunlar tartışıldı. Asıl sorun olan sınıfsal sorunun işin esas başlığını oluşturduğu, bu çözülmeden diğer sorunların askıda kalacağı dile getirildi. Newroz ve 1 Mayıs’ı alanlarda coşkuyla kutlama çağrısı yapıldı. 8 Mart’ın seneye mutlaka alanlarda kutlanması gerektiği vurgulandı.


 

8 Mart çalışmalarından...

Eskişehir’de devrimci 8 Mart faaliyeti

Eskişehir’de bu yıl devrimci bir 8 Mart için ortak bir faaliyet örüldü. Geçtiğimiz yıllarda feminist yaklaşımların gölgesinde kalan 8 Mart, bu yıl devrimci bir müdahaleyle sınıfsal özüne uygun ve devrimci bir temelde örgütlendi. BDSP, DGH, Eskişehir Gençlik Derneği, Mücadele Birliği ve ODAK’ın örgütlediği 8 Mart süreci yaygın bir afiş çalışmasıyla başladı. Anadolu Üniversitesi’nde ve şehir merkezinde afişlerimizi kullandık. Sürecin ilk etkinliği olarak 5 Mart günü KESK toplantı salonunda “Demir Çeneli Melekler” adlı filmin gösterimini yaptık. Etkinliğe yaklaşık 40 kişi katıldı.

Aynı zamanda BDSP olarak 7 Mart günü Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili merkezi bildirileri dağıttık. İşçi ve emekçilerin oturduğu Gültepe ve Yenikent mahallelerinde bildirileri yaygın bir şekilde kullandık. Özellikle Gültepe Mahallesi’nde emekçi kadınlar bildirilere ilgi gösterdiler. (BDSP Eskişehir)


Mamak’ta 8 Mart çalışmasına saldırı!

“Mamaklı emekçi kadınlar eşitlik ve özgürlük için mücadeleye!” şiarıyla yürüttüğümüz şenlik çalışmasının çağrı bildirisini Tek Mezar Mahallesi’nde sabah servislerine ve otobüs durağına dağıtırken çalışanlarımız polis tarafından saldırıya uğradı. Bölgede oturan bir çevik kuvvet polisi çalışanımıza fiili müdahalede bulunmaya çalıştı. Saldırıya gereken yanıt verilirken, emekçiler de tepki göstererek bizleri sahiplendiler. Arbede bir süre devam etti. Çevik kuvvet polisinin ihbarı sonucu çalışanlarımız Tuzluçayır Polis Karakolu tarafından gözaltına alındılar. (Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları)


Devrimci 8 Mart faaliyetine saldırı!

Ümraniye BDSP, bir yandan ziyaretlerle 8 Mart’a katılım örgütlenirken, diğer yandan bildiri ve afişlerle 8 Mart çağrılarını alanlara yaydı. Dudullu OSB’de kadın işçilerin yoğun olarak çalıştığı fabrikalarda, Sarıgazi ve 1 Mayıs Mahallesi semt pazarlarında işçi ve emekçileri 8 Mart alanlarına çağıran BDSP’liler, 6 Mart günü de sanayi havzasının çevresini ortak miting afişleri ve yerel imkânlarla hazırlanan ozalitlerle donatmışlardı.

7 Mart günü de İMES A Kapısı’nda 8 Mart’a çağrı bildirileri dağıtan BDSP’liler özel güvenlikçilerin saldırısına uğradılar. Bir özel güvenlikçinin bildiriyi buruşturup atmasına müdahale eden bir BDSP’li sözlü ve fiili saldırı ile karşı karşıya kaldı. Bu özel güvenlikçiye hak ettiği yanıt verildi. Aldığı yanıtı hazmedemeyen bu sermaye uşağı, yanına 10-15 özel güvenlikçiyi katarak kudurmuş bir şekilde bir kez daha BDSP’lilere saldırdı. Saldırıya direnen BDSP’liler bu azgın saldırganlara hak ettikleri dersi verdi ve bildiri dağıtımına devam ettiler. İşe giriş saatinin sonuna kadar dağıtım devam etti. (Kızıl Bayrak / Ümraniye)


Çiğli’de devrimci 8 Mart çağrısı!

Yaptığımız ev ziyaretleri ile 8 Mart’a katılım örgütlenirken bir yandan da bildiri ve afişlerle Konak’taki devrimci 8 Mart eylemine çağrı yaptık.

8 Mart’a çağrı bildirilerimizi Güzeltepe, Küçük Çiğli gibi emekçi semtlerine yaygın bir şekilde dağıttık. Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde kadın işçilerin ağırlıklı olduğu gıda ve tekstil işkolundaki fabrikalarda da bildirilerimizle 8 Mart’a katılım çağrısı yaptık. İzmir’de aynı gün iki 8 Mart eyleminin olması nedeniyle işçi ve emekçilerin soruları üzerine konu hakkında sohbet ettik. Devrimci güçlerin 8 Mart’ı tarihsel anlamına ve sınıfsal özüne uygun olarak kutlamak amacıyla feminist-reformist anlayışla yaşadığı ayrışmayı İşçi ve emekçi kadınlara anlattık. (Çiğli BDSP)


Nevşehir 8 Mart hazırlığı…

Eğitim-Sen olarak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarını ilk gündem maddesi olarak ele aldık. 8 Mart ön hazırlık çalışmalarına hemen başladık.

Tüm eğitim çalışanlarının katılımını önemsedik. Ön hazırlık çalışması boyunca emekçi kadınların özneleştirilmesi hedefine kilitlendik. Tüm çabamıza rağmen, hazırlık çalışmasına daha çok Nevşehir Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu’ndan kadın arkadaşlar katıldı.

Şiir ve müzik dinletisi için arkadaşlar zaman buldukça çalıştılar. Salona ilişkin hazırlıklar yapıldı. Konuşmalar, sunumlar düzenlendi. Günün anlam ve önemini vurgulamak ve emekçi kadınları etkinliğimize çekmek için kart bastırıldı. Kartların yoğun dağıtımı gerçekleştirildi.

Nevşehir Belediyesi’nce 8 Mart günü yürüyüş düzenleneceğini öğrendik. Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü, “Dünya Kadınlar Günü”ne çeviren belediye, eylemde pankart taşınmamasını da dayatınca, eyleme katılmama kararı aldık. (Sosyalist Kamu Emekçileri / Nevşehir)