14 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/11

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci baharı örgütleyelim!
  Amerikancı cepheye karşı emekçilerin devrimci baharı için!
Talabani’nin Türkiye ziyareti üzerine
ÇÜ’de şoven gericilere karşı yürüyüş...
Gazi katliamı ve direnişi anıldı...
12 Mart Gazi, 16 Mart Halepçe ve Beyazıt Meydanı....
  Emekçi Kadın Kurultayı’na sunulan tebliğlerden...
  Burjuvazinin 8 Mart üzerine hesapları...
  Makina kırıcılardan insan kıyıcalara...
Yüksel Akkaya
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Yapı-Yol Sen üyeleri Türkiye genelinde iş yavaşlatma ve iş bırakma gerçekleştirdiler...
  Gençlik hareketinden...
  Emperyalist zorbalar ile gerici güçlerin riyakarlığı…
  Birleşmiş Milletler taşeronluğa devam ediyor…
  Bush işkenceyi yasaklayan yasa tasarısını veto etti!
  MİB-DER: Sınıf mücadelesinde yeni bir mevzi!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gazi katliamı ve direnişi anıldı...

Katil sermaye devletinden hesabı işçi ve emekçiler soracak!

12 Mart 1995 faşist devletin kanlı yüzünü bir kez daha gösterdiği tarihtir. Devletin korumasında hareket eden eli kanlı katiller, işçi-emekçi ve yoksulların yoğun olarak yaşadığı Gazi Mahallesi’nde dört kahveyi kurşun yağmuruna tuttu. Olayın duyulmasıyla binlerce insan sokaklara döküldü. Dört gün boyunca süren çatışmalarda 18’i Gazi Mahallesi’nde olmak üzere 23 devrimci ve ilerici katledildi.

Gazi 12 Mart Platformu bundan 13 yıl önce yaşanan devlet katliamını lanetlemek için 12 Mart’ta Gazi’de bir eylem gerçekleştirdi. Anmaya 1500’ü aşkın kişi katıldı.

Gazi Eski Karakol’un önünde saat 10.00’da toplanmaya başlayan kitle saat 11.00’de sloganlarla yürüyüşe geçti. En önde ortak “Yaşasın devrimci dayanışma!/Gazi 12 Mart Platformu (Alınteri, BDSP, DHP, DTP, ESP, Mücadele Birliği, Partizan)” pankartını taşıyan 60 kişilik bir kitlenin arkasından sırayla; ESP “Adalet.. Adalet.. Adalet... Katiller yargılansın!”, DHP “Gazi, Sivas Çorum, Maraş son değil devlet katliamı sürüyor!”, Özgür Demokratik Alevi Hareketi “Gazi ve Ümraniye katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız!”, DTP “Gazi, Maraş, Halepçe ve İran’daki katliamları kınıyoruz!”, Mücadele Birliği Platformu “Yaşasın Gazi ayaklanması!”, Partizan “Gazi’nin, Çorum’un, Sivas’ın, Maraş’ın katili patron-ağa devletidir!”, Alınteri “Taş, yürek, barikat, yaşasın Gazi direnişimiz!”, DİP, TÖP, KÖZ, PDD, Kaldıraç ve Halkevleri de pankart ve flamalar taşıyarak, sloganlarla yürüdüler.

Gazi Cem Evi’nin önüne sloganlarla gelindiğinde, ilk önce Gazi direnişinde şehit düşenler için saygı duruşunda bulunuldu. Şehitlerin adı sayılarak “yaşıyor!” sloganı atıldıktan sonra 12 Mart Platformu adına ortak basın açıklamasını Sevinç Sönmez yaptı.

Sönmez, devletin gelişen toplumsal duyarlılığın önünü kesmek için daha fazla baskı ve sömürünün emekçilere dayatıldığını, yargısız infazların artarak devam ettiğini, gözaltında kayıpların birbirini izlediği bir süreç yaşandığını, tüm bu saldırılara karşı devrimci ve demokrat ve yurtseverlerin 12 Mart 1995’de yapılan saldırılara karşı can bedeli direnerek tepkilerini ortaya koyduğunu belirtti. Sönmez, devletin değişmeyen katliamcı geleneğinin ortaya çıktığını, kitlenin üzerine ateş açılarak 17 kişinin katledildiğini, 1 Mayıs Mahallesi’ndeki protestolarda ise 6 kişinin katledildiğini ifade etti.

Sönmez şunları söyledi: “Bunlar bizleri yönettiği sürece daha nice katliamlar devam edecektir. İşçinin, köylünün ve memurun hakları gaspedilecek ve buna karşı gelenler katledilecektir. Çünkü bu gerici iktidarların yapabilecekleri başka bir şeyleri yoktur. Bunlar kan ve göz yaşı üzerine inşa ettikleri iktidarlarını korumak için, kuralsızlıkta sınır tanımayacak kadar gözü dönmüş, savaş tüccarlarıdır.”

