3 Mayıs 2019
Sayı: KB 2019/18

Sınıfa karşı sınıf mücadelesini büyütelim!
İran’a yaptırım, gerici koalisyonun krizini derinleştiriyor
Seçim hazımsızlığı ve düzen krizi
Baskı ve terör dışında bir çıkış yolu bulamıyorlar!
‘Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı’ gerçekleşti
Ankara’da polis operasyonuna karşın 1 Mayıs kararlılığı
Kocaeli’de 1 Mayıs
Kocaeli 1 Mayıs’ından izlenimler…
İşçi ve emekçiler 1 Mayıs alanlarında buluştu
Binlerce işçi İstanbul 1 Mayıs’ında buluştu
İzmir’de kitlesel 1 Mayıs
Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıslar
Dünyanın dört bir yanında kitlesel-coşkulu 1 Mayıs
Paris’te kitlesel, militan 1 Mayıs
Almanya’da 1 Mayıs
İsviçre’de 1 Mayıs eylemleri
Sri Lanka’da katliam ve perde arkası
Emperyalizmin “insan hakları” maskesi: Af Örgütü
Denizler’in yükselttiği bayrak, komünistlerin ellerinde!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs

 

İşçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, Türkiye’nin dört bir yanında işçi ve emekçilerin gerçekleştirdiği eylemlerle kutlandı. Eylemlerin ortak gündemleri, kıdem tazminatının gaspı başta olmak üzere yıkım saldırıları, geçim derdi, ekonomik kriz oldu.

Zonguldak’ta 1 Mayıs kutlamaları için İstasyon Caddesi’nde toplanan ve ağırlığını maden işçilerinin oluşturduğu kitle madenci Anıtı’na yürüdü. Mitingde konuşan GMİS Başkanı Hakan Yeşil, kıdem tazminatının gaspına izin vermeyeceklerini söyledi.

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı’nın da yıkım saldırılarını teşhir etmesinin ardından İlkay Akkaya’nın ezgileriyle miting sona erdi.

Konya’da DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların çağrısıyla Kılıçarslan Şehir Meydanı’nda toplanan işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı kutladı. Burada yapılan konuşmalarda kıdem tazminatı, sömürü ve kölelik düzeni teşhir edildi. Açıklamanın ardından Alaaddin Tepesi etrafında yapılan yürüyüşle tekrar başlangıç noktasına gelinerek eylem sonlandırıldı.

Kırşehir’de belediyede yeni örgütlenen Genel-İş Sendikası çok kısa bir sürede çoğunluğu sağladı. 1 Mayıs’ta da Cacabey Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasında katılımın ağırlığını belediye işçileri oluşturdu. Açıklamada, işçiler üzerindeki baskı ve sömürüyü ortadan kaldırmak için birlikte mücadele vurgusu yapıldı.

Antalya’da Türk-İş, TMMOB, DİSK, KESK ve Birleşik Kamu-İş’in çağrısıyla 1 Mayıs için Aydın Kanza Parkı’nda toplanan işçi ve emekçiler kortejler oluşturarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüyerek burada miting gerçekleştirdi. Konuşmalarda kıdem tazminatından, taşeron sorununa, geleceksizliğe kadar birçok soruna değinildi.

Eskişehir’de KESK, DİSK, TMMOB, TTB’nin çağrısını yaptığı 1 Mayıs mitingi için Atatürk Bulvarı’nda toplanan kitle Odunpazarı Meydanı’nda yürüyerek miting gerçekleştirdi. Tertip komitesi adına yapılan konuşmada kıdem tazminatının gasp edilmesi planı teşhir edilerek “İşçi sınıfı, bu son kalesini kaptırmayacaktır. Mücadele edecektir” denildi.

Çorum’da 1 Mayıs için Gazi Caddesi’nde yapılan yürüyüşle Hürriyet Meydanı’na ulaşan kitle burada açıklama yaptı. Türk-İş, DİSK ve KESK’in çağrısıyla gerçekleştirilen eylem konuşmalarla sona erdi.

Rize Fındıklı’da Tahiroğlu Köprüsü’nden Hayati Aykut Parkı’na yürüyen yüzlerce kişi 1 Mayıs’ı kutladı. Çaykur’un özelleştirilmek istenmesi ve doğanın talanı planlarına tepki gösterilen eylem horon ve halaylarla sona erdi.

Sivas Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Mevlana Miting Alanı’nda yapılan eylemde baskı ve yasakların, hak gasplarının olmadığı bir ülke temennisi dile gtirildi.

Türk-İş ise Sivas Gar’ı önünde toplanarak Kent Meydanı’na yürüdü ve burada miting gerçekleştirdi.

İskenderun’da belediye spor kompleksi önünde toplanan kitle Atatürk Anıt Alanı’na yürüyüş yaparak 1 Mayıs’ı burada kutladı.

Antakya’da ise Doğuş Okulları önünde toplanan kitle Uğur Mumcu Alanı’na yürüyerek 1 Mayıs’ı kutladı. “Tecrit kaldırılsın, Leylalar yaşasın” ve “Biz Geziciyiz, siz gidicisiniz” pankartını alana almayan polis 7 kişiyi gözaltına aldı.

Afyon’da Eğitim Sen’in önünde toplanan kitle Merkez PTT önüne yürüyerek burada basın açıklaması yaptı. Eylemde AKP’nin emekçileri ihraç ederek kendi kadrolarını kamu kurumlarına ataması teşhir edildi.

Bolu İzzet Baysal anıtı önünden Kardelen Meydanı’na yürüyen kitle burada basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Krizin faturasını emekçiler değil, çıkaranlar ödesin” denildi.

Muğla’da Stadyum altından Sosyo-Kültürel alana yapılan yürüyüşün ardından tertip komitesi adına yapılan açıklamada işçi ve emekçilere yönelik saldırılar ele alınarak “Hukuksuzluğa, faşizme, darbeye ve diktaya karşı mücadelemiz devam edecek” denildi.

Edirne’de Şükrüpaşa İlköğretim Okulu önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, Saraçlar Caddesi’ne yürüyerek burada miting gerçekleştirdi. Türk-İş, DİSK, KESK, Birleşik Kamu-İş, TMMOB ve TTB adına okunan ortak açıklamanın ardından müzik dinletisi ve halaylarla miting sona erdi.

Lüleburgaz’da Trakya Sendikalar Platformu’nun düzenlediği 1 Mayıs mitingine bölge genelinden katılım oldu. Eski Hükümet Konağı önünden Kongre Meydanı’na yürüyüş yapılarak burada miting gerçekleştirdi. Direnişteki Kale Kayış işçileri de mitinge katıldı.

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Emek Platformu’nun çağrısıyla İDO iskelesi önünde toplanan kitle sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na yürüyerek burada açıklama yaptı. Edremit’te ise Baraj Caddesi, Azerbaycan Bulvarı üzerinden, Şehit Hamdi Bey Meydanı’na yapılan yürüyüşle 1 Mayıs kutlandı. Ayvalık’ta da Öğretmenevi önünde basın açıklaması yapıldı.

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde KESK’in çağrısıyla Misak-ı Milli Meydanı’na kadar yapılan yürüyüş ile 1 Mayıs kutlandı.





Sibaş direnişçisi: Bijî Yek Gûlan!

 

1 Mayıs işçi ve emekçinin bayramını, Sibaş işçileri olarak alanlarda kutladık. Türkiye’de bir ilk olarak ilk kez işçi bayramını Akçakonak köyünde kutladık. Katılım çok oldu. Köy dışında Söke ve Aydın’da 1 Mayıs kutlamalarına katıldık.

1 Mayıs işçinin bayramına her kesimden insan katılmıştı. Ama alandayken dikkatimi çeken ve içimde burukluk, öfke bırakan bir şeydi, işçinin bayramı olan 1 Mayıs’ta çalışmak zorunda olan insanları görmek.

Onlar da işçiydi ama su, simit, çay satıyorlardı. Etraftaki çöpleri temizliyorlardı. Onlar da işçiydi ama bayramları yoktu.

Onun dışında güzel ve coşkulu bir gündü. Özellikle kıdem tazminatımıza göz dikenlere bir göz dağıydı o kalabalık. 1 Mayıs işçinin bayramı kutlu olsun.

Bijî Yek Gûlan!

Sibaş direnişçisi Halime Ulutaş