19Kasım 2005 Sayı: 2005/45 (45)

  Kızıl Bayrak'tan
  Tırmanan kirli savaşa karşı Kürt halkıyla dayanışmayı yükseltelim!
  Haklı ve meşru talepleri için direnen Kürt halkının yanındayız/BDSP
  Şemdinli protesto ve destek eylemlerinden
  Şemdinli ve devrimci görevler
  Asgari ücret gündemi ve yerel işçi kurultayları
Sefalet ücretine karşı çıkalım/ Kurultay Hazırlık Komiteleri
2006 Bütçesi; Sermayeye kaynak emekçiye sefalet!
  Türban kutuplaşması uşak kucaklaşması
  Kadına yönelik şiddet tartışması; Şiddeti besleyen kapitalizmin kendisidir!
  TC ve özel savaş / M. Can Yüce
  Boğaza değil Zap Suyu'na köprü
  Ekim Devrimi ve Parti etkinliklerinden...
  6 Kasım eylemlerinin ardından... Kendi gücüne güvenen hedefli bir kitle faaliyeti! / Orta sayfa
  6 Kasım eylemleri
  Parti etkinliğine gelen mesajlardan...
  İsviçre'de parti kuruluş yıldönümü etkinliği...
  Suriye'yi tecrit etme saldırısına Amerikan uşakları da katıldı
  Fransa'da isyan dinamikleri yerli yerinde duruyor
  Almanya'da koalisyon görüşmeleri tamamlandı; Her şey tekellere hizmet için!
  Almanya'dan başarılı bir işçi direnişi eylemi
  Felluce'nin napalm bombalarıyla yakıldığı kesinlik kazandı
  Sermaye devletinin "gizli" ama gerçek anayasası; İşte siyaset belgesi!
  Mamak İşçi Kültür Evi 4. mücadele yılında!
  Basından/ Şemdinli beceriksizliği!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ekim Devrimi'nin 88., Parti'nin 7. mücadele yılını etkinlikle kutladık...

“Yeni Ekimler yaratacağız!”

Ekim Devrimi'nin 88., Yeni Ekimler'in Partisi'nin 7. yıldönümü dolayısıyla İstanbul'da bir etkinlik gerçekleştirdik. Etkinliğe yaklaşık 200 kişi katıldı. “Yeni Ekimler yaratacağız!” üst başlığı ile düzenlenen etkinlikte konuşmalar, sinevizyon gösterimi, şiir ve tiyatro yeraldı.

Etkinliğimize Habip, Ümit ve Hatice yoldaşlar şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladık. Saygı duruşunun ardından yapılan sunumda Ekim Devrimi'nin tarihsel önemi vurgulanırken, Sovyetler'in dağılmasından sonra Ekim Devrimi kazanımlarına ve sosyalizm ideallerine karşı başlatılmış karalama kampanyasını işleyen bir sunum yapıldı. Ardından bir yoldaşımız, kapitalist barbarlığın, işçi ve emekçilerin ve ezilen halkların yaşamlarındaki güncel yansımalarını anlatan bir konuşma yaptı. Konuşmada insanlığın kurtuluşunun sosyalizmde olduğu, Partimiz'in bu kurtuluş mücadelesinin bu topraklardaki temsilcisi olduğu ifade edildi.

Konuşmanın ardından “Ekim Devrimi'nin aynasında Parti davası” başlıklı bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösterimi üç ayrı bölümden oluşuyordu. Birinci bölüm “Ya barbarlık ya sosyalizm!” üst başlığını taşıyor, Sovyetler ve Doğu Bloku'nun çökmesinden sonra piyasaya sürülen “yeni dünya düzeni” yalanını teşhir ediyordu. İkinci bölüm, Ekim Devrimi'ni ve öncesi süreci anlatan “Ekim Devrimi yolumuzu aydınlatıyor!” üst başlığıyla yayınlandı. Son bölümde ise, Parti'nin oluşum süreçleri ve bu süreçler boyunca Türkiye ve dünyada gelişen olaylara karşı geliştirdiği politik-pratik tutumlar işlendi. Görsel ve politik açıdan oldukça güçlü hazırlanmış olmasına karşın, ses kaydında meydana gelen arızadan dolayı gösterim izleyiciler tarafından tam olarak anlaşılamadı. Sinevizyon gösteriminin ardından Partili komünistlerin etkinliği selamlayan mesajı okundu. Mesaj katılımcılar tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.

