7 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/10

  Kızıl Bayrak'tan
  Kirli savaş cephesinde iç muharebe...
  8 Mart’ın ruhu, kurultayların coşkusuyla
8 Mart’ta mücadele alanlarına!
Kürt halkına bir kez daha “siyasal çözüm” tuzağı! - U. Taner
Kanlı operasyonlarda medyanın rolü ve görevi
Kadıköy’de kitlesel SSGSS karşıtı eylem! 
Sermaye SSGSS konusunda son adımlarını atıyor...
  Tekel işçisi direniyor:
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu ile konuştuk….
  Tersaneler cehenneminde direniş: “Artık yeter!”
  Sol basının tutumu üzerine... - Z. Us
  15 Mart Temsilciler Meclisi toplantısı ve ön hazırlık sürecine dair...
  Gençlik hareketinden...
  İstanbul Emekçi Kadın Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  Operasyona karşı Kürt halkı ile eylemli dayanışma!
  Irkçı–siyonistlerden Filistin halkına “soykırım” tehdidi!
  KESK’e bağlı sendika şubelerinin genel kurulları cansız geçiyor…
  Doğ güneş doğ, tüm kızıllığınla doğ! -
H. Doğan
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadıköy’de kitlesel SSGSS karşıtı eylem!

“Herkese sağlık güvenlik gelecek için birleşik mücadeleye!”

İstanbul’da oluşturulan Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu’nun SSGSS Yasa Tasarısı karşıtı etkinlik ve eylemleri sürüyor. 28 Şubat günü öğle saatlerinde Haydarpaşa Numune Hastanesi acil poliklinikleri önünden başlayan “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek!” yürüyüşüne binlerce kişi katıldı. Ana gövdesini Türk-İş İstanbul şubelerinin oluşturduğu yürüyüşte, meclisten geçirilmesi gündemde olan Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Türk-İş’e bağlı sendikalardan Tes-İş ve Yol-İş yürüyüşte sayısal olarak ön plana çıktılar. Tez Koop-İş 2 No’lu Şube, Deri-İş, Hava-İş, TÜMTİS, Petrol-İş, Haber-İş, Tarım-İş de yürüyüşte yer aldılar. Tez Koop-İş 2 No’lu Şube üyeleri renkli dövizleriyle dikkat çektiler.

DİSK’e bağlı sendikalardan en etkin katılımı Genel-İş Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge ve bağlı 1-2 No’lu şube üyeleri sağladılar. Genel-İş üyeleri yürüyüşte “Kölelik yasasına hayır!” pankartıyla yerlerini aldılar. DİSK’e bağlı sendikalardan Birleşik Metal-İş üyeleri de yürüyüşte yer aldılar.

Öğle saatlerinde toplanan kitle hastane içinden “Sağlığımızı, emeğimizi, geleceğimizi İMF ‘vekilleri’ne yedirmeyeceğiz!” pankartını açarak Kadıköy’e doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş güzergahı boyunca kitleye ve çevredeki insanlara saldırı yasasına karşı mücadele çağrısı yapıldı. Yasa tasarısının meclisten kabul edilmesi halinde yaratacağı yıkıma dikkat çekildi.

Tuzla Arçelik Fabrikası önünde direnişlerini sürdüren Nakliyat-İş üyesi Arçelik işçileri de döviz ve pankartlarıyla yürüyüşteki yerlerini aldılar. TMMOB,  TTB, BDSP, TKP, ESP, İşçi Gazetesi, Mücadele Birliği, BATİS, İstanbul Eczacılar Odası, OSB-İMES İşçileri Derneği, Tersane İşçileri Birliği Derneği de yürüyüşe katıldılar.

“Herkese sağlık güvenli gelecek!”, “Sağlık haktır satılamaz!”, “Savaşa değil sağlığa bütçe!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Direne direne kazanacağız!”, “AKP yasanı al başına çal!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Mezarda emekli olmayacağız!” sloganlarının atıldığı yürüyüş boyunca Tuzla’daki tersane işçileriyle dayanışma sloganları da atıldı. Kitle içinden “Tuzla işçisi yalnız değildir!”, “Yaşasın tersane grevimiz!” sloganları yükseldi.

Sınırötesi operasyona karşı “Yaşasın halkların kardeşliği!” ve “Savaşa değil sağlığa bütçe!” sloganları da yürüyüş boyunca atıldı.

Tuzla tersaneler havzasında sabah saatlerinde gerçekleştirdikleri eylemle GİSBİR’e taleplerini ileten tersane işçileri de yürüyüşe katıldılar.

