7 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/10

  Kızıl Bayrak'tan
  Kirli savaş cephesinde iç muharebe...
  8 Mart’ın ruhu, kurultayların coşkusuyla
8 Mart’ta mücadele alanlarına!
Kürt halkına bir kez daha “siyasal çözüm” tuzağı! - U. Taner
Kanlı operasyonlarda medyanın rolü ve görevi
Kadıköy’de kitlesel SSGSS karşıtı eylem! 
Sermaye SSGSS konusunda son adımlarını atıyor...
  Tekel işçisi direniyor:
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu ile konuştuk….
  Tersaneler cehenneminde direniş: “Artık yeter!”
  Sol basının tutumu üzerine... - Z. Us
  15 Mart Temsilciler Meclisi toplantısı ve ön hazırlık sürecine dair...
  Gençlik hareketinden...
  İstanbul Emekçi Kadın Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  Operasyona karşı Kürt halkı ile eylemli dayanışma!
  Irkçı–siyonistlerden Filistin halkına “soykırım” tehdidi!
  KESK’e bağlı sendika şubelerinin genel kurulları cansız geçiyor…
  Doğ güneş doğ, tüm kızıllığınla doğ! -
H. Doğan
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Tekel işçisi direniyor:

“İşçilerin birliği sermeyeyi yenecek!”

Adana: Tekel eylemine polis saldırısı!

Tekel fabrikalarının emperyalist şirketlere satılmasının ardından Tekel işçileri eylemlerine devam ediyor. Birçok Tekel fabrikasında işçiler fabrikalarına kapanarak mücadelelerini sürdürüyorlar ve “Bizim Tekel’den ölümüz çıkar” diyorlar.

2 Mart’ta Adana Tekel Fabrikası’nda direnişlerini sürdüren işçiler ve Adana’da bulunan diğer sendikalar, meslek odaları ve kurumlar bir yürüyüş gerçekleştirerek direnen Tekel işçilerine destek verdiler. Türk-İş Bölge binası önünde toplanmaya başlayan kitle, ardından kortej oluşturup yolu tek taraflı trafiğe kapatarak Tekel Sigara Fabrikası’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe BDSP’nin de aralarında bulunduğu ilerici ve devrimci güçler pankart ve flamalarıyla katıldılar.

Coşkulu sloganlarla başlayan yürüyüş, yol boyunca kitlenin sayısının artmasıyla birlikte devam etti. Yürüyüşte işçilerin ve emekçilerin temel sloganı genel grevdi. Saldırılara karşı işçi ve emekçilerin birlikte yürüdüğü bu eylemde sıklıkla “İşçi-memur el ele genel greve!”, “Genel grev-genel direniş!”, “Söz bitti sıra grevde!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “İşçilerin birliği sermeyeyi yenecek!” sloganları atıldı.

Yürüyüş boyunca polis provokatif tutumlarla işçileri tahrik etmeye çalıştı. Her geçen dakika artan coşkuyla devam eden yürüyüş boyunca işçiler, birçok kez D400 yolunu tamamen trafiğe kapatmaya çalıştı. İlk başta sendika bürokratları tarafından engellenen işçiler, Çeşme Durağı’na gelindiğinde yolu tamamen trafiğe kapattı. Bunun üzerine polis gerçek yüzünü göstererek işçilere saldırdı. Çıkan arbedede bir kadın işçi bayıldı. Sendika bürokratlarının müdahalesiyle işçiler tekrar yolu açmak zorunda kaldılar. Saldırı sırasında “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “İşçiye uzanan eller kırılsın!” sloganları atıldı.

Saldırının ardından kitle coşkuyla sloganlarının haykırmaya devam etti. Kolluk güçleri birçok kez yürüyüş kolunu kaldırımdan yürümeye zorlasa da başarılı olamadı. Sloganlarıyla Adana Tekel Fabrikası’nın önüne gelen işçiler, yolu tekrar trafiğe kapattılar. Burada çevik kuvvetin cop ve biber gazlıyla müdahalesine işçiler bayrak sopalarıyla cevap verdiler. Çatışma sırasında biber gazından birçok kişi etkilendi ve bir kadın işçi baygınlık geçirdi. Yaşanan çatışma yine sendika bürokratlarının işçileri yatıştırması ve fabrikanın bahçesine zorla sokmasıyla sona erdi.

Polis saldırının ardından saldırısıyı teşhir eden ve “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarıyla fabrika bahçesine girildi. Saldırı karşısında gösterilen ortak direniş işçiler ve emekçilerin birlikte haykırdıkları sloganlarla devam etti.

Uzun süre sloganlarını haykıran işçi ve emekçilere ilk olarak Tek Gıda İş Güney Anadolu Şube Başkanı Gürsel Diliçıkık hitap etti. “Dayanışmaya gelen” düzen partilerinin, milletvekillerinin ve sendika yöneticilerinin isimlerini sayarak teşekkür etti. Eski Türk-İş başkanı CHP milletvekili Bayram Meral’in desteğe geldiği söylendiğinde, kitleden “yuuh!” sesleri yükseldi. Polisin saldırısını kınayan Diliçıkık’ın konuşması “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganıyla kesildi.

Gürsel Diliçıkık’ın ardından kürsü “Başkanımız” sıfatıyla Bayram Meral’e bırakıldı. Meral, yine yıllardır bildik konuşmalarından birisini gerçekleştirdi. İşçi sınıfının “sonuna kadar” yanında olduğunu söyledi. Meral’in konuşması işçiler tarafından “Türk-İş göreve genel greve!” sloganlarıyla kesildi. Bayram Meral’in ardından Tek Gıda-İş Genel Sekreteri bir konuşma gerçekleştirdi. Ankara’da Tekel işçilerine yönelik polis saldırısını ve bugün gerçekleşen saldırıyı protesto etti ve mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Karşılıklı sloganlarla ziyaretçiler uğurlandı ve eylem bitirildi. Eyleme yaklaşık 1000 işçi ve emekçi katıldı. (Kızıl Bayrak / Adana)


Cevizli Tekel: “Geldikleri gibi giderler!”

