09 Temmuz 2005
Sayı: 2005/27 (27)


  Kızıl Bayrak'tan
  G-8 Zirvesi ve “hayalet”in önlenemeyen
yükselişi!
  Telekom’da sermaye sözünü söyledi...
Söz sırası işçi ve emekçilerde!
  Kamu TİS’leri sonuçlandı... Sonucu özeleştirme belirledi
  Tayyip Erdoğan ve hükümeti GOP için
seferberliğe hız veriyor
  Eğitim-Sen 2. Olağanüstü Genel Kurulu
  2 Temmuz Sivas katliamı protestolarından
  Sermaye devleti katliamda sınır
tanımıyor...Topyekûn saldırıya karşı
mücadeleyi yükseltelim!
  Gimas grevi ateşlenmeyi bekliyor
  Sınıf hareketinden...
  Kürt hareketinde İmralı süreci ve Türkiye’de Kürt sorunu (Orta sayfa)
  Dönemin aydıncıkları ve “büyük hizmetleri”
  Katliamlar sürüyor...
Hem de alenen, sokak ortasında ve
kameralar karşısında!

  Devlet partisi CHP’den hükümete “sokak” tehdidi

  Live8 G-8’e karşı mı?
Kapitalizm tarih olmadan
açlık ve sefalet tarih olabilir mi?
  G-8 zirvesi toplandı...
Emperyalist güç odakları çözümün değil
sorunların kaynağıdır
  Yeni hedeflerden biri Azerbaycan... CİA-Soros patentli karşı-devrimler
ve ABD uşakları
  Reklam dünyası ve kadın
  17’lere...
Kan kızıldı toprak!
  Bültenler / OSB-İMES
  Bültenler / Çiğli İB
  Kurtköy Canbazbayır emekçileri barikatları kurdular... Yıkım kararına
karşı direniş kararlılığı!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Erege Metal işçilerinden oturma eylemi…

Yeni Foça yolu üzerindeki Erege Metal Fabrikası yaklaşık 600 işçi çalıştırıyor. 1995 yılında Vakıfbank'tan kredi alarak kendini büyüten fabrika 2002'de aldığı krediyi ödeyemeyince, banka el koyuyor. Ahmet Büyükdoğan işletmeyi alıyor. İşletmenin bir kısmına ise Erol Evcil ortak oluyor.

Fabrikada şu an Çelik-İş Sendikası örgütlü. Çalışanların en yenisi üç yıllık. İşçilerin yaşadığı en büyük sorun iki aydır maaşlarını tam olarak alamamaları. Fabrikada da şu an istikrarlı bir üretim yok. Örneğin; bir gün iş oluyorsa, üç gün fabrika çalışmıyor. Patron sürekli belirsiz tarihler vererek işçilerin maaşlarını ödemiyor. Bunun üzerine işçiler 27 Haziran günü fabrika önünde oturma eylemi yaparak tepkilerini duyurmaya çalıştılar.

5 Temmuz günü Erege Metal'den 6 işçi işten çıkarılmış durumda. Patron işçilerin parasını vermeyeceği yönlü açıklamalar yapıyor. İşçileri ise fabrika önündeki eylemlerine devam ediyorlar. İşçilerin talepleri arasında, ödenmeyen maaşlarını almak, işyerinin düzenli çalışması ve sendika işyeri temsilcilerinin işçilerin oylarıyla seçilmesi var.

------------------------------------------------------------------------------------------

Eylemci işçilerden biriyle konuştuk...

“İşçiler sendikaya rağmen yürüdüler!”

- Şimdiye kadarki eylem biçimleri ne oldu?

- Öncesinde fabrika çıkışından yola kadar yürüyüşler oldu. Son olarak fabrika önünde oturma eylemi yaptık. Gündüz vardiyasındaki işçiler olarak saat 16.00'dan 23.00'e kadar fabrika önünde bekledik. Patron adına Erol Evcil gelip konuşma yaptı. Kısa zamanda paraları vereceğini ifade etti. Eğer işçiler dağılmazsa işyerini kapatacağını söyleyerek tehdit etti.

- Bu eylemlerde sendikanın tavrı nedir?

