3 Mayıs 2019
Sayı: KB 2019/18

Sınıfa karşı sınıf mücadelesini büyütelim!
İran’a yaptırım, gerici koalisyonun krizini derinleştiriyor
Seçim hazımsızlığı ve düzen krizi
Baskı ve terör dışında bir çıkış yolu bulamıyorlar!
‘Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı’ gerçekleşti
Ankara’da polis operasyonuna karşın 1 Mayıs kararlılığı
Kocaeli’de 1 Mayıs
Kocaeli 1 Mayıs’ından izlenimler…
İşçi ve emekçiler 1 Mayıs alanlarında buluştu
Binlerce işçi İstanbul 1 Mayıs’ında buluştu
İzmir’de kitlesel 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıslar
Dünyanın dört bir yanında kitlesel-coşkulu 1 Mayıs
Paris’te kitlesel, militan 1 Mayıs
Almanya’da 1 Mayıs
İsviçre’de 1 Mayıs eylemleri
Sri Lanka’da katliam ve perde arkası
Emperyalizmin “insan hakları” maskesi: Af Örgütü
Denizler’in yükselttiği bayrak, komünistlerin ellerinde!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İsviçre’de 1 Mayıs eylemleri

 

İsviçre’nin Basel, Lozan ve Cenevre kentlerinde binlerce kişi 1 Mayıs kutlamalarına katıldı.

Basel

Sendikaların, çevre ve kadın örgütlerinin, kağıtsızların ve çeşitli yerli ve yabancı örgütlerin yanı sıra TKİP’nin de bileşeni ve örgütleyicisi olduğu “Devrimci 1 Mayıs/Anti Kapitalist Blok” tarafından örgütlenen 1 Mayıs, önceki yıllara göre çok daha kitlesel ve coşkuluydu. İsviçre’nin en büyük sendikalardan UNIA sendikası başta olmak üzere öteki yerli sol ve kitle örgütleri önceki yılla göre kıyaslanamayacak bir kitle katılımını örgütlemeyi başarmışlardı. Sosyal demokrat Parti’nin gençlik örgütü ‘Genç Sosyalistler’ de kitlesellik  bakımında dikkat çekiciydi. Kağıtsızlar’ın (oturum izni olmayanlar) “Hiçbir insan illegal değildir” şiarıyla katıldıkları yürüyüşteki coşkuları ve yürüyüş boyunca dans ve sloganları dikkate değerdi. Devrimci sendikacılığı savunan ve sendikadan ayrılan yeni oluşumun katılımı ve sendikayı protesto etmek için sendikanın önünü kesip blokaj eylemi yapması ve sonradan Devrimci 1 Mayıs Platformu’na katılması anlamlıydı. Zira bu, platformda da böyle tartışılmıştı.

Görsellik ve katılımıyla öne çıkan gruplardan biri de kadın örgütleriydi. Haziran ayında İsviçre çapında yapılacak olan kadın grevinin talepleri, şiarları ve coşkusu 1 Mayıs alanına taşınmıştı. Yürüyüşün en anlamlı ve coşkulu kortejlerinden biri de kendilerini ‘1 Mayıs Korosu’ olarak tanımlayan ve yürüyüş boyunca Enternasyonal marşıyla ve Çav Bella’yı söyleyen yaklaşık 200 kişilik İsviçreli kitleydi. Kürt hareketinin tecriti ve açlık grevlerini öne çıkaran şiarlarla katılımı da bu yıl anlamlı bir kitlesellik oluşturuyordu. Dikkat çekici bir katılım sağlayan gruplardan biri de Alevi dernekleri oldu.

Devrimci 1 Mayıs/ Anti Kapitalist Blok’ da göz dolduran bir kitlesellik sergiledi. Uzun yıllar önce oluşan ve artık kurumsallaşmış bulunan Devrimci 1 Mayıs Platformu, bu yıl hazırlık toplantılarına dört ay önce başlayarak güçlü ve ortak bir ön hazırlık süreci ile çalışmalarını yürüttü.

Devrimci 1 Mayıs Platformu aldığı karar doğrultusunda sendikaların yürüyüşü bitirmesine rağmen başka güzergahtan yürüyüşü sürdürdü. Polisin saldırıyı göze alamadığı yürüyüşe devam edilerek yürüyüşün bitirileceği yere kadar coşkulu bir şekilde varıldı.

