3 Mayıs 2019
Sayı: KB 2019/18

Sınıfa karşı sınıf mücadelesini büyütelim!
İran’a yaptırım, gerici koalisyonun krizini derinleştiriyor
Seçim hazımsızlığı ve düzen krizi
Baskı ve terör dışında bir çıkış yolu bulamıyorlar!
‘Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı’ gerçekleşti
Ankara’da polis operasyonuna karşın 1 Mayıs kararlılığı
Kocaeli’de 1 Mayıs
Kocaeli 1 Mayıs’ından izlenimler…
İşçi ve emekçiler 1 Mayıs alanlarında buluştu
Binlerce işçi İstanbul 1 Mayıs’ında buluştu
İzmir’de kitlesel 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıslar
Dünyanın dört bir yanında kitlesel-coşkulu 1 Mayıs
Paris’te kitlesel, militan 1 Mayıs
Almanya’da 1 Mayıs
İsviçre’de 1 Mayıs eylemleri
Sri Lanka’da katliam ve perde arkası
Emperyalizmin “insan hakları” maskesi: Af Örgütü
Denizler’in yükselttiği bayrak, komünistlerin ellerinde!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçiler 1 Mayıs alanlarında buluştu

 

İşçi ve emekçiler Bursa, Çorlu, Kayseri, Mersin, Hacıbektaş, Aksaray ve Didim’de 1 Mayıs meydanlarında buluşarak saldırılara karşı taleplerini haykırdı.

Bursa’da 1 Mayıs’a binlerce emekçi katıldı

Bursa’da 1 Mayıs için Atatürk Stadyumu’nda toplanan binlerce işçi ve emekçi en önde mitingin düzenleyicisi olan DİSK, TMMOB, KESK ve TTB’nin “Memleket isterim, iş, adalet, özgürlük” şiarlı ortak pankartının ardından Kent Meydanı’na kadar yürüyerek burada miting gerçekleştirdi.

DİSK kortejinde Birleşik Metal-İş, Genel-İş ve Emekli Sen yer aldı. Geçtiğimiz yıl Bursa’da mitinge katılmayan Birleşik Metal-İş, örgütlü olduğu fabrikalardan kitlesel katılım ile alanda yerini aldı.

Türk-İş Kocaeli’ye gitmesine rağmen, TÜMTİS ve Tek Gıda-İş Sendikaları, Bursa mitingine katılım sağladı. Bir yılı aşkındır direnişleri devam eden Cargill işçileri mitingde yerini alırken, yürüyüş boyunca Cargill işçileri selamlandı.

Türk-İş’e bağlı sendikaların ardından Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) “Güzel günler göreceğiz çocuklar, güneşli günler göreceğiz” pankartı ve “Kıdem tazminatına dokunma” dövizleri ile yer alırken, ardından Metal İşçileri Birliği “Kıdem tazminatının gaspına, mezarda emekliliğe, krizin faturasına karşı genel grev, genel direniş” pankartı ve temel talep ve şiarların yer aldığı dövizleriyle yürüyüşte yer aldı.

Tüm kortejlerin Kent Meydanı’na girmesinin ardından saygı duruşu ile miting başladı.

Tertip Komitesi temsilcilerinin selamlanmasının ardından Tertip Komitesi adına ortak metni, Birleşik Metal-İş üyesi bir kadın işçi okudu. Metinde seçimler sonrasındaki tablo özetlenirken, AKP’nin geriletilmesinin önemi vurgulandı. Seçimlerin ardından Yeni Ekonomik Program adı altında işçi sınıfına dönük saldırılar vurgulandı. Kıdem tazminatının fona devredilmesi ile yapılmak istenenler özetlenirken, kıdem tazminatının gasp edilmesine karşı mücadele çağrısı yükseltildi. Kadınlara yönelik olanları başta olmak üzere, toplumsal yaşamda yapılan saldırılar da özetlenirken, birlikte mücadele çağrısı yapıldı. “Kıdem haktır, gasp edilmez!” ve “Jin, jiyan, azadi!” sloganları atıldı.

Ardından bir yılı aşkındır direnişleri devam eden Cargill işçileri adına konuşan Suat Karlıkaya işlerine geri dönene kadar mücadele edeceklerini belirtti.

KHK ile işten atılan kamu emekçileri selamlanırken, alanda oldukları vurgulandı.

Miting Hozan Beşir konseri ile sona erdi.

Çorlu’da kitlesel 1 Mayıs

Çorlu 1 Mayıs Platformu tarafından örgütlenen miting için Tekzen’de toplanan kitle kortejler oluşturarak Atatürk Meydanı’na yürüdü.

