7 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/10

  Kızıl Bayrak'tan
  Kirli savaş cephesinde iç muharebe...
  8 Mart’ın ruhu, kurultayların coşkusuyla
8 Mart’ta mücadele alanlarına!
Kürt halkına bir kez daha “siyasal çözüm” tuzağı! - U. Taner
Kanlı operasyonlarda medyanın rolü ve görevi
Kadıköy’de kitlesel SSGSS karşıtı eylem! 
Sermaye SSGSS konusunda son adımlarını atıyor...
  Tekel işçisi direniyor:
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu ile konuştuk….
  Tersaneler cehenneminde direniş: “Artık yeter!”
  Sol basının tutumu üzerine... - Z. Us
  15 Mart Temsilciler Meclisi toplantısı ve ön hazırlık sürecine dair...
  Gençlik hareketinden...
  İstanbul Emekçi Kadın Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  Operasyona karşı Kürt halkı ile eylemli dayanışma!
  Irkçı–siyonistlerden Filistin halkına “soykırım” tehdidi!
  KESK’e bağlı sendika şubelerinin genel kurulları cansız geçiyor…
  Doğ güneş doğ, tüm kızıllığınla doğ! -
H. Doğan
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Operasyona karşı Kürt halkı ile eylemli dayanışma!

Taksim’de polis terörü!

DTP, BDSP, HÖC, HKM, ESP, TÖP, SDP, EHP, Halkevleri, Kaldıraç, SODAP, Partizan, Alınteri, Odak, Devrimci Duruş ve Köz’ün aralarnda bulunduğu devrimci ve ileri güçler, 2 Mart’ta Galatasaray Postanesi önünde Kürt halkı üzerindeki baskılara son verilmesi için bir eylem gerçekleştirdiler.

Basın açıklaması başlamadan önce kolluk güçleriyle ön tarafta yeralan kitle arasında kısa süreli bir arbede yaşandı ve 5 kişiyi gözaltına alındı. Ardından gözaltılara müdahale edilerek basın açıklamasına geçildi. “Operasyonlara son, Kürt halkına özgürlük!” pankartının açıldığı eylemde ilk olarak DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy ve ardından DTP milletvekili Sırrı Sakık bir konuşma yaptı. Sakık, sınırötesi operasyonlarına karar verenlerin çocuklarının Avrupa’da lüks içeresinde yaşadıklarını, Anadolu’da halkın çocuklarının savaşa sürüldüğünü ifade etti. Emperyalist devletlerin Ortadoğu’da halklara barış getireceğini söylemesine karşı milyonlarca kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Sakık, konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Asimilasyon politikalarını reddetttiğimiz için ağır bedeller ödüyoruz. Biz bu bedellere karşı yine de, ‘Yaşasın halkların kardeşliği’ diyoruz.”

Daha sonra ortak basın açıklamasına geçildi. Yapılan açıklamada, egemen sınıfların, Kürt halkının kimliği ve ulusal talepleri için yıllardır yürüttüğü mücadele karşısında inkar ve imha politikasını sürdüğü, Kürt halkının yürüttüğü özgürlük mücadelesinin rejimi zorladığı, emperyalist ve yerli işbirlikçilerinin ise özgürlük mücadelesini baskı, katliam ve devlet terörüyle bastırma, ezme ve tasfiye etme polikasını devam ettikleri vurgulandı. Sınırötesi operasyonun ABD emperyalizminin emriyle yapıldığını ve ABD’nin kararıyla durdurulduğunun belirttildiği açıklamada, operasyonun medya, silah tekelleri ve AKP’yi fazlasıyla memnun ettiğini, bedelini ise her milleyetten ve her inançtan bu coğrafyanın halkının ödediği ifade edildi.

Basın açıklamasından hemen sonra kolluk güçleri kitle dağılırken azgınca panzerlerle su sıkarak ve biber gazlarıyla saldırdı. Havaya defalarca kurşun sıkan kolluk güçleri onlarca kişiyi coplayarak gözaltına aldı. Kasımpaşa ve Hacıhüsrev yönlerine doğru gaz bombalarıyla kitleyi kovaladı ve ara sokaklara girdi. Saldırı sonucunda pek çok kişi polis teöründen nasibini aldı. 