Kadıköy İskele Meydanı’nda platform adına kitleye seslenen KESK Dönem Sözcüsü Dursun Yıldız, AKP hükümeti döneminde sağlık harcamalarının artmasına rağmen sorunların çözülmediğini ve devlet hastanelerindeki kuyrukların büyüdüğünü söyledi. Yeni yasa tasarısıyla beraber emekliliği hak etmek için prim gün sayısının 9 bin güne çıkartılmak istendiğini hatırlatan Yıldız, gazeteciler, posta dağıtıcıları, veterinerler, havayolları personeli, lokomotif makinistleri, zabıtalar ve itfaiye çalışanlarının yıpranma hakkının gaspedileceğini belirtti. Yapılan tüm düzenlemelerin işçi ve emekçiler için değil yerli ve yabancı sermaye için olduğunu sözlerine ekleyerek açıklamasını sürdürdü.

Yıldız açıklamasını şu sözlerle noktaladı: “Biz biliyoruz ki; yoksulluk da, yoksunluk da, sağlıksızlık da, sosyal güvensizlik de kader değildir. Kendimiz için, çocuklarımız için, kardeşlerimiz için sağlık ve sosyal güvenlik hakkımıza sahip çıkalım. İşçisi, kamu çalışanı, esnafı, çiftçisi, emeklisi, yaşlı genci hep birlikte bu gayri vicdani, gayri ahlaki, gayri insani saldırıyı durduralım!”

Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi. Yürüyüşe 3 bine yakın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


SSGSS karşıtı faaliyetlerden...

“Herkese parasız, nitelikli, ulaşılabilir sağlık!”


Mamak İKE: “Sağlık ocaklarımızı sattırmayacağız!”

Mamak’tan sınıf devrimcileri olarak, SSGSS karşıtı faaliyetimizi sürdürüyoruz.

Geçtiğimiz hafta sabah servis dağıtımları, ev ziyaretleri, ev dağıtımları ve eyleme çağrı yapan afişlerle bölgede yaygın bir faaliyet yürüttük. El ilanları ve SSGSS karşıtı bülten ile 29 Şubat’ta yaptığımız basın açıklamasına çağrısı yaptık.

Bülten emekçiler tarafından ilgiyle karşılandı. 2500 emekçiyi sosyal yıkım saldırısına karşı taraf olmaya ve mücadele etmeye çağırdık. Çalışmamız sırasında sermayenin güncel saldırılarını tartışma imkanı yakaladık.

“Sağlık ocaklarımızı sattırmayacağız!” şiarıyla 29 Şubat günü Veli Gündüz Şahin Sağlık Ocağı önünde eylemimizi gerçekleştirdik. “Herkese parasız, nitelikli, ulaşılabilir sağlık!” şiarlı pankartın açıldığı eylemde sıklıkla “Sağlık haktır satılamaz!”, “Sermaye sağlığa zararlıdır”, “Kurtuluşu yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “SSGSS geri çekilsin!”, “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”, “Parasız sağlık, parasız eğitim”, “Savaşa değil, sağlığa bütçe!” sloganları atıldı.

Eylemde yapılan konuşmada, Mamak’lı emekçiler sağlık ve gelecek hakkına sahip çıkmak için birlikte mücadeleye çağrıldı. Basın metninin okunmasının ardından. sermayenin sağlık ve sosyal güvence hakkına yönelik saldırısının sınıfsal anlamı üzerinde duruldu. Sağlık ocaklarımızı sattırmayacağımız, geleceğimizi köleleştirmelerine izin vermeyeceğimiz, bu mücadelede hep birlikte hareket etmemiz gerektiği vurgulandı. Eylem sırasında, “Sağlık ocaklarımızı satmalarına izin verecek miyiz!”, “Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini karartmalarına izin verecek miyiz?”, “Sağlık ve gelecek hakkımızı elimizden almalarına izin verecek miyiz” soruları sorularak kitleden “hayır!” yanıtı alındı. 

Konuşmanın ardından sloganlarla Mamak İşçi Kültür Evi’ne doğru, NATO yolu trafiğe kapatılarak yürüyüşe geçildi. Yürüyüş sırasında sosyal yıkım saldırısını teşhir eden konuşmalar yapıldı. Eylem Mamak İşçi Kültür Evi önünde sona erdi.

Ankara Tabip Odası çalışanları ve İdilcan Kültür Merkezi’nin destek verdiği eyleme 70 kişi katıldı.

Mamak İşçi Kültür Evi


SSGSS’ye geçit vermeyeceğiz!

Sağlığını özelleştiren, mezarda emekliliği dayatan, paran kadar sağlık anlayışıyla sağlık ve gelecek hakkımızı tamamıyla gaspeden SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı mücadelemiz sürüyor.

HSGG Platformu’nun Küçükçekmece bileşenlerinden ÖDP ile birlikte İnönü Mahallesi’nde ortak bildiri dağıtımı gerçekleştirdik. “Herkese sağlık güvenli gelecek!” şiarlı önlüklerle yaptığımız dağıtım sırasında işçilerle sohbet etme imkanı yakaladık. İşçilerin AKP’ye ve onun çıkardığı yasalara, sermayenin sözcüsü olarak icraatlarına karşı tepkilerini gözlemledik. Dağıtım esnasında yasaya karşı hazırlanan pulları da yaygın olarak kullandık.

Küçükçekmece /BDSP