DEV TEKSTİL, işten atılan Teksif üyesi Tamteks işçileri, Çorlu Tren Katliamı Mağdurları, Bağımsız Kadın Birliği (BKB) de yürüyüşte yer aldı.

Urfa’da hayatını kaybeden işçiler ve 1 Mayıs mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başlayan miting programı hep birlikte 1 Mayıs marşının okunmasıyla sürdü.

Çorlu 1 Mayıs Platformu adına okunan ortak açıklamada, içinden geçilen süreçte karşı karşıya kalınan sorunlara karşı 1 Mayıs’a sahip çıkıldığının altı çizildi. Kıdem tazminatının gaspına karşı, EYT’lilerin haklı mücadele talepleri için, krizin faturasını ödememek için, kadın ve çocuk istismarına karşı, çocuk emeğinin sömürülmesine karşı, linç kültürünün sonuçlarına karşı, çevre ve doğa katliamlarına karşı, barış ve özgürlük talepleri için mücadele edildiği anlatıldı. Açıklama “Demokrasi istiyoruz! Nefes almak istiyoruz! Yakamızdan düşün istiyoruz! Yükünüzden kurtulmak istiyoruz! Sizi sırtımızdan atmak istiyoruz! Bütün dünya işçileri birleşiniz! Yaşasın 1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı, devrimin şanlı yolunda yürüyenlerin bayramı!” denilerek bitirildi.

BKB Ritim Grubu’nun ilgiyle izlenen gösterisinin ardından Cihan Erhan Özenç ve Erdal Güney’in ezgileri eşliğinde çekilen halaylarla miting sona erdi.

Mitingden notlar

* Tekirdağ’da toplu sözleşme imzalayan sendikalar büyük oranda bu yıl da Çorlu 1 Mayıs’ından uzak durarak üyelerinin taleplerine kulak tıkmayı tercih ettiler.

* Mitingde kıdem tazminatına dokundurmama ve bu yasaya karşı mücadele vurgusu vardı.

* DLB’li gençler taşıdıkları dövizlerle alanda yer aldılar. Eşit, parasız, bilimsel eğitim taleplerini haykırdılar.

* Düzen partisi CHP’nin Tekirdağ milletvekilleri ve belediye başkanları yürüyüş ve miting programı boyunca alanda oldular.

* DEV TEKSTİL mitinge “Krizin faturası patronlara! Yaşasın 1 Mayıs” pankartı ile katıldı. Metal İşçileri Birliği üyesi işçiler önlükleri ile alanda yerlerini aldılar.

Kayseri’de 1 Mayıs

1 Mayıs için Kayseri’de üç bine yakın işçi, emekçi ve genç Mimar Sinan Parkı’nda bir araya geldi.

KESK bileşenleri Eğitim Sen önünde toplanırken Kayseri İşçi Birliği ise Sivas Caddesi’nde Stad İş Merkezi önünde toplanarak kortej oluşturdu ve “Kıdem haktır gasp edilemez” pankartıyla yürüyüşe geçti. Buluşma noktası olarak Sivas Caddesi’ni belirleyen BDSP de “Krizin faturasını kapitalistler ödesinler” pankartıyla yürüyüşte yer aldı.

Kortejlerin alana girmesiyle program Enternasyonal Marşı ile başladı.

Miting de ilk konuşmayı Tertip komitesi adına KESK Dönem Sözcüsü Orhan Karakaya yaptı. Karakaya, ekonomik ve sosyal saldırılara değinerek işçilerin kazanılmış her türlü hakkının Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde de gasp edilmeye çalışıldığına dikkat çekti. “Yaşanan ekonomik krizin nedeni işçiler olmadığı halde krizin faturası işçilere, emekçilere ödettirilmek isteniyor” diyen Karakaya, bu kapsamdaki saldırıları şöyle anlattı: “Patronlar kriz var diyerek sorgusuz, sualsiz işçileri işten atıyor. Kriz var denerek hükümet patronlara teşvik üstüne teşvik veriyor, paketler açıklıyor. Asıl biz işçilerin daha fazla kullanması gereken İşsizlik Fonu patronlara, devlet bankalarına kaynak olarak kullandırılıyor, yağmalanıyor.”

İşsizlik, enflasyona değinerek işçi ve emekçilere dayatılan sefaleti teşhir etti. AKP-MHP koalisyonunun sermayeye sunduğu peşkeşe dikkat çekerek işçilerden kesintilerle oluşturulan fonların patronların hizmetine sunulduğunu belirtti.

Mitingde konuşan TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, sosyal yıkım saldırılarına değinerek, “Çözüm genel grevdir, çözüm genel direniştir” dedi.