Tekel ihalesinin ardından Tek Gıda-İş Başkanlar Kurulu aldığı karar üzerine Tekel işçilerinin başlattıkları fabrikaları terketmeme eylemleri devam ediyor. Cevizli Tekel işçileri eylemlerinin 11. gününde bir eylem gerçekleştirerek, Cevizli Tekel’in giriş kapısına kadar yürüdüler.

Öğle saatlerinde fabrika yemekhanesi içinde pankart açan 300’ü aşkın işçi, “Fabrikalar kalemiz, ölürüz de vermeyiz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Ölmek var dönmek yok!”, “Kahrolsun İMF, işbirlikçi AKP!”, “Direniş sürüyor, sürdüreceğiz!” sloganlarını atarak Cevizli Tekel’in giriş kapısına kadar yürüdüler ve eylemlerini burada sürdürdüler.

Fabrika önünde Tekel işçilerine seslenen Tek Gıda-İş 2 No’lu Şube Başkanı Yunus Durdu, Tekel ihalesine en yüksek teklifi veren firmanın patronları Tekel’i gezmeye geldiklerinde içeriye almayacaklarını ve direneceklerini söyledi. Tekel işçileri “sokmayacağız!“ diyerek karşılık verdiler. 3000’e yakın stoklarının olduğunu belirten Durdu, Türkiye genelinde 6 fabrikanın İzmir’e taşınmasına da karşı çıkacaklarını ifade etti.

Atılan sloganların ardından işçiler yemekhane bölümüne geri döndüler. Tek Gıda-İş Sendikası’nın gece fabrikalarda “beklememe” kararı aldığı gelen bilgiler arasında. Bu da gösteriyor ki, Ankara’daki eylemde Tekel işçilerini kolluk güçlerinin terörüne terkeden sendika bürokratları, Tekel’in satışına karşı sürdürülen mücadeleyi zayıflatma tutumunu sürdürecekler. (Kızıl Bayrak / İstanbul)


GSS’ye karşı eylemler sürüyor

 Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu yürütmesi meclisten geçirilmeyi bekleyen Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı işyeri eylemlerine başlama kararı aldı.

Platform bu çerçevede ilk eylemini 5 Mart’ta Esenler Telekom Müdürlüğü’nden Esenler Cumhuriyet Meydanı’na yaptığı yürüyüşle gerçekleştirdi. Haber-İş üyelerinin yaptığı GSS karşıtı yürüyüşe Gaziosmanpaşa’da tazminat hakları için direnişte olan İlbek Tekstil işçileri de katıldı. Eylemde konuşan Haber-İş 1 No’lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu konfederayonun GSS Yasa Tasarısı’nı tartışmaya hakları olmadığı, tartışmaya açtıkları koşullarda işçilerin konfederasyonları ezip geçerek genel direnişi örgütleyeceğini söyledi.

Öğle saatlerinde Esenler Telekom Müdürlüğü önünden yürüyüşe geçen Haber-İş üyeleri ve eyleme destek veren İlbek Tekstil işçileri yolu kapatmak isteyince polis barikatıyla karşılaştılar. İşçilere kaldırımdan yürümeyi dayatan kolluk güçleriyle işçiler arasında yürüyüş boyunca kısa süreli gerginlik yaşandı. Haber-İş üyeleri dayatmacı tutumu oturarak ve “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganını atarak protesto ettiler.

Engellemeye rağmen Cumhuriyet Meydanı’na gelen 100’ü aşkın kişi  “İMF uşağı hükümet istifa!”, “Herkese sağlık güvenli gelecek!”, “Sağlık haktır, satılamaz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Hükümet yasanı al başına çal!” sloganlarını attılar.

Eylemde konuşan Haber-İş 1 No’lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, direnişlerinin 20. gününü dolduran İlbek Tekstil işçilerini selamladı. Polis baskısını protesto etti. Dokuyucu hiçbir konfederasyonun yasa tasarısını tartışmaya açmaya hakkı olmadığını belirtti. Dokuyucu etrafta birikerek eylemi izleyen insanlara da mücadele çağrısı yaptı. Dokuyucu konuşmasının son bölümünde Filistin halkı üzerindeki katliamlarına devam eden İsrail siyonizmine karşı Filistin halkıyla dayanışma çağrısı yaptı. Konuşma sırasında “Diren Filistin seninleyiz!”, “Filistin halkı yalnız değildir!” sloganları atıldı.

Eylemde son olarak konuşan Teksif Topkapı Şube Başkanı Naim Akın da İlbek Tekstil işçilerinin direnişini selamladı. GSS’ye karşı mücadele çağrısı yaptı. Eylem atılan sloganlarla sona erdi.


HSGGP’ndan imza kampanyası! 

“Herkese sağlık ve güvenli gelecek platformu” SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı çalışmalarını sürdürüyor. Yasanın meclisin gündeminde olduğu şu günlerde platform, emekçileri yasanın kapsamı konusunda bilgilendirmeye ve bu doğrultuda mücadele etmeye çağırıyor. Platform, önümüzdeki günlerde de imza kampanyasıyla yasayı onbinlerce insana taşıyacak ve emekçilerin desteğini ve aktif katılımını isteyecek. 

Kızıl Bayrak / İstanbul