İçindekiler:

15 Mart 2022
Sayı: KB 2022/10

Kriz-savaş sarmalında derinleşen yıkım
NATO halklara düşman bir savaş ve suç aygıtıdır
Ukrayna savaşı ve küresel ekonomik kriz
Pandeminin ikinci yılı geride kalırken
Dinsel gericilik tırmandırılıyor
İEKK'den 8 Mart eylem ve etkinlikleri
Taksim'de 8 Mart
Ankara'da 8 Mart
Almanya'da 8 Mart
Paris 8 Mart'ı
Yasin Keskin röportajı
İşçiler arayışta
Emperyalist dünya ve Gürcistan krizi
Ukrayna savaşı ve AB
Ukrayna'da savaşın yıkımları
"Nükleer tehlike"
Putin'in SSCB düşmanlığı
Ukrayna'da Neonaziler
Paramiliter çeteler ve Ortodoğulaşma
Versay'da AB zirvesi ve enerji tartışmaları
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden
IPCC'den 6. İklim Raporu
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Paris 8 Mart’ında coşkulu grev!

 

CGT ve SUD sendikaları başta olmak üzere çok sayıda kurumun çağrısıyla Paris’te 8 Mart grev yürüyüşü düzenlendi. Dün Gare du Nord önünde 14.00’te toplanan kitle kortej düzenlerini alarak Hopital Tenon’a kadar yürüdü. Sendikalar başta olmak üzere birçok kadın kolektifinin de katıldığı eylemde “Eşit işe eşit ücret” talepli grev öne çıktı. Hem talep hem de isteme şekli olarak grevin tercih edilmiş olması oldukça önemliydi.

Ayrıca birçok erkek işçi ve emekçi de greve katılarak, 8 Mart grevine destek verdiler. Demiryolu sendikasından ve metal sektörü gibi kadın işçi sayısının az olduğu sektörlerden de katılım vardı.

Eylemde birçok işkolundan sendikaların katılımının olmasının yanında göçmen kadınlar da kendi renkleri ve talepleriyle alandaydı. En kitlesel göçmen kadın katılımını Kürt kadınları sağladılar. Tamilli kadınların katılımı da iyiydi. Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez bayraklarıyla yürüyen Kürt kadınları, erbane topluluğu, yöresel kıyafetleri ve ses aracıyla eylemin odağı oldu. Yürüyüş boyunca Fransızca ve Kürtçe konuşmalar ve halaylarla kitleyi coşturdular.

Türkiyeli kadın kitlesi az olmakla birlikte daha çok örgütlü bir katılım gösterdiler. SKB, ADKH gibi kadın örgütleri kendi pankart ve flamalarıyla alanlardaydı. Partizan ve BİR-KAR ise flamalarıyla karma katılım gösterdiler. Eylemde Cezayirli ve Filistinli kadınlar başta olmak üzere Güney Amerika’dan da katılımlar vardı.

Eylemde en dikkat çeken göçmen katılımıysa karma katılımlı Afgan kortejiydi. Taliban teröründen kaçan Afganların eylemde yer alması, karma korteji ve sendikayla ortak hareket etmeleri dikkat çekiciydi.

Eylemde ayrıca yaş ortalamasının genç olması ise yeni kuşaktan kadınların da mücadeleye ilgisine işaret ediyordu. Liselilerin katılımı hem fazlaydı hem organizeydi.

UCL, NPA, Lutte Ouvriere gibi örgütler de eyleme kortejleriyle katıldılar. Diğer gruplar genelde sadece yürüyüş güzergahında stand açmakla yetindiler.

8 Mart, binlerce işçi ve emekçinin çifte sömürüye karşı greve çıktığı coşkulu bir gün olarak geride kaldı. Ayrıca bu eylem Paris’te uzun zaman sonraki en kitlesel eylem oldu.

 Kızıl Bayrak / Paris

 

 

 

Güney Amerika ülkelerinde 8 Mart

 

Güney Amerika’da 8 Mart günü sistematik ayrımcılığa ve cinsiyete dayalı şiddete karşı çoğunluğu kadınlardan oluşan kitleler sokaklara çıkarak gösteriler düzenlediler. Protestoların çoğu kadına yönelik şiddete yönelikti. Kadınlar, 9 Mart günü de greve giderek kadınlar üzerindeki sömürüye ve eşitsizliğe dikkat çektiler.