- Sendika bekleyici tutumda. Bu eylemimizde onlar yoktu. İşçiler sendikaya rağmen yürüdüler.

- İşçilerde sendikaya bu durumdan kaynaklı tepkiler var mı?

- İstifa etmeyi düşünenler oldu. Ancak noter ücretleri vb. nedenlerle vazgeçtiler.

- Bundan sonra ne gibi eylemler düşünüyorsunuz?

- Verilen bir ay süreyi bekleyeceğiz. Ödenmezse eylemlere devam edeceğiz. Ankara'ya yürümeyi düşünüyoruz.

Kızıl Bayrak/Çiğli

-------------------------------------------------------------------------------------------

Birleşik Metal Gramer'de yetkiyi aldı

Birleşik Metal-İş Sendikası Alman sermayeli koltuk fabrikası Gramer'de, 1.5 senedir süren dava sonucunda, yetkiyi aldı. Dava sonucunu işçiler fabrika önünde davul-zurna eşliğinde halay çekerek kutladılar. Bundan sonrası için Türk-Metal Yargıtay'a itiraz başvurusu yapsa da, sonucun değişmeyeceği düşünülüyor.

BDSP/Bursa

-------------------------------------------------------------------------------------------

Ulugay İlaç işçileri eylemde

Aralık 2004'te sendikalaşma girişimini başarıyla örgütleyen İbrahim Ethem Ulugay İlaç Fabrikası işçileri Haziran ayı içerisinde DİSK'e bağlı Lastik-İş Sendikası'nda örgütlenerek yetki aldılar. Sendika 400 işçinin çalıştığı fabrikada 210 işçiyle çoğunluğu sağlayıp yetki aldı. Ancak patron sendikanın yetkisine itiraz etti. İtiraz başvurusunun ardından işçiler, 27 Haziran gününden itibaren sabah işbaşı yaparken, öğlen yemek molasında ve akşam çıkışta alkış, düdük ve sloganlarla eylem yapıyorlar. Her gün yemek molasında yemek boykotu yapan işçiler, fabrika avlusuna çıkarak sendikal haklarını sonuna kadar savunacaklarını sloganlarla haykırıyorlar.

6 Temmuz günü Ulugay işçilerini ziyaret ettik. Ziyarette işçiler tüm kararlıklarıyla sendikalarına sahip çıkacaklarını ifade ettiler. Islıklar ve alkışlar eşliğinde atılan “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın işçilerin birliği!”, “Sendika hakkımız söke söke alırız!” sloganları kararlılıklarının en net ifadesiydi. Lastik-İş'in bölgede örgütlü olduğu Pharma Visian ve Derby fabrikalarından gelen sendika temsilcileri işçilere marol verdiler. Lastik-İş 2 No'lu Şube Başkanı'nın konuşmasının ardından işçiler fabrika avlusunda tur atarak işbaşı yaptılar.

Lastik-İş yöneticileri 11 Temmuz günü DİSK Genel Başkanı Sülenman Çelebi'nin de katılacağı geniş katılımlı bir basın açıklaması yapacaklarını ifade ettiler. Ayrıca protesto eylemlerini değişik eylemlerle sürdüreceklerini ve sonuç alıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladılar. Tüm ilerici kesimlere çağrı yaparak eylemlerin destek verilmesini istediler. Son dönemlerde gözle görülür bir şekilde artan sendikal örgütlenme çabaları işçi sınıfının örgütlülüğe olan ihtiyacının bir göstergesidir. Sınıf devrimcileri olarak bölgemizdeki bu mücadeleyi sınıfa taşıma sorumluluğu ile yüzyüzeyiz. Bunun gereklerini yerine getirme yönünde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

BDSP/Küçükçekmece

------------------------------------------------------------------------------------------

“Coca Cola işçisi yalnız değildir!”

İş çıkış saatinde yoldaşlarla buluşuyoruz. Direnişteki Coca Cola işçilerine mütevazi bir ziyarette bulunacağız. İnsanca bir yaşam ve çalışma koşulları için örgütlenip sendikalı olmuş Coca Cola işçileri. Patron bu nedenle işçileri kapı önüne koymuş. O da biliyor ki örgütlü bir sınıfa istediğini yaptırıp onu köle olarak kullanamaz.