Etkinliğin birinci bölümü bir yoldaşımızın sunduğu şiir dinletisiyle son buldu. Dinletide Brecht'in “Ya hep beraber ya da hiçbirimiz” adlı şiir bütün salon tarafından birlikte okundu.

Programın ikinci bölümünde yoldaşlarımız tarafından Brecht'in “Önlem” adlı oyunu sahnelendi. Tiyatro gösteriminden sonra sahne alan Grup Eksen'in günün anlam ve önemine uygun olarak seçtiği marşlar hep bir ağızdan söylendi. Enternasyonel'in söylendiği sırada bütün katılımcılar coşkulu bir biçimde eşlik etti. Grup Eksen'in ardından yapılan kapanış konuşmasıyla etkinlik son buldu.

Etkinliğimizde, Partili komünistler dışında, genç komünistler, liseli genç komünistler, komünist basın çalışanları, Doğu Sanayi Sitesi Kurultay Hazırlık Komitesi, Telekom işçileri, metal işçileri, Topkapı işçileri ve Sosyalist-Şoreşger'in mesajları okundu.

Emperyalist-kapitalist düzenin işçi ve emekçileri, dünya halklarını hedef alan saldırılarının pervasızca arttığı bugünlerde, Ekim Devrimi'nin değerlerinin temsilcisi, yeni Ekimler yaratma iddiasının bu coğrafyadaki taşıyıcısı olan Parti'mizin 7. mücadele yılında bir etkinlik düzenlemiş olmak başlı başına bir anlam ifade etmektedir. Etkinliğimiz program açısından sinevizyon metninin duyulamaması, ses düzenindeki aksaklıklar gibi bazı eksiklikler içeriyordu. Ancak buna rağmen özlü politik mesajların verildiği bir etkinlik oldu.

Etkinlik boyunca yeni Ekimler'i yaratma iddiamızı dile getirdik. Bu iddia çerçevesinde sınıfla bütünleşmenin olmazsa olmaz önemine vurgu yaptık. Şimdi üzerimize düşen görev bu iddiamızı hayata geçirebilmek için yoğun bir emek harcamaktır. Önümüzdeki haftalarda örgütleyeceğimiz yerel işçi kurultayları, sınıfla kurduğumuz bağların daha da güçlendirilmesi ve nihai hedefimize doğru yürüdüğümüz yolda ciddi bir mesafenin katedilmesi anlamına gelecektir.

Şan olsun yeni Ekimler'in Partisi'ne!

Yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm!

İstanbul'dan komünistler

------------------------------------------------------------------------------------------

Zonguldak'ta Ekim Devrimi ve Parti etkinliği

Ekim Devrimi'nin 88., devrimin ve sosyalizmin Partisi'nin 7. mücadele yılını 13 Kasım günü yaptığımız bir etkinlikle kutladık. Etkinlik bir yoldaşımızın Ekim Devrimi'nin tarihsel anlamı üzerine yaptığı konuşma ile başladı. Etkinliğe katılan birçok genç konuşma sonrasında Ekim Devrimi üzerine tartışma yaptılar. Ardından partinin anlamı ve önemi üzerine bir konuşma yapıldı. Parti Kuruluş Bildirisi'nin okunmasıyla konuşmalar bitirildi. Daha sonra şiir ve müzik dinletisi ile etkinliğimizi sonlandırdık. Böyle bir etkinliğe birçok yeni arkadaşımızın katılması bizim için oldukça anlamlıydı.

Zonguldaklı genç komünistler olarak Ekim Devrimi'nin ve Parti'nin yıldönümünü selamlamış olduk.

Zonguldak'tan genç komünistler

-------------------------------------------------------------------------------------------

Adana'da Ekim Devrimi ve Parti etkinliği...

Partimizin bayrağını daha da yükseklere taşıyacağız!

Bir yandan yediği darbelere, diğer yandan tasfiyeci dalganın etkilerine rağmen, dayandığı marksist-leninist ideolojinin ışığında bugünlere gelen ve Türkiye cephesinden sosyalizmin bayrağını burçlara dikecek olan Partimiz'in, 8. mücadele yılına girmesi ve emperyalist-kapitalist sisteme devrim cephesinden verilmiş en tok yanıt olan Ekim Devrimi'nin 88. yılı vesilesiyle Adana'da bir etkinlik gerçekleştirdik.