Açıklama şu sözlerle sona erdi:

“Gazi katliamının yıldönümünde bir arada olmanın anlamı büyüktür. Daha fazla mücadele etmenin ve omuz omuza yürümenin getirdiği güvenle, faşizmin barikatlarını yıkmanın zamanıdır. Dünyayı kan deryasına çevirenlere karşı öfkemizi kuşanarak sokağa çıkmanın zamanıdır. Sömürünün, baskı, gözyaşının olduğu her yerde, daha fazla mücadele ederek, katilerden hesap sormanın zamanıdır. Bu sebeble baskıya, zulme, sömürüye karşı boyun eğmeyenlerin anıları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor ve mücadeleleri mücadelemizdir diyoruz.”

Daha sonra, şehit yakınları Maside Ocak ve Menekşe Poyraz bir konuşma yaptılar. Ardından DTP Milletvekili Sebahat Tuncel bir konuşma yaparak, Gazi olaylarını aydınlatmak için mücadele edeceklerini belirtti.

Alınteri İşçi Korosu ve Cengiz Sağlam’ın söylediği şarkılardan sonra kitle kortej oluşturarak mezarlığa doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş ve eylem boyunca sık sık “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “Gazi faşizme mezar olacak!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Gazi/Ümraniye şehitleri ölümsüzdür!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Gün gelecek devran dönecek katil devlet hesap verecek!”, “Devrim şehitleri ölümsüdür!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” sloganları atıldı.

Kitle mezarlığa vardığında ilk olarak tekrar şehitlerin mezarı başında saygı duruşuna geçildi. Daha sonra 12 Mart Gazi Platformu adına bir konuşma yapıldıktan sonra Zeynep Poyraz’ın annesinin istediği üzerine bir ezgi seslendirildikten sonra eylem sona erdi.

Komünistler eyleme, “Gazi’nin katili sermaye devleti!/BDSP” pankartı ve kızıl bayraklarla katılırken, ortak sloganların dışında, “Barikatta bir ses Habib/Ümit/Hatice yoldaş ölmez!”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak!”, “Marx, Engels, Lenin Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!”, “Partiyi kazandık partiyle kazanacağız!”, “Yeni Ekimler için ileri!”, “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!”, “İşçiler partiye, devrime, sosyalizme!”, “Yaşasın TKİP” sloganlarını haykırdılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Mamak’ta Gazi katliamı lanetlendi!

Mamak’ta planlı devlet katliamlarından biri olan Gazi katliamı BDSP, HÖC, ESP ve Kaldıraç tarafından protesto edildi. Meşaleli yürüyüş Tuzluçayır Muhtarlık önünden sloganlarla ve kortejlerin oluşturulması ile başladı.

“Gazi katliamının sorumlusu devlettir, hesap sorduk soracağız!” şiarlı ortak pankart en önde yer aldı. Eylemde sıklıkla “Yaşasın Gazi direnişimiz!”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganları atıldı.

Tuzluçayır Muhtarlık önünden Tuzluçayır meydana çıkan kitle burada yolu trafiğe kapattı. Ardından eylem programı saygı duruşu ile devam etti. Saygı duruşu sırasında Gazi şehitlerinin isimleri tek tek okunarak “yaşıyor” şeklinde haykırıldı. Ardından ortak basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasında Gazi katliamını unutmadığımız, unutturmayacağımız vurgulandı.

Açıklamanın ardından sloganlarla Tuzluçayır Menekşe Erbay Parkına doğru kortejler halinde yürüyüşe geçildi. Eylem başından sonuna Gazi direnişinin ruhuna uygun bir atmosferde ve coşkuda geçti. Tuzluçayır yol ağzında Mamak’lı emekçilerin ilgisi yoğundu. Eyleme yaklaşık 120 kişilik bir katılım oldu.

Komünistler toplanma yerine sloganlarla, kortej düzeniyle geldiler ve eylemde “Gazi’nin hesabını işçi ve emekçiler soracak!/BDSP” imzalı dövizleriyle yer aldılar.

Mamak BDSP


Adana’da Gazi katliamı ve 12 Mart protestosu

12 Mart Gazi katliamı ve 12 Mart askeri faşist darbesi Adana’da gerçekleştirilen bir eylemle protesto edildi.

12 Mart günü İHD Adana Şube binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını okuyan Şube Yöneticisi Hüseyin Beyaz, Gazi katliamının üzerinden 12 yıl geçmiş olmasına rağmen halen faillerin ortaya çıkartılmadığı söylendi. Bunun, devletin Maraş, Çorum ve Sivas’tan bu yana katliamcı yapısının devam ettiğinin bir kanıtı olduğu vurgulandı. Açıklamada 12 Mart faşist askeri darbesi de protesto edildi.

SES, TİHV, Alınteri, ATAK, BDSP, ÇHKM, DİP-Girişimi, EMEP, ESP, Kurtuluş, PSAKD, ÖDP ve SDP’in destek verdiği eylem, 12 Mart darbesinin yarattığı sonuçların ve cuntacıların gerçekleştiği katliamların asla unutulmayacağı ve hesap sorulacağının belirtilmesinin ardından sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Adana