3 Mayıs 2019
Sayı: KB 2019/18

Sınıfa karşı sınıf mücadelesini büyütelim!
İran’a yaptırım, gerici koalisyonun krizini derinleştiriyor
Seçim hazımsızlığı ve düzen krizi
Baskı ve terör dışında bir çıkış yolu bulamıyorlar!
‘Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı’ gerçekleşti
Ankara’da polis operasyonuna karşın 1 Mayıs kararlılığı
Kocaeli’de 1 Mayıs
Kocaeli 1 Mayıs’ından izlenimler…
İşçi ve emekçiler 1 Mayıs alanlarında buluştu
Binlerce işçi İstanbul 1 Mayıs’ında buluştu
İzmir’de kitlesel 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıslar
Dünyanın dört bir yanında kitlesel-coşkulu 1 Mayıs
Paris’te kitlesel, militan 1 Mayıs
Almanya’da 1 Mayıs
İsviçre’de 1 Mayıs eylemleri
Sri Lanka’da katliam ve perde arkası
Emperyalizmin “insan hakları” maskesi: Af Örgütü
Denizler’in yükselttiği bayrak, komünistlerin ellerinde!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kocaeli’de 1 Mayıs: Kıdem tazminatımıza dokunma!

 

Türk-İş’in merkezi olarak katıldığı Kocaeli’deki 1 Mayıs mitingi için toplanmalar erken saatlerde Doğu Kışla Parkı’nda başladı. Toplanmalar tam olarak gerçekleşmediği halde Türk-İş başkanlarının saat 10.00’da yürüyüşe başlaması nedeniyle düzenli bir yürüyüş yapılamadı.

Yürüyüşün ön kolunda en kitlesel katılımı sağlayan Türk Metal üyeleri sıklıkla “Kıdem hakkımız gasp edilemez!” sloganını attı.

Kortejlerin yarısı alana ulaşmadan, “Kıdemime dokunma! Krizin bedelini ödemem! Vergide adalet istiyoruz! Taşeronda ayrımcılığa son! Emeklilikte yaşa takılmak istemiyorum!” şiarlı Türk-İş pankartının olduğu Perşembe Pazarı’nda program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlatıldı.

Program, Türk Metal üyesi işçilerden oluşan müzik grubunun hazırladığı işçi marşları ile devam ederken sendikalar da alana giriş yaptılar.

Kıdem tazminatı hakkı, çocuk istismarı ve EYT gündemli dövizler taşıyan işçiler, “Kıdem hakkımız söke söke alırız!” ve “Kıdem bizimdir bizim kalacak!” sloganlarıyla saldırıya geçit vermeyeceklerini tüm yürüyüş kortejlerinde haykırdılar. Ayrıca “Çocuk susar sen susma!” gibi çocuk istismarına yönelik dövizler de göze çarpıyordu.

Selüloz-İş’in katılımı diğer sendikalara göre dikkat çekiciydi. Alana girişler devam ederken birçok işçi ve emekçi de alanı terk etmeye başladı.

Miting programı Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın konuşması ile devam etti. Kavlak, “Ekonomik krizin faturası emekçilere kesilmek isteniyor. Bu alanda sesleniyoruz. Biz bu krizin bedelini ödemeyeceğiz. Haklarımız için çocuklarımız için sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Konuşma esnasında Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şubesi alana girdi. Toplu sözleşme sürecinde olan Tüpraş işçileri ve Gebze şubesine bağlı işçilerin bulunduğu kortejler mitingin en canlı ve düzenli kortejleriydi.

Alanda bulunanlar Kavlak’ın yaptığı konuşmayı dinlemediler. Konuşma sırasında sürekli “Kıdem hakkımız gasp edilemez!”, “Damat şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı.

Ardından ise sözü Türk-İş Başkanı Ergün Atalay aldı. Hak-İş’in Urfa’da gerçekleşecek mitingine giderken hayatını kaybeden işçileri anarak sözlerine başlayan Atalay, 1 Mayıs mitingini bu yıl Diyarbakır’da yapmayı düşündüklerini ancak seçimin ardından açıklanan YEP ile birlikte “Eğer hükümet kıdemimize el uzatacaksa, 1 Mayıs’ın yeri Kocaeli’dir” diye karar verdiklerini belirtti. Ekonomik krize ve işçilerin yaşadıkları haksızlıklara dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Atalay, işçilerin vergide adalet istediğini, bu yüzden azdan az çoktan çok vergi alınmasını sağlayan bir sisteme ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kıdem tazminatı ile ilgili fon diye bir tartışmaları olmadığını ancak kıdem tazminatı alamayanlar için mevcut sistem kalmak şartı ile her türlü tartışma yapmaya hazır olduklarının altını çizdi. “Buradan sesleniyorum; kıdem ile ilgili olumsuz çalışma yapmayın. Kıdemle ilgili geriye giderek bir çalışma yapmayın. Yapamazsınız, yapmazsınız, yaptırmayız” dedi.

EYT sorunu ile ilgili hükümete seslenerek “Bu sorun ne zaman çözülecek” diye sordu.

Atalay konuşmasını; “’77 katliamını kim yaptıysa 12 Eylül’ün 15 Temmuz’un arkasında da onlar vardır. Özelleştirme yapmayın dedik, dinlemediler SEKA Kağıt fabrikası özelleştirildi. Şimdi durum ortadadır. Biz özel sektöre karşı değiliz, sömürüye karşıyız. Herkes bu alanı doldurmak için olağanüstü bir gayret sarf etti” diye sürdürdü.

Atalay, konuşmasını taşeron işçilerin kadro sorunu, Tank Palet fabrikasının özelleştirilmesi, çocuk işçilik, iş cinayetleri gündemlerine değinerek sonlandırdı. Atalay’ın konuşması sırasında kitlenin alandan çıkmaya başlaması dikkat çekti. Konuşmanın ardından da miting sona erdirildi.

Mitingden notlar:

- Mitingin örgütleyicisi olan Türk-İş’in aceleciliği göze çarptı. Yürüyüşü toplanma için verdiği saatte başlattı. Alana giriş yapılmadan program başlatıldı ve son kortejlerin alana girmesinin ardından miting bitirildi. Özellikle Türk Metal üyesi işçiler bir araya toplanmadı.

- En güçlü katılımı Türk Metal şubeleri sağladı. Ancak kortejlerde kitlesel bir katılımın coşkusu hakim değildi. İşçiler Türk Metal’in hazırladıkları dövizlerin dışında kendi hazırladıkları kıdem tazminatı, EYT ve  çocuk istismarı dövizlerini taşıdılar. Türk Metal kortejlerinde sürekli Türk Metal lehine sloganlar attırılmaya çalışıldı. İşçiler bu sloganlara çok katkı sağlamazken, kendi sorunları ile ilgili sloganlara daha fazla eşlik etti.

- En canlı sendika kortejleri; toplu sözleşme, direniş ve özelleştirme karşıtı eylemler içerisinde olan Petrol-İş, Tek Gıda-İş ve Harb-İş kortejleriydi.

- Mitinge katılan işçilerin krizin sonuçları, kıdem tazminatı, Zorunlu BES ve emeklilik sistemine yönelik tepkileri dikkat çekti. En belirgin sloganlardan biri ise “Damat şaşırma sabrımızı taşırma!” oldu.

-EYT’liler kitlesel olmasalar da kendi pankartları ile katıldılar. Mitingin tamamında tüm kortejlerde emeklilik hakkına dair dövizler taşındı, sloganlar atıldı.

- Mitinge siyasi partilerden CHP, Vatan Partisi ve EMEP katıldı. AKP’den kimsenin olmaması, CHP’lilerin İzmit Belediye başkanı, milletvekilleri ve il başkanları ile tam kadro katılması dikkat çekti.

- Tamamı işçilerden oluşan 1 Mayıs mitinginde alan çok kısa bir süreliğine tamamen dolarken, mitinge yaklaşık 30 bin kişi katıldı.