Hacıbektaş’ta 40 yıl sonra 1 Mayıs

Hacıbektaş Lisesi önünde toplanan kitle kortej oluşturarak sloganlarla belediye meydanına yürüdü.

Burada Tertip Komitesi adına açıklama yapan Şinasi Topçu, “1 Mayıs’ta bu yıl da ezenlere karşı dünyada ve ülkemizde ezilenler mücadele bayrağını yükseltiyorlar. İşçi ve emekçiler kapitalist sömürüye, emperyalist saldırganlığa karşı öfkelerini ortaya koyuyorlar” dedi. Ortadoğu’daki katliamları ve buna ortak olan Türkiye burjuvazisini teşhir etti.

Ülkede yaşanan ekonomik ve sosyal yıkımı teşhir ederek “AKP iktidarı IMF’nin önüne koyduğu sömürü ve yıkım programlarını kararlılıkla uyguluyor” diyen Topçu, “Kurtuluş devrimde, kurtuluş sosyalizmde” diyerek konuşmasını bitirdi.

Mitingde yerel bir müzik grubu türkü ve marşlar söyledi.

BDSP, “Krizin faturasını kapitalistler ödesin, Yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla mitingde yer aldı. Ayrıca CHP, TKP, BHH, HDP de pankart ve flamalarıyla 1 Mayıs mitingine katıldı. Hacıbektaş’ta 40 yıl sonra ilk defa düzenlenen 1 Mayıs mitingine yaklaşık 500 işçi ve emekçi katıldı.

Mersin’de coşkulu 1 Mayıs

Mersin’de 1 Mayıs mitingi için işçi ve emekçiler Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Saygı duruşu ile başlayan 1 Mayıs programı Enternasyonal marşı ile sürdü.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü ve DİSK Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy açılış konuşması yaptı. Devamında Türk-İş bölge temsilcisi, KESK dönem sözcüsü ve Mersin Kadın Platformu temsilcisi tarafından konuşmalar gerçekleştirildi. Konuşmalarda içinden geçilen kriz ortamına, işsizliğe, kıdem tazminatının gaspına değinilerek mücadele vurgusu yapıldı. Kürsüden ayrıca tecrite karşı Leyla Güven şahsında süren açlık grevine dikkat çekildi.

Miting programı Mustafa Özarslan’ın verdiği konserle son buldu. Mitingde binlerce emekçi, davul zurna eşliğinde halay çekti.

Geçmiş yıllara göre toplam katılım ve işçi sendikalarının katılımı açısından daha kalabalık bir miting gerçekleşti.

Mitingde KHK ile ihraç edilen ve geçtiğimiz günlerde kanserden yaşamını yitiren Eğitim Sen üyesi Salman Taş’ın resminin olduğu pankartla yürüyen Eğim Sen korteji katılımı ve coşkusuyla dikkat çekti.

Açlık grevlerinin öne çıktığı HDP kortejleri de oldukça canlıydı, gençliğin ve kadınların katılımı yoğundu. Düzen solundan CHP’nin de mitinge belli bir kalabalıkla katıldığı gözlendi. Genel anlamda kortejlerde gençliğin katılımı belirgindi.

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği mitinge “Bu düzen dikiş tutmaz-Sömürüsüz bir dünyayı biz dokuyacağız” pankartı ve kıdem tazminatının gaspına ve krize karşı dövizlerle katıldı.

Aksaray’da 1 Mayıs açıklaması

Aksaray’da KESK tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Aksaray Şube Sekreteri Abdulkadir Çetin, “1 Mayıs Türkiye’nin temel sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi talebinin öne çıktığı bir mücadele günü olarak görülmelidir” dedi. İşten atmaları teşhir den Çetin, “1 Mayıs kadın cinayetlerinin son bulması, emekçilerin birliği ve halkların kardeşliği çağrısıdır. 1 Mayıs Kamu emekçileri olarak iş güvencemize haklarımıza sahip çıkmak ve çocuklarımızın güven içinde yaşayabileceği demokratik laik bir Türkiye talebini haykırma çağrısıdır” dedi.

Açıklamanın ardından Necip Fazıl Kısakürek Caddesi’nden Hükümet Meydanı’na kadar sloganlarla yapılan yürüyüşe BDSP, HDP ve CHP destek verdi.

Didim’de 1 Mayıs

DİSK, KESK ve Didim Demokrasi Platformu tarafından örgütlenen 1 Mayıs mitingi için belediye binası önünde toplanan kitle, sloganlarla kent meydanına yürüyerek miting gerçekleştirdi.

Kıdem tazminatıma dokunma” diyen DİSK Genel-İş’in yoğun katılımı göze çarparken, mitinge 3 bine yakın işçi ve emekçi katıldı.