17 Haziran 2006 Sayı: 2006/23 (23)
  Kızıl Bayrak'tan
   15-16 Haziran büyük işçi direnişi 36. yılında yol gösteriyor!
  Polise ödül gibi yetki yasası
  Bu hırsızlar düzeni sürdükçe soyulan sadece müzeler olmayacak
  Devletin denetimindeki yetiştirme yurtlarından pislik akıyor
  İşbirlikçi Türk burjuvazisinden siyonist canilere üst düzey destek
  Artan faizler işçi ve emekçilerin sırtındaki yükü daha da büyütecek!
Çin: Patrona fırsat, işçiye tehdit
Polis devleti kanun devletine, kanun devleti hukuk devletine karşı ise darbe vardır / Y. Akkaya
Önce polis copu sonra tutuklama terörü... Tersane işçileriyle dayanışmayı yükseltelim!
Sınıf çalışması üzerine görüşler
BOTAŞ'ta iş bırakma eylemi
  TÜMTİS'te yaşananlar ve bazı ilke sorunları üzerine
  Ek: Son sözü TÜMTİS işçisi söyleyecek!
  Ek: TÜMTİS'te neler oluyor?-1
  Ek: TÜMTİS'te neler oluyor?-2
  Siyonist cellatların acımasızlığı, emperyalist/ kapitalist güçlerin ikiyüzlülüğü
  Kapitalizm şiddet, savaş, yıkım ve ölüm demektir!
  Şili ve Yunanistan'da zafer öğrencilerin!
  Dünyada 2005 yılında 160 sendikacı katledildi, 1600 sendikacı saldırıya uğradı
  Yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve faşizme karşı Enternasyonal birlik ve mücadeleyi yükseltelim!
  Samsun Gençlik Kültür ve sanat Evi'nin çalışmaları başarıyla sürüyor
  Öğrenci gençlik hareketinden...
  Ulus-Devlet üzerine kısa notlar...-III- / M. Can Yüce
  Mamak İşçi Kültür Evleri pikniği coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Papatya işçileri DİSK Lastik-İş'te örgütlendi!

Mart ayında sendikalaşma faaliyeti yürüten Papatya Fabrikası'nda 110 işçi çalışıyor. Küçükçekmece Halkalı fabrikalar yolunda kurulu bulunan Papatya'da plastik sandalye üretiliyor. Daha öncesinde Birleşik Metal-İş'te örgütlü olan fabrikada tencere üretiliyordu. Patronun bundan dolayı sendikayı kesinlikle istemediği belirtiliyor.

Plastik sandalye üretimine geçildikten bir süre sonra sendikal çalışmadan dolayı 20 işçi çıkartılmış. 10 Nisan'dan bu yana yeni bir örgütlülük süreci başlatılmış durumda. Halen 70 işçi sendikaya üye.. Sendikal çalışmanın başladığı ilk günlerde 8 işçi işten atılmış.

10 yıllık işçi asgari ücret artı 20 milyon ücret alıyor, sosyal haklar yok denecek kadar az, servis yok. İşçiler her salı ve perşembe günleri fabrikanın ilerisinde bir noktada sabah iş saatinden önce biraraya gelerek alkışlarla fabrika önüne geliyorlar. “Direne direne kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıyorlar.

Patron örgütlülüğü dağıtmak için fabrikada çalışmayan işçileri sigortalı çalışıyor gibi göstermiş. Lastik-İş Şirinevler Şubesi'nin açmış olduğu dava ise hala yargı sürecinde. Henüz bir gelişme bulunmuyor.

Çevresinde onlarca fabrika olmasına rağmen sınıf kardeşlerinden destek göremeyen Papatya işçileri destek bekliyorlar. Papatya Fabrikası'na yakın olan ve sendikalı fabrikalardan Net Civata, Karbosan, Borusan'a yaptıkları destek çağrısı ise karşılıksız kalmış.

Kızıl Bayrak/Küçükçekmece

-------------------------------------------------------------------------------------

Sendikalaşan Papatya işçileriyle konuştuk…

“Herkes birlik olsun, hakkını savunsun!”

Sendikalaşma sürecinde işten atılan bir Papatya işçisi: 4 sene bir aydan beri Papatya'da çalışmaktaydım. 4 sene 1 ay sonra beni Lastik-İş Sendikası'na üye olduğumdan dolayı işten çıkardılar. O zamandan beri boştayım. Burada haklarımı aramaktayım. İşçi arkadaşlarımla beraberim. Lastik-İş Sendikası'na üye olduk.

Sendikalı Papatya işçisi: Sendikalaşma süreci içerisinde 108 kişiydik. Şu an 120'nin üzerinde olması lazım. İşe yeni girenler var. Onlar sendikalaşma sürecinin dışında. Bize dahil olamıyorlar. Patron çoğunluğu bozmak amacıyla işçi aldı. Ama bizim başlama sürecimiz önemli.

Lastik-İş Sendikası'na giriş yaptığımızdan beri belli bir güç oluşturduk. Ve beraberlik içerisinde birçok şeyi aşabileceğimizin farkına vardık. Bu güce dayanarak bu yola baş koyduk. Bunu aşacağımıza eminiz. Yaptığımız eylemin, bu örgütlenme çalışmasının, tüm işyerlerindeki arkadaşlarımıza örnek olmasını istiyoruz. Temennimiz beraber olmak, bir yere varabilmek, hakkımızı yedirmemek.

Çevre fabrikalardan ve işçi arkadaşlardan beklentimiz var. Bize destek olsunlar. Bizim yanımızda olsunlar. Biz de onların yanında olacağız. Sadece Papatya değil, başka yerler de böyle olsun, herkes hakkını savunsun. Birlik beraberlik olsun.

Kızıl Bayrak/Küçükçekmece

--------------------------------------------------------------------------------------

Küçükçekmece Belediyesi işçileri grev kararını astı!

İstanbul belediyelerinde toplusözleşme görüşmelerinde yaşanan tıkanma nedeniyle grev kararları asılmaya devam ediyor. İki hafta önce Kartal Belediyesi ile yaşanan anlaşmazlık üzerine grev kararı işyerine asılmıştı.

13 Haziran günü, DİSK Genel-İş Sendikası 9 No'lu Şube'ye bağlı 300 belediye işçisi Küçükçekmece Atatürk Parkı içinden Küçükçekmece Belediye binasına kadar alkış ve sloganlarla yürüdü.

Yürüyüş sırasında sık sık “Sözleşme hakkımız, söke söke alırız!”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek!”, “Vur vur inlesin, yönetim dinlesin!” sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında atılan coşkulu sloganlara çevredeki işçi ve emekçiler de alkışlarla destek verdi.

Sendika yöneticilerinin yaptığı basın açıklamasının ardından grev kararı Küçükçekmece Belediyesi başkanlık binasına asıldı, böylece iki aylık süreç başlatılmış oldu.

* * *

Küçükçekmece belediye işçisiyle toplusözleşme üzerine konuştuk…

“Ne olacağını onlar düşünsün!”

Toplu iş sözleşme sürecini anlatır mısınız?

- Küçükçekmece Belediyesi'nde de Genel-İş Sendikası'nın merkezi kararı üzerine toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan tıkanmadan dolayı grev kararı alındı. İstanbul'daki tüm belediyelerle yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için grev kararı asma aşamasına gelindi. Bu arada belediye başkanları çağırılacak, görüşme yoluna giderlerse görüşme yapacak.

- Hangi maddelerde anlaşma sağlanamadı?

- Parasal maddeler, sendikal maddelerden bir-iki tanesi. Ancak en çok parasal maddeler. Çalışma günlerine cumartesi gününü de eklemek istediler. Kazanılmış hiçbir hakkımızdan taviz vermeyeceğiz. Bundan dolayı grev kararı asılarak süreç başlatılmıştır.

- Bundan sonraki süreçte neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Biz her zaman buradayız. Onlar gidici. İstanbul'da 2 belediye hariç, İstanbul genelindeki tüm belediyelerde grev kararı 1-2 gün arayla asılacak. Bu süreçte ne olacağını onlar düşünsün.

Küçükçekmece/Kızıl Bayrak

----------------------------------------------------------------------------------------

BTS üyelerinin Haydarpaşa Garı eylemi…

“İşyerlerimiz işgal ediliyor! Zaman direnme zamanıdır!”

12 Haziran günü Haydarpaşa Garı'nın 3. katının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı faaliyet yürüten İstanbul Metropolitan Planlama Bürosu'na (İMP) tahsis edilmesini protesto eden Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) 1 No'lu Şube üyeleri Gar binası önünde saat 12:30'da toplandılar. Haydarpaşa Garı ve çevresinin işgal edilmek istendiğini vurgulayan emekçiler Haydarpaşa Garı ve Limanı'nın da içinde yeraldığı alanı kapsayan proje çerçevesinde garın taşımacılıktan çıkarılmak istendiği ifade ettiler. “İMF defol Haydarpaşa bizimdir!/BTS” imzalı pankartın açıldığı eyleme Liman-İş, TMMOB ve demiryolu işçileri de destek verdi.

Açıklamada, “TCDD bürokratları, Haydarpaşa Gar binamızın 3. katını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropolitan Planlama Bürosuna tahsis etmek için iş yerlerimizi boşalttırıyor. Bu büronun demiryolları ile hiçbir alakası yoktur. Gar binamızın 3. katına yerleştirilmek istenen bu büroda, işyerlerimizin nasıl oteller haline getirileceğinin ve kapat?lacağ?n?n planlar?n? haz?rlayacaklar” denildi.

Eylemde, “IMF defol, Haydarpaşa bizimdir!”, “Haydarpaşa satılamaz!”, “Haydarpaşa'yı işgalciye bırakmayacağız!” yazılı dövizler taşındı, aynı içerikte sloganlar atıldı. Eyleme 70 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Kartal

---------------------------------------------------------------------------------------

Seyhan Belediyesi işçilerinin eylemleri devam ediyor...

Yaklaşık 40 gün önce işten atılan Seyhan Belediyesi Temizlik işçileri işlerine geri dönmek için eylemlerini sürdürüyorlar. İşçiler 14 Haziran günü İnönü Parkı'nda bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamada, direnişlerinin 38. gününde olduklarını ve sonuna kadar devam edeceklerini vurguladılar. “Çocuklar aç, babalar işsiz. Bu zulüm ne zaman bitecek!” pankartının açıldığı eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı.

Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk'ün ve bağlı bulundukları Miray Temizlik şirketinin yolsuzluklarını gözler önüne seren işçiler “işimize geri dönene kadar her hafta eylemlerimizi devam ettireceğiz” şeklinde konuştular.

BDSP, ESP, Halkevi ve SDP'nin destek verdiği basın açıklamasından sonra yaklaşık bir saatlik bir oturma eylemi yapıldı. Eylemde “Direne direne kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Azim şaşırma, sabrımızı taşırma!” sloganları atıldı. Eylemi çevreden izleyenler alkış ve konuşmalarla işçilere destek verdiler.

Kızıl Bayrak/Adana