02 Nisan 2005
Sayı: 2005/13 (13)


  Kızıl Bayrak'tan
  1 Mayıs’ı kazanmak için etkili, yaygın bir sınıf çalışması!
  Devrimci gruplardan ortak çağrı: “Birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs için ileri!”
  Provokasyon sermaye devletinin mayasında var!
  Burjuva şovenizminin karşısına işçi sınıfının enternasyonal kızıl bayrağıyla çıkalım!
  İncirlik bölge halklarına saldırının “merkezi üssü” oluyor
  Özelleştirme saldırısı ve birleşik mücadele
  Sağlıkta özelleştirme saldırısı hızlandı
  Şovenist histeri ve sendikalar

  KESK'e bağlı sendikaların genel kurulları; Bir kez daha ilkesiz ittifaklar

  Burjuva siyaset döngüsü, AKP ve
seçenekler
  Son gelişmeler ışığında ordu-siyaset
ilişkisi
  İstanbul Üniversitesi af aldatmacasını
boşa çıkartacak!
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/8: Emperyalist savaş ve Ortadoğu halkları
  Kırgızistan’daki darbenin ardındaki
ABD eli
 İşgal ordusuna asker toplamak için
şovenist kampanya
ABD emperyalizmi Suriyeli işbirlikçileri hazırlıyor
 İ.Ü.’nde Kızıldere
anması
 İstanbul Liseli Gençlik Platformu’ndan
(İLPG) Kızıldere anmaları
 Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda
Kızıldere anması
Bültenlerden
Newroz kutlamalarının ardından
Avrupa Birliği Sosyal Şartı ve boş beklentiler
GOP-DER açılış şenliği yapıldı
Tuzla Deri-İş Şube Başkanı Hasan
Sonkaya ile konuştuk
2. Eğitim-Sen Genel Merkez Kurultayı’nda tüzük ihlali
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Açılış etkinliğine gelen mesajlardan...

“İşçi sınıfının mücadelesinde yeni bir mevzi!”

Merhaba dostlar,

Yiğit Giyim işçileri olarak birçok sorun yaşıyoruz. En temel ihtiyaçlarımızı bile gideremiyoruz. Tuvaletlerin kapıları kilitleniyor, içeride su hariç hiçbir şey içemiyoruz. Zorunlu mesaiye kalıyoruz ve bu mesailerin ücretlerini alamıyoruz. Bırakalım mesai ücretlerimizi haftalıklarımızı dahi doğru düzgün alamıyoruz. Bunların karşısında duramamamızın sebebi işçilerin örgütsüz olmasıdır ama artık örgütlü olduğumuz zaman bütün haklarımızı kazanacağımıza inanıyoruz.

Biz Yiğit Giyim işçileri olarak Gaziosmanpaşa İşçi Derneği'nin yardımıyla bu haklarımızı kazanacağımıza inanıyoruz. Bizler GOP-DER gibi işçi derneklerinin kurulması için her türlü desteği vermek istiyoruz.

Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!

İşçi sınıfının iktidarı için mücadeleye!

Yiğit Giyim'den işçiler

İşçilerin yeni mücadele mevzisine merhaba,

Bu yeni oluşumu desteklemek ve daha ileriye taşımak için bizler de destek sunmaya hazırız.

Mekar Tekstil çalışanları

 

Merhaba sınıf kardeşlerimiz,

Biz Kargo Lider içileri ağır çalışma, fazla mesai, işveren sömürüsüne karşı Türk-İş'e bağlı TÜMTİS Sendikası'na üye olduk. İşveren bizi işten attı. Soğuk havaya, polis baskısına rağmen 155 gündür kapı önünde direnişimizi sürdürüyoruz. GOP-DER'e teşekkür ediyoruz.

Yaşasın işçilerin birliği!

Lider Kargo'dan işçiler

 

Biz İmge Tekstil'de çalışan tekstil işçileri olarak GOP-DER'in çatısı altında tüm işçi ve emekçi arkadaşlara birlik çağrısı yapıyoruz.

Üzerimizdeki sömürü koşullarının ağırlığını mücadelemizle yeneceğiz.

İmge Tekstil'den işçiler

 

Mahallemizde yaygın esrar, uyuşturucu, hırsızlık olaylarına karşı işçi sınıfının haklı mücadelesinin yanında olmak için kurulan derneğimizin açılışını selamlıyoruz.