Şehit yoldaşlarımız şahsında devrim şehitleri için yaptığımız saygı duruşuyla başlattığımız etkinliğimizi Ekim Devrimi'ni ve Parti'yi anlatan bir yazıyla devam ettirdik. Partimiz'in Yeni Ekimler'in mimarı olduğunu vurguladık. Yoldaşlarımızın sunduğu şiir dinletisinden sonra Habip, Ümit ve Hatice yoldaşlarımızın hayatlarını okuyarak Parti'nin ideolojisini içselleştiren ve Parti davası uğrunda ölümü yiğitçe kucaklayan yoldaşlarımızın yükselttiği mücadelenin asla geriye düşmeyeceğini dile getirdik. Daha sonra bir yoldaşımız Parti'yi anlatan bir konuşma yaptı. Etkinliğimizin sonunda bir sinevizyon gösterimi yaptık. Ardından Enternasyonal marşını hep beraber söyleyerek etkinliğimizi bitirdik.

Bizler, EKİM'den Parti'ye 18 yıllık, bilimsel sosyalizmin 150 yıllık birikiminden aldığımız kararlılık ve devrime olan sonsuz inancımızla, Partimiz'in bayrağını daha da yükseklere taşıyacağız.

Yaşasın Marksizm-Leninizm!

Yeni Ekimler için ileri!

Parti'yi kazandık, Parti'yle kazanacağız!

Adana'dan komünistler

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ankara'da Parti ve Ekim Devrimi etkinlikleri...

Dünya emeğin olacak, sosyalizm kazanacak!

Ekim Devrimi'nin 88., yeni Ekimler'in Partisi'nin 7. yılı Ankara'da eylem ve etkinliklerle kutlandı. Komünistler olarak günlerce öncesinden hazırlanan parti haftası güçlü bir ön hazırlık sürecinin üzerinden şekillendi. Özellikle yerel çalışmaların ayrı bir gündem olarak ele aldığı Parti ve Ekim Devrimi haftası etkili bir tanıtım faaliyeti olarak hayata geçirildi. Etkinliklerin ön sürecinde yüzlerce afiş kullanıldı. Birçok emekçiye bire bir çağrı yapıldı. Bunların yanısıra program satışı planlandı. Hala devam eden tanıtım faaliyeti sürecinde bir dizi farklı araç kullanılmaya devam edilecek.

Bu eksende ilk olarak 13 Kasım günü yapılan etkinlik, güçlü -devrimci atmosferde ve kitlesel bir katılımla gerçekleştirildi. Coşkulu bir atmosferde geçen etkinlik ilk olarak parti ve devrim şehitlerinin huzurunda gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından Mamak İKE şiir topluluğu şiirleri ile programda yerini aldı. Şiir topluluğu program boyunca sık sık sahnede yeralarak programın akışını hareketlendirdi. Ardından sahneye çıkan Mamak İKE müzik topluluğu devrimci marşlar ile etkinlikteki coşkuyu bir kat daha arttırdı. Ekim Devrimi ve Parti içerikli sinevizyon gösteriminin ardından serbest kürsü bölümüne geçildi. Tüm program akışı içinde Ekim Devrimi'nin tarihsel ve güncel önemini, Parti davasının yeni Ekimler yaratma mücadelesindeki yerini ve misyonunu anlatan kısa sunumlar yapıldı. Ayrıca etkinlik programı içerisinde farklı çalışma alanlarından komünistlerin gönderdiği mesajlar okunda.

Etkinliğin serbest kürsü bölümü birçok açıdan anlamlı bir yer tuttu diyebiliriz. Özellikle Parti ve partili olma vurgusunun öne çıktığı serbest kürsüde, mücadele alanlarından birçok kişi konuşma yaptı. Konuşmaların içeriğinde Parti olgusunun yanısıra Ekim Devrimi'nin somut kazanımları, güncel planda emekçilerin karşı karşıya olduğu sorunlar, gençlik ve sınıf hareketinin mevcut tablosuna dair söylenenler etkinliğe ayrı bir zenginlik kattı.

