09 Nisan 2005
Sayı: 2005/14 (14)


  Kızıl Bayrak'tan
  Tırmandırılan faşist
kudurganlığa ve şovenizme karşı
mücadeleyi yükseltelim!
  Hükümetin sıkıntıları ve çıkmazları
  Trabzon’da polis destekli sivil faşist
provokasyon
  Trabzon’da faşist provokasyon
  Erkan Mumcu: Düzen yeni alternatifleri hazırlıyor
  İşgal orduları Türkiye’den “paralı asker”
devşirmeye hazırlanıyor
  PETKİM ve TÜPRAŞ hisseleri “halka arz”
ediliyor
  Tibet işçisiyle dayanışmayı yükselt!

  TEKEL mitingi; Adana’da 6 bin işçi ve emekçi haykırdı

  Sıradan faşizmin “fantaziler”i:
Tercüman’dan olay yaratacak yazı dizisi!
  Zanalar'ın yeni partisi üzerine
  TC’nin yumuşak karnı: Kıbrıs sorunu
  Emperyalist-kapitalist gericiliğin “ruhani lideri” için yas ilan edildi
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/9 : ABD müda-halesine ve BOP’a tam destek
  ABD’nin yeni “savunma stratejisi”
 Siyonistler günden güne arsızlaşıyor
Savaş kundakçısı Wolfowitz Dünya Bankası başkanlığına atandı

 Gülsuyu’nda 1 Mayıs’a hazırlık toplantısı

 Esenyurt-Kıraç: 1 Mayıs 2005’e hazırlanıyoruz!
 Çukurova Üniversitesi’nde imza
kampanyası
Ekim Gençliği : Birlik ve mücadele için
1 Mayıs’ta alanlara!
Öğrenci hareketinde güçlenen birlik zemini
ve bir ilk adım!
AB ve göçmen kadın emekçilerin sorunları
5. BİR-KAR Gençlik Kampı başarıyla
gerçekleşti
Devrimciler arasındaki ilişki, bir alış veriş, bir ticaret ilişkisi değildir!
Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Politik-pratik faaliyetlerden...

1 Mayıs 2005'e hazırlanıyoruz!

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs yaklaşıyor. Emperyalist saldırganlığın, kapitalist sömürünün yoğunlaştığı, sınıf mücadelesini güçlendirmenin yakıcı bir ihtiyaç olduğu böyle bir süreçte 2005 1 Mayıs'ını görkemli bir şekilde kutlamak önemli bir görev olarak karşımızda duruyor. Bizler de kendi bölgemizde1 Mayıs'a en ilerden katkı için çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz.

Çalışmamıza faaliyete katılacak güçlerimizle çalışmayı planlamak üzere toplantı yaparak başladık. Toplantıda bugünkü saldırı tablosu ortaya konuldu, 1 Mayıslar'ın önemine vurgu yapıldı. Esenyurt, Kıraç ve çevre sanayi bölgelerinde 1 Mayıs üzerinden yürütülecek çalışma kapsamında yerine getirilmesi gereken görev ve sorumluluklardan sözedildi. Dönem boyunca kullanılacak yerel araçlar belirlendi. Yürütülecek çalışma ayrıntılı bir biçimde planlandı. Planlama çerçevesinde merkezi materyalimizin dağıtımı, bunun yanında yerel materyallerin çıkartılması, mahallelerde ve fabrikalarda 1 Mayıs örgütleme komitelerinin kurulması, kitle toplantılarının ve etkinliklerin yapılması, fabrikalarda ve semtlerde toplantıların örgütlenmesi gibi hedefler koyduk.

2005 1 Mayıs'ını kazanma ruhuyla çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Esenyurt ve Kıraç'ın büyük bölümünü afişlerimizle süsledik. Gene E-5'in Avcılar-Beylikdüzü güzergahını yaygın bir biçimde afişledik. “Sosyal yıkıma ve emperyalist saldırganlığa karşı 1 Mayıs'ta alanlara!” başlıklı merkezi bildirimizi de bu arada kullanmaya başladık.

Genel propaganda faaliyetinin yanısıra kitle toplantılarını da gerçekleştirmeye başladık. İlk kitle toplantısını “Sosyal yıkıma ve emperyalist saldırganlığa karşı 2005 1 Mayısı'na hazırlanıyoruz” şiarıyla 3 Nisan Pazar günü gerçekleştirdik.

Çalışmalarımız önden planlandığı şekilde hızlanarak sürüyor.

BDSP/ Esenyurt-Kıraç

----------------------------------------------------------------------------------------

Kıraç jandarmasının Kİ-DER'e yönelik keyfi ve yasadışı uygulamaları

Basına ve kamuoyuna!