Yürüyüşün bitiş alanına sahne ve çadırlar kurulmuş, bilgilendirme ve yemek standları açılmıştı. 1 Mayıs kutlamasına burada devam edildi.

TKİP taraftarları, “Sosyal hak gasplarına, işsizliğe, ırkçılığa ve savaşa karşı sosyalizm için mücadeleye / TKİP” pankartlıya yürüyüşte yer aldı. Ayrıca BİR-KAR taraftarları da kendi bayraklarıyla yürüyüşe katıldı. Yürüyüş alanında Türkçe ve Almanca olarak TKİP Yurtdışı Örgütü bildirisinin dağıtımı yapıldı.

Bu yılki yürüyüşe yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Uzun yılların ardında Basel’deki en kitlesel katılımın olduğu yürüyüşte gençlik önemli bir yer tuttu.

Lozan

Lozan’da ise 1 Mayıs için Avrupa Meydanı’nda buluşan kitle şehrin en işlek merkez caddelerinden geçerek tekrardan Avrupa Meydanı’na yürüdü. Bine yakın bir katılımda, yerli sol örgütlerin katılımının dışında, birçok farklı sendikalar yer aldı. Türkiye’den TKİP, BİR-KAR, ESP ve Kürt hareketi katılım gösterdi.

Feministler, 14 Haziran’da gerçekleşecek kadın grevine yönelik yürüyüş esnasında vurgular yaptı. Birçok slogan eşliğinde, kadına yönelik eşitsizlik, baskı, cinsel ayrıma karşı teşhir konuşmaları yapıldı.

Yürüyüşe TKİP “Yaşasın 1 Mayıs, Bijî yek Gulan, Vive le 1er Mai!” şiarlı pankart ve flamalarla katıldı. Ayrıca BİR-KAR flamaları da taşındı. Yürüyüş esnasında Türkçe ve Fransızca hazırlanan, TKİP Yurtdışı Örgütü’nün bildirisi dağıtıldı. ESP, Leyla Güven’in Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrite karşı başlattığı açlık greviyle dayanışmaya çağıran pankartıyla yürüyüşte yer aldı. Kürt hareketi tecrite karşı açlık grevleriyle dayanışmaya çağıran imzasız pankartla katıldı.

Yürüyüş sonunda hazırlanan standlarda yemek ve içecek satımı yapılırken, konuşmalar gerçekleştirildi. Konuşmaların neredeyse tamamı 14 Haziran’la ilgiliydi.

Etkinlik konuşmalardan sonra, sıcak havayla beraber festival havasında devam etti.

Cenevre

Cenevre’de 1 Mayıs 4 bin kişinin katılımıyla kitlesel geçti. Sendikaların yoğunlukta olduğu eylemde, yerli sol örgütler ve çevreciler dışında, Sudan halkı, Yunan komünistleri (KKE), Latin Amerika ülkelerinin farklı sol ve ilerici hareketleri ile Fransa’dan “Asil Fransa” hareketi katıldı. Türkiye’de katılımcılar arasında TKİP, BİR-KAR, DİDF ve Kürt hareketinin açlık greviyle dayanışma platformu bulunmaktaydı.

Eylemde İsviçre’nin genelinde yansıdığı gibi, feminist hareketlerin ağırlığı ve coşkusu göze çarptı. Eylem boyunca 14 Haziran’da gerçekleştirilecek olan kadın greviyle ilgili kısa konuşmalar yapıldı, sloganlar atıldı.

Yerli sol partiler ise 19 Mayıs’ta gerçekleşecek seçime ilişkin bildiriler dağıttı.

Sudan’da son dönemdeki halk ayaklanmalarına karşın, bugün kortejdeki Sudanlı katılımcıların pankartlarında hem Fransızca, hem Arapça pankartlar taşındı. En çarpıcı pankartlarda “Sudan devriminde, dış müdahalelere hayır!” ve “Bir hükümet, devrimci bir iddia!” imzasız şiarlar yer almaktaydı.

Saat 13.30 sularında Cenevre tren istasyonuna yakın 22 Kanton meydanından başlayan eylem, her seneki güzergahtan geçilerek Bastion Meydanı’nda canlı bir şekilde bitti.

Bu sene TKİP “Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gûlan, Vive le 1er Mai!” pankartıyla, TKİP ve BİR-KAR flamalarıyla katılım gösterdi. TKİP’nin 1 Mayıs bildirisi Türkçe ve Fransızca olarak dağıtıldı.