Direniş çadırına asılan pankart, dövizler ve en önemlisi dostluk dolu sıcak gülüşlerle karşılıyor bizi direnen işçiler. Kısa zamanda kaynaşıyoruz. Sınıf olmanın farkına varmaya başlamış işçilerin çoğu. “Eskiden böyle birlik yoktu aramızda. Birbirimize güvenmezdik. Ama birlik olmayı başardık” diye konuşuyor bir işçi. Sözü hemen bir başkası alıyor. “Patron bizi kapı önüne koymakla tehdit ederdi. İşsizlik tehdidiyle olmayacak şeylere katlandık. Artık o günler geride kaldı.” Yılların suskunluğunun acısını çıkarmaya çalışırcasına konuşuyor her biri. En çok da İMF temsilcisi kadının konuşmasına takılıyor sohbet; “Türkiye'de asgari ücret çok yüksek. Bunun düşürülmesi gerekiyo.” diyordu.

Direnişin aksayan yönleri de var kuşkusuz. Bunların başında mal sevkiyatının hala yapılıyor olması geliyor. Onlar da bunun farkında. Diğer bir işçi kararlı konuşuyor; “İkisinden sonra buna da izin vermeyeceğiz. İstedikleri kadar polis yığsınlar.”

Ziyaretimizi erken bitiriyoruz; tekrar ve daha kalabalık bir şekilde gelme sözü vererek. Dayanışmanın önemini iyice farkına varmış işçiler coşkulu alkışlarla ve ‘Coca Cola işçisi yalnız değildir!' sloganıyla uğurluyorlar bizi. Biz de onları ‘Yaşasın sınıf dayanışması!' sloganıyla selamlıyoruz.

İstanbul'dan genç bir komünist

------------------------------------------------------------------------------------------

Atlas Halı işçisi 7 aydır ücret alamıyor

2004 Aralık ayından bu yana Atlas Halı Fabrikası'nda çalışan işçiler ücretlerini alamıyorlar. Şubat ayında Türk-İş'e bağlı TEKSİF Sendikası ile Atlas patronu arasında yapılan toplu iş sözleşmesi sonucunda işçilerin ortalama ücreti 800 milyona yükseldi.            

Atlas patronu biriken 7 aylık ücretleri ödeyemeyeceğini işçilere ve Kayseri TEKSİF Şubesi'ne bildirdi. Patron, işçilerin yaklaşık 6 milyar alacakları karşılığı olarak halı verme teklifinde bulundu. Böylece elinde bulunan halı stokunu eritmek isteyen patron bir taşla iki kuş vurmuş olacak. Hem işçilerin ücretlerini ödeme yükünden kurtulacak, hem de bu satıştan kâr elde edecek. Şayet işçiler halıları satabilirlerse ücretlerini alabilecekler. Satamama durumunda ise kaderlerine razı olacaklar.

Kayseri Atlas Halı Fabrikası'nda TEKSİF örgütlü. Şube Başkanı Tahir Horoz olan biteni elleri böğründe izliyor. Bu durum gayet anlaşılır. Zira patron patronu üzmez. Tahir Horoz ve çocukları Par Temizlik Şirketi benzeri bir dizi işyerinin patronu aynı zamanda.

Atlas işçisi 7 aydır ücret alamadığı için sefalet içinde kıvranıyor. Çocuklarının okul masrafını karşılayamıyor, odun-kömür alamıyor. Ücretlerine güvenerek taksitle alışveriş yapan onlarca Atlas işçisinin kapısına icra dayandı. Tüm bunlar olup biterken Tahir Horoz'un patronu olduğu TEKSİF Sendikası Kayseri Şubesi kılını kıpırdatmıyor.           

Atlas patronu durumdan rahatsız olan işçileri yıllık izinleri olup olmadığına bakmaksızın izne çıkarıyor. Atlas işçileri bu izinlerin sonunda toptan işten çıkarmaların gündeme gelebileceğini düşünüyorlar. Tüm bu sorunların çözümünün işçilerin mücadele birliğinden geçtiğini de duyarlı Atlas işçileri çok iyi biliyorlar.

BDSP/Kayseri