Kıraç İşçi Derneği olarak, 1 Mayıs çalışmalarımız çerçevesinde 3 Nisan günü düzenlediğimiz etkinliğe katılımı engellemek ve dernek çalışanları üzerinde baskı oluşturmak amacıyla Kıraç jandarması tarafından dernek binası önünde terör estirilmiştir.

Kıraç jandarması, “İşçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs etkinliğinde buluşalım” çağrısıyla düzenlediğimiz etkinliğimizi “Türkiye Komünist İşçi Partisi'nin (TKİP) düzenlediği bir etkinlik” gibi göstererek Büyükçekmece Sulh Ceza Mahkemesi'nden arama ve kontrol için izin çıkartmıştır.

Bu kararı da bahane eden jandarma etkinlik öncesinde ve sırasında dernek çevresinde terör estirmiştir. Jandarmanın bu yasadışı ve keyfi uygulamasına dernek yöneticilerimiz tarafından tepki gösterilmiştir. Tepkilere tahammül gösteremeyen jandarma dernek başkanını ve bir üyeyi gözaltına almaya çalışmıştır. Alınan tutum sonucunda gözaltına alınan olmamış ve jandarmanın derneğin bulunduğu binanın önünden biraz daha geriye çekilmesi sağlanmıştır. Etkinlik boyunca gelen gidenin kimliklerini kontrole devam eden jandarma ekipleri, etkinlikten sonra da dernek önünde beklemeye devam etmişlerdir.

Daha önce de Kıraç jandarması tarafından bu tür baskılara maruz kalan derneğimizin çalışmaları bu tür uygulamalarla engellenmek istenmektedir. Ama bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hiçbir baskı, yürüttüğümüz çalışmayı engelleyemez ve engelleyemeyecektir.

Devrimci sınıf mücadelesini engellemek ve önünü kesmek için bugüne kadar yaptıklarının sonucunda ne görmüşlerse, bugün de yarın da aynısını göreceklerdir. Derneğimiz birleşik, militan ve siyasal bir işçi sınıfı hareketi yaratma hedefinde yoluna devam edecektir.

Kıraç İşçi Derneği

6 Nisan 2005

---------------------------------------------------------------------------------------

Kıraç İşçi Derneği'nde 1 Mayıs etkinliği

Kıraç İşçi Derneği olarak yürüttüğümüz 1 Mayıs çalışmaları çerçevesinde 3 Nisan Pazar günü derneğimizde “İşçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs” başlıklı bir etkinlik düzenledik. Kıraç jandarmasının dernek binası önünde terör estirmesi ve düzmece gerekçelerle çıkardığı mahkeme kararıyla kimlik kontrolü yapmasına rağmen Kıraçlı işçi ve emekçiler derneğimizi ve etkinliği sahiplendiler. Etkinliğimize yaklaşık 80 işçi-emekçi katıldı.

Etkinliğimiz, ilk olarak sınıf mücadelesinde, devrim ve sosyalizm kavgasında şehit düşenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Daha sonra 1 Mayıs'ın önemini vurgulayan kısa bir sunumla devam edildi. Ardından “Geçmişi aşanlar geleceği kazanacak” adlı sinevizyon gösterimi yapıldı. Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinden kesitler sunan gösterim Kıraçlı işçi ve emekçiler tarafından ilgiyle izlendi. Sinevizyon gösteriminin ardından dernek başkanı arkadaşımız bir konuşma yaparak 2005 1 Mayısı'nın güncel önemi ve 1 Mayıs'a hazırlık çerçevesinde derneğin çalışmalarından bahsetti, Kıraçlı işçilerin kölece çalışma koşullarına ve örgütsüzlüğe karşı dernek çatısı altında 1 Mayıs'a katılmaları gerektiğine vurgu yaptı ve 1 Mayıslar'ı 2 Mayıslar'a taşımanın gerekliliği üzerinden konuşmasını tamamladı.

Daha sonra Kimsesiz Tiyatro Grubu “Sevim taşan benim” adlı oyununu işçi ve emekçilerle paylaştı. İlgiyle izlenen oyunun ardından bir arkadaş Nazım Hikmet'ten şiirler okudu. Son olarak sahneye çıkan Grup Eksen'in söylediği devrimci türkü ve marşlarla etkinliğimizi sonlandırdık.

Kıraç İşçi Derneği olarak, 1 Mayıs'a dönük çalışmalarımızı farklı araçları da devreye sokarak güçlendirmeye çalışacağız. Kıraç jandarmasının mücadelemizi engellemeye dönük her türlü baskısına rağmen çalışmamızı işçi ve emekçi kitlelere taşıyacak, devrimci bir 1 Mayıs'ı en güçlü şekilde örgütlemesi için üzerimize düşeni yapacağız.

Yaşasın işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs!

Kıraç İşçi Derneği çalışanları