17 Haziran 2006 Sayı: 2006/23 (23)
  Kızıl Bayrak'tan
   15-16 Haziran büyük işçi direnişi 36. yılında yol gösteriyor!
  Polise ödül gibi yetki yasası
  Bu hırsızlar düzeni sürdükçe soyulan sadece müzeler olmayacak
  Devletin denetimindeki yetiştirme yurtlarından pislik akıyor
  İşbirlikçi Türk burjuvazisinden siyonist canilere üst düzey destek
  Artan faizler işçi ve emekçilerin sırtındaki yükü daha da büyütecek!
Çin: Patrona fırsat, işçiye tehdit
Polis devleti kanun devletine, kanun devleti hukuk devletine karşı ise darbe vardır / Y. Akkaya
Önce polis copu sonra tutuklama terörü... Tersane işçileriyle dayanışmayı yükseltelim!
Sınıf çalışması üzerine görüşler
BOTAŞ'ta iş bırakma eylemi
  TÜMTİS'te yaşananlar ve bazı ilke sorunları üzerine
  Ek: Son sözü TÜMTİS işçisi söyleyecek!
  Ek: TÜMTİS'te neler oluyor?-1
  Ek: TÜMTİS'te neler oluyor?-2
  Siyonist cellatların acımasızlığı, emperyalist/ kapitalist güçlerin ikiyüzlülüğü
  Kapitalizm şiddet, savaş, yıkım ve ölüm demektir!
  Şili ve Yunanistan'da zafer öğrencilerin!
  Dünyada 2005 yılında 160 sendikacı katledildi, 1600 sendikacı saldırıya uğradı
  Yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve faşizme karşı Enternasyonal birlik ve mücadeleyi yükseltelim!
  Samsun Gençlik Kültür ve sanat Evi'nin çalışmaları başarıyla sürüyor
  Öğrenci gençlik hareketinden...
  Ulus-Devlet üzerine kısa notlar...-III- / M. Can Yüce
  Mamak İşçi Kültür Evleri pikniği coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

BOTAŞ'ta iş bırakma eylemi

Petrol-İş Sendikası'na üye 2 bin işçi 14 Haziran günü iş bırakma eylemi yaptı. İşçiler çalışanlar arasındaki ücret dengesizliğini ve ayrımcılığın sürdürülmesini, bazı personelin görev ünvanlarının iptal edilmesini ve yemekhanelerin özelleştirilmek istenmesini protesto ettiler.

Ankara, Adana, Samsun, İstanbul 2 No'lu, Trakya, Kırıkkale, Bursa, İzmir ve Batman şubelerine bağlı işyerlerinde örgütlü BOTAŞ işçileri patronun tutumunu protesto etmek için bugün saat 10.00'a kadar işbaşı yapmadılar.

Patronu alkışlarla protesto eden işçiler ücret dengesizliğinin giderilmesini ve görev ünvanları iptal edilen çalışanların bu ünvanlarının iade edilmesini istediler. İşçiler, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde, önümüzdeki günlerde değişik eylemlerle tepkilerini sürdüreceklerini belirttiler.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın eylemlerle ilgili açıklama yaptı. Öztaşkın, BOTAŞ'ta uzun süredir devam eden ve çözülemeyen sorunlar olduğunu belirtti. Bunların en önemlilerinin, genel olarak BOTAŞ çalışanları, özel olarak sendika üyeleri arasındaki ücret dengesizliğiyle bazı kapsam içi personelin görev ünvanlarının iptal edilmesi ve yemekhanelerin müteahhite verilerek özelleştirilmesinin istenmesi olduğunu ifade etti.

Bu sorunların sendika olarak gerek 2005-2006 toplu iş sözleşmesinden (TİS) önce, gerekse sözleşme sırasında BOTAŞ yönetimine defalarca iletildiğini belirten Öztaşkın, “Ücret dengesizliğinin giderilmesi ve saha tazminatının uygulanmasındaki eşitsizlikler nedeniyle toplu iş sözleşmesi son güne kadar imzalanmayarak üyelerimizin tepkilerini ortaya koymalarına rağmen sorunlar çözüme kavuşturulamadı” dedi.

Ücret dengesizliğine yönelik çalışmaların TİS'in imzalanmasından sonra da sürdüğüne dikkat çekti ve BOTAŞ Yönetim Kurulu'nun, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Petrol-İş üyesi ücretlerine 100 YTL zam yapılacağına dair Petrol-İş'e ve Kamu-İş'e söz verdiğini hatırlatarak, aradan altı ay geçmesine karşın BOTAŞ Yönetim Kurulu'nun taahhütlerini yerine getirmediğini belirtti.

BOTAŞ Yönetim Kurulu'nun, Yüksek Planlama Kurulu'nun kararını gerekçe göstererek bir grup çalışanın ücretleri arasındaki dengesizliği hızla giderdiğini ileri süren Öztaşkın, sendika üyeleri arasındaki ücret dengesizliğinin giderilmesine yönelik çalışmaların ise bir türlü sonuçlanamadığını ifade etti.

Öztaşkın, BOTAŞ'taki sorunlarının sadece ücret dengesizliği, iptal edilen görev ünvanları ve yemekhanelerin özelleştirilmesi olmadığını vurgulayarak, bunların önceliği olan, kısa sürede çözülmesi gereken sorunlar olduğunu kaydetti. Sorunlarının çözülmediği takdirde, huzursuzluğun her geçen gün artacağını ve iş barışının tehlikeye düşeceğini dile getirdi.

-------------------------------------------------------------------------------------

Camda TİS görüşmeleri devam ediyor

Yaklaşık 5 bin cam işçisini kapsayan 20. dönem Grup TİS'lerinde cam patronları ile Kristal-İş Sendikası arasındaki görüşmeler devam ediyor. Sendikanın 7 Haziran'da grev kararı almasının adından 8 ve 12 Haziran tarihlerinde iki yeni görüşme daha yapıldı.

Görüşmelerin 15. oturumu 12 Haziran'da Kristal-İş binasında gerçekleştirildi. Sendikadan verilen bilgilere göre bu görüşmede işveren sendikası eski ücret teklifini düşük ücretli işçilerin ücretlerinin iyileştirilmesi yönünde revize ederek yeniden sundu. Buna karşılık Kristal-İş de yeni bir öneriyle toplantıya geldi.

5 ayrı kademedeki işçilein saat ücretlerine işveren tarafından önerilen zam miktarları şu şekilde:

Kademe
Zam/Saat
A
37 Ykrş
B
42 Ykrş
C
47 Ykrş
D
52 Ykrş
E
57 Ykrş

Karşılıklı sunulan tekliflerdeki rakamlar incelendiğinde işveren ve sendikanın önerdiği zam oranları arasında ciddi farkların kalmadığını görülüyor. Bununla birlikte Kristal-İş, 18 dönem toplu iş sözleşmesi döneminde 2. grup işyerlerinde çalışan ve sözleşme kapsamındaki diğer işyerlerine dağıtılan Paşabahçe Beykoz işçilerinin ücretlerinin iyileştirilmesi yönündeki ısrarını sürdürüyor ve uygulamada herhangi bir ayrım yapılmasını kabul etmeyeceğini işveren tarafına iletmiş bulunuyor.

Grev kararı alınmış olmasına rağmen gelinen aşamada işverenin ve sendikanın anlaşması daha güçlü bir ihtimal olarak gözüküyor. Karşılıklı tekliflerin her görüşmede biraz daha birbirine yaklaştığı göz önüne alınırsa sendika ve işveren arasında esaslı bir uyuşmazlık konusu kalmadığı, dolayısıyla sözleşmenin çok geçmeden imzalanacağı söylenebilir. Fakat sendika tarafından grev kararının alınmasına gerekçe yapılan nedenler arasında sayılan “bazı idari maddeler üzerindeki anlaşmazlık” konusundaki son durum belirsizliğini koruyor. Zira sendikanın son görüşmeye ilişkin açıklamasında, daha önce üzerinde anlaşmazlık yaşandığı belirtilen bu idari maddelerle ilgili herhangi bir bilgiye yer verilmiyor.

İşveren ve Kristal-İş Sendikası arasında yürütülen 20 dönem TİS görüşmelerinin kapsadığı fabrikalar şunlar; Trakya Cam Sanayi A.Ş. (İşletme), Trakya Fabrikası, Trakya Mersin Fabrikası, Trakya Oto Cam Fabrikası, Cam İşleme ve Kaplamalı Camlar Fabrikası, Paşabahçe Cam Sanayi A.Ş. (İşletme), Paşabahçe Fabrikası, Mersin Fabrikası, Kırklareli Fabrikası, Anadolu Cam Sanayi A.Ş. (İşletme), Mersin Fabrikası, Topkapı Fabrikası, Çayırova Şişe Fabrikası, Cam Elyaf Sanayi A.Ş, Cam Elyaf Fabrikası, Cam İş Madencilik A.Ş. İnce Öğütme Tesisi