Eylem boyunca “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “PKK halktır halk burada!”, “Şehit namırım!”, “Biji şerok Apo!” sloganları atılan eyleme 1000’i aşkın kişi katıldı. Kolluk güçleri yolu kapatarak eyleme katılacak kişileri eylem alanına sokmadı.  (Kızıl Bayrak / İstanbul)


İzmir: Kurumlardan ortak açıklama

1 Mart günü Kemeraltı girişinde biraraya gelen BDSP, HÖC, ESP, Kaldıraç, Köz, Mücadele Birliği ve Partizan sınırötesi operasyonla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Daha sonra ise ulusların kendi kaderini tayin hakkının önemi belirtilirken, çözümün ezilen sömürülen halklar olarak emperyalizme karşı birlikte mücadele etmekten geçtiği vurgulandı.

Açıklamaya DTP yöneticileri de katılarak destek verdi. Açıklamada “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kürt halkı yalnız değildir!”, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!” sloganları atıldı. Eyleme 70 kişi katıldı. (Kızıl Bayrak / İzmir)


Ankara’da operasyonlara karşı açıklama!

 4 Mart akşamı, içinde Kürt-Der, Devrimci 78’liler Federasyonu, İHD Ankara Şubesi, SDP Ankara İl Örgütü, DTP Ankara İl Örgütü, ESP, EKD, Haber-Sen, SES Ankara Şube, Tüm Bel-Sen 2 No’lu Şube, BES 1 No’lu Şube, PSAKD, 78’liler, Birlik ve Dayanışma Derneği, Kurtuluş ve Halkevleri’nin yeraldığı  “Savaşa Karşı Kardeşlik Platformu”  tarafından Kürt halkına yönelik imha, inkâr politikalarını ve operasyonları protesto etmek amacıyla bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Kitlesel geçen basın açıklaması sloganlarla son buldu. (Kızıl Bayrak / Ankara)


Bursa: “Operasyonlara son!”

 Bursa’da 1 Mart’ta saat 14:00 de Belediye parkında sınırötesi operasyonlarla ilgili basın açıklaması yapıldı. Bursa İHD Şube Başkanı’nın okuduğu basın açıklamasına yaklaşık 40 kişi katıldı. Basın açıklamasında “Savaşa değil, emekçiye bütçe!”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP”, “Kürt halkına özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik” sloganları atıldı. Basın açıklamasına İHD, DTP, SDP, EMEP, BDSP, Partizan, DHP, SODAP, Tunceliler Derneği Bursa Şb. ve Sarya Sanatevi katıldı. (Kızıl Bayrak / Bursa)


KESK: “Operasyonlar durdurulsun!”

Kamu Emekçileri Sendikaları (KESK) İstanbul Şubeleri Platformu 1 Mart’ta Taksim Gezi Parkı’nda gerçekleştirdiği basın açıklaması ile sınırötesi operasyonların durmasını, Kürt sorununun demokratik, barışçıl yoldan çözümünü talep etti. Eylemde, “Susma haykır halklar kardeştir!”, “Savaşa değil emekçiye bütçe!”, “Susma haykır halklar kardeştir!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” sloganlarını atan kamu emekçileri adına Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Başkanı Dursun Yıldız basın açıklamasını gerçekleştirdi. Yıldız, Kürt sorununun 1990’dan bugün kadar devam eden operasyonlarla çözülemediğini, bundan sonra da çözüm olmayacağını söyledi. ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında Türkiye’yi de emperyalist çıkarlarına alet ettiğini belirten Yıldız, operasyonlarla sürdürülen savaşın bedelinin kan, gözyaşı ve halklararası yükseltilen kin ve nefret olduğunu vurguladı. (Kızıl Bayrak / İstanbul)


ÇÜ: Operasyonlar durdurulsun! 

Güney Kürdistan’a yönelik yapılan operasyona karşı 28 Şubat günü Çukurova Üniversitesi’nde Yurtsever Devrimci Demokrat Öğrencilerin örgütlediği ve aralarında Ekim Gençliği’nin de bulunduğu birçok kurumun da destek verdiği bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Okunan basın metninin ardından atılan sloganlarla eylem sona erdi. Eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı. (ÇÜ / Ekim Gençliği)


İHD: Çözüm için barış!

İHD İstanbu Şubesi Barış Komisyonu, 5 Mart günü Taksim Gezi Parkı’nda gerçekleştirdikleri oturma eylemi ile Kürt sorunun “şiddet ve terörizm” sorunu olarak adlandırılmaktan vazgeçilmesini talep ederek, barış kültürünün geliştirilmesi için herkesi birlikte çaba harcamaya çağırdı. Çözüm için şiddete son verilmesi gerektiğinin söylendiği açıklamada medyanın tutumu da teşhir edildi. Açıklama “yaşamın ve barışın sesini yükseltme” çağrısı ile son buldu. (Kızıl Bayrak / İstanbul)