İçindekiler:

15 Mart 2022
Sayı: KB 2022/10

Kriz-savaş sarmalında derinleşen yıkım
NATO halklara düşman bir savaş ve suç aygıtıdır
Ukrayna savaşı ve küresel ekonomik kriz
Pandeminin ikinci yılı geride kalırken
Dinsel gericilik tırmandırılıyor
İEKK'den 8 Mart eylem ve etkinlikleri
Taksim'de 8 Mart
Ankara'da 8 Mart
Almanya'da 8 Mart
Paris 8 Mart'ı
Yasin Keskin röportajı
İşçiler arayışta
Emperyalist dünya ve Gürcistan krizi
Ukrayna savaşı ve AB
Ukrayna'da savaşın yıkımları
"Nükleer tehlike"
Putin'in SSCB düşmanlığı
Ukrayna'da Neonaziler
Paramiliter çeteler ve Ortodoğulaşma
Versay'da AB zirvesi ve enerji tartışmaları
Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden
IPCC'den 6. İklim Raporu
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İEKK’den 8 Mart eylem ve etkinlikleri

 

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları “Haramilerin saltanatını yıkmak için işçi emekçi kadınlar bir adım öne!” şiarıyla İstanbul Bakırköy’de ve İzmir Karşıyaka’da eylem gerçekleştirdi. Ankara’da ise bir salon etkinliğinde bir araya geldi.

Bakırköy’de İEKK’den 8 Mart eylemi

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları bugün Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda eylem-etkinlik gerçekleştirdi. Eylem saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasında ise haramilerin düzenine karşı işçi-emekçi kadınlara bir adım öne çıkma çağrısı yinelendi. Açılış konuşmasının ardından İEKK’nin hazırladığı, kadın cinayetlerinin anlatıldığı şiir dinletisi gerçekleştirildi.

Şiir dinletisinden sonra program konuşmalarla devam etti. Söz ilk olarak çocuk istismarına karşı mücadele eden bir anneye verildi. Konuşmada çocuk istismarı, kadın katliamları karşısında devletin seyirci kaldığı teşhir edildi. Konuşma sırasında “Çocuk susar sen susma!” sloganı atıldı.

Sonrasında söz Validebağ Direnişçisi’ne bırakıldı. Validebağ direnişçisi konuşmasında ekoloji mücadelesinde kadınların en ön saflarda olduğunu vurguladı. Hep birlikte “Validebağ, İkizdere susmaycağız Cengizlere!”, “Ranta, talana geçit vermeyeceğiz!” sloganları atıldı.

Validebağ Direnişçisi’nin ardından KHK’lı bir kadın emekçi söz aldı. KHK’lı kadınların yaşadığı sorunları anlattı ve KHK’lara karşı mücadeleye çağırdı. Konuşmanın sonunda “KHK’lar gidecek, biz kalacağız!” sloganı atıldı.

Eylemde Sinbo Direnişçisi sadece Kod 29’a ve sendika düşmanlığına karşı değil tacize, mobbinge karşı da direndiklerini vurguladı. Kadın-erkek el ele mücadele çağrısı gerçekleştirdi.

SML Etiket direnişçisi ise konuşmasında direniş sürecini anlattı. Ayrıca konuşmasında işçi-emekçi kadınların taleplerini söyleyerek mücadele çağrısını yineledi.

Eylemde Farplas, Darinda Çorap ve Migros direnişçisi kadın işçilerin de mesajları okundu. “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı.

Direnen kadınların konuşmalarının ardından Gebze İşçilerin Birliği Derneği Tiyatro Atölyesi’nin oyunu sergilendi. Düzen partilerinin işçi-emekçilere yönelik sahte seçim vaatlerinin anlatıldığı tiyatro gösterisi yapıldı. Tiyatro gösteriminin ardından düzenin seçim aldatmacası karşısında “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”, “Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde” sloganları atıldı.