Barbaros Hayrettinpaşa Gençliği

 

Merhaba dostlar,

Biz İlbek işçileri olarak işyerimizde havalandırma, kamera sistemi, yemeklerin kötü olması ve en son da işten atma saldırısı gibi birçok sorun yaşıyoruz. Böyle bir süreçte GOP İşçi Derneği'nin açılması bizler ve tüm sınıf kardeşlerimiz için olumlu bir adımdır. Bizler İlbek'te çalışan bilinçli işçiler olarak derneğimize elimizden gelen bütün desteği sunacağız.

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!

İlbek'ten işçiler

 

İşçi sınıfının mücadelesinde yeni bir mevzi olan GOP-DER'in açılışını selamlıyoruz.

Ağır çalışma koşulları altında gün boyu yaşadığımız sorunlarımıza çözüm olabilecek GOP-DER'in açılışını anlamlı buluyoruz.

Bölgemizde ortak sorunlarımızın ortak çözümü için bir olanak olan derneğimizi güçlendirmek hepimizin görevidir. Bu duygu ve düşüncelerle bütün işçi arkadaşları derneğe sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Sertplas'tan işçiler

 

Merhaba dostlar, yoldaşlar,

Gaziosmanpaşa'dan emperyalist-kapitalist sisteme karşı işçi-emekçi barikatını örmek ve bu ömrü dolmuş sistemi tarihin kirli sayfalarına göndermek için bir mevzi daha kazanmış bulunuyoruz. Proletaryanın öncü partisi önderliğinde sürdürdüğümüz kavga gün geçtikçe gelişiyor ve büyüyerek devam ediyor.

Gaziosmanpaşa işçi ve emekçilerine bugün için düşen görev onlara sunulmuş bu olanağı sonuna kadar kullanmaktır. Gaziosmanpaşa İşçi Derneği'ne sahip çıkalım. Düzensiz ve örgütsüz sesimizi, gücümüzü birleştirelim.

Kıraç'tan, Esenyurt'tan, GOP'tan, Küçükçekmece'den, Pendik'ten ve daha birçok işçi havzasından yükselttiğimiz bu seslerle birlikte özgür ve paylaşımcı bir sistem için kavgaya sarılıp mücadele bayrağını yükseltelim!

Sefaköy-Şahintepe İşçi Kültür Evleri

 

Genç komünistlerden işçi sınıfının yeni mevzisine selam...

Biz biliyoruz ki bayrağımızın ulaştığı her yeni mevzi işçi sınıfının son zaferini müjdeliyor.

Gençliğin devrimci enerjisini sınıf partisinin saflarında açığa çıkarmak için bizler birleşik gençlik hareketi şiarı ile yürümüye devam ediyoruz. Ve bunun işçi sınıfının mücadelesinden bağımsız olmadığının, ondan kopuk bir gelişim gösteremeyeceğinin de bilincindeyiz. Güneş hiçbir zaman batıdan doğmaz, öyleyse hayat gitmesi gerektiği yere doğru gidecektir.

Zafer işçi sınıfının olacaktır!

İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!

Ekim Gençliği

 

Topkapı 1. Matbaacılar Sitesi işçileri olarak yeni açılan Gaziosmanpaşa İşçi Derneği'miz hayırlı olsun. Biz işçilerin böyle kurumlara ihtiyacı var. Sizlerle beraber bu dayanışma gününde matbaa işçileri olarak hep yanınızda olduğumuzu belirtir, bu tür faaliyetlerin devam etmesini dileriz.

Matbaa işçileri

 

Merhaba dostlar, yoldaşlar,

Biz Güneşli-Yenibosna'dan işçiler olarak GOP-DER'in açılış etkinliğini tüm coşkumuzla selamlıyoruz. GOP-DER'in açılışını işçi sınıfının patronlara karşı kazanmış olduğu bir mevzi olarak görüyor, derneğinizi sahipleniyoruz.

Bundan sonraki süreçte çalışmaların işçiler-emekçiler tarafından sahiplenmesi dileğiyle...

Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!