Etkinliğin bir başka öne çıkan yönü ise emekçilerin katılımında belirgin bir artış olması idi. Gerek afişler üzerinden gerekse çağrımız üzerine anlamlı sayıda bir emekçi etkinliğimize katılım sağladı. 100'e yakın bir katılımın olduğu Parti ve Ekim Devrimi etkinliği hep birlikte söylenen Güneşi İçenlerin Türküsü ve Enternasyonal marşı ile tamamlandı.

“Dünya emeğin olacak sosyalizm kazanacak!”

Ekim Devrimi ve Parti etkinliğinin ardından komünistler Tuzluçayır mahallesinde bir yürüyüş düzenledi. Mahallenin içerisinde toplanan komünistler “Bütün ülkelerin işçileri birleşin!” yazılı ve Marx, Engels ve Lenin figürlü BDSP pankartının arkasında yürüyüşe başladı. Yürüyüş boyunca sık sık “işçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!”, “Marx Engels Lenin, yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!”, “Tek yol devrim kurtuluş sosyalizm!”, “Yeni Ekimler için ileri!”, “Ya barbarlık ya sosyalizm!” ve parti sloganları gür bir şekilde haykırıldı.

Semtin ara sokaklarında devam eden yürüyüş boyunca onlarca emekçi camlara çıktı ve mahalleden gençler kortejimize katılım sağladı. 50'yi aşkın kişinin katıldığı yürüyüşümüz mahallenin en işlek caddesinde yol kesilerek devam etti. Yeni Ekimler'in gür sesi burada da yankılandı.

Semtteki emekçileri yeni Ekimleri yaratmak için Parti saflarına çağırdığımız bu eylem, yürüyüşün başladığı noktaya gelindiğinde disiplinli bir şekilde bitirildi.

Ankara'dan komünistler olarak planladığımız Ekim Devrimi ve Parti Haftası bir dizi çalışma ile birlikte devam ediyor. Önümüzdeki günlerde de işçi ve emekçileri devrimci program altında birleşmeye çağıracak olan çalışmalarımız sürecek.

Şan olsun 88. yılında Ekim Devrimi'ne!

Yeni Ekimler için Parti saflarına!

Ankara'dan Komünistler

------------------------------------------------------------------------------------------

Ankaralı genç komünistlerden Ekim Devrimi ve Parti kutlaması...

“Yeni Ekimler'e yürüyoruz!”

İnsanlığın karanlık bir dönem yaşadığı şu günlerde Ekim Devrimi'nin aydınlığı, yeni Ekimler'in Partisi'nin yükselttiği bayrak, insanlığın kurtuluşu için büyük bir ümit, olanak ve yegane alternatiftir. Bu nedenle Ekim Devrimi'nin 88., Partimiz'in 7. mücadele yılını bu umudu ve alternatifi insanlara bir kez daha ve her zaman olduğundan daha güçlü bir şekilde ulaştırabilmek için büyük bir fırsattır. Genç komünistler olarak bu sorumluluğumuzun farkındayız ve bu sorumlulukla Ekim Devrimi ve Parti Haftasını örgütledik.

Bu yıl da Parti ve Ekim Devrimi Haftası vesilesiyle yoğun bir faaliyet programı ortaya koyup onu adım adım gerçekleştirmeye başladık. Bayram tatilinden sonraki hafta bu konuda ilk çalışmalarımıza başladık. Gerçekleştireceğimiz eylem ve etkinliklerin ayrıntılı planlanmaları için bir işbölümü yaptık.

İlk eylemimiz 13 Kasım günü Yüksel Caddesi'nde yaptığımız basın açıklaması oldu. 25 kişinin katıldığı basın açıklamasında Ekim Devrimi'nin güncel önemi, gençliğin yeni Ekimler'e olan ihtiyacı üzerine bir basın açıklaması okundu, ardından faaliyetlerimizin duyurusu yapıldı.

Basın açıklamasını “Yeni Ekimler için ileri!” şiarlı pankartımız, ustaların ve şehit yoldaşlarımızın büyük boy resimleri ve dövizlerimizle gerçekleştirdik. Çevredeki gençlerin ilgi gösterdiği açıklamamız yapılan konuşma ve atılan sloganlarla sona erdi. Genç komünistler,şunu bir kez daha ilan ettiler: “Yeni Ekimler'e yürüyoruz. Yeni Ekimler'in Partisi ile yürüyoruz.”