Tiyatro gösteriminin ardından İEKK adına basın metni okundu. Basın açıklamasında krizin ve pandeminin en ağır faturasının işçi-emekçi kadınlara kesildiği vurgulandı. Bir yandan da tek adam rejiminin İstanbul Sözleşmesi’nde olduğu gibi kadınların kazanılmış haklarına saldırdığı söylendi.

Açıklamada hegemonya savaşı olarak gerçekleşen Ukrayna-Rusya savaşına da değinildi. Kirli savaş politikalarının en ağır bedelini kadınların ve çocukların ödediği söylendi.

Emperyalistlerin savaşlarına karşı işçi sınıfı ve emekçilerin enternasyonalist birliğini büyütme çağrısı yapıldı.

Basın metninin okunmasının ardından Gebze İşçilerin Birliği Derneği müzik atölyesi müzik dinletisi gerçekleştirdi. Eylem, coşkulu halaylarla son buldu.

İzmir’de coşkulu 8 Mart eylemi

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları “Haramilerin saltanatını yıkmak için işçi emekçi kadınlar bir adım öne!” şiarıyla İzmir Karşıyaka’da eylem gerçekleştirdi. İşçi-emekçi kadınlar Karşıyaka İzban›da saat 14.00’te toplanmaya başladı.

Bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından ise İEKK adına hazırlanan basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasında, sermaye sınıfının ve AKP iktidarının işçi ve emekçilere dönük saldırılarına değinilirken, buna karşı gelişen sınıf mücadelesine, yükselen kadın hareketine, gençliğin gelecek ve özgürlük mücadelesine vurgu yapıldı.

Ayrıca emperyalistlerin hegemonya savaşına değinilerek, bunun işçiler, emekçiler, kadınlar ve çocuklar üzerindeki çok boyutlu yıkımına işaret edildi. Açıklama çalışma yaşamı ve toplumsal yaşamın her alanında kadınlar için elzem olan talepler sıralandı.

Basın açıklamasının ardından DEV TEKSTİL Genel Başkanı Fatma Alökmen bir konuşma gerçekleştirdi. Alökmen konuşmasında 8 Mart’ın tarihsel anlamı ve güncel çağrısına değindi.

Eylem sırasında “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”, “Kadın erkek el ele, örgütlü mücadeleye!”, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Direnen işçiler kazanacak!”, “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”, “8 Mart kızıldır kızıl kalacak!” sloganları atıldı.

Eylem başladığı andan itibaren kadınların ilgisi yoğundu.

Mücadele çağrısı ve sloganlar eşliğinde eylem sonlandırıldı. Ayrıca eyleme Dostluk ve Kültür Derneği katılarak destek verdi.

Ankara’da 8 Mart etkinliği

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde Ankara’da bir salon etkinliği gerçekleştirdi.

İEKK’nin “Bir adım öne!” çağrısı ile ve “Direniş kazanacak!” vurgusu ile gerçekleşen etkinlik saygı duruşu ile başladı.

Saygı duruşunun ardından sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Sinbo direnişçisi Dilbent Türker’in, direnişçi Farplas ve Pas South işçilerinin, direnişlerini kazanımla sonuçlandıran Migros Depo işçilerinin video mesajları yayınlandı ve salonda coşku yarattı.

Direnişçi işçilerin mesajlarının ardından İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları adına bir konuşma gerçekleştirildi. Yapılan konuşmada kadına yönelik saldırılara değinilirken son dönemde artan işçi direnişleri ve bu direnişlerde bir adım öne çıkan kadın işçiler selamlandı. Konuşmada şunlar ifade edildi:

“Bu direnişi sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya mücadelesiyle, sosyalizm mücadelesiyle birleştirirsek gerçekten kazanmış olacağız.”

İşçi Kültür Evi emekçilerinin gerçekleştirdiği şiir dinletisinin ardından etkinlik Sincan İşçi Birliği Korosu ve İşçi Kültür Evi Müzik Atölyesi’nin gerçekleştirdiği dinleti ile son buldu.

Dinletide İtalyan bir kadın emekçinin kendi dilinden seslendirdiği Çav Bella solanda hep birlikte söylendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul, İzmir, Ankara