Güneşli-Yenibosna'dan tekstil işçileri

 

Merhaba dostlar,

Kapitalist sistemin yoğun sömürüsü altındaki emeğimizin kurtuluşu biz işçi ve emekçilerin birlik ve beraberlik mücadelesinden geçer.

Bu şartlar altında yaşamımız köleleştiriliyor, özelleştirmelerle işsizliğimiz, açlığımız ve sefaletimiz pekiştiriliyor. Bizler bu düzene artık dur demeliyiz. Fabrikalarda birlik, beraberliğimizi dosta düşmana ilan etmeliyiz ve yeni dernekler açarak geleceğimize sahip çıkmalıyız.

Yaşasın işçilerin birliği!

Kahrolsun sermaye iktidarı!

Topkapı'dan matbaa işçileri

 

Merhaba dostlar,

Bizler liseli gençlik olarak sistemin karşısında şekillenen her türlü muhalif duruşun yanında yeralmayı bir görev kabul ediyoruz. İLGP olarak GOP-DER'in açılışını selamlıyor ve işçi sınıfı mücadelesini sonuna dek desteklediğimizi söylemekten gurur duyuyoruz.

Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği

İLGP

------------------------------------------------------------------------------------------

Tuzla Deri-İş Şube Başkanı Hasan Sonkaya ile konuştuk...

“Büyük ihtimalle greve doğru gidiyoruz!”

- Geçtiğimiz günlerde jandarma komandoları sanayi havzasını ablukaya aldı. Bunun nedenlerini ve neyi amaçladığını anlatır mısınınz?

- Bu abluka ilk değil. 2003-2005 sözleşme döneminde de benzer bir oyunla karşılaşmıştık. O zaman da ablukayla başlayıp saldırı ve tutuklamalarla devam etmişti. Anlayabildiğimiz kadarıyla beni ve diğer yönetici arkadaşları tutuklamaya çalışıyorlar. Bunu yaparlarsa sözleşmeyi istedikleri şekilde bitirebileceklerini sanıyorlar.

- Abluka ne zaman kalktı?

- Aynı gün yaptığımız görüşmelerde bu şekilde çalışamayacağımızı, abluka kalkmazsa işi bırakacağımızı söyledik. Üretimin durmasını göze alamadıkları için aynı gün öğleden sonra abluka kalktı. 

- Sözleşmenin tıkanmasına neden olan maddeler hangileriydi?

- İdari maddelerin tümünde anlaştık. Tek kalan ücrette ve sosyal haklardaki zam oranları.

- Onların önerisine karşılık sizin talebiniz nedir?

- Biz maaş zammına %25, sosyal ücretlerde %40 talep ettik. Onlarsa bize her ikisi içinde %5 önerdiler. Tabii ki bunu kabul edemezdik.

- Şu ana kadar fiili yada hukuki bir engellemeyle karşılaştınız mı?

- SEKA için yaptığımız (işyeri terketmeme eylemi) eyleme müdahale oldu, beni gözaltına aldılar. Daha sonra işçilerin kararlı tutumu jandarmaya geri adım attırdı, bırakmak zorunda kaldılar. Müdahaleye gerekçe olarak da deri sanayisinin Deri İşverenleri Derneği'nin malı olduğu, dolayısıyla da mülk sahibinin izni olmaksızın eylem yapılamayacağını ifade ediyorlar. Ayrıca kaymakamlık da aynı nedenden yola çıkarak sanayide eylem yapılmasını yasaklayan bir genelge yayınladı.

- Siz bu saldırılara karşı bir önlem aldınız mı? Ya da nasıl bir önlem almayı düşünüyorsunuz?

- İşçi arkadaşlarla gelişen bu sorunlarla ilgili sürekli görüşüyoruz ve bilgilendiriyoruz. Ayrıca yıllarca halka açık olan, yolu vb. olan bir yerin nasıl özel mülk sayılabildiğini merak ediyoruz. Bunun için hukukçu arkadaşlarımız girişimlerine başladılar.

- Arabuluculuk sürecinde tıkanıklık aşılabildi mi? Süreç nereye evrilebilir?

- Arabulucu ile de çözüleceğini sanmıyorum. Büyük ihtimalle greve doğru gidiyoruz. Biz de zaten hazırlıklarımızı bu yönde yapıyoruz.

Kızıl Bayrak/Kartal