Bu eylemimizin ardından Mamak İşçi Kültür Evi'nde gerçekleştirilen etkinliğe katıldık. Son derece başarılı ve coşkulu geçen etkinliğin ardından yapılan bir yürüyüşle Tuzluçayırlı işçi ve emekçilere Ekim Devrimi'nin ve Partimiz'in müjdelerini taşıdık.

Bu hafta okullarımızda, merkezi materyallerimizin de kullanılması ile birlikte kitle çalışmamızı daha da güçlendirdik. Hedefimiz en geniş gençlik kesimlerine sosyalizm umudunu taşımak, Parti'yi anlatabilmek ve yeni Ekimler'in mücadelesine katabilmek.

Ankara Ekim Gençliği

------------------------------------------------------------------------------------------

Ankara'da Eğitim-Sen Bölge Toplantısı yapıldı...

Tabanın devrimci enerjisi açığa çıkarılmalı

Ankara'da 12 Kasım günü geniş katılımlı Eğitim-Sen Bölge Toplantısı yapıldı. Petrol-İş'te yapılan toplantıya yaklaşık 200 emekçi katıldı. Kırıkkale, Bartın, Karabük, Kastamonu, Yozgat, Kırşehir, Eskişehir, Çankırı ve Ankara olmak üzere 9 ilden temsilciler ve Eğitim-Sen şube başkanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantı Alaaddin Dinçer'in konuşmasıyla başladı. İllerden ve salondaki temsilcilerin konuşmalarıyla devam etti. Toplantı üç saat sürdü.

Alaaddin Dinçer konuşmasında Haziran ayı sonu, Temmuz ayı başlarında yapılması düşünülen program ve tüzük kurultayı için Aralık ayından itibaren örgütsel yapıyı düzenlemek amacıyla tartışma yürütmeyi hedeflediklerini söyledi. Ayrıca Eğitim-Sen'in “kurumsallaşamama” sorunu yaşadığını, karar alma süreçlerinin giderek merkezileştiğini, yukarıdan aşağıya doğru şekillendiğini, işyeri bağlarının giderek zayıfladığını belirtti.

24-26 Kasım tarihlerinde yapılacak olan “Büyük Eğitimci Yürüyüşü”ne de merkezi anlamda büyük önem verildiği gözlendi. Eylemin ayrıntıları şöyle:24 Kasım saat 14:30'da İstanbul Avrupa Yakası'nda, İstiklal Caddesi'nde başlayacak olan eylem ikinci gün Kocaeli'ne taşınacak. Eylemin 2. gününde, 25 Kasım'da, Türkiye genelinde yapılması planlanan sevk eylemi (iş bırakma) sırasında Kocaeli'nde yürüyüş yapılacak. Daha sonra Ankara'ya doğru devam edilecek. Ankara'ya üç ayrı koldan yapılması planan girişle birlikte 26 Kasım günü eylem burada bitirilecek.

24-26 Kasım'da İstanbul'dan başlayacak ve Ankara'da sonlandırılacak olan eylem eğitim emekçileri açısından önem taşımaktadır. Ancak bunun çalışmasının bizzat emekçiler tarafından yürütülmesi, eylemin işyerleri esas alınarak örgütlenmesi gerektiği bölge toplantısında bir kez daha su yüzüne çıkmıştır.

Eylem öncesi yerellerde, işyerlerinde toplantılar yapılması, tüm şube ve temsilcilikler tarafından planlama ve değerlendirme yapılması gerekmektedir. Böylelikle kamu emekçileri hem örgütlülüklerini daha çok benimseyecekler ve o ölçüde sahip çıkacaklar, hem de sendika merkezlerini yönlendirmeyi başaracak bir gücü temsil edeceklerdir.

Yapılması gereken sendika yönetimlerine tabi olmak değil, fakat onu üyelerin kendi iradesi ve kararlılığıyla şekillendirmek, tabanın devrimci iradesini sendikalara hakim kılmaktır. Bu bakışla tüm işyerlerinde ve yerellerde çalışmayı örgütlemek ve mücadele etmektir. Sosyalist Kamu Emekçileri'nin 24-26 Kasım eylem sürecine bu bakışla müdahale etmesi, değerlendirmesi gerekmektedir.

Sosyalist Kamu Emekçileri/Ankara