14 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/11

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci baharı örgütleyelim!
  Amerikancı cepheye karşı emekçilerin devrimci baharı için!
Talabani’nin Türkiye ziyareti üzerine
ÇÜ’de şoven gericilere karşı yürüyüş...
Gazi katliamı ve direnişi anıldı...
12 Mart Gazi, 16 Mart Halepçe ve Beyazıt Meydanı....
  Emekçi Kadın Kurultayı’na sunulan tebliğlerden...
  Burjuvazinin 8 Mart üzerine hesapları...
  Makina kırıcılardan insan kıyıcalara...
Yüksel Akkaya
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Yapı-Yol Sen üyeleri Türkiye genelinde iş yavaşlatma ve iş bırakma gerçekleştirdiler...
  Gençlik hareketinden...
  Emperyalist zorbalar ile gerici güçlerin riyakarlığı…
  Birleşmiş Milletler taşeronluğa devam ediyor…
  Bush işkenceyi yasaklayan yasa tasarısını veto etti!
  MİB-DER: Sınıf mücadelesinde yeni bir mevzi!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadıköy’de kızıl 8 Mart!

“Emperyalizme, şovenizme, gericiliğe, sosyal yıkıma, sömürüye ve ayrımcılığa karşı örgütlü mücadeleye!”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü 9 Mart günü Kadıköy’de gerçekleştirilen mitingle sınıfsal özüne ve tarihsel anlamına uygun bir biçimde kutlandı. 4 bin civarında işçi, emekçi ve gencin katıldığı devrimci 8 Mart mitingi“Emperyalizme, şovenizme, gericiliğe, sosyal yıkıma, sömürüye ve ayrımcılığa karşı kadınlar, örgütlü mücadeleye!” şiar altında örgütlendi.

Miting saat 14.00’te kortejlerin Tepe Nautilius önünde toplanmasıyla başladı.

İlerici ve devrimci kurumlar tarafından örgütlenen mitingte, süren emperyalist işgaller ve işçi ve emekçi kadınların kurtuluşunun devrimde ve sosyalizmde olduğu vurgusu önplana çıktı. Yanısıra, meclisten geçirilmek istenen Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesine dair sloganlar atıldı. Yürüyüş boyunca atılan sloganlarda çifte sömürüye ve eşitsizliğe karşı emekçi kadınlar mücadeleye çağrıldı.

Kadıköy’de devrimci 8 Mart!

En önde “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” şiarının yazılı olduğu ortak pankartın yer aldığı kortej düzeni, Yeni Demokrat Kadın, Partizan, Divriği Kültür Derneği, HÖC’lü Kadınlar, Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF), Proleter Devrimci Duruş (PDD), Halk Kültür Merkezi’nden Kadınlar, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Demokratik Kadın Hareketi, Devrimci Hareket, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Yurtsever Cepheli Kadınlar, Kaldıraç, ODAK, KÖZ, Devrimci Parti Mücadelesi’nden Devrimci Komünistler ve Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç-Sen) üyeleri tarafından açılan pankartlarla tamamlandı. KESK’li Kadınlar, Belediye-İş 2 No’lu Şube, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu da kendi pankart ve dövizleriyle etkin bir katılım sağladılar.

Emekçi kadınlar bir adım ileride!

BDSP korteji yürüyüşün başından sonuna kadar, gerek kortejinin düzenliliği ile gerekse de görselliği ile miting alanındaki en renkli kortejlerden biriydi. 24 Şubat günü gerçekleştirilen Emekçi Kadın Kurultayı’nın birikimiyle 8 Mart’a hazırlanan Emekçi Kadın Komisyonları tüm disiplin ve coşkularını mitinge yansıttılar. Sınıf kardeşleriyle yürüyen emekçi kadınlar, emekçi kadın kurultayında öne çıkardıkları temel mücadele taleplerini içeren dövizler ve kızıl bayraklar taşıdılar. İşçi kadınlar mitinge işçi önlükleriyle katılım sağladılar.

Mitingde Emekçi Kadın Komisyonları’nın “Özgürlük ve eşitlik için emekçi kadınlar bir adım ileri!” pankartının yanısıra BDSP imzalı “Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizimde!” ve “Çifte sömürüye, baskılara, sosyal yıkıma ve operasyonlara karşı kadın-erkek elele örgütlü mücadeleye!” pankartı taşındı. Miting boyunca “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganlarını attılar. BDSP’liler yürüyüşte ve miting alanında Clara Zetkin, Alexandra Kollontai, TKİP Ölüm Orucu Şehidi Hatice Yürekli’nin fotoğraflarını taşıdılar.

Kadının kurtuluş mücadelesinde tersane işçileri de yerini aldı!

Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) de mitinge tersane işçileri, işçi eşleri ve çocuklarıyla katıldı. Baretleriyle yürüyüşte ve alanda yerlerini alan tersane işçi eşleri ve aileleri “Gemileri yaktık geri dönüş yok!/TİB-DER” pankartını açtılar. “Katil GİSBİR hesap verecek!”, “Tersanede grev tersanede direniş!”, “Artık ölmek istemiyoruz!”, “Kadın erkek elele örgütlü mücadeleye!” sloganlarını atan TİB-DER üye ve eşleri, yürüyüş ve miting programı boyunca coşkularını korudular.

Dünyanın dört bir yanında direnen kadınlar!

Kortejlerin miting alanına girişinin tamamlanmasıyla miting programı başladı.

Devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşen kadınlar şahsında yapılan saygı duruşuyla başlayan mitingte ÇHD İstanbul Şubesi’nden Zeycan Balcı, mitingi düzenleyen kurumların ortak metnini okudu. Metinde 8 Mart’ın tarihsel kökenine değinilerek, 8 Mart’ın emekçi kadınların verdiği mücadelenin bir sonucu olduğunu vurgulandı. Kürt halkı üzerindeki inkar ve imhaya dikkat çekildi. Emperyalist işgal ve katliamlarda katledilen kadınlara, hapishanelerde direnen devrimci kadınlara değinildi.

Konuşma şu sözlerle sona erdi: “Mücadelede daha fazla kadının ön saflarda yeralması, kadının daha fazla özgürleşmesi için buradayız! Kadınıyla erkeğiyle işçilerin birliğini, halkların kardeşliğini büyütmek için buradayız! 1857 yılından başlayan bu direniş ateşini harlamak ve her tarafa yaymak için buradayız! Kadının kurtuluşunun ancak sınıfsız, sömürüsüz ve sınırsız bir dünyada olduğunu haykırmak için bu meydanlardayız! Bizler, bu kürsüden bir kez daha, tüm kadınları emperyalizme, şovenizme, gericiliğe, sosyal yıkıma ve ayrımcılığa karşı örgütlü mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz!”

Program Yasemin Göksu’nun söylediği şarkılarla devam etti. Şair Ruhan Mavruk da sahneden okuduğu şiirlerle programda yer aldı. Miting, Grup Yorum’un söylediği coşkulu türkü ve marşlar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul