3 Mayıs 2019
Sayı: KB 2019/18

Sınıfa karşı sınıf mücadelesini büyütelim!
İran’a yaptırım, gerici koalisyonun krizini derinleştiriyor
Seçim hazımsızlığı ve düzen krizi
Baskı ve terör dışında bir çıkış yolu bulamıyorlar!
‘Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı’ gerçekleşti
Ankara’da polis operasyonuna karşın 1 Mayıs kararlılığı
Kocaeli’de 1 Mayıs
Kocaeli 1 Mayıs’ından izlenimler…
İşçi ve emekçiler 1 Mayıs alanlarında buluştu
Binlerce işçi İstanbul 1 Mayıs’ında buluştu
İzmir’de kitlesel 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıslar
Dünyanın dört bir yanında kitlesel-coşkulu 1 Mayıs
Paris’te kitlesel, militan 1 Mayıs
Almanya’da 1 Mayıs
İsviçre’de 1 Mayıs eylemleri
Sri Lanka’da katliam ve perde arkası
Emperyalizmin “insan hakları” maskesi: Af Örgütü
Denizler’in yükselttiği bayrak, komünistlerin ellerinde!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya’da 1 Mayıs

 

Almanya’nın birçok kentinde işçi ve emekçiler 1 Mayıs yürüyüşlerinde, mitinglerinde taleplerini haykırdı.

Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB)çağrı yaptığı 1 Mayıs’ın bu yılki şiarı “Avrupa, ama şimdi daha doğru olmalı!” idi. Sendika 26 Mayıs’ta gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinin öncesinde gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarında toleranslı olmayan, milliyetçi, ırkçı, sağ popülist partilere oy vermeme çağrısı yaptı.

Almanya’nın bazı kentlerinde, özellikle doğu illerinde 1 Mayıs’ta ırkçı partilerin gösteri yapmak istemesine karşı protestolar düzenlendi. Aşağı Saksonya eyaletindeki Chemnitz’te ırkçı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi, Dresden’de ırkçı-faşist Almanya Ulusalcı Parti’nin (NPD) yürüyüşü protesto edildi. Bochum ve Duisburg’da da ırkçı-faşist partiler protesto edildi.

Berlin

1 Mayıs için Hackescher Markt’ta toplanan yaklaşık 7 bin kişi tarihi Brandenburger Tor’a yürüyerek burada miting yaptı. IG-Metall, IG-BCE, BAU, Ver.di, GEW kortejlerinin yanı sıra göçmen örgütleri de eyleme katılım sağlarken komünistler yürüyüşe “Hep birlikte sosyal yıkıma, ırkçılığa ve emperyalist saldırganlığa karşı!/ TKİP” pankartıyla katıldı. Yürüyüşte “ücretlerin arttırılması, iş güvencesi, taşeronlaştırmaya hayır, ödenebilir kiralık evler” şiarları yer aldı.

Köln

1 Mayıs yürüyüşünde Ver.di ve IG Metall sendikalarının katılımı dikkat çekti. Farklı işkollarında örgütlü olan birçok sendika da kortejleri ile eyleme katıldı. Sendikaları parti ve sol örgütler takip etti. Bu yıl 3 bin 800 işçinin işten çıkarılacağı açıklanan Köln Ford işletmelerinde çalışan işçilerin iş elbiseleri ile katıldığı korteji oldukça kitlesel ve canlıydı.

En genç, en canlı ve dinamik kortej ise “Yaşamak ölmekten çok daha güzel!” pankartı taşıyan ‘Fridays for Future’du. Geçen yıla kıyasla katılımın arttığı yürüyüşte yaklaşık 8 bin kişi yer aldı. Bir saat süren yürüyüşün ardından şehir merkezindeki Heumarkt alanına gelinerek burada yapılan konuşmalarla eylem sona erdi.

1 Mayıs kortejinde Türkiyeli, İranlı, Kürdistanlı, Latin Amerikalı, Afrikalı gruplar, göçmen örgütler de kitlesel olarak yürüdü. Sınıf devrimcileri ise “Yaşasın Proletarya Enternasyonalizmi! / TKİP” pankartı ve BİR-KAR flamaları ile yürüyüşe katıldı.

Frankfurt

Güntherpark’ta DGB’nin çağrısıyla Römerberg’de miting gerçekleştirildi. Sendika kortejlerinin arkasında ise yerlisi ve göçmeni ile çeşitli politik parti, örgüt ve dernekler yürüdüler. Devrimci-demokratik örgütlerin kortejlerini nicel olarak korudukları ve belli bir coşkuyla yürüdükleri gözlendi.

Kitlesel işten atma saldırısıyla karşı karşıya kalan LSG işçileri, DHL paket işçileri ve yeni bir vergi saldırısıyla karşı karşıya olan taksiciler de kendi talepleriyle yürüyüşe katıldı. Yakın zamanda intihar eden LSG işçisi Juan Ballestero’nun eşinin bir konuşma yapma talebi sendika bürokrasisi tarafından reddedildi.

Sınıf devrimcileri bu yıl 1 Mayıs öncesinde KPD-Wiederaufbau’nun, birlikte bir “kızıl blok” oluşturma önerisine olumlu cevap vererek, art arda bir kortej oluşturarak birlikte yürüdüler. Çok sayıda kızıl bayrağın taşındığı korteje kızıl renkler hakim olurken, birlikte Almanca ve Türkçe, Enternasyonal, 1 Mayıs, Çav Bella başta olmak üzere devrimci marşların söylenmesi ve sloganların birlikte atılması coşkulu bir atmosfer oluşturdu. “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!” şiarlı TKİP imzalı bir pankartla yürüyen sınıf devrimcilerinin, işçi sınıfının çeşitli sosyal ve demokratik taleplerinin yazılı olduğu kızıl yelekler giyerek yürümeleri görsel açıdan dikkat çekti. Devrimci Gençlik Birliği (RJ) de kendi pankartıyla katıldı.

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı miting müzik ve dans gösterisinin ardından sona erdi.

Essen

DGB’nin düzenlediği 1 Mayıs yürüyüşü Rüttenscheid semtinde başladı. Sendikaların ardından DİDF ve Kürt hareketinin yanı sıra TKİP ve BİR-KAR pankart ve flamalarıyla yürüyüşe katılan göçmen partilerdi. TKİP imzalı “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak” pankartı ile yürüyen komünistler taşıdıkları parti bayraklarıyla canlı bir kortej oluşturdular. Yürüyüş, şehir merkezinde yine DGB’nin organize ettiği miting alanında saat 13.00’te bitirilirken, alanda başta DGB ve düzen partileri adına yapılan konuşmalarda, işçi ve emekçilerin gündemine ilişkin tek bir kelimenin edilmemiş olması çok da şaşırtıcı olmadı.

Daha sonra geleneksel olarak kutlanan 1 Mayıs şenliğine katılan komünistler burada, açtıkları bilgilendirme ve yemek standıyla yüzlerce emekçiyle bir araya gelme fırsatı buldular. Bilgilendirme standında Kızıl Bayrak ve EKİM dağıtımının yanı sıra, 22 Haziran’da aynı alanda düzenlenecek olan ‘İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Festivali’nin çalışması yapıldı.

Stuttgart

Marienplatz’ta toplanan yerli ve göçmen parti ve gruplar DGB’nin “Geleceği emek tayin edecek!” pankartının arkasında sendikaların ardından kortej oluşturarak Marktplatz meydanına yürüdü.

MLPD, DKP, Dei Like ve otonomcu grupların yanı sıra, TKP/ML, MLKP, DİDF, Halk Cephesi, Kürt hareketi, Alınteri ve Yunan Komünist Partisi pankart ve flamalarıyla yürüyüşte yer aldı. Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP) de “Yaşasın 1 Mayıs yaşasın sosyalizm!” şiarlı pankart ve kızıl bayraklarla yürüyüşe katıldı.

Miting alanında konuşma yapan sendikalar, ilerici parti ve örgütlere ise söz hakkı vermediler. Türkiye zindanlarındaki açlık grevlerine ilişkin açıklamalara dahi sıcak bakmadılar.

Otonomcu gruplar ise Marktplatz’dan sonra alternatif bir yürüyüş düzenlediler. Son yıllara kıyasla daha fazla katılımın olduğu eyleme yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Mitingin ardından, MLPD’nin düzenleyeceği etkinliğe çağrı yapıldı. Ayrıca, yürüyüş ve miting boyunca Kızıl Bayrak gazetesiyle EKİM’in satışı yapıldı.

Hamburg

DGB sendikasının çağrısıyla Theodor-Heuss-Platz alanında toplanılırken önde DGB, IG Metall, Ver.di, GEW ve EVG’nin aralarında olduğu sendikalar taleplerinin yazılı olduğu pankartlar ve sendika bayraklarıyla geldi. Sendikaları takiben yerli partilerden Die Linke, MLPD, DKP, SPD ve anti-faşist guruplar parti bayraklarıyla alana girdiler. TKİP’nin de aralarında yer aldığı Türkiyeli örgütler de kortejler oluşturarak yürüyüşe katıldı. Yaklaşık 5 km yüründükten sonra miting alanına ulaşıldı ve burada konuşmalar yapıldı.

TKİP Yurtdışı Örgütü, parti bayrakları ve BİR-KAR flamalarıyla 1 Mayıs’a katıldı. Yürüyüş ve miting esnasında “Kapitalist sömürüye, emperyalist saldırganlığa ve faşizme karşı 1 Mayıs’a! Devrim ve sosyalizm için mücadeleye!” başlıklı bildiri dağıtıldı. Ayrıca Kızıl Bayrak gazetesi ve Essen’de yapılacak festivalin biletleri satıldı.

Nürnberg

1 Mayıs yürüyüşünün ilki sendikaların çağrısıyla yapıldı. 6 bin kişinin katıldığı yürüyüşe enternasyonal katılım oldu. Ekoloji temasıyla gençler yine en coşkulu kesimi oluşturdu.

İkinci yürüyüş ise devrimci 1 Mayıs sloganıyla otonomcuların çağrısıyla gerçekleştirildi. 4 bin kişinin katıldığı bu yürüyüş öğleden sonra gerçekleşti. Anti-kapitalist vurgunun önde olduğu yürüyüş çok etkiliydi. Türkiyeli yapılar her iki etkinliğe de aktif katıldılar.

Dortmund

Alten Synagoge önünde toplanılarak Westfalen Park’a kadar yürüyüş yapıldı. Yerli ve Türkiyeli göçmen ilerici, devrimci kurum ve partilerin katıldığı coşkulu yürüyüşe 3 bin kişi katıldı.

1 Mayıs yürüyüşüne BİR-KAR da flamalarıyla katıldı. Mitingde yapılan konuşmaların gündemi 26 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu seçimleri oldu. Miting alında katılım 6 bine ulaştı.

Bielefeld

Bielefeld’de 1 Mayıs için DGB binasının önünde başlayan yürüyüşe yerli ve Türkiyeli göçmen işçi ve emekçilerin ağırlıkta olduğu yaklaşık 4 bin kişi katılırken bu sayı miting alanında 5 bine ulaştı.

TKİP taraftarları önde Marks ve Engels’in büyük boy resimlerini taşırken Almanca “Bütün ülkelerin işçileri birleşin!” şiarının yer aldığı TKİP imzalı pankartı açtı. Halk Cephesi, DİDF, MLKP, ÖDP Dayanışma Avrupa, ADHK, Kürt hareketi tecrite karşı açlık grevleriyle dayanışmayı ifade eden pankart, bayrak ve şiarlarıyla eyleme katıldı. Yunanistan Komünist Partisi de alanda bildiri dağıttı.

Belli bir güzergahtan geçilerek miting alanına gelindi. Alanda sendika temsilcileri ve belediye başkanı konuşmalar yaptılar. 1 Mayıs’a geleceği önden duyurulan, Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) Eyaleti Başbakanı CDU’lu Armin Laschet, konuşması sırasında alanda yoğun bir protestoyla karşılandı. Protestolar karşısında Laschet konuşmasını kısa kesmek zorunda kaldı. Mitinge kitlesel ve coşku hakimdi.

Mülheim

1 Mayıs etkinlikleri Mannesman isimli demir çelik fabrikası önünde saat 10.30’da başladı. Sendikaların duyarsızlıkları ve baştan savma tutumları nedeniyle yürüyüşe yalnızca 300’e yakın katılım oldu.

Yürüyüşte yerli partilerden MLPD ve die Linke (Sol parti) sembolik düzeylerde bir katılım gösterdiler. Göçmen gruplardan ise TKİP taraftarları, BİR-KAR çalışanları ve Alevi Derneği üyeleri yürüyüşe katıldı.

Mülheim TKİP taraftarları yürüyüşte parti flamalarıyla yer aldı. Ayrıca TKİP Yurtdışı Örgütü’nün merkezi 1 Mayıs bildirilerini dağıttılar. Miting alanında kürsü, yakın zamanda yapılacak olan Avrupa parlamentosu seçimleri nedeniyle burjuva partilerine terk edilmişti.

1 Mayıs yürüyüşü ve mitingi, işçi sınıfının taleplerinin seslendirildiği bir etkinlik olması gerekirken, sermaye ajanı sendika bürokrasisinin, bir kez daha rolünü oynamasıyla burjuva partilerinin ikiyüzlü yalan ve demagojilerini rahatça yapabildikleri bir karnavala dönüştürüldü.

Bochum

Bu sene RJ ilk defa Ruhr bölgesinin Bochum şehrinde 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı. Bir zamanlar Ruhr bölgesinde sanayinin merkezlerinden biri olan Bochum’un, Nokia ve Opel gibi şirketlerin Romanya’ya taşınmasıyla sanayide çalışan işçi sayısı hızla düştü. Bu tür gelişmelerin sonucu olarak, 500 kişilik 1 Mayıs yürüyüşünde sendikalı işçiler katılımın sadece yüzde 5’ini oluşturuyordu.

Yürüyüşe, işçilere bugüne kadar en büyük ihanetleri yaşatmış olan SPD’nin yoğun katılımı ilgi çekiciydi. Göçmenlerin sayısı ise çok düşüktü. Eyleme katılan parlamento partileri, 1 Mayıs’ı tamamen 26 Mayıs’ta gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimlerine adadılar. Son miting alanında da konuşmacılar ve sendika bürokratları defalarca “Şimdi Avrupa” şiarını yükselttiler. “Renkli bir Avrupa istiyoruz, fakat ne aşırı sağın ne de aşırı solun”, diyen ana konuşmacı, “ortanın bir Avrupası!” için propaganda yaptı.

Bochum’daki sol radikal güçlerin DGB 1 Mayıs’ına bilinçli olarak katılmadıklarından dolayı, yürüyüşe tamamen burjuva ve reformist bir atmosfer hakimdi. Buna rağmen RJ antikapitalist sloganlarıyla, devrimci işçi hareketinin kızıl bayraklarıyla ve “Sömürüye ve baskıya karşı – Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartıyla yürüyüşte devrimci duruşunu sergiledi. Miting alanında 22 Haziran’da Essen’de düzenlenecek “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” festivali için bildiriler dağıtıldı.

Ardından Alman faşist partsi Die Rechte’ye karşı düzenlenen anti-faşist protestoya destek çıkmak için Duisburg’a gidildi. Die Rechte, 1 Mayıs’ın Hitlerin yarattığı bir bayram günü olduğunu iddia ederek, eyalet çapında neo-Nazileri Duisburg’a çağırmıştı. Aynı zamanda Avrupa seçimleri için reklam yapmayı amaçlıyordu. Bunun yerine yüzlerce antifaşistin karşı eylemiyle karşılaştılar.

Wuppertal

1 Mayıs yürüyüşü ve mitingi için saat 10.00’da Wuppertal DGB binasının önünde toplanıldıktan sonra Laurentiusplatz’a yüründü ve miting yapıldı.

Reformist sendika ve partilerin dışında Alman ve Türkiyeli ilerici, devrimci örgütlerin yer aldığı yürüyüşte, TKİP, BİR-KAR ve RJ kızıl bayraklarıyla, duruşuyla ve anti-kapitalist sloganlarıyla katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılandı. TKİP’nin “Emperyalist savaşa ve kapitalist sömürüye karşı dünyanın bütün proleterleri birleşin!” yazılı pankartının arkasında Alman işçi ve emekçiler de yürüyüşe katıldı.

RJ, Wuppertal doğumlu olan Friedrich Engels’in resmiyle birlikte “Kaybedecek bir şeyimiz yok, kazanacak bir dünyamız var!” yazılı bir pankart taşıdı, bu pankart da büyük sempatiyle karşılandı. TKİP taraftarları miting alanında 1 Mayıs’ın anlamını ve değerlerini içeren, devrim ve sosyalizm perspektifini ortaya koyan parti bildirilerini dağıttı.

RJ’liler miting sonrası Duisburg’daki neo-Nazi karşıtı protestoya katıldı. Şehirde OHAL uygulayan polis, birçok sokağı ve caddeyi barikatlarla kapatarak, çevreyi helikopterle gözlemleyerek, konuşlandırdığı TOMA’larla faşistleri koruma altına aldı. 200’e yakın faşistin toplandığı eyleme karşı bine yakın kişi devrimci eylemde yer aldı. Anti-faşistlerin baskısı, nihayet sağcıların yürüyüş yolunun kısaltılmasını sağladı.





Bielefeld’de ‘Devrimci Gençlik Bloku’

 

Bielefeld’de Devrimci Gençlik Birliği (RJ), Sosyalist Alman İşçi Gençliği (SDAJ) ile Ciwanen Azad 1 Mayıs’ta Devrimci Gençlik Bloku korteji oluşturarak yürüdüler. Devrimci Gençlik Bloku’na yüz civarı Fridays for Future (FFF) öğrencisi de katıldı.

1 Mayıs öncesinde, CDU üyesi ve NRW Eyalet Başkanı Armin Laschet’in 1 Mayıs mitinginde ana konuşmayı yapacağı açıklanmıştı. FFF Bielefeld yerelinde, CDU üyesi olan bir bakanın, cuma günleri eylem yapan öğrencileri sırf okuldan kaytarmak için eylemlere katıldıkları şeklinde suçladığı ve iklim sorununda duyarsız olduğu gerekçeleriyle 1 Mayıs’ta yeri olmadığı belirtilmiş ve konuşmasının miting alanında protesto edilmesine dair öneri yapılmıştı. Bir grup öğrencinin karşı çıkmasına karşın protesto talebi kabul gördü ve gerici tutum oylama ile ezilerek harekete geçme kararı alındı.

Okullarda ve üniversitelerde binlerce bildiri dağıtımının yanı sıra sosyal medya üzerinden, hem Laschet’i protesto etmeye hem de 1 Mayıs yürüyüşüne katılmaya çağrı yapıldı. Çevre kentlerden çağrıyı gören gençler de 1 Mayıs sabahı tren istasyonundaki buluşmaya gelerek 1 Mayıs yürüyüşüne ve protestoya katıldı. Bazı gençler ilk defa 1 Mayıs eylemine katılıyordu. Buna rağmen eylem esnasında kitle ile birlikte coşkulu bir şekilde “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “A-Anti-Anticapitalista!”, “Tek çözüm devrim!”, “Banka ve tekellerin hegemonyasını kıralım!” sloganlarına katıldılar.

Miting alanında kitleye FFF bildirileri dağıtılıp, Laschet protestosuna katılma çağrısı yükseltildi. Alanda kitlenin de protestoya katılması sonucu, Armin Laschet kısa bir süre sonra konuşmasını sonlandırmak zorunda kaldı.

Bielefeld RJ