Bu yıl Meksika’da tüm sektörlerden kadınlar “Bizsiz bir gün” şiarıyla beşinci kez greve gitti. Las Brujas del Mar kolektifi, korona pandemisinin başlangıcından bu yana kadınların maruz kaldığı baskıları hatırlattı. ğı çağrısında “Eğer bugün işe ara verirsek, o zaman 40 milyar pesodan (28,2 milyar TL) fazla bir ekonomik gücü felç ederiz.” ifadelerini kullandı.

Amerika21 sitesinde yer alan haberde Meksika istatistik enstitüsüne göre, kadınların ekonomiye katılımının 2005 ile 2020 arasında yüzde 40’tan yaklaşık yüzde 45’e yükseldiği vurgulanıyor. Ancak araştırmalara göre aynı süre zarfında kadınlar önemli ölçüde daha fazla ev işleri, bakım ve çocuk yetiştirme işleri üstlendikleri gibi erkek çalışanlara göre daha az ücret alıyorlar.

Kamu sektörü gibi birçok alanda kapitalistler, kadınlara grev günü “gönüllü olarak” izin vererek, büyüyen dalgayı kırmaya çalıştılar.

Meksikalı kadınlar kadın cinayetleri ve zorla kaybetmeler sonucunda yaşamlarını yitiren kadınların anısına da ülkenin dört bir yanında yürüyüşler düzenlediler.

Arjantin’de de ulusal grev yapıldı. Sivil toplum kuruluşu Ni Una Menos, “devletin ve hükümetin kadınlara olan borcunun dış borçların ödenmesinden öncelikli olması gerektiğini” vurguladı.

Diğer ülkelerde gerçekleşen yürüyüşlerde kadına yönelik şiddet öne çıktı.

El Salvador’da, Las Mélidas kolektifi Nayib Bukele hükümetinin “şiddet içermeyen bir yaşam için kapsamlı özel yasa”yı yürürlükten kaldırma planını protesto etti.

Kadın cinayetlerini ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin diğer biçimlerini kapsayan yasa ilk kez 2012 yılında yürürlüğe girmişti. Las Mélidas kolektifi, ev işçilerinin daha iyi korunması için bir yasa tasarısı sundu.

Brezilya’da birçok şehirdeki gösterilerde protestolar kadına yönelik şiddete, ırkçılığa ve cinsiyetçiliğe karşı yöneltildi.

Göstericiler, “Bir daha asla Bolsonaro” sloganıyla doğrudan faşist başkanı hedef aldılar.

Şili’nin başkenti Santiago’da bir grup, Plaza de Dignidad’daki anıtın kaidesini ve Şili Üniversitesi tiyatrosunun önündeki meydanı boyayarak “Bize borçlu oldukları yaşam için” şiarlarını yazdı.

 

 

Lorient’te 8 Mart eylemi

 

Lorient kentinde sendikalar 8 Mart eylemi düzenledi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemi saat 15.30’da place Aristide-Briand’de toplanılarak gerçekleştirildi. “Eşit işe eşit ücret” talebine dikkat çekmek için 15.40’tan sonra kadınlar ücretsiz çalıştırılıyor denildi. Eylemi CGT, FSU, Solidaires, Nous Toutes örgütledi. Fransız Komünist Partisi, kendi cumhurbaşkanı adayının bildirisini dağıttı.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) da eyleme katılan emekçilere Enternasyonal Emekçi Kadınlar Komisyonu’nun bildirisinin Fransızcasını dağıttı. Eylem alanında bir ip çekilerek kadınların dilekleri için pano oluşturuldu. Kadınlara düşüncelerini yazıp ipe astılar. En çok “8 Mart’ın resmi tatil olması” talebi öne çıktı. Bu seneki katılım geçmiş dönemlere göre zayıf kaldı.

Kızıl Bayrak / Brötanya