17 Haziran 2006 Sayı: 2006/23 (23)
  Kızıl Bayrak'tan
   15-16 Haziran büyük işçi direnişi 36. yılında yol gösteriyor!
  Polise ödül gibi yetki yasası
  Bu hırsızlar düzeni sürdükçe soyulan sadece müzeler olmayacak
  Devletin denetimindeki yetiştirme yurtlarından pislik akıyor
  İşbirlikçi Türk burjuvazisinden siyonist canilere üst düzey destek
  Artan faizler işçi ve emekçilerin sırtındaki yükü daha da büyütecek!
Çin: Patrona fırsat, işçiye tehdit
Polis devleti kanun devletine, kanun devleti hukuk devletine karşı ise darbe vardır / Y. Akkaya
Önce polis copu sonra tutuklama terörü... Tersane işçileriyle dayanışmayı yükseltelim!
Sınıf çalışması üzerine görüşler
BOTAŞ'ta iş bırakma eylemi
  TÜMTİS'te yaşananlar ve bazı ilke sorunları üzerine
  Ek: Son sözü TÜMTİS işçisi söyleyecek!
  Ek: TÜMTİS'te neler oluyor?-1
  Ek: TÜMTİS'te neler oluyor?-2
  Siyonist cellatların acımasızlığı, emperyalist/ kapitalist güçlerin ikiyüzlülüğü
  Kapitalizm şiddet, savaş, yıkım ve ölüm demektir!
  Şili ve Yunanistan'da zafer öğrencilerin!
  Dünyada 2005 yılında 160 sendikacı katledildi, 1600 sendikacı saldırıya uğradı
  Yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve faşizme karşı Enternasyonal birlik ve mücadeleyi yükseltelim!
  Samsun Gençlik Kültür ve sanat Evi'nin çalışmaları başarıyla sürüyor
  Öğrenci gençlik hareketinden...
  Ulus-Devlet üzerine kısa notlar...-III- / M. Can Yüce
  Mamak İşçi Kültür Evleri pikniği coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Mamak İşçi Kültür Evleri'nin “İşçilerin birliği halkların kardeşliği pikniği" coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi...

Mamak İşçi Kültür Evleri'nin yaz kampanyası çerçevesinde planladığı “İşçilerin birliği halkların kardeşliği pikniği” olumsuz hava koşullarına rağmen coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi. Mamak İşçi Kültür Evleri tarafından geleneksel olarak her yıl düzenlenen piknik çalışması bu yıl yoksulluk, yozlaşma ve emperyalist işgal gündemleri üzerinden ele alındı.

Ön hazırlık çalışması teknik bir takım hazırlıkların geç başlaması nedeniyle görece zayıf geçti. Çalışma alanlarında daha güçlü bir politik atmosfer yaratılmasını sınırlayan bu duruma rağmen emekçilerin pikniğimize olan ilgisi anlamlıydı. Bu ilginin kendisi önceki yılların birikimi ve emekçi ilişkilerimizin yaygınlığı üzerinden şekillendi diyebiliriz. Faaliyet süresince 250 civarı afiş ve el ilanları kullandık. Ayrıca son hafta boyunca radyo anonsları yapıldı.

Pikniğimize geçen yılların gerisine düşmeyecek bir katılım olacağını öngörüyorduk, fakat piknik günü başlayan sağanak yağış olumsuz bir etki yarattı. Son ana kadar pikniğin ertelenmesi dahi tartışıldı. Piknik sabahı onlarca emekçi kurumumuza telefon etti. Öyle ki uzun bir süre kurum telefonu kilitlendi diyebiliriz. Fakat tüm bu olumsuz koşullara rağmen bizleri yalnız bırakmayan emekçilerin de talebi ile piknik kararı değiştirilmedi.

Yağış ve bekleme durumu piknik alanına hareketimizi geciktirdi ve ister istemez piknik programını aksatan bir rol oynadı. Yüklü bir piknik programı olmasına rağmen yağış hayli zaman kaybettirmişti. Hızla komiteler oluşturuldu. Bu yılın ayırt edici özelliği, komitelerin doğal bir iş bölümü üzerinden hareket etmesi idi. Elde edilen deneyim ve pikniğimize katılan emekçilerin büyük bir bölümünün sürekli etkinliklerimize katılmış olması bunda belirleyici oldu. Kahvaltının hemen sonrasında sosyal ve sportif etkinliklere geçildi. Saat 13:00-15:30 arası bir dizi sosyal ve sportif etkinlik gerçekleştirildi.

Öğle yemeğine başlamadan tekrar yoğun bir yağış başladı. Bu nedenle öğle yemeği ancak otobüslerde yenilebildi. Sonrasında nispeten hafifleyen yağmurun altında Eksen Yayıncılık'ın kitaplarının ve BDSP'nin hazırladığı belgesellerin hediye edileceği çekiliş gerçekleşti. Çekilişten sonra kitlenin talebi üzerine pikniği sonlandırdık. Piknik programının geri kalan kısmını Mamak İşçi Kültür Evinde gerçekleştirmek üzere yola çıkıldı.

Piknik programımızda yer alan “Nazım Hikmet Anması”, şenlik ve serbest kürsü bölümlerini gerçekleştirmek üzere Mamak İşçi Kültür Evinde toplanıldı. Fakat gerek insanların uzun süre yağmur altında kalması gerekse yorgunluktan kaynaklı olarak bir kısım emekçi etkinliğimize katılamadı. Biz de programın “Nazım Hikmeti Anma” bölümünü kurumda gerçekleştirdik. 40'a yakın insanın katıldığı anma programı açılış konuşması ve Nazım Hikmet şahsında tüm devrim ve komünizm şehitleri için gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasında yaz kampanyamızın içeriği ve etkinliklerine değinildi. Saygı duruşunun ardından Mamak İşçi Gençlik Kültür Evi Müzik Topluluğu türküleri ile programda yerini aldı. Ardından Mamak İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu'ndan bir arkadaşımız Nazım'ı devrimci ve komünist kimliği üzerinden anlatan bir konuşma yaptı. Gerek sanatı, gerek yaşamı, gerekse devrimci kimliğine değinilen bu konuşma oldukça güçlü bir içerikte idi. Konuşmanın ardından şiir topluluğumuz Nazım'ın şiirlerinden oluşan bir dinleti sundu. Ardından etkinlik sona erdi. Gerek insanların yorulması gerekse yağmurun kaybettirdiği zamandan dolayı dayanışma şenliği ve serbest kürsü bölümü yapılamadı.

Bu olumsuz koşullara rağmen pikniğimiz başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Elbette koşulların bizi sınırlandırması birçok şeyi yapmamızın önüne geçti, fakat katılan emekçilerin olumlu tepkileri çalışmamızın ve ısrarımızın etkisini gösteriyordu.

Bu yıl beşincisini düzenlediğimiz piknik çalışmasının geçen yıllara göre sosyal yönü daha öne çıktı. Emekçiler ile kurduğumuz bağları pekiştiren piknik çalışmamızı yaz kampanyamızın diğer süreçlerine taşıyarak, emekçileri yeni bir dünya yeni bir kültür mücadelesine daha güçlü bir şekilde katacağız.

Mamak İşçi Kültür Evleri

--------------------------------------------------------------------------------------

Şakirpaşa İKE'nın tiyatro, şiir ve film gösterimleri...

Yoksulluğa, yozlaşmaya ve işgallere teslim olmayacağız!

Geçen hafta yaptığımız tiyatro, şiir ve film gösterimini bu hafta da gerçekleştirdik. Geçen hafta tiyato oyunu sahnelemiş, şiir sunumu yapmış ve Yılmaz Güney'in “Umut” filmini göstermiştik. Şakirpaşa'da kapı kapı dolaşarak 4 ve 11 Haziran Pazar günleri akşam 19.30'da Uçak Mahallesi Parkı önünde yapacağımız etkinliklere çağırmıştık emekçileri. Ayrıca Şakirpaşa'da kurulan Cumartesi pazarında iki haftadır megafonla etkinliğimize çağrı yaptık, el ilanı dağıttık. Toplam 4 bin el ilanı dağıttık. Geçen haftaki etkinliğe 300'ü aşkın emekçi katıldı.

Etkinlik öncesi “Yoksulluğa, yozlaşmaya ve işgallere teslim olmayacağız!/ Şakirpaşa İşçi Kültür Evi” imzalı pankartımızı alana astık. 11 Haziran Pazar günü Uçak Mahallesi Parkı önünde akşam 19.30'da etkinliğimizi gerçekleştirdik. Açılışta semtteki yozlaşmayı ve İşçi Kültür Evleri'nin işlevini anlatan bir metin okundu. Ardından Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu Nazım Hikmet, Adnan Yücel ve Bertolt Brecht'ten şiirler okudu.

Daha sonra kitleyi kimi zaman şaşırtan, kimi zaman tedirgin eden tiyatro oyunu sahnelendi. Oyunda hırsızlık yapan bir gencin kaçışı ve polis tarafından sokak ortasında vurulması ile kendini jiletleyen uyuşturucu bağımlısı bir genç canlandırıldı. Oyun ilgiyle izlendi. Oyunun sonunda yozlaşma üzerinden bir konuşma yapıldı. Ardından sahneye bir kez daha şiir grubu çıktı. Ardından tiyatro topluluğu “Kamera Şakası” oyununu sahneledi. Son olarak Yılmaz Güney'in “Arkadaş” filmi gösterildi. Etkinliğe 200'ü aşkın katılım oldu.

Etkinliklerde çocuk halk oyunları ekibi, bağlama kursu ve futbol turnuvasının duyurusunu yaptık.

İki hafta boyunca Pazar günleri akşam saatlerinde gerçekleştirdiğimiz etkinliklere 500'ü aşkın emekçi katıldı.

Etkinlik deneyiminden olumlu ve olumsuz sonuçlar çıkardık. İlk hafta daha fazla emekçi etkinlikleri izledi. Bunun nedeni emekçileri kapı kapı dolaşarak etkinliğe davet etmemizdi. İkinci hafta ise yalnızca Cumartesi pazarında dağıtım yaptık. Bu dağıtımın yetersiz kaldığını görmüş olduk.

Tiyatro ve şiir ekipleri canlı sunumlar gerçekleştirdiler. Film gösteriminde Yılmaz Güney'in “Arkadaş” filmini seçmiş olmamız anlamlıydı, filmde burjuvazinin yoz yaşam tarzı emekçilerin tepkisini çekti. Eğer filmle ilgili baştan bir anlatım yapsaydık daha iyi olurdu.

Etkinlikler bize anlamlı bir deneyim oldu. Bundan sonra da etkinliklerimizi sürdüreceğiz.

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi/Adana

----------------------------------------------------------------------------------------

Kayseri İşçi Kültür Evi'nden etkinlik...

İşçi Kültür Evi olarak Kayseri'de Ziya Gökalp Mahallesi'nde bir etkinlik düzenledik. Etkinliğimize yaklaşık 30 kişi katıldı. Etkinlikte İşçi Kültür Evi tanıtım broşürlerinin dağıtımını yaparak 18 Haziran günü yapacağımız pikniğimizin duyurusunu yaptık. Söylediğimiz marşlar, türkülerle etkinliğimizi bitirdik.

Kayseri İşçi Kültür Evi çalışanları