19Kasım 2005 Sayı: 2005/45 (45)

  Kızıl Bayrak'tan
  Tırmanan kirli savaşa karşı Kürt halkıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Haklı ve meşru talepleri için direnen Kürt halkının yanındayız/BDSP
  Şemdinli protesto ve destek eylemlerinden
  Şemdinli ve devrimci görevler
  Asgari ücret gündemi ve yerel işçi kurultayları
Sefalet ücretine karşı çıkalım/ Kurultay Hazırlık Komiteleri
2006 Bütçesi; Sermayeye kaynak emekçiye sefalet!
  Türban kutuplaşması uşak kucaklaşması
  Kadına yönelik şiddet tartışması; Şiddeti besleyen kapitalizmin kendisidir!
  TC ve özel savaş / M. Can Yüce
  Boğaza değil Zap Suyu'na köprü
  Ekim Devrimi ve Parti etkinliklerinden...
  6 Kasım eylemlerinin ardından... Kendi gücüne güvenen hedefli bir kitle faaliyeti! / Orta sayfa
  6 Kasım eylemleri
  Parti etkinliğine gelen mesajlardan...
  İsviçre'de parti kuruluş yıldönümü etkinliği...
  Suriye'yi tecrit etme saldırısına Amerikan uşakları da katıldı
  Fransa'da isyan dinamikleri yerli yerinde duruyor
  Almanya'da koalisyon görüşmeleri tamamlandı; Her şey tekellere hizmet için!
  Almanya'dan başarılı bir işçi direnişi eylemi
  Felluce'nin napalm bombalarıyla yakıldığı kesinlik kazandı
  Sermaye devletinin "gizli" ama gerçek anayasası; İşte siyaset belgesi!
  Mamak İşçi Kültür Evi 4. mücadele yılında!
  Basından/ Şemdinli beceriksizliği!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Yeni bir dünya yeni bir kültür için ileri!

Mamak İşçi Kültür Evi 4 mücadele yılında!

Mamak İşçi Kültür Evi kuruluşunun dördüncü yılını geride bırakırken 5. kavga yılına düzenlenen bir etkinlikle girdi. Kültür-sanat mücadelesinde bir mevzi olarak 2001 yılının Ekim ayında açılan Mamak İşçi Kültür Evi, bugüne kadar birçok kültürel ve sanatsal etkinliğin yanısıra işçi ve emekçilerin yaşadığı sosyal-siyasal ve kültürel sorunlara dair bir dizi eylem ve pratik süreç örgütleyerek yılları geride bıraktı. Anlamlı bir birikim yaratarak geleceğin alternatif yaşamını bugünden ören Mamak İşçi Kültür Evi bulunduğu bölgedeki işçi ve emekçilerle bütünleşme yolunda güçlü adımlar atarak yoluna devam ediyor.

Yeni bir geleneğin kültürel cephede temsilcisi olarak yola çıkan Mamak İşçi Kültür Evi, işçi sınıfının devrimci programından aldığı güçle onca zorluğa rağmen zengin deneyimlerle dolu bir dönemi bugün geride bırakmış bulunuyor. Kültür-sanat mücadelesinde çok sınırlı imkan ve güçlerle yola çıkan Mamak İKE artık binlerce emekçinin mevzisi olma başarısını gösterebilmiş, belli oranda kendi olanaklarını yaratan bir çalışma düzeyini yakalayabilmiştir. Elbette bir dizi eksiklik ve sınırlılıklarımız devam ediyor. Fakat burada asıl olarak vurgulamak istediğimiz şey tam da doğru bir perspektif ışığında ısrar ve irade ile yürünen yolun yaratmış olduğu birikimidir. Mevziimizin açılışından bugüne yaratılan değerler bütünüdür. Mamaklı işçi ve emekçilerle kurulan anlamlı bağın kendisidir.

Mamak İKE bugüne kadar sadece kültür ve sanat faaliyetinde değil bölgede sürdürdüğü tüm kampanya ve çalışmalarda da yeni bir çizginin ve geleneğin temsilcisi olma yolunda güçlü adımlar attı. Devrimci bir kültür-sanat kurumu olarak yeni bir dünya, yeni bir kültür iddiasını tüm çalışmalarına taşıyarak pratik bir eyleme dönüştürdü. Bugün artık Mamak'ta bir İşçi Kültür Evleri gerçekliği var. Her yönü ile geleceği temsil eden bir programın ışığında kültür ve sanat eylemini işçi ve emekçilerin gündelik yaşamlarının bir parçası haline getirme perspektifi ile hareket eden sınıf devrimcileri, Mamak'ta ilmek ilmek örülen bir sürecin ardından yeni bir düzey yakalamış bulunuyorlar.

Mamak İKE kitlelerin devrimci alternatifi olarak kurulduğundan bugüne sermaye devletinin güvenlik güçleri tarafından birçok kez saldırıya uğradı. Günü geldi basıldı, çalışanları gözaltına alındı, tutuklandı. Günü geldi alçakça gece yarısı camları kırıldı. Onlarca kez pratik faaliyetimize dönük saldırı gerçekleştirildi. Fakat tüm bunlar devrimci irade ve duruş karşısında tuz buz olmaya mahkum oldu. Hiçbir güç işçi sınıfı ve emekçilerle bütünleşmemizin önüne geçemedi. Her saldırının ardından emekçilerle daha güçlü bir şekilde buluşuldu ve yeni mevziiler yaratıldı. Sermaye düzenine yanıtımız her seferinde tok oldu ve bu tokluk yeni mevziiler yaratmanın coşkusuyla bütünleşti. Geçtiğimiz yıl binlerce emekçinin katılımıyla gerçekleştirilen festivalle Mamak İşçi Gençlik Kültür Evi açıldı. Ardından bu yıl yine onbini aşkın emekçinin katıldığı festival sermaye düzenine karşı yılların birikimi üzerinden güçlü bir yanıt oldu. Tüm süreçlerde devrimci bir merkez olarak dostun ve düşmanın önünde bir bayrak olan Mamak İKE kitlelerin elinde artık daha güçlü bir şekilde dalgalanıyor.

Tüm bunlar artık yeni bir düzeyin yaratılması gerçekliğini de içeriyor. Yürünmesi gereken yolun anlamlı bir kesiti geride kaldı. Fakat önümüzde daha uzun ve çetin bir süreç duruyor. Her yönüyle güçlenen ve yenilenen bir dönemi örgütlemek artık güncel bir ihtiyaçtır bizim için. Bugüne kadar yaratılan değerlere dayanarak, gerek kültürel ve sanatsal alanda gerekse kitlelerle bütünleşme alanında daha güçlü bir düzey yaratmak sorumluluğuyla karşı karşıyayız.

 

Coşkulu ve kitlesel yıldönümü etkinliği

 

5. kavga yılı etkinliği gerek ön çalışmasıyla gerekse içeriğiyle güçlü bir şekilde gerçekleştirildi. Etkinlik öncesi dört yıl boyunca emeği geçen, destekleyen ve katkı sunan Mamaklı emekçilerin evleri tek tek gezildi ve davetiye dağıtıldı. Bunun yanısıra çıkarılan el ilanları kapı kapı emekçilere ulaştırıldı. Etkinlik afişleri bölgede yaygın bir şekilde kullanıldı.

Tüm bu çaba etkinliğin katılımına yansıdı ve çağrımıza 100 civarında emekçi yanıt verdi. Etkinlik salonu tamamen doldu. Yıldönümü etkinliği açılış konuşması ve saygı duruşu ile başladı. Devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından etkinlik programı Mamak İKE ve Mamak İGKE temsilcisi iki arkadaşın yaptıkları konuşmalarla devam etti. Ardından Mamak İşçi Kültür Evleri'nin hazırladığı belgesel gösterildi. Geçen dört yıllık süreci görsel olarak içeren belgesel ilgi ile izlendi. Bugüne kadar Mamak İKE tarafından yapılan onca etkinlik, atölye çalışmaları, topluluk faaliyetleri ve eylem görüntülerinden oluşan belgesel, katılan emekçiler üzerinde ayrı bir etki yarattı. Yukarıda yaptığımız değerlendirmenin aslında somut bir yansımasıydı bu belgesel.

Belgeselin ardından söz katılımcılara verildi. Katılımcı dostların ve çalışanlarımızın yaptığı konuşmaların ardından sahneye Mamak İKE müzik topluluğu çıktı. Coşkulu marşların ardından halaylar çekildi. Son olarak kurum temsilcisi arkadaşların sermaye devletinin başta TMY olmak üzere devrimcilere ve sınıfa dönük güncel saldırılarını içeren konuşmaları ve mücadele çağrıları ile etkinlik sona erdi.

Mamak İşçi Kültür Evleri düzenin yoz bireyci ve çürüten kültürüne karşı dostluğa, dayanışmaya, paylaşıma ve devrimci değerlere dayalı geleceğin kültürünü yaratma mücadelesi kesintisiz devam ediyor. Her türlü zor, baskı ve engellemelere karşı devrimci iradenin yenilmezliğini kendi alanında gün be gün kanıtlayarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Devrimci sınıf çizgisi üzerinden şekillenen kültür ve sanat mücadelemiz yeni mevzilerde cisimleşerek işçi ve emekçilerle buluşmaya devam ediyor. Bir kez daha buradan tüm Mamaklı işçi ve emekçilere çağrımızı yineliyoruz.

Yeni bir dünya yeni bir kültür için ileri!

Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!

Mamak İşçi Kültür Evleri Çalışanları

----------------------------------------------------------------------------------------

Büyükçekmece Metal İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi ile konuştuk…

Demire ve çeliğe şekil veren eller şimdi de kurultay çalışmalarına şekil vermek için birleşiyor!

Esenyurt-Kıraç İşçi Bülteni: Bültenimizin geçen sayısında Metal işçileri Kurultay Hazırlık Komitesi'nin çağrısına yer vermiştik. Komitenizin oluşumu ve çalışmalarını aktarır mısınız?

Metal İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi sözcüsü: Biliyorsunuz Ağustos ayı ortalarında Büyükçekmece İşçi Kurultayı çalışmaları başladı. Biz de metal işçileri olarak bir hazırlık komitesi oluşturarak bu çalışmalar içinde yeraldık. Komitemiz esnek çalışmaya, köleliğe ve sömürüye dur demek amacıyla bölgedeki işçileri kurultaya ve kurultay çalışmalarına katmak için çalışmalarını sürdürüyor. İşçilerin yaşadıkları sorunların bilincine varmaları ve bu sorunlara karşı ortak bir irade oluşturmaları için çalışıyoruz. Bu amaçla metal işçileriyle çeşitli toplantılar yaptık. Sorunlarımızı ve çözümlerini tartıştık. Metal işkolunun özgünlükleri, metal sektöründe öne çıkan sorunlar, neler yapılabileceği üzerine çalışmalarımız sürüyor. Kurultay ön hazırlık süresi boyunca metal işçilerini talepleri etrafında birleştirmek ve ortak mücadele birliğini oluşturmak temel hedefimiz.

Esenyurt-Kıraç İşçi Bülteni: Çalışmalarınızı anlatır mısınız?

Metal İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi sözcüsü: Komitemizi oluşturduktan sonra ilişkide bulunduğumuz metal fabrikalarıyla sürekli temas içinde olduk. Bunun dışında temasımızın olmadığı fabrikalar ve sanayi siteleri ile birebir ilişki kurmak için hazırlamış olduğumuz anketi kullandık. Hazırlanmış olan çağrı metninin genel dağıtımı dışında birebir metal fabrikalarına ulaştırdık. 2 Ekim'de “metal işçileri sorunlarını tartışıyor” başlıklı genel bir toplantı yaptık. Bölgemizdeki metal fabrikalarında öncü işçilerin katıldığı toplantımızda sorunlarımızı ve çözümlerini tartıştık. Yapılan tartışmalarda, kurultaya giderken metal komitesinin işyeri temelinde komiteleşmeye gitmesi yönünde atılan adımların çoğaltılması, sendikalaşma talebinin bir komisyon kurularak karşılanması ve metal komitesinin kurultay sonrasında da sürekliliğinin sağlanarak çalışmalarını sürdürmesi yönünde öneriler aldık.

Esenyurt-Kıraç İşçi Bülteni: Metal işçilerinin karar alma süreçlerine katılması ve çalışmaların bir parçası olması için neler yapıyorsunuz?

Metal İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi sözcüsü: 2 Ekim toplantısı öncesi ve sonrası değişik fabrikalardan arkadaşlarla fabrika toplantıları yaptık ve yapmayı sürdürüyoruz. Olanaklarının yaratıldığı yerde kimi fabrikalarda komiteleşmeye gittik. Kimi yerlerde de bunun olanaklarını yaratmaya çalışıyoruz. Bölgemizde sınıf mücadelesinin gelişmesinde bu tür komitelerin tabana dayalı inisiyatiflerin önemli bir rolü olacağını düşünüyoruz. Ayrıca bir kez daha belirtmek istiyoruz ki, Metal İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi tuttuğu partiye, diline, inanışına bakmaksızın duyarlı ve samimi tüm metal işçilerinin katılımına açıktır. Komitemiz tüm metal işçilerinden görüş, öneri ve taleplerini bizlere iletmelerini özellikle istemektedir.

Esenyurt-Kıraç İşçi Bülteni: Bültenimiz aracılığıyla işçilere, özelde ise metal işçilerine bir mesajınız var mı?

Metal İşçileri Kurultay Hazırlık Komitesi sözcüsü: Büyükçekmece bölgesi işçileri olarak aynı kaderi paylaşıyoruz. Gün geçtikçe patronlar sömürü koşullarını bizim aleyhimize ağırlaştırıyorlar. Bu kaderi değiştirmek bizim elimizde. Tüm bölge işçileri olarak birleşmemiz gerekiyor. Haklarımızı almak için ortak hareket etmemiz ve ortak mücadele mevzilerinde buluşmamız şart. Kurultay da bu mevzilerden biri. Gücümüzü kurultayda birleştirelim. Köleliğe ve sömürüye hayır demek için birleşelim. İşçi Kurultayı'na güç verelim. Son olarak da tüm bölge işçilerini 20 Kasım'da düzenlenecek toplantımıza ve diğer etkinliklerimize davet ediyoruz.

Esenyurt-Kıraç İşçi Bülteni: Teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

(Esenyurt-Kıraç İşçi Bülteni'nin Kasım ‘05 tarihli sayısından